نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 77255
بازگشت شهر فرنگ بعد از150 سال
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۷ تير ۱۳۸۹ ساعت ۰۲:۳۹
شهرفرنگ جعبه ای چهارگوش ،سوار بر چهارچرخ قابل حمل بود که از دودریچه آن می شد، عکس های پشت آن را مشاهده کرد، درآن سال ها استقبال عامه مردم کوچه و بازار ازاین جعبه نمایش به حدی بودکه شهرفرهنگی بودن به شغل آبرومندی تبدیل شد و افرادی که از این طریق امرار معاش می کردند،از جمله افراد خوشبخت روزگار خود شناخته می شدند.
اما بعد ازگذشت نزدیک به 150 سال ازآن روزها به تازگی درسطح شهر و اماکن مختلف به ویژه فروشگاه های بزرگ ،مترو و پارک ها دستگاهی مردم را به ایستادن و تامل وادارمی کند ،دستگاهی که گویی همان شهرفرنگ است ،اما از نوع برقی اش و با امکانات و تجهیزات بیشتر!
شایدزمانی که برای اولین بارمظفر الدین شاه قاجارازپشت دستگاه شهرفرنگ به نظاره جهان نشست و در آنسوی تصاویر به دنبال آمال و آرزوهای خود بود،هیچ فکرنمی کرد بعد از گذشت 150 سال دوباره این وسیله در شهر رایج وتوسط مردم استفاده شود.
انگارهمین دیروزبود که شاه قاجاردرنخستین سفر خارجه خود به فرانسه با مشاهده دستگاه شهر فرنگ به وزیرخارجه خود دستورخرید این دستگاه و وارد کردن آن به ایران را صادر کرد ،هنوز 5 سالی از اختراع دستگاه سینما توگراف در فرانسه به وسیله برادران لومیرونمایش اولین فیلم متحرک در 28 دسامبر سال 1895 میلادی نگذشته بود که مظفرالدین شاه قاجار در فروردین ماه سال 1297 هجری شمسی در سفربه فرانسه و در دیدار از نمایشگاه جهانی که در پاریس برگزار شده بود ،نظرش به دستگاهی به نام شهر فرنگ جلب می شود و این موضوع مقدمه ای برای ورود این دستگاه به این شد.
*این کجا و آن کجا؟
این روزها هم دستگاهی تحت عنوان شهر فرنگ درنقاطی از شهر مشاهده می شود ،اما دستگاه های امروزی 180 درجه با دستگاه آن سال ها تفاوت عمده دارد،اولین تفاوت به طریقه استفاده ازدستگاه مربوط می شود به صورتی که درگذشته از نیروی دست و انرژی انسان برای تعویض عکس ها در شهر فرنگ استفاده می شد اما امروز نیروی برق جای آن را گرفته است .
تفاوت دوم و درحقیقت اصلی ترین تفاوت نوع عکس هایی است که در این دستگاه در معرض دید عموم قرار می گیرد ،در گذشته عکس های قدیمی ایران و اماکن تاریخی معروف جهان به نمایش گذاشته می شد، اما امروزه عکس های سه بعدی گل و گیاه و حتی دربعضی ازمواردعکس ها هنرپیشه های معروف ازداخل این دستگاه ها پخش می شود و موسیقی های غربی جای آواز ها و فریاد های عمو شهر فرنگی را گرفته است.
*عقب نشینی داشته ایم ؟
جاذبه این نوع از دستگاه ها با نمایش عکس های سه بعدی که به تازگی در شهرها زیاد مشاهده می شود ،در مرحله اول می تواند نظرهر شخصی را به خود جلب کند.
اما نباید فراموش کنیم که نسل ما ایرانیان همان نسل شهر فرنگی ها و صفا و صمیمیت آن دوران است که متاسفانه در سال های گذشته این صفا و صمیمیت جای خود را به کینه و قهر وتجملات داده است.
وارد شدن دستگاه های جدید شهر فرنگ به ایران که برگرفته ازهمان دستگاه های قدیم و ساخته دست کشور های دیگر است ،نه تنها پیشرفتی برای ما در برنخواهد داشت ،بلکه به علت نمایش عکس هایی از اماکن جذاب و دیدنی کشورهای دیگر به همراه جذب جوانان از طریق موسیقی های تحریک کننده می تواند نوعی عقب نشینی از تاریخ و فرهنگ اصلی ایرانی کشورمان باشد./انتهای پیام
*ali64alborzi@yahoo.com


 
 
ایرج عجمیان
۱۳۸۹-۰۴-۲۱ ۱۸:۱۵:۰۶
با سلام...مظفرالدین شاه بیچاره بعدازامضای بیانیه استقرار مشروطه در سال1285 هجری شمسی براربرباسال1324 هجری قمری خرقه تهی گرد وازدنیا رفت ودرسال 1297 هجری شمسی نوبت سلطنت به احمدشاه قاجار رسیده بود چگونه می توان باور گرد که مظفرالین شاه در فروردین این سال به اروبا سفر گرده باشد.فکر می کنم اشتباه گوچکی رخ داده باشد که باید تصحیح شود ...با تشکر... (335614)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.