به گزارش تسنیم، «ریچارد بلک»، نماینده سنای ایالتی آمریکا ادعاهای مقامهای هیئت حاکمه کشورش درباره حمایت ایران از «تروریسم» را رد کرد و گفت حامی واقعی تروریسم، عربستان است نه ایران.
وی با یادآوری اینکه توافق هستهای ایران و 1+5 (برجام) توافقی دوجانبه میان تهران و واشنگتن نیست گفت تصمیم اخیر «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در عدم تأیید پایبندی ایران به این توافق «سردرگمی و بهت» در سراسر جهان را در پی داشته است.
ترامپ در سخنرانی جمعه دو هفته پیش خود راهبرد جدید دولت آمریکا در قبال ایران را اعلام کرد. وی به عنوان بخشی از این راهبرد گفت که پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید نمیکند. رئیسجمهور آمریکا از کنگره این کشور خواست با اصلاح متن یک قانون داخلی این کشور درباره توافق هستهای ایران، اجرای آن را سختگیرانهتر کند.
طبق قوانین داخلی آمریکا، کنگره 60 روز برای تصمیمگیری درباره بازگرداندن یا بازنگرداندن تحریمها علیه ایران فرصت دارد. در صورتی که کنگره به بازگشت تحریمها علیه ایران رأی بدهد، مشارکت آمریکا در این توافق لغو میشود.
تحلیلگران میگویند هدف ترامپ از اعلام راهبرد جدید، وادار کردن متحدان آمریکا برای مذاکره مجدد در خصوص توافق هستهای و اصلاح «نقائص» آن است.
عضو سنای ایالت «ویرجینیا» درباره سرنوشت توافق هستهای برجام در کنگره آمریکا گفت به نظر میرسد مخالفان و موافقان توافق هستهای در مجلس سنای آمریکا تقریباً مساوی هستند و بنابراین، هنوز مشخص نیست که آیا کنگره تصمیم به تغییر برجام خواهد گرفت یا خیر.
وی تأکید کرد بعید به نظر میرسد سایر طرفهای برجام، شامل روسیه، چین، انگلیس، آلمان و فرانسه به طور کامل با ایالات متحده برای تشدید تحریمها علیه ایران همکاری کنند.
تصمیم ترامپ برای عدم تأیید پایبندی ایران به توافق هستهای، وی را در تقابل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار میدهد که در هشت گزارش از زمان اجرایی شدن برجام، پایبندی کامل ایران به آن را تأیید کرده است.
«ریچارد بلک» در پاسخ به سوالی درباره دلایل تصمیم ترامپ که در مغایرت با گزارشهای آژانس قرار دارد گفت: «رئیسجمهور ترامپ، به این دلیل درباره برجام موضع انتقادی دارد که احساس میکند نگاه داشتن توافقی که ظرف 10 تا 15 سال آینده منقضی میشود، نامعقول است.»
وی اضافه کرد: «او احساس میکند بایستی این توافق را به نحوی گسترش داد که فناوریهای موشکهای دور بُرد را هم در بر بگیرد.»
سناتور ایالت «ویرجینیا»، همچنین با اشاره به بخشی از ادعاهای ترامپ که ایران را «رژیمی سرکش» خواند بود گفت که با آن موافق نیست.
وی گفت: «من با کسانی که از ایران با عنوان 'رژیم سرکش' یاد میکنند موافق نیستم. ایران با آنکه دارای نوعی ساختار سیاسی منحصر به فرد است، صاحب انتخاباتی آزاد و منصفانه برای انتخاب اعضای مجلس و رئیسجمهور است.»
او گفت: «من با اظهارات عضو سابق کنگره، ران پال، مبنی بر اینکه ایران سابقه حمله به سایر کشورها ندارد، موافقم. اگرچه به اینکه ایران در زمان حمله آمریکا، سلاح به عراق ارسال کرده مظنون هستم، اما فکر میکنم که این اقدام ماهیتی دفاعی داشته است.»
«بلک» درباره حضور ایران در سوریه هم اظهارنظر کرد و گفت: «حضور فعلی ایران در سوریه به دعوت دولت قانونی سوریه که توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته میشود، صورت گرفته است.
سوریه همانند تمامی کشورهای دارای حق حاکمیت، حق دفاع از خودش را دارد و درخواست کمک این کشور از ایران برای دفاع از خودش در برابر تروریستهای تحت حمایت کشورهای خارجی که توسط کشورهای عضو ناتو و شورای همکاری خلیج [فارس] به خدمت گرفته میشود، اقدامی کاملاً موجه است.»
«بلک» در بخش دیگری از این مصاحبه به ادعاهای رسانههای غربی درباره حمایت ایران از تروریسم اشاره کرد و آنها را بیاساس دانست. وی گفت: «رسانههای غربی بارها ادعا میکنند که تهران از تروریسم حمایت میکند. برای من پیدا کردن شواهد متقن در حمایت از این ادعا، دشوار است.»
وی اضافه کرد: «بر عکس، تروریسم، مطابق درک عمومی که از آن وجود دارد، عمدتاً ریشه در اقدامات عربستان سعودی دارد که معمولاً از طریق مراکز آموزشی افراطی خود، اقدامات تروریستی را ترویج میکند.»
«بلک» در ادامه ضمن اشاره به نقش عربستان سعودی در حملات 11 سپتامبر سال 2001 به برجهای دو قلوی تجارت جهانی در نیویورک تصریح کرد که آموزههای افراطی این کشور در سایر اقدامات تروریستی در آمریکا نیز نقش داشتهاند. 15 نفر از 19 هواپیماربای حادثه 11 سپتامبر، اهل عربستان سعودی بودهاند.
او گفت: «عربستان سعودی، بازیگر اصلی در حملات 11 سپتامبر به برجهای دو قلو و ساختمان پنتاگون بود. آن حملات که در آنها 3000 آمریکایی کشته شدند، توسط سعودیها و با کمک قابل توجه مقامهای حکومت سعودی انجام شدند.»
وی با اشاره به نام چندین حمله تروریستی دیگر در آمریکا و کشورهای اروپایی تصریح کرد: «سایر اقدامات ترویستی از جمله [حمله] ماراتون بوستون، تیراندازی سنبرناردینو، حمله به کلوب شبانه پالس و حملات انجام شده در خاک کشورهایی اروپایی و دهها کشور دیگر از دکترینهای مذهبی عربستانیها نشأت میگیرند.»
عضو سنای ایالت ویرجینیا در ادامه با اشاره به اسناد منتشر شده درباره حمایت عربستان از تروریسم گفت: «ویکیلیکس یک نامه محرمانه از وزیر خارجه وقت آمریکا در سال 2009، هیلاری کلینتون منتشر کرده. کلینتون در آن نامه میگوید: 'حامیان مالی در عربستان سعودی، اصلیترین منشأ تأمین مالی گروههای تروریستی در سراسر جهان هستند'.»
وی تأکید کرد: «جوزف بایدن (معاون رئیسجمهور سابق آمریکا) در یک سخنرانی در هاروارد در سال 2014 از عربستان سعودی بابت نقشآفرینی در تشکیل داعش انتقاد کرد و گفت: 'سیاستهای این متحدان [آمریکا] به تسلیح همپیمانان القاعده کمک کرده و در نهایت به تشکیل یک گروه تروریستی داعش منجر میشود.'»
ریچارد بلک، بر اساس این مستندات در پایان گفت: «حامی واقعی تروریسم عربستان است نه ایران.»