Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to الف
 

 

صفحه اصلی     معرفی     WAP      پیوندهای الف    آرشیو     ارسال مطلب

تبلیغات

 کد مطلب: 25037, P.View: 3835
به كجا مي‏رويم...؟ چاپ ارسال به رفقا


(4 توصیه)

            دکتر بهزاد پورسید*   
۰۳ ارديبهشت ۱۳۸۷
دعواي اخير بر سر ابلاغ سه مصوبه مجلس شوراي اسلامي و اقدام رئيس مجلس شوراي اسلامي براي دستور چاپ آن در روزنامه رسمي و نامه آقاي رئيس جمهور مجددا دامنه اختلافات فيما بين دولت و مجلس را شعله ور كرده است . راستي مبناي اين اختلاف چيست؟

طبق ماده 1 قانون مدني مقرر شده است كه:

"مصوبات مجلس شوراي اسلامي و نتيجه همه پرسي پس از طي مراحل قانوني به رئيس جمهور ابلاغ ميشود . رئيس جمهور بايد ظرف مدت 5 روز آن را امضا و به مجريان ابلاغ  نمايد و دستور انتشار آن را صادر كند و روزنامه رسمي موظف است ظرف مدت 72 ساعت پس از ابلاغ منتشر نمايد .
 
تبصره – در صورت استنكاف رئيس جمهور از امضاء يا ابلاغ  در مدت مذكور در اين ماده، به دستور رئيس مجلس شوراي اسلامي، روزنامه رسمي موظف است ظرف مدت 72 ساعت مصوبه را چاپ و منتشر نمايد".

اتفاقي كه هم اكنون افتاده است، اينكه برابر قانون رئيس محترم جمهور اين مصوبات  را به دستگاههاي اجرايي و مجريان به ترتيب زير ابلاغ نموده است:

1-    قانون موافقتنامه معاضدت حقوقي در امور مدني و جزايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري قرقيزستان كه در تاريخ 1386.3.27 به رئيس جمهور ابلاغ و در 1386.4.19 از سوي رئيس جمهور به وزير دادگستري ابلاغ شده است.
 
2-    قانون موافقتنامه تشويق و حمايت متقابل از سرمايه گذاري بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت كويت كه در تاريخ 21/6/1386 به رئيس جمهور ابلاغ و در تاريخ 1386.7.8 از سوي رئيس جمهور به وزير امور اقتصادي و دارايي ابلاغ شده است.

3-    قانون ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري كه در تاريخ 1386.11.29 به رئيس جمهور ابلاغ و در تاريخ 1386.12.7 به وزير دادگستري ابلاغ شده است.

طبق قانون مدني رياست محترم جمهوري  اگر چه بايد دستور انتشار دهد ولي تكليفي بر ابلاغ به روزنامه رسمي بنحو خاص و ويژه اي  ندارد. تا كنون نيز در رويه روساي محترم جمهوري همواره بر اساس ابلاغ به مجريان بدين نحو بوده كه  متن مصوبه  براي انتشار در روزنامه رسمي نيز بصورت رونوشت نامه  ارسال مي شده است . در واقع روزنامه رسمي همواره يكي از گيرندگان رونوشت ابلاغيه رياست محترم جمهوري است كه مدتهاست از طريق شبكه پيام دولت بطور روال عادي  اتفاق مي افتد . در اين سه مورد نيز در رونوشت هر سه ابلاغيه به دستگاه اجرايي ابلاغ به روزنامه رسمي براي درج در روزنامه نيز وجود دارد، ‌لذا بر طبق متعارف آنچه كه تا كنون عمل مي شده است و به رئيس جمهور فعلي نيز اختصاص ندارد دستور براي انتشار صادر شده است و از اين حيث قصوري در تكاليف قانوني وجود ندارد.

معذلك  ظاهرا در باره اين سه مصوبه در عمل چنين اتفاقي نيفتاده است و به هر دليلي در ارسال رونوشت براي روزنامه رسمي اختلالي ايجاد و روزنامه رسمي اين قوانين را بدليل عدم اطلاع انتشار نداده است . بر اين اساس اگر چه اين قوانين به دستگاههاي اجرايي ابلاغ  و علي الاصول آنان مطلع بوده اند ولي به ملاحظه ماده 2 قانون مدني كه قوانين 15 روز پس از انتشار در سراسر كشور لازم الاجراست اشكال ايجاد خواهد شد . ولي اين اشكال ناشي از عدم ابلاغ  قانون به مجريان نبوده بلكه در دريافت  رونوشت نامه ابلاغي رياست محترم جمهوري است كه قطعا از اين حيث مسئوليتي متوجه رئيس جمهور نيست.

اما دستور انتشار ريئس مجلس طبق تبصره ماده 1 قانون مدني ضمانت اجراي استنكاف رئيس جمهور در امضاء و ابلاغ قانون است كه در اين باره اساسا صدق نمي كند و اين قوانين امضا و به مجريان ابلاغ شده و دستور انتشار آن نيز به روزنامه رسمي جمهوري اسلامي ايران داده شده است، لذا به لحاظ حقوقي مبنايي براي اقدام رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي وجود نداشته است!

 بنظر ميرسد يك اشتباه اداري از سوي بخش اداري در رياست جمهوري و يك اشتباه اداري از سوي اداره قوانين كه موضوع ابلاغ را با بخش حقوقي رياست جمهوري كنترل نكرده و فقط به استعلام از روزنامه رسمي اكتفا نموده است روساي دو قوه مقننه و مجريه را به سوء تفاهمي واداشته كه عملا  نقض قانون  را به يكديگر نسبت دهند . البته بر همين اساس نيز شايد بر نامه تند رياست محترم جمهوري بتوان ايراد وارد كرد زيرا در هيچيك از اين سه ابلاغيه قيد (بايد ظرف مدت 5 روز آنرا ابلاغ و به مجريان ابلاغ  نمايد و دستور انتشار آن را صادر كند ) رعايت نشده است و در تمامي سه مورد پس از انقضاي مواعد قانوني اقدام صورت گرفته است.

اما از آنچه اتفاق افتاده است ميتوان دونتيجه گرفت:

1-    اين حادثه ساده هشداري است براي تمامي مسئولان و دولتمردان كه گاهي يك  اشتباه ساده ناشي از خطاي اداري به چه سوء تفاهماتي منجر خواهد شد، بنابر اين بهتر است روش اداري به گفتگوي دوستانه فيمابين ختم شود تا اجازه بروز چنين اشتباهاتي را ندهيم . اين قبيل  سوء  تفاهمات  فقط موجب زيان كل نظام و تضعيف قوا و اركان قانوني كشور، بهره برداري دشمنان و دلسردي مردم خواهد شد. اگر مروري كنيم بر آنچه اتفاق افتاده موضوع بيشتر شبيه طنز است ولي طنزي تلخ كه روساي دو قوه كشور را رودرروي هم قرارداده است . براستي آيا شان جمهوري اسلامي ايران اين قبيل اشتباهات را بر مي تابد؟

2-    بخشهاي پشتيباني و مشاورين و نظام بوروكراسي و اداري در اين نهادها خصوصا بخشهاي مرتبط با قوانين و ابلاغ آنها در دو قوه كه بايد با هم ارتباط دائمي كاري داشته و در فضايي صميمانه پيگير رفع نواقص كاري يكديگر باشند، بايد با تبعات اشتباهات اداري خود توجه نمايند .  در شرايطي اين چنيني كه بنحوي روابط اداري و رسمي بر روابط قوا حاكم است نه حسن نيت و مراودات دوستانه كوچكترين اشتبا ه ميتواند به تبعات حقوقي و اداري بيانجامد كه شايد نتايج بسيار بدي را در كل نظام به دنبال داشته باشد . براستي آيا مديران رده مياني كه چنين وظايفي را بر عهده دارند به اين وظايف خود آگاهند؟
اميد كه شاهد اشتباهاتي از اين دست در آينده نباشيم.

"توجه به توطئه هاي پيچيده دشمنان نظام اسلامي،‌كه از كينه عميق آنان نسبت به اسلام و مسلمين ناشي ميشود، هر فرد آگاه و دلسوز را به هوشياري و مراقبت هرچه بيشتر فرا ميخواهد و تقواي فردي و سياسي را به خصوص براي آنان كه سهم و تاثير بيشتري در جريان امور كشور دارند، فرض و حتم مي سازد . ...نمايندگان محترم ملت در مجلس شوراي اسلامي ... قولا و عملا مظهر يكپارچگي ملت باشند ."(پيام رهبر انقلاب به نمايندگان مجلس شوراي اسلامي 1368.10.18)

*حقوقدان

اظهار نظر
مشارکت در بحث
58830 | امين   |2008-04-22 13:19:41|IRAN
انشاء الله كه يك سوء تفاهم بوده باشد، ولي آيا اشتباه رييس مجلس هم سوء تفاهم بوده، آيا كساني كه در امور اداري دچار اشتباه شده اند بازخواست شدهاند؟...
58834 | ناشناس   |2008-04-22 13:27:57|IRAN
احسنت ..

شیوا و غیر سیاسی ...

حقیقت روشن شد.
58837 | فرجاد  - حقوقدان   |2008-04-22 13:43:01|IRAN
انچه مسلم است تكايف مصرحه درقانون در رابطه با قانوني شدن مصوبه مجلس از طرف مجموعه رياست جمهوري رعايت نگرديده كه مسوليت ان حسب اختياراتتفويضي به عهده شخص ريس جمهور ميباشد لذا بهتر اين بود ضمن عذر خواهي ريس جمهور از ملت ايران به جهت تاخير ومسامحه كارمندان خاطي را توبيخ واز نمايندگان پوزش طلب ميكرد واقاي ريس مجلس تذكر لازم جهت ارتباط بيشتر اداره قوانين مجلس با نهاد رياست جمهوري صادر ميفرمودند.در هر حال اين اقايان عصاره والگوي مردمند انشاالله خداوند به اين مردم سعه صدر بدهد
58853 | مهدي   |2008-04-22 14:36:17|IRAN
رئيس جمهورهم از رئيس مجلس گله كرده اند كه به جاي خوراك درست كردن براي رسانه هاي بيماردل ، مشكل تلفني حل مي شد .
البته درمورد تقريبا همه قوانين نيز اينگونه است كه مديران و مجريان ماهيت و كاركرد قوانين را تغيير مي دهند و در عمل مي بينيم كه سياستگزاري هاي كلان در سطوح اجرايي محو و بي اثر مي شوند مثل انواع كلكهايي كه براي كنترل قيمتها توسط حكومت زده مي شود و در عرصه اجتماع هيچ تاثيري ندارند .
58855 | بیطرف  - همه مردان رییس جمهور   |2008-04-22 14:43:51|IRAN
با کمی احساس مسئولیت و به موقع انجام دادن امور و کمی
همدلی شاید این مسایل پیش نمی آمد.آقای رییس جمهور
به راستی چرا اینقدر عصبانی؟ مگر همه ما بخاطر نظام تلاش
نمیکنیم؟
58858 | رضا   |2008-04-22 14:54:00|IRAN
در اين مورد ممكن است قصور ديگران و سوء تفاهم علت اصلي باشد اما آقاي احمدي نژاد آماده تهاجم است و نامه خيلي تند و لحن گزنده ايشان نشان مي دهد كه دل پري دارد. چرايش را ما كمتر مي دانيم! البته مي توان حدس زد كه دولت ايشان در اين وضع بحراني و كه خودي و غيرخودي از عملكرد ايشان انتقاد مي كنند، به نوعي جوسازي و مظلوم نمايي احتياج دارد!
59389 | ناشناس  - عجب!   |2008-04-25 00:04:12|IRAN
فکر نمی کنم لازم باشد خود را به آن راه بزنید که «ما کمتر می دانیم». علت پاسخ ایشان، انتقاد به مطرح شدن این موضوع به صورتی بود که خوراک برای سایت های موهن و زرد تبدیل گشت.
در حقیقت، پاسخی بود به مطالبی مانند آن چه شما نوشته اید و بی دلیل جوسازی کرده اید و دفاع به حق ایشان از دولت را مظلوم نمایی خوانده اید.
58863 | مهدی  - اصل   |2008-04-22 15:15:40|IRAN
جنگ قدرته نه مسابقه خدمت. برادران اصولگرای به اصطلاح نوکر مردم باشید تا صبح دولتتان بدمد
58871 | اشكان   |2008-04-22 15:44:53|IRAN
البته بر همين اساس نيز شايد بر نامه تند رياست محترم جمهوري بتوان ايراد وارد كرد زيرا در هيچيك از اين سه ابلاغيه قيد (بايد ظرف مدت 5 روز آنرا ابلاغ و به مجريان ابلاغ نمايد و دستور انتشار آن را صادر كند ) رعايت نشده است و در تمامي سه مورد پس از انقضاي مواعد قانوني اقدام صورت گرفته است.
اين جملات بالا از مقاله نشان دهنده اين است كه چه كسي مقصر و خلاف قانون عمل كرده است.
59050 | ناشناس   |2008-04-23 07:29:15|IRAN
"اين حادثه ساده هشداري است براي تمامي مسئولان و دولتمردان كه گاهي يك اشتباه ساده ناشي از خطاي اداري به چه سوء تفاهماتي منجر خواهد شد، بنابر اين بهتر است روش اداري به گفتگوي دوستانه فيمابين ختم شود تا اجازه بروز چنين اشتباهاتي را ندهيم . اين قبيل سوء تفاهمات فقط موجب زيان كل نظام و تضعيف قوا و اركان قانوني كشور، بهره برداري دشمنان و دلسردي مردم خواهد شد. اگر مروري كنيم بر آنچه اتفاق افتاده موضوع بيشتر شبيه طنز است ولي طنزي تلخ كه روساي دو قوه كشور را رودرروي هم قرارداده است . براستي آيا شان جمهوري اسلامي ايران اين قبيل اشتباهات را بر مي تابد؟"
مملکتی که در آن رابطه به جای ضابطه باشد چنین پیشنهادی را نیز می طلبد! روش اداری به گفتگوی دوستانه تبدیل شود؟ هر امری یک مکانیزم قانونی دارد. اداره مملکت خاله بازی نیست. رییس جهمور وظبیفه اش را باید در ظرف قانونی انجام می داده که نداده، رییس مجلس این وظیفه را داشته ، زودتر باید انجام می داده. ناراحت شدن ندارد. مهم احترام به قانون است که وقتی رییس جمهور مملکت آن را زیر پا می گذارد تازه گله هم می کند. آقای رییس جمهور شما بر اساس همین قانون اساسی رییس این مملکت شده اید پس احترام و عمل به آن را نیز بیاموزید!
59395 | ناشناس  - لطفاً دقیق بخوانید   |2008-04-25 00:37:10|IRAN
آقا/خانم ناشناس، لطفاً ابتدا مقاله را دقیق بخوانید و بعد شعار بدهید. بدون دانستن مبانی حقوقی این جریان و مسائل پیش آمده در این مورد، لطفاً اظهار نظر نفرمایید.
مشارکت در بحث
نام:
ایمیل:
 
عنوان:

نظراتی که به پیشرفت و تعمیق بحث کمک می کنند در مدت کوتاهی پس از دریافت به نظر دیگر بینندگان می رسد.
- نظرات حاوی الفاظ سبک یا هرگونه توهین، افترا، کنایه یا تحقیر نسبت به دیگران منعکس نمی ‏شوند.
- از برجسته و رنگی کردن بدون دلیل کلمات و کاربرد بیش از یک علامت تعجب یا سوال بپرهیزید.

کد آنتی اسپم نمایش داده شده در عکس را وارد کنید.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."