ورودی پرونده جادوی پول و بانک - 1

عبدالرضا طالقانی، گروه اقتصادی الف،   3960907337 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

سایت «الف» در پرونده‌ای متفاوت، ابعاد مسئله پول و بانک را بررسی می‌کند. این یادداشت ورودیه پرونده است.

جادوی پول و بانک - 1

 این سیستم پولی الکترونیکی و دیجیتال همانند یک «گوانتانامو پولی» عمل می‌کند؛ و من یک پیام برای رهبر ایران دارم: ایران تنها کشور اسلامی جهان است که می‌تواند از اندک زمان باقی مانده استفاده کند و یک راه حل برای این چالش ارائه نماید.

عمران نزار حسین؛ اندیشمند آمریکایی

 

اسناد منتشر شده به‌روشنی نشان می‌دهد نظام پولی و بانکی جهان عمیقاً به صهیونیستها (یا به اصطلاح دقیقتر= زرسالاران) وابسته است. این ساختار از قرن 13 میلادی توسط یهودیان - همچون خانواده شناخته شده «مدیچی» - در ونیز ایتالیا پایه‌گذاری شد؛ عملکرد این نهاد ادامه یافت، تا در قرون بعد به مدد نظریه‌پردازان فیلسوف اجتماعی چون جان‌لاک و آدام‌اسمیت و جرمی‌بنتام در قالب ساختار سیاسی-اجتماعیِ اصالتِ ‌منفعتِ فرد، مفصل‌بندی و تئوریزه شد؛ ‌تا اکنون که این شبکه پیچیده، توسط «فدرال رزرو» - بانک خصوصی متولی نشر «دلار بدون پشتوانه» - اداره می‌شود. رهبر فرزانه انقلاب چندی قبل از این شرایط به «جادوی پولی و مالی دشمن» تعبیر کردند. اهم مشکلات این ساختار زرمدار در دو مسئله اساسی خلاصه می‌شود:

*خلق فزاینده پول، از «هیچ»، به نفع آمریکا

*مقبولیت دلار به‌عنوان ارز واسط؛ که به «کنترل نظام‌مند و ساختاری»و نیز «رصد و کنترل مبادلات تجاری» اقتصاد دیگر کشورها انجامیده است

دیگر نکته، توجه به جایگاه و «ابعاد فرا راهبردی مسئله» در سطح جهانی است؛ چه اینکه عملکردهای بیمار پولی و مالی، تمامی ساحتهای اقتصاد، و به تبع آن تمام ابعاد فردی و اجتماعی زندگی بشر را تحت تأثیر قرار داده است. کوتاه سخن اینکه همه‌گیری ویروس ربا، البته در اطوار جدید، و آلوده شدن نظام پولی و مالی در سطح جهان، به تعبیرِ قرآن‌کریم، به درگیری و جنگ خواسته و ناخواسته جامعه با حضرت حق منجر شده، که لزوم قیام نخبگانی آزاده در برابر این مسئله را خاطرنشان می‌کند.

+ بیشتر ببینید: "اربعین حسین، بدون دلار" چرا؟

از سوی دیگر اگر منصفانه بنگریم در کشور ما طی چهار دهه گذشته در حوزه اصلاح پول و بانک تلاشهای پرحجمی صورت گرفته تا دست‌کم «در سطح حداقلی» زندگی جاری مردم را از مشکلات پولی بزداید، و تکلیف را از دوش مردم بردارد - که البته یک گام مهم به جلو محسوب می‌شود - اما با توجه به نقایص فراوان موجود، حرکت مؤثر در مسیر نظام‌مند کردن مالیه اسلامی، به‌عنوان نهاد مهمی از تمدن اسلامی، تلاشی مضاعف می‌طلبد.

مراکز متعددی در کشور داعیه‌دار فهم مسئله پول و بانک هستند، اما حقیقت این است که نقطه کانونی، که جامع‌الأطراف و تأثیرگذار باشد،‌ وجود ندارد. برای حل این مسئله خطیر،‌ سه ضلع «شناخت مبانی فقهی اسلام»، «دانش آکادمیک و روزآمد» و همچنین «تجربه و دانش اجرایی» لازم است. حاصل نقص متولیان امر در این سه ضلع اساسی، نگرش جزیره‌ای نخبگان به مسئله و عدم وجود خروجی معتنابه در اصلاح این حوزه است. با این وصف، تقریباً تمامی بروندادهای نخبگانی مصلحان پول و بانک در جمهوری اسلامی – اعم از قوانین، سمینارها، کتب و محصولات پژوهشی، اجرا و ... – از بیماری «نگرش یک‌جانبه و جزیره‌ای» رنج می‌برد.

پرونده گشوده شده در سایت خبری تحلیلی «الف» از چند منظر منحصر به فرد است؛ اول اینکه در این پرونده، بر ماهیت و چیستی پول و بانک تأکید شده، و نگاه دقیق به جریان‌شناسی اقتصادی سیاسی حول این موضوع مهم، موجب می‌شود فهم دقیق از مسئله به مخاطب منتقل شود. نکته دوم جامعیت اطلاعات و استفاده از نظرات اندیشمندان تمام جریانهای فعال فکری حوزه پولی و بانکی کشور است.

از این پس در روزهای زوج یک مطلب از این پرونده در قالبهای متنوع یادداشت، مقاله، گزارش، گفتگو و خبر منتشر می‌شود. در طلیعه پرونده 5 یادداشت با محوریت جریان‌شناسی اقتصادی سیاسی منتشر می‌شود تا به تبیین سیر تطور نظام پولی و مالی جهانی خصوصاً  تأثیرگذاری عمیق و بی‌بدیل «فدرال رزرو» در رویدادهای بزرگ جهانی، مانند جنگهای جهانی، تشکیل اسرائیل، جنگ اعراب و اسرائیل، جنگ خلیج فارس و همچنین تشکیل نهادهای چندملیتی مانند تأسیس بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول، سازمان تجارت جهانی و ... بپردازد.

+ بیشتر ببینید: «راکفلر»ها در 7 بند

پس از این سلسله یادداشتها، نظرات صاحبنظران و اندیشمندان مبرز این حوزه – از نحله‌ها و جریانات فکری گوناگون - در قالب گفتگو و میزگرد در معرض نقد متخصصان و اندیشمندان قرار می‌گیرد و در انتها، یک پرونده منسجم و جمع‌بندی شده از کل نظرات ارائه شده در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت.

شنبه آینده با اولین شماره با ما همراه باشید...

*عبدالرضا طالقانی، پژوهشگر مؤسسه احیاگران تمدن فاخر