عرضه دستگاهی برای توانبخشی آرنج بر اساس ارگونومی بدن انسان

گروه فناوری الف،   3960909083

محققان کشور بر اساس ارگونومی دست، سیستم فیزیوتراپی قابل حملی را برای توانبخشی آرنج عرضه کردند که بر اساس نیاز بیمار قابل برنامه‌ریزی است.

عرضه دستگاهی برای توانبخشی آرنج بر اساس ارگونومی بدن انسان

به گزارش ایسنا، آرنج انسان به دلیل انجام حرکات سریع و تحت بار زیاد، دچار عارضه‌هایی از قبیل پارگی تاندون و سخت‌شدگی مفصل می‌شود که موجب محدود شدن بازه حرکتی آن و یا کاهش قدرت عضلات و تاندون‌ها خواهد شد.

انجام حرکات توانبخشی مخصوص آرنج مانند تمرین مقاومتی موجب افزایش قدرت کششی عضلات و بهبود سختی مفصل می‌شود. انجام این تمرینات به کمک فیزیوتراپ با تجهیزات رباتیک توانبخشی طی یک پروتکل مشخصی با تعداد دفعات تکرار معین صورت می‌گیرد.

دستگاه‌های فیزیوتراپی کنونی به علت وزن زیاد و بزرگ بودن ابعاد قابل حمل نیستند؛ از این رو استفاده از آنها تنها در شرایط خاص قرارگیری بدن ممکن است، ضمن آنکه دستگاه‌های توانبخشی کنونی قادر به شبیه‌سازی عملکرد دست انسان از نظر تغییرات سختی گشتاور نیستند.

علاوه بر آن این دستگاه‌ها به منظور تامین نیروی محرک یک بازوی چند لینکی نیاز به استفاده از یک موتور محرک جداگانه در هر مفصل دارند که این امر باعث افزایش ممان اینرسی لینک‌ها می‌شود.

بر این اساس محققان کشور دستگاهی پرتابل توانبخشی آرنج با طراحی ارگونومیک عرضه کردند. در این دستگاه توانبخشی تولیدشده همه موارد محدود کننده رفع شده است.

دستگاه توانبخشی مورد نظر قابل استفاده برای تمامی بیماران به منظور انجام اعمال فیزیوتراپی مورد نیاز برای دست است.

استفاده از بالانسر فنری امکان تامین نیروی کشش ثابت را برای این دستگاه فراهم می‌کند و با استفاده از سیستم انتقال قدرت کابلی، عملکرد دست انسان به صورت کامل شبیه سازی شده و تغییرات گشتاور و سختی حاصل مشابه دست طبیعی است.

این دستگاه با وزن کم و قابلیت برنامه‌ریزی حرکتی به منظور کمک به بیماران نیازمند توانبخشی طراحی شده تا با کمک آن عملیات فیزیوتراپی را در هر مکان دلخواه و بدون نیاز به حضور فیزیوتراپ انجام دهند.

از این وسیله به منظور انجام تمرین‌های فیزیوتراپی بعد از انجام عمل جراحی دست و به منظور بازتوانی عضلات دست و مفصل آرنج استفاده می‌شود.

در این مورد پزشک می‌تواند متناسب با نیاز بیمار دستگاه را برنامه‌ریزی کرده و در اختیار بیمار قرار دهد. بعد از برنامه‌ریزی بیمار می‌تواند دستگاه را به منزل برده و در شرایطی که برای بیمار راحت باشد، از آن استفاده کند.

این طرح از سوی مهدی بامداد و همایون زرشناس در فستیوال نوآوری‌های صنعت تجهیزات ورزشی و توانبخشی ارائه شد.