Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to الف
 

 

صفحه اصلی     معرفی     WAP      پیوندهای الف    آرشیو     ارسال مطلب

تبلیغات

 کد مطلب: 23572, P.View: 3534
ضرورت ایجاد پایگاه ملی اطلاع‏رسانی نشر و پژوهش چاپ ارسال به رفقا


(9 توصیه)

            محمد کشوریان مقدم   
۲۷ اسفند ۱۳۸۶
شاید شما هم متوجه شده باشید که بعضاً دو ترجمه از یک کتاب خارجی به فاصله کوتاهی از یکدیگر وارد بازار نشر کتاب کشور گردیده اند و حتی بدتر از آن ممکن است خود شما با مرارت و سختی بسیار ترجمه کتابی را به پایان رسانده باشید لکن درست قبل از انتشار آن مطلع شده باشید مترجم دیگری نیز این کتاب را ترجمه نموده و اکنون ترجمه کتاب در بازار موجود است. در صورتی که شما محقق بوده و یا به موضوعات تحقیقاتی علاقمند باشید با اندکی جستجو در اینترنت و یا مراجعه به مراکز پژوهشی و دانشگاهی کشور ملاحظه خواهید نمود که بعضاً موضوعات پژوهشی دقیقاً مشابهی به طور همزمان در مراکز مختلف پژوهشی کشور اجرا گردیده است، بی آنکه محققین این پژوهش ها از فعالیت تحقیقاتی یکدیگر مطلع بوده باشند. تنها نتیجه ای که از بیان مثال های فوق می توان گرفت این است: وجود آشفتگی در بازار فعالیت های پژوهشی و اتلاف منابع مالی و نیروی انسانی متخصص کشور

Imageدر صورتی که پایگاهی مثلاً با عنوان" پایگاه ملی اطلاع رسانی پژوهش و نشر" در کشور ایجاد گردد بسیاری از مشکلات این چنینی خود بخود از بین خواهد رفت. جهت کارآمد نمودن این پایگاه، باید تمامی مراکز پژوهشی و بطور کلی، تمامی دستگاه های اجرایی که دارای اعتبارات پژوهشی از محل اعتبارات بودجه کل کشور می باشند پیش از آغاز هر سال، عناوین اولویت های پژوهشی خود را به همراه سقف اعتبارات در نظر گرفته شده برای هر موضوع یا عنوان پژوهشی، اطلاع رسانی نمایند و به محض اینکه هر یک از اولویت های پژوهشی به محققی واگذار گردید مشخصات محقق، مبلغ قرارداد، مدت اجرای قرارداد و ... را  در این پایگاه  منعکس نمایند تا سایر محققین، بیهوده وقت و سرمایه خود را جهت تهیه طرح پیشنهادی برای این موضوعات صرف  ننمایند .

برخی از مهمترین مزایای ایجاد چنین پایگاهی را می توان به شرح ذیل برشمرد :

1.    جلوگیری از انجام فعالیت های پژوهشی موازی و بالطبع پیش گیری از اتلاف منابع مالی و سرمایه انسانی در کشور

2.    رصد نمودن نحوۀ واگذاری قراردادهای پژوهشی به محققین کشور . این موضوع به طور خاص از دیدگاه دستگاه های نظارتی کشور جالب توجه خواهد بود . برای مثال با انجام یک جستجوی ساده در این پایگاه اطلاع رسانی می توان تعداد و مبلغ قراردادهای تحقیقاتی که طی یک دوره زمانی خاص توسط دستگاه های اجرایی کشور به فلان محقق یا موسسه تحقیقاتی واگذار شده است را تعیین نمود . فرضاً اگر یک محقق علوم انسانی طی یک سال قراردادهای مطالعاتی از نوع توصیفی به ارزش یک میلیارد ریال با دستگاه های اجرایی کشور منعقد نموده باشد باید در توانایی علمی این محقق، همچنین غنای کافی پژوهش های تهیه شده و از همه مهمتر سلامت نحوۀ واگذاری این قراردادها جداً تردید نمود.

3.    تهیۀ آسان، سریع و کم هزینه گزارش های آماری تحلیلی از وضعیت و سمت و سوی حرکت پژوش در کشور.

با ایجاد چنین پایگاه اطلاع رسانی و الزام تمامی دستگاه های اجرایی کشور به انعکاس وضعیت فعالیت های پژوهشی خود در این پایگاه، بازار پژوهش کشور از شفافیت کافی برخوردار خواهد گردید و به تدریج با آشکار شدن مزایای وجود این پایگاه، بخش خصوصی پژوهش کشور نیز راغب به انعکاس فعالیت های پژوهشی خود در این پایگاه خواهد شد.

نکته حائز اهمیت در ایدۀ  ارائه شده، ضرورت الزام دستگاه های اجرایی کشور به آشکار سازی کامل وضعیت فعالیت های پژوهشی خود می باشد، در غیر این صورت، اطلاع رسانی ناقص، نتیجه ای جز ترسیم فضایی   مه آلود و مبهم از بازار پژوهش کشور در بر نخواهد داشت.

شاید میزان همکاری دستگاه هایی که دارای اعتبارات پژوهشی از محل اعتبارات بودجه کل کشور می باشند با پایگاه ملی اطلاع رسانی پژوهش، معیار مناسبی جهت تخصیص اعتبارات پژوهشی این دستگاه ها و در نتیجه تشویق و الزام مدیران دستگاه ها به همکاری با پایگاه مورد بحث باشد .

در خاتمه خاطر نشان می نماید که در حال حاضر نیز پایگاه های اطلاع رسانی متعددی در کشور فعال می باشند که هر یک در حوزه خاصی و متفاوت از دیگری به اطلاع رسانی مشغولند که برای مثال می توان ازسازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران به آدرس www.irost.com یاد نمود. لکن در هر حال ایراد وارده به وضعیت پژوهشی کشور - علیرغم فعالیت های جزیره ای این پایگاه ها – همچنان مشهود می‏باشد.


اظهار نظر
مشارکت در بحث
54422 | ناشناس  - کتابخانه ملی   |2008-03-17 14:13:45|IRAN
حرف شما بسیار صحیح است. البته نه تنها در مورد پژوهش‌های در دست اقدام، بلکه در مورد پژوهش‌های انجام شده هم فهرست مناسبی وجود ندارد.
اما در مورد کتاب‌های منتشر شده، فهرستی در سایت کتابخانه ملی، موجود است. به نظر بنده، باید در کتابخانه‌ی ملی سرمایه‌گذاری بیشتری شود تا خدمات بهتر و بیشتری از سوی آن ارائه گردد.
برای اطلاعات بیشتر به سایت این کتابخانه در آدرس زیر مراجعه نمایید:
link:http://www.nlai.ir
امیدوارم روزی با توجه و سرمایه‌گذاری مسئولین به جایی برسیم که کتاب‌ها و پژوهش‌ها از نقطه‌ی تصمیم‌گیری تا پایان اجرا به صورت سراسری و یکپارچه قابل رصد و بررسی باشد.
البته ناگفته نماند که برخی سوء استفاده‌ها و سیاه‌نمایی‌ها از وضعیت پروژه‌ها و نیز از طرف مقابل علاقه‌ی بسیاری از شرکت‌ها و اشخاص مجری طرح‌ها به مخفی‌کاری این کار را با دشواری مواجه می‌سازد.
54424 | ناشناس   |2008-03-17 14:33:07|IRAN
در حال حاضر خیلی از قراردادهای مطالعاتی دستگاه های دولتی به افراد خاص و سفارش شده ای داده می شود و پژوهشهای تهیه شده توسط این افراد از کمترین بار علمی برخورداد هستند. من چندین بار با کلی صرف وقت چند پروپوزال برای مراکز تحقیقاتی تهیه کردم ولی دریغ از حتی یک مورد قبول. یا خود پروپوزال را قبول نکردند یا مبلغ پیشنهادی مرا که البته مبالغ چندانی هم نبودند در مقایسه با مبالغ برخی قراردادهای افراد خاص! اگر چنین سایتی ایجاد شود خیلی از مسائل آشکار می شود و این برای بعضی از افراد ناخوشایند است و مطمئن هستم این سایت به این زودی ها ایجاد نخواهد شد اگر هم ایجاد شود جوری با ان برخورد خواهد شد که بود و نبودش یکسان باشد.
54463 | محقق   |2008-03-17 18:54:48|IRAN
شخص ریس جمهور هم از وضعیت آشفته تحقیق و بودجه تحقیقاتی مراکز پژوهشی کشور ناخرسند بوده و این موضوع را چند بار قبل از تقدیم لایحه بودجه به مجلس با رسانه های کشور مطرح نمودند.
وقتی ریس جمهور کشور هم از این اوضاع نابسامان پژوهش ناراضی است دیگر چه انتظاری از سایر مسئولین کشور می توان داشت!
54579 | محمود   |2008-03-18 15:56:40|IRAN
پيشنهاد مي كنم در همين زمينه نگاهي به سايت:
link:http:// www.irandoc.ac.ir بياندازيد. به نظر مي رسد اين پايگاه اطلاعاتي مي تواند محور خوبي براي موضوع مطرح شده باشد.
مشارکت در بحث
نام:
ایمیل:
 
عنوان:

نظراتی که به پیشرفت و تعمیق بحث کمک می کنند در مدت کوتاهی پس از دریافت به نظر دیگر بینندگان می رسد.
- نظرات حاوی الفاظ سبک یا هرگونه توهین، افترا، کنایه یا تحقیر نسبت به دیگران منعکس نمی ‏شوند.
- از برجسته و رنگی کردن بدون دلیل کلمات و کاربرد بیش از یک علامت تعجب یا سوال بپرهیزید.

کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."