گفتگوی اختصاصی با استاد اقتصاد سطح عالی حوزه علمیه جادوی پول و بانک - 14 | حسنی: ربا را برندارند اعتصاب غذا می‌کنم، اما بر‌می‌دارند / ارائه مدل جایگزین «بانک»

*عبدالرضا طالقانی، گروه اقتصادی الف،   3961119034 ۱۳۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

استاد فقه الاقتصاد سطح عالی حوزه، تهدید کرده بود که اگر ربا را برندارند اعتصاب غذا خواهد کرد؛ در گفتگوی تفصیلی با او، ابعاد طرح جایگزینش برای نظام بانکی بررسی شده است.

جادوی پول و بانک - 14 | حسنی: ربا را برندارند اعتصاب غذا می‌کنم، اما بر‌می‌دارند / ارائه مدل جایگزین «بانک»

اشاره | چند روز پیش از این در شب شهادت حضرت زهرا - شهادت اول - کلیپی از یک مدرس سطح عالی حوزه منتشر شد که نشان می‌داد با جدیت برای حذف ربا از ساختارهای مالی کشور کمر همت بسته است. او در این کلیپ اولتیماتوم داد که اگر به اصلاح سیستم ربوی مبادرت نشود، از سه روز مانده به شهادت دوم (شهادت به روایت مشهور که بیست روز بعد از شهادت اول است) به اعتصاب غذا دست خواهد زد؛ بگونه‌ای که یا بانکها اصلاح خواهند شد و یا او دیگر نخواهد بود...

پیش از این هم البته آوازه احمد حسنی و کتابش را در زمینه «نظام نوین تامین مالی اسلامی» شنیده بودم و در صدد بودم تا با او گفتگویی داشته باشم؛ اما این اولتیماتوم، کار ما را هم تسریع کرد تا اجمالی از مدل طراحی شده او در حوزه پولی و بانکی را بشنویم.

درباره حواشی این تصمیمش هم گفتگوی مفصلی کردیم؛ به او اشکال کردم که این تصمیم به ثمر نخواهد نشست و از زوایای مختلف کارش دچار اشکال است. خود را سرباز انقلاب و نظام دانست و گفت ظرفیتهای حوزه را می‌شناسد و مطمئن است روحانیت پای کار خواهد آمد و کار به آنجا نخواهد کشید. ذیلاً مشروح گفتگوی او درباره الگوی جایگزینش برای بانکداری منتشر می‌شود.

* * * * * * *

الف: ما خودمان، پدرانمان و همچنین پدربزرگهای ما از زمانی که چشم باز می‌کنیم با یک نهادها و دستگاهها و مسائلی رشد می‌کنیم که در ذهن ما بدیهی فرض می‌شوند و فرض اینکه این نهادها نباشد غیرقابل تصور است. مثلاً شاید برای پدربزرگهای ما وجود اتومبیل بدیهی نبوده، اما برای نسل ما تصور اینکه بدون اتومبیل هم می‌شود زندگی کرد، شاید محال یا دشوار باشد.

در مورد بانک هم همینطور است؛ بحث بسیار مهمی است؛ پس از انتشار پرونده «پول و بانک» مردم متعدد از ما می‌پرسند که مگر امکان دارد بانک وجود نداشته باشد؟ یکی از موارد مهمی که موجب مقاومت شده است این تصور بدیهی فرض شدن ضرورت وجود بانک است. مردم می‌گویند ما با ابزارهای بانکی مبادله داریم، روزبه‌روز هم وابسته‌تر می‌شویم، امروزه همه مبادلات‌مان با تکیه بر ابزارهای بانکهاست.

شما این نظریه بدیهی بودن وجود بانک را قبول ندارید؛ می‌خواهم خواهش کنم یک کلیتی از بحث شما بشنویم. آیا به نظر شما بانک قابل حذف یا جایگزین شدن هست؟ اگر هست، امهات طرح شما را آماده‌ایم که بشنویم.

حسنی: دقیقاً همینطور است که فرمودید. حمل‌ونقل یک زمانی به یک سبک و سیاقی بود، زمانه پیشرفته‌تر شد، وسایل حمل‌ونقل و زیرساختهای آن تغییر کرد؛ همه امور این بخش را به همراه خودش متحول کرد و لوازمش را هم ایجاد کرد.

همه امور به همین صورت سیر تطور خودش را داشته است؛ آن اتفاقی که باید در عرصه‌های گوناگون رخ بدهد این است که نیازها را در هر حوزه احصا و جمع‌بندی کنیم و بر اساس آن نظامی متناسب با داشته‌های بومی و اسلامی‌مان طراحی کنیم.

ما در طرح «نظام مالی نوین اسلامی» دقیقاً همین کار را کرده‌ایم؛ نیازهایی را که بانک پوشش می‌دهد و در صدد تامین آن نیازها برآمده را احصا کردیم...

الف: چند مورد از مهمترین این نیازها را ممکن است نام ببرید؟

حسنی: یکی نیاز مردم به خدمات پولی است مثل نیاز به خودپرداز و دسته چک و این قبیل موارد.

مورد دیگر نیاز به قرض‌الحسنه است، که اتفاقاً بانک این نیاز را درست پوشش نمی‌دهد. این نیاز یک پایگاه مهم و اساسی در جامعه اسلامی است و در روایات ما یکی از آثار ربا را ترک قرض‌الحسنه می‌دانند؛ در جامعه‌ای که ربا رواج دارد مردم دیگر به هم قرض نمی‌دهند و باصطلاح از «اصطناع معروف» دور می‌شوند. فرمودند: « لئلا یمتنع الناس من اصطناع المعروف» یعنی ربا حرام شده تا مردم از نیکوکاری و خیر دور نشوند. این یک نیاز واقعی است که بانکداری در کشورهای دیگر آن را کنار گذاشته و در کشور ما نیز به ضرب و زور آیین‌نامه‌ها گوشه‌ای از این نیاز پوشش داده می‌شود.

یا نیاز صاحبان سرمایه به اینکه سرمایه‌شان در فعالیتی بکار گرفته شود و سودی داشته باشد.

نیاز صاحبان مشاغل و عاملان اقتصادی به نقدینگی و سرمایه برای تولید و سودآوری.

نیاز عرضه‌کنندگان کالا و خدمات به نقدینگی.

نیاز متقاضیان کالاها و خدمات اما فاقد نقدینگی فعلی.

نیاز بدهکاران به پرداخت بدهی اما فاقد نقدینگی فعلی.

نیاز به اطمینان به ادای دین توسط بدهکار.

و چند مورد دیگر.

نیازهای متنوعی وجود دارد و پوشش داده می‌شود.

+ از همین پرونده بیشتر ببینید

1. سبحانی: می‌پرسند مگر می‌شود بانک نداشت؟ بله می‌شود

2. صمصامی: بانک، اسلامی نمی‌شود؛ انگار کن «ذبح اسلامی خوک»

3. مصباحی‌مقدم: قطعاً ربوی می‌دانم

الف: خب اینها را که فرمودید الآن هم دارند انجام می‌دهند.

حسنی: بله؛ این نیازها را فهرست کردیم؛ شما فرمودید نیازها را بشمار؛ این نیازها را جمع‌بندی کردیم و شروع کردیم به طراحی مدل متناسب. دیدیم با دسته‌بندی بعضی از موارد این فهرست در کنار هم می‌توانیم نهادهایی ایجاد کنیم.

الف: موافقید کمی جزئی‌تر به نهادهای طراحی شده بپردازیم؟

حسنی: مثلاً نیاز به قرض‌الحسنه و خدمات مالی رادر یک نهاد به نام «نظام شبکه قرض‌الحسنه» متمرکز کردیم.

اگر بخواهیم جزئی‌تر ببینیم، خود این نظام از سه نهاد تشکیل شده؛ یکی نهاد خدمات پولی...

الف: طراحی این نهاد با شرایط فعلی تفاوتی می‌کند؟

حسنی: نه خیلی؛ با تفاوت اینکه ارائه و توزیع خدمات، واقعی، مناسب و عادلانه انجام می‌گیرد.

نهاد دوم برای ارائه تسهیلات قرض‌الحسنه؛ بر اساس سیاستهای پولی کشور، تا یک سقف معینی در یک دوره زمانی معین، و برای نیازهای تامین نیازهای ضروری مردم و همچنین تولید.

الف: در مدل شما قرض‌الحسنه به تولید هم تخصیص پیدا پیدا می‌کند؟

حسنی: در مواردی بله؛ و همه اینها در چارچوب ضوابط عدالت‌محور که با انجام پژوهش باید مستمراً بروز و به‌هنگام شود.

نهاد سوم در این نظام اول، نهاد «تامین مالی شبکه قرض‌الحسنه» است، که موظف است هزینه‌های دو نهاد قبل را پوشش بدهد.

الف: هزینه‌ها را تامین کند یا منابع آنها را تجهیز کند؟

حسنی:نه؛ تامین هزینه‌های شبکه خدمات بانکی برعهده نهاد سوم است. این تامین مالی می‌تواند از طریق دولت و خدمات نیکوکارانه تامین شود.

الف: یعنی می‌فرمایید هزینه‌های این مدل از منابع دولتی و خیرین تامین می‌شود؟

حسنی: بله؛ این نظامی است که بدون هیچگونه کارمزدی کار می‌کند؛ برخی علما به کارمزد حداقلی هم اشکال دارند؛ دولت باید برای هزینه‌های این نظام مثل آب و برق و کارمند و این موارد، بودجه تخصیص بدهد. مردم و خیرین را هم می‌شود در مراحل بعدی به این امر تشویق کرد.

الف: به بیان ساده شما متولی اصلی نهاد قرض‌الحسنه و نهاد خدمات بانکی را در بدو امر دولت می‌دانید؛ بله؟

حسنی: در شروع باید دولت کمک کند، اما در ادامه می‌شود خیرین و واقفان کار را پیش ببرند.

الف: به نظر می‌رسد اصلاً اگر خود دولت را هم متولی این کار بدانیم، طراحی شما نقص ندارد و درست است.

حسنی: بله، دقیقاً در طرح گفته‌ایم؛ و مگر هزینه‌هایش چقدر است؟ این همه دستگاه برای کارهای کم‌اهمیت‌تر در کشور هست.

الف: ممکن است از مزیتهای نسبی طرح‌تان در این بخش، مواردی را ذکر کنید؟

حسنی: فواید خیلی حیرت‌آوری دارد و خیلی هم روشن است؛ قرض‌الحسنه احیا می‌شود. در گذشته ربا بوده، قرض هم بوده، ولی از وقتی بانک سیطره پیدا کرد، ربا اساس همه روابط مالی شده است، ریشه قرض خشکید؛ البته در کشور ما کمی به ضرب و زور آیین‌نامه هنوز قرض‌الحسنه وجود دارد، اما جزئی است و حلال مشکل نیست؛ به یک پایگاه نیاز دارد، از نگاه اسلامی نمی‌شود گفت که این بخش را نبینید؛ باید بطور جدی یک نهاد برای این امر وجود داشته باشد. اگر این اجرا شود اتفاقات بسیار بزرگی خواهد افتاد. عدد فوق‌العاده عظیمی که در خدمت قرض‌الحسنه قرار می­‌گیرد.

نکته مهم در قرض‌الحسنه این است که توانایی متقاضیان قرض به بازگرداندن اقساط در یک نظام ارزیابی، سنجیده خواهد شد؛ اگر توان بازپرداخت نداشته باشند، باید از مسیر تامین از بیت‌المال به صدقه نیازشان تامین شود.

+ از همین پرونده بیشتر ببینید

 4. چگونه عملیات متمرکز آمریکا نرخ «ریال» را یک سوم کرد؟

5. شطرنج با ارزها؛ موضوع نو «جنگ ارزی» را بیشتر بشناسید

الف: اینجا یعنی نهاد انفاق هم کنار این می‌تواند شکل بگیرد؟

حسنی: ما چهار زیرنظام برای نظام اقتصادی در نظر می‌گیریم.

یکی نظام معاملات اقتصادی است که بخش اعظمش می‌شود نظام مالی. نظام دیگر نظام دولت در اقتصاد است. سوم نظام درآمد و هزینه دولت. و چهارم نظام تامین اجتماعی است که به فرمایش شما مثلاً کسانی که از کار افتاده‌اند پوشش آنها با آن نظام است.

همانطور که فرمودید در بازارهای سرمایه‌گذاری بحث اعتماد بسیار مهم است. در این کتاب آورده‌ایم که یک اداره تخصصی زیر نظر مدیریت کلان، باید سنجش کند از جهت تعهد، تخصص و توانمندی مدیریتی، یعنی سنجش اعتبار از این سه جهت...

الف: ما البته انتقادات جزئی هم داریم بر بحث شما، اما کلیت را کاملاً می‌پذیریم؛ فرصت نیست و از جزئیات می‌گذریم، یک سوال داخل پرانتز: شما خلق پول را مجاز می‌دانید؟

حسنی: ما طبق این کلام بسیار نورانی امیرالمومنین علیه­السلام که «ولیکن البیع بیعا سمحا: بموازین عدل، و اسعار لا تجحف بالفریقین من البائع و المبتاع» سیاستهای پولی را بخشی از سیاستهای تنظیم بازار می‌دانیم.

الف: حالا من یک اشکال کنم به این فرمایش شما؟ حداقل اشکالی که داریم این است که شما وقتی خلق پول می‌کنید، اگر هم در این فرایند ربوی عمل نشود - که الآن می‌شود، چون هم قرض می‌دهید و هم تقاضای مازاد می‌کنید و هم شرط می‌گذارید - ضمن اینکه کارکردهای اقتصادی‌اش هم اشکالات جدی دارد که اگر فرصت شد عرض خواهم کرد، چون بانکها از «هیچ» و به پشتوانه اعتبار و استقراض از بانک مرکزی خلق پول می‌کنند و به نفع خودشان سود می‌گیرند؛ اگر حالا اینطور هم عمل نشود، حداقل مشکل خلق پول این است که شما حجم پول را با خلق پول بالا بردید و معادل این افزایش نقدینگی، حجم تولید را بالا نبردید که در میان مدت تبدیل می‌شود به تورم.

حسنی: ببینید؛ اگر شما طلا و نقره را هم پول امروز بگیرید، بالاخره یک ورودی طلا و نقره داریم، از محل معادنی که جدیداً کشف می‌شود. نکته اینجاست که اگر ساختار را به این چیزی که ما عرض می‌کنیم عوض کنید و متناسب عمل کنید به اقتصاد لطمه‌ای نمی‌زند...

الف: اما حاج آقا در معدن مثلاً بگیرید سالی یکی دو درصد حجم پول اضافه می‌شود، چون بی‌محابا نیست و هزینه دارد؛ اما ضریب فزاینده الآن 7 است حداقل.

حسنی: ببینید؛ در این شبکه‌ای که ما می‌چینیم این بحث ضریب فزاینده وجود ندارد؛ یک نهاد پولی داریم که همین نهاد دریافت و پرداخت است...

الف: و همه نقدینگی آنجا متمرکز است...

حسنی: بله؛ احسنت؛ در این مدل اصلاً بانک مرکزی به‌عنوان بانکدارِ بانکها نداریم؛ البته از این وجه عرض می‌کنم. مرکز سیاستهای پولی داریم که به این شبکه یکپارچه اعلام می‌کند در ماه بهمن می‌توانید اینقدر تسهیلات بدهید؛ یعنی ما اینجا چون اصلاً بحثهای بین بانکی و اینها را نداریم که باید ذخیره قانونی باشد که بفرمایید چه ضریبی داریم. مرکز سیاستهای پولی موظف خواهد بود دقیقاً مطابق با رشد تولید سقف تسهیلات‌­دهی را معین کند.

الف: این سوال داخل پرانتز بود. حالا خواهش می‌کنم بخش دوم طرحتان را تشریح بفرمایید.

حسنی: نظام دوم، نظام «بازارهای سرمایه‌گذاری» است. این بخش شامل نهادهایی است که در آن نهادها شما به‌عنوان سرمایه‌گذار می‌توانید در سه بخش حضور داشته باشید: ساخت و تاسیس واحدها، تامین سرمایه در گردش واحدها و همچنین تبادل سهام واحدها.

بخش تامین سرمایه ساخت، که معمولاً ریسک و سود انتظاری بالایی دارد، و همینطور بخش تامین سرمایه در گردش، که بطور میانگین، ریسک و سود انتظاری متوسطی خواهد داشت و بخش خرید سهام، این بخش سود کم و نیز ریسک کم دارد.

به این ترتیب طیف وسیعی از ریسک و سود انتظاری برای انتخاب پیش روی شماست؛ در بخش ساخت، شرکت­های دانش‌­بنیان، صاحبان واحدهای ناقص، صاحبان سرمایه­‌های ناقص و مدیران عامل رسمی بازار با رتبه بالا می­‌توانند پیشنهاد طرح دهند. در این بخش سودآوری و ریسک بالاتری داریم؛ کالای سرمایه‌ای تولید می‌شود که ارزش بالایی تولید می‌کند، در بخش سرمایه در گردش واحدها، برای زمان معینی یا برای تعداد مشخصی از محصول، سرمایه نیاز داریم، که سرمایه‌گذارها در آن وارد می‌شوند؛ اینها با جزئیاتش در کتاب آمده است که شاید اینجا خیلی مجال بحثش نباشد.

+ از همین پرونده بیشتر ببینید

6. هژمونی «بانک‌واره»ها

7. «اربابان پول دنیا»/ نقش «شبکه بانکداران بزرگ» در «جنگ‌ اول جهانی» و تشکیل «اسرائیل»

8. نقش بانک مرکزی آمریکا در «جنگ دوم جهانی»

9. ساعتی که «دلار» آقای ارزهای جهان شد

10. تاریخچه ایجاد «پترو دلار» یا «دلار بی‌پشتوانه»

11. شکست عمیق بهای «دلار»؛ بزودی

12. افشا برای اولین بار؛ نقش «دلار» در «برجام»

الف: چند مزیت از این بخش را هم می‌فرمایید؟

حسنی: ویژگی بسیار مهم بخش «نظام بازارهای سرمایه‌گذاری» این است که اولاً معاملات کاملاً واقعی است؛ اصلاً معاملات صوری اتفاق نمی‌افتد. این واقعی بودن عملیات، مشکل ربا را از اساس حل می‌کند.

ویژگی بسیار مهم دیگرش این است که یک واسطه بزرگ و زائد و سوداگر به نام بانک از اقتصاد حذف می‌شود که سهم هزینه تمام شده کالا را بسیار پایین می‌آورد.

یک فایده بزرگ دیگر این نظام این است که دارای تنوع ریسک است که طیف بزرگی از ریسک و سودآوری متناسب را پیش روی سرمایه­گذاران ایجاد می­نماید و سفته‌بازی بحران‌آفرین را حل می‌کند، که در اقتصاد، بحث فوق‌العاده مهمی است. الآن بانک موجد سفته‌بازی بحران آفرین است، البته در همیشه تاریخ سفته‌بازی بوده، اما بانک بخش پرریسک اقتصاد را با سرمایه کسانی که ریسک­گریز هستند پوشش می­دهد. در چنین فضایی افراد ریسک­پذیر جامعه چه راهی برای سودآوری­های بالایی که در سر می­پرورانند خواهند داشت؟ اگر افراد ریسک‌پذیر مجال درستی پیدا نکنند برای سودآوری بالا و سرمایه‌گذاری، به سفته‌بازی و فعالیتهای ناسالم ورود می‌کنند؛ مثلاً به قاچاق روی می‌آورند؛ چون مجال درستی ندارند برای ریسک و سود بالا.

الف: نکته مهم در این بخشها این است که باید ساز و کاری داشته باشیم که اعتماد سرمایه‌گذار خصوصاً در دو بخش ساخت و سرمایه در گردش تامین شود.

حسنی: همانطور که فرمودید در بازارهای سرمایه‌گذاری بحث اعتماد بسیار مهم است. در این کتاب آورده‌ایم که یک اداره تخصصی زیر نظر مدیریت کلان این بازارها، باید عاملان اقتصادی را از جهت تعهد، تخصص و توانمندی مدیریتی سنجش کند، یعنی سنجش اعتبار از این سه جهت...

 الف: اعتبارسنجی چیز عجیبی هم نیست؛ همین الآن هم کم و بیش دارد اتفاق می‌افتد. با ابزارهایی مانند گردش حسابها، رزومه و سوابق مالیاتی و ...

حسنی: بله؛ البته ما اینجا اعتبارسنجی مالی نداریم بلکه از همان سه جهت سنجش می‌­شوند. اگر کمی جزئی‌تر بخواهیم بپردازیم، ما مدیران عامل رسمی بازار تعریف کرده‌ایم؛ اینها می‌­توانند برای طرح­های اقتصادی به خدمت گرفته شوند. رتبه‌بندی می‌شوند؛ رتبه‌های اعلای آنها در بخش ساخت - یعنی احداث یا تکمیل واحدها - می‌توانند فعالیت کنند و رتبه‌های بعدی در بخش سرمایه در گردش.

اگر بخواهید در این بخشها جذب سرمایه کنید یا باید مدیرعامل رسمی بازار باشید یا یک مدیرعامل رسمی را برای فعالیت مورد نظرتان بکار بگیرید. البته عوامل دیگری برای تحکیم اعتماد هست که در کتاب مفصل و با جزئیات و به تفصیل بحث شده است. برخی نکته‌ها را ممکن است بگویید کلی‌گویی است، اما در کتاب با جزئیات ورود کردیم و شاید اینجا مجال پرداختن به آنها وجود نداشته باشد.

الف: بسیار خوب؛ موافقید بخش سوم را هم بشنویم؟

حسنی: بخش سوم طراحی، مربوط به اصطلاحاً بازارهای تخصصی کالا و خدمات فرانقد است.

الف: یعنی چه؟

حسنی: این بازارها یک بازارهای تخصصی هستند که کالا و خدمات در حوزه مصرفی یا در حوزه سرمایه­ای را پشتیبانی می‌کنند؛ بازارهای تخصصی مصرفی مثل مسکن، خودرو، لوازم منزل، و بازارهای تخصصی سرمایه‌ای مثل کشاورزی، مواد اولیه پتروشیمی و موارد اینگونه که در بازار داریم.

ویژگی مهم این بازارها این است که در آنها عرضه کالاها و خدمات بصورت نسیه در کنار نقد، وجود دارد؛ فراهم نمودن امکان پیش‌فروش هم یکی از امکانهای این بازار است.

الف: یعنی تقریباً کارکرد عقود مبادله‌ای فعلی بانکها را در این بخشِ بازارهای تخصصی متمرکز کرده‌اید؟

حسنی: بله، حدوداً همینطور است؛ یک تعریف و یک خاصیت مهم‌شان این است که کالاهای نسیه ارائه می‌کنند؛ در این بازارها چطور سرمایه در گردش تامین می‌شود؟ پاسخ این است که: از بازارهای سرمایه‌گذاری.

یک نماینده‌ای از شرکتهای تولیدی در این بازارها هست که می‌سنجد پیش فروش کند، نقد بفروشد یا نسیه. پس شما اگر عامل اقتصادی باشی که نخواهی شریک بگیری، می‌توانی اینجا ورود کنی.

الف: به نظر می‌رسد باز هم نکته مهم اینجا اعتبارسنجی صحیح است.

حسنی: بله، اعتبارسنجی مالی. سامانه ملی اعتبارسنجی نیاز داریم که در کل کشور کسانی که می‌خواهند برای خودشان ایجاد بدهی کنند را اعتبارسنجی کند؛ در این سامانه هر نفر صفحه‌ای دارد که کل داراییهای خارج از مستثنیات دین‌اش توسط خودش لیست شده و سامانه آن را راستی‌­آزمایی و سپس، ارزش‌گذاری می‌کند؛ علاوه بر این حجم بدهیهای این شخص نیز لیست می­‌شود و وی هرگاه بخواهد ایجاد بدهی کند باید سامانه به او مجوز بدهد. همه اسناد بدهی اعم از سفته و چک باید در این سامانه ثبت شود؛ بدون آن کد، چک اعتبار نخواهد داشت؛ یک سامانه ملی هست. این سامانه در کنار عناصر اطمینان­‌بخش دیگر مثل وثیقه و... مشکلات چک­های بی‌­محل را از اساس حل خواهد کرد.

در این بازار در پناه شفافیت و اعتبارسنجی واقعی، تولیدکننده در بسیاری از مواقع نگاه می‌کند که مثلاً تراکتوری که تولید کرده را می‌­تواند در این بازار با قیمتی نزدیک به قیمت نقد بصورت نسیه عرضه کند و برای او سودآور است.

در این بازار امکان پیش‌عرضه و پیش‌فروش و پیش‌اجاره هم داریم که به تامین مالی برای واحدهای تولیدی منجر خواهد شد؛ یعنی برای همه معاملات مشروع می‌توانیم کارکرد ببینیم. این بازار بخش ثانویه هم دارد که یک روش تامین مالی بسیار فراگیر را در اختیار می‌­گذارد و آن خرید نسیه یک کالا و فروش نقد آن در بازار ثانویه است. این الگو در زمان معصومین هم وجود داشته است. اینجا نیز واسطه­‌گری بانک حذف می‌شود.

بنابراین اگر بخواهم جمع‌بندی داشته باشم، نظام اقتصادی اسلام قیمت تمام شده را بشدت کاهش می‌دهد و از سوی دیگر قدرت خرید را نیز بالا می‌برد و به این ترتیب یک انقلاب اقتصادی را رقم می‌زند.

الف: ممنونم از شما؛ الگوی شما کاملاً اجرایی و عملی به نظر می‌رسد؛ البته باید به دقت بررسی شود و مانند همه الگوهای علمی در دنیا در اجرا چکش بخورد. یک سوال پایانی هم دارم که درباره این اولتیماتوم شما به سیستم ربوی است. شما فرمودید اگر تا شهادت حضرت زهرا این سیستم آغاز به حذف ربا نکند اعتصاب غذا خواهید کرد. این به نوعی ایستادن در برابر سیستم نیست؟

حسنی: تشخیص ما این است که ظرفیتهای بی‌شماری در حوزه و روحانیت در میان دوستان فاضل ما وجود دارد که به یک نیروی محرک نیاز دارد. ما هیچ نیستیم اما فکر می‌کنم با این حرکت ما، این برادران ما حرکت خود را آغاز خواهند کرد و انقلابی در عرصه مواجهه با ربا شکل خواهد گرفت. ما نه‌تنها در برابر نظام نایستاده‌ایم که فدایی اسلام و انقلاب هستیم.

+ کل پرونده «جادوی پول و بانک» اینجا در دسترس است

 --------------------------------------------

*گفتگو از: عبدالرضا طالقانی، پژوهشگر موسسه احیاگران تمدن فاخر | مطالب دیگر نگارنده را اینجا پی بگیرید

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۳۹۳۶۹۱۱:۰۸:۳۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاج آقا اگه بانک توی ایران مشکل داره دلیل نمیشه ماهیت بانک بد باشه چرا بقیه کشورها این مشکلات نیست؟مشکل اینجاست توی این کشور هر نهاد و سازمانی تشکیل بشه عده ای از اون سو استفاده میکنن،مشکل ما فرهنگی هست نه بانکی
علیرضا۲۳۹۴۰۱۱۱:۲۸:۰۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
متاسفانه حرف حاج آقا درسته و حرف شما اشتباهه اگر کتاب سرمایه داری و آزادی میلتون فریدمن - نابغه اقتصادی قرن - رو بخونید، هم می بینید که نظام پولی تهدید بسیار بزرگی برای بخش واقعی اقتصاده یعنی غرب هم دچار مشکل هست و اگر ربا رو کنار بگذاره به لحاظ اقتصادی قوی تر خواهد بود.
ناشناس۲۳۹۵۰۸۱۲:۲۲:۴۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تو غرب ربا وجود نداره.
ناشناس۲۳۹۶۳۸۱۳:۲۶:۲۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ربا سوغات یهوده برای کشورهایی مثل ایران _________________ حالا اگه برای مردم خودشون کمتر اعمال میکنن یکی از دلایلش سیستم و اهمیت به کشاورزی و دامداری و تولیدات پایه است .
ناشناس۲۴۰۰۳۲۱۷:۰۱:۰۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
یهود چکارست. پس تو این همه سال آقایون چکار میکردند. الان که صدای مردم درآمده تازه یادشون اومده که ربا حرامه. قبلا فقط حجاب واجب بود؟؟ عادت داریم ناتوانی خودمون رو گردن دشمن خارجی بندازیم.
ناشناس۲۴۰۴۲۰۰۰:۰۸:۰۴ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
از قدیم جهود و یهود در ایران به این شغل بی شرف اشتغال داشتند و رواج دادند و زالو صفتان وطن فروش و داعشیان اقتصاد هم الگو گرفتند . لطفاً تاریخ بخوانید .
ناشناس۲۳۹۷۶۶۱۴:۲۱:۲۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
در غرب کارمزد بانک 4% ربا وجود نداره چون تورمی هم نیست ! پول در غرب به سمت شرکت ها و کارخانه و بورس و تولید میره چون بانکها سودی پرداخت نمی کنند در ایران چون تولیدی وجود نداره به محظ قطع یا کاهش سود پول از بانکها خارج و به سمت دلار و سکه و مسکن و خودرو میره
ناشناس۲۳۹۹۶۳۱۶:۱۲:۲۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ربا وجود نداره؟ بیخودی به استیگلیتز و فریدمن نوبل اقتصاد دادند؟ یا اونها بیخود منتقد ربای غرب ند؟ دانشمند! رو هوا حرف نزن
ناشناس۲۴۰۰۳۵۱۷:۰۷:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
در غرب وام به طرح و پروژه پرداخت میشه اونم تقریبا بدون سود. بانک ها حتی یه مبلغی دریافت میکنند تا پول شما را نگهداری کنند. اعتقاد اینه که پول باید جریان داشته باشه. پس ربا نیست. ولی برای ما هزاران میلیارد پول فقط در بانکها دور باطل میزنه. شرکت ها وام میگیرند که وام های قبلی رو تسویه کنند.
ع.ح۲۴۱۹۰۱۲۲:۰۳:۵۵ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
شمایی که دم از پروفسور استیگلیتز میزنی پس خبر نداری که خود همین استیگلیتز کتابی نوشته تحت عنوان free fall یعنی فروپاشی اقتصادی! فروپاشی خود اقتصاد که هیچ فروپاشی علم اقتصاد! علم اقتصاد لیبرالی در حال فروپاشی است، اقتصاد سرمایه داری که تار و پود آن رباست نتیجه ای جز فروپاشی نداره، این فروپاشی در اقتصاد ایران هم حتمی است، 11 نفر از بزرگترین اقتصاد دانهای دنیا گروهی رو تشکیل دادن تحت عنوان توابین علم اقتصاد ، یعنی اینکه ما از این علم توبه کردیم و جالب اینجاست که اعتقاد دارن تنها راه برون رفت از این بحران و نجات بشریت توجه و عمل به دستورات و تعالیم اسلام است! بله برادر من، ربا جنگ با خداست و آخر و عاقبت اون هم همینه که داری میبینی و بازم در آینده بیشتر خواهی دید ...
ناشناس۲۴۳۸۲۹۱۷:۵۴:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۲۳
شما بشین تا فرو بپاشه همون جهانبینی پر قدرتی که علم اقتصاد کنونی را تولید کرده تا متخصص های ما نشخوارش و یا تحریفش کنن مطمن باشید راه درست را پیدا می کنه به جای گنده کردن جهل های ناکارامد باید جلوی علم و دانش حقیقی لنگ بندازیم ن اینکه جهالت خود را به عنوان راه نجات جار بژنیم .
ناشناس۲۳۹۸۵۸۱۵:۰۸:۲۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تاسف برای چی پر بیراه هم نمیگی
ناشناس۲۴۰۲۲۶۲۰:۱۳:۱۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
وام های بانکی اکثریت قریب به اتفاقش صوری است یعنی پول در محلی و کاری که وام برایران گرفته شده مصرف نشده یعنی مثلا برای کشاورزی و صنعت گرفته شده باهاش دلار و سکه و یا ماشین خرید شده این یعنی حرام و ویران کننده اقتصاد
ناشناس۲۳۹۹۰۴۱۵:۳۴:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
میشه بفرمایید حاج آقا چقدر اقتصاد بلده ؟
ناشناس۲۳۹۹۶۵۱۶:۱۳:۱۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
والا حرفش که حسابه. طرحش رو دیدی؟
ناشناس۲۳۹۴۱۲۱۱:۳۳:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
وقتی که مدیران برخی بانکها بانک تجارت تنها در یک قلم وام بالای 400 میلیون تومان با سود 2 درصد میگیرند و زیان ده هم هستند فساد در بانکداری نیست فساد در درون مدیران بانکی می باشد
ناشناس۲۳۹۴۹۳۱۲:۱۴:۲۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بنده تا حالا چند ده پیام مشابه همین پیام شما تو سایت الف دیدم!!!
ناشناس۲۳۹۶۶۰۱۳:۳۴:۱۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
از مدیران نجومی و حرام خوار هستی باید تکرار بشه تا بالاخره یک مسولی در این مملکت پیدا بشه مختار گونه با عوامل فساد برخورد کند
ناشناس۲۳۹۹۶۶۱۶:۱۳:۵۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
یه تکفیری دیگه
ناشناس۲۴۴۲۴۲۲۲:۵۶:۳۹ ۱۳۹۶/۱۱/۲۳
اتفاقا سر این زیاده خواهان را اگر با اره ببریم دیگه کسی جرات دزدی از بیت المال را نداره
ناشناس۲۳۹۷۱۵۱۳:۵۶:۴۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تو و امثال تو اگه ریگی به کفشتون نیست و جزو حرام خوران نیستی چرا باید ناراحت باشی
ناشناس۲۴۲۵۸۲۱۹:۴۸:۴۸ ۱۳۹۶/۱۱/۲۲
میشه بگی که خودت را بنده معرفی کردی چه سمتی داری
ناشناس۲۳۹۵۳۲۱۲:۲۹:۲۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مدیران بانکی چو بگرفتند پاداش ز زیان خویش بسی اتش زدند به دیده و دل سهامداران دل ریش خویش
ناشناس۲۳۹۹۶۸۱۶:۱۴:۲۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
توی همه پرونده جادوی پول و بانک این بابا این پیام رو گذاشته دل خجسته ای داری
ناشناس۲۴۰۱۲۹۱۸:۴۵:۲۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تنها با پیگیری است که میشود با فساد مبارزه کرد تو حتما از مفسدین بانکی هستی که ناراحتی پول حلال وفا نمی کند چه به این پول های حرامی که برای خود اتش جهنم را خریده ای
ناشناس۲۴۱۹۳۵۲۲:۵۰:۳۶ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
یعنی شما همه نظراتی که زیر همه مطالب پولی و بانکی بوده خواندی؟ وای چه دل خجسته ای داری شماااااااا
ناشناس۲۴۲۴۸۲۱۷:۱۷:۴۵ ۱۳۹۶/۱۱/۲۲
از شواهد امر پیدا می باشد که تو از مفت خوران نجومی هستی که وحشت مثل خوره به جونت افتاده که هم پول ها را باید پس بدهی هم شاید افتابه مسی به گردن به مثابه شعر بابا طاهر بچرخوننت توی میدان های شهر
ناشناس۲۳۹۵۴۸۱۲:۳۴:۱۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
وای به اخرت مسولان کشور که اجازه می دهند اینجوری بیت المال تاراج بشه
ناشناس۲۳۹۵۵۳۱۲:۳۵:۵۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تز مدیران کشور این شده
ناشناس۲۳۹۹۶۹۱۶:۱۵:۰۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ینی چی شده؟
ناشناس۲۴۱۸۳۰۲۰:۳۶:۲۶ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
متاسفانه مراجع محترم که که اقدامی انجام نمی دهند شاید شما واسطه بشی مراجع یک فتوا و عکس العملی نشان بدهند
میم۲۳۹۴۴۴۱۱:۵۳:۳۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
نظام بانک فعلی دنیا یه نظام ربوی هست چه همه انسانها باهاش موافق باشن و مشکلی در اینباره نداشته باشن و چه مخالف باشن. البته این سیستم بدون مشکل نمیشه. بالاخره چیزی که مخالفت علنی با خدا باشه بدون مشکل نمیشه
ناشناس۲۳۹۵۲۰۱۲:۲۵:۵۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مشکل اینجاست که شما برای حل مشکل میرید سراغ باعث و بانی خود مشکل. چرا از اقتصاددانان نمیپرسید. چرا طیب نیا کنار گذاشته میشه.
ناشناس۲۳۹۵۵۷۱۲:۳۶:۲۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
شما اول برای گران فروشی چهار برابری دلار اعتصاب غذا کنید تا تورم مصنوعی ایجاد نشود و بانکها هم مجبور نشوند برای تسهیلات سود بگیرند که البته سود هم نیست بلکه این فقط حفظ همان مقدار ارزش پول هست که کاسته شده در زمان صدر اسلام کی تورم بوده فقط قیمت اقلام بر اساس فصل کم و زیاد میشده که دوباره به همان قیمت قبلیش بر می گشته
ناشناس۲۳۹۵۶۷۱۲:۴۰:۴۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
یکی از علل ناموفقی بانک ها فساد مدیران بانکی در انواع دریافتی هایی است که برای خود تراشیده اند
ناشناس۲۳۹۹۷۶۱۶:۱۶:۳۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مشکل رباست. بعد فساد. ربا فساد ساختاریست
ناشناس۲۳۹۶۶۳۱۳:۳۵:۰۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تمام مشکلات مملکت برای اینکه کسانی در امور مختلف تخصص ندارند نظر می دهند و سیاست گذاری می کنند ! اقتصاد و سیاست یک علم
ناشناس۲۳۹۹۷۷۱۶:۱۷:۱۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
طرح این حاجی خیلی تخصصی و دست مریزاد داره زحمت بده بخود بخون، بعد افاضه کن
ناشناس۲۳۹۶۹۴۱۳:۴۷:۳۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
به خدا هر چی پول در میاریم باید بدهیم پای اجاره خانه. از وقتی که سود سپرده گذاری بانک ها را کاهش دادند ، صاحبخانه ها دیگه رهن کامل نمی گیرن ، یک مختصر پول پیش می گیرن + کلی اجاره. با این وضعیت من مستاجر هر روز دارم بیچاره تر میشم و هر چی در میارم را واریز می کنم به جیب صاحب خانه. مستاجر هر روز بی پول تر و صاحبخانه ها هر روز پوادارتر می شوند . آتیش بیار این معرکه هم بنگاه ها هستند که بد جوری خون مردم را به شیشه می کنند. چپ میری راست میری میگن پول. باورتان نمیشه ولی ما مستاجرا از مغازه بنگاهی ها می ترسیم،‌هر جور که باهامون حرف میزنن مجبوریم با مهربونی جوابشون را بدیم تا ناراحت نشن باهامون لج کنن و....
ناشناس۲۳۹۹۷۹۱۶:۱۷:۴۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
خدا صبرت بده
ناشناس۲۳۹۸۵۴۱۵:۰۷:۰۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
متاسفانه تعدادی از بانک های ما سر فصلی بنام پس انداز قرض الحسنه ندارند و به جای ان حسابی ایجاد کرده اند بنام جاری کارت قرض الحسنه که ماهیت قرض الحسنه را ندارد و برای بانک تعهدی مبنی بر پرداخت وام قرض الحسنه ایجاد نمیکند تعدادی از بانک ها و بطور نمونه بانک تجارت هم که در گذشته تبلیغات وسیعی در زمینه پس انداز قرض الحسنه داشت الان به مدت 5 سال است جذب منابع بر روی قرض الحسنه این سنا الهی را کنار گذاشته است و با ایجاد جاری کارت و گذاشتن جوایز بر روی ان منابع قرض الحسنع را به سمت این حساب انحرافی منحرف و با تیشه که نه بلکه با بولدوزور ریشه این سنت الهی را از ریشه در اوردند
ناشناس۲۳۹۹۸۰۱۶:۱۸:۱۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اینم 40 بار توی این پرونده همین نظر رو گذاشته
ناشناس۲۴۰۱۳۱۱۸:۴۸:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
با تکرار و یاد اوری فساد و تخلف است که شاید مسولی پیدا بشه بادمفسدان برخورد کند
ناشناس۲۳۹۹۳۰۱۵:۵۲:۰۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاج اقا ابروی خودتو نبر، هیچ چیزی تغییر نمی کنه، تو بیا جلوی بانک مرکزی خودتو اتیش بزن ، مطمئن باش چیزی عوض نمی شود فقط حرکت شما می شود یک خوراک برای بی بی سی و یک موضوع برای مسخره کردن برای تلگرام بازها
ناشناس۲۴۰۷۹۱۱۴:۱۲:۳۸ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
اتفاقا بر عکس کافیه حاج اقا اعتصاب غذا بکنند و تنها یکی از مراجع محترم هم مثل امام که درباری نبود درباری نباشه و فتوا بدهد انوقت خواهید دید چه اثری خواهد گذاشت
ناشناس۲۴۰۲۸۱۲۱:۲۸:۱۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاج اقا اعتصاب نکن داداش ۱- اسکناس و ارزش پول ۲- قیمتهای ارز ۳- قیمت طلا و نقره ۴- قیمت املاک ووووو روبه افزایش بوده در این ۴۰ سال بعضا بیشتر ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ برابر خوب باید چه کرد ، بانکی که وام ۵ ساله داده با همین سودی که میگیرد هم در مقابل کاهش ارزش پول خسارت و ضرر میکند . حاجی جون مسئله بانک نیست مسئله فهم اقتصاد قرن ۲۱ است
ناشناس۲۳۹۳۷۹۱۱:۱۵:۰۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ایشون تخصص بانکی دارن یا یک روز تو بانک کار کردن یا استاد اقتصادن؟
ناشناس۲۳۹۴۰۲۱۱:۲۸:۵۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بازم تکفیریها اومدن بدوناینکه مطلب رو بخونی طرف رو هدف بگیر و تخریب کن
ناشناس۲۳۹۶۳۷۱۳:۲۵:۱۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
فلسفه بانک : یک محلی که مردم برای نگهداری و جلوگیری از کاهش ارزش پول خودشون از اون استفاده می کنند حالا اگه قرار باشه با تورم 15%- 20% در کشور هیچ سودی به شخص سپرداه گذار پرداخت نشه دیگر کسی پول خود را داخل بانک نخواهد گذاشت و پول ها به سمت دلار و سکه و مسکن میره و باعث تورم میشه . کارمزد بانک در اروپا معمولا 4% و سودی پرداخت نمیشه چون تورم منفی و صفر ! مملکت فقط یک راه داره اون ایجاد شرکت های چند ملیتی در بورس که پول ها به جای بانک به سمت بورس و تولید ملی بره . راه حل ساده هست با قرض الحسنه اینها مشکلات مملکت حل نمیشه چند درصد مردم پول خود را قرض الحسنه در بانک می گذاراند تا با تورم نابود بشه ؟؟؟
ناشناس۲۴۰۱۸۵۱۹:۲۹:۱۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
این واژه تکفیری تو چند پیام به یک سبک استفاده شده. معلومه همشون از جانب یه نفره. الف هم که فقط نظر ما رو سانسور میکنه.
ناشناس۲۳۹۴۵۰۱۱:۵۶:۵۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ایشون استاد اقتصاد حوزه هستن و یک دهه هست که در زمینه بانک فعالیت دارن
ناشناس۲۳۹۵۴۱۱۲:۳۲:۲۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
سیستم بسته و عنکبوتی بانکی باعث شده مدیر عامل نجومی بانکی مجدد رفته ریس هیت مدیره بانکی دیگر شده
ناشناس۲۳۹۹۸۱۱۶:۱۹:۲۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مدیریت تکنوکراتی بانکها که از دهه اول انقلاب با مرحوم نوربخش شروع شد این تبعات و بدبختیها رو داره. کار رو باید بدست همین مسلمونها سپرد
ناشناس۲۳۹۳۸۴۱۱:۱۸:۲۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
همش میخوایم چرخ رو دوباره اختراع کنیم! برادر من در غرب مدل با کارمزد کم اجرا شده و هیچ مشکلی نداره. کارمزد 1 تا 8 درصد که کسی باهاش مخالف نیست. خودتون رو علامه همه چیز میدونید. اعتصاب کن ببینیم چند مرده حلاجی!
ناشناس۲۳۹۳۹۶۱۱:۲۴:۵۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اساس بانک روی پول بازیه چرخ رو باید دوباره اختراع کنند، که روی فعالیتهای واقعی باشد
حسین۲۳۹۸۵۱۱۵:۰۵:۲۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اشتباه تایید کردم
علی۲۳۹۳۸۶۱۱:۲۰:۳۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اقای حسنی منتظر باشد بعنوان استاد دانشکاه هاروارد دعوت خواهد شد
ناشناس۲۳۹۳۸۷۱۱:۲۱:۰۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بنده خدا ، اعتصاب غذا که هیچی برو وسط میدون خودت رو آتیش بزن ... کی اهمیت میده
ناشناس۲۳۹۹۸۷۱۶:۲۰:۵۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
دمش گرم. یکی غیرتی شد در برابر ربا
ناشناس۲۵۰۱۸۲۱۴:۰۴:۴۰ ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
ربا تو شکم همه رفته، برای همین هست خیلی از این کامنت ها به اینصورت هست. کر و کور شدند. لااقل این مرد هست. خیلی ها کاری ندارند، ولو ...
ناشناس۲۳۹۳۸۹۱۱:۲۱:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حتما این کار را بکن
باهوش۲۳۹۴۱۱۱۱:۳۳:۰۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
در کتاب تلمود آمده بر یهودیان ربا دادن حرام است اما غیر یهودیان ربا دادن حلال است اینطور شد یهود ثروتمند شد قرض به یهودی واجب اما غیر یهودی حرام است.!
ناشناس۲۳۹۴۱۹۱۱:۳۸:۵۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
فقه الاقتصاد؟؟؟؟!!!!!!!!!!!
ناشناس۲۳۹۹۸۹۱۶:۲۱:۴۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
کاش فقه اقتصادی رو همه جا پیاده می کردند. بساط بی عدالتی جمع می شد
علی عسک۲۳۹۴۲۱۱۱:۴۰:۳۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاجی ساعت خواب در این سی و نه سال کجا بودی !!!!
ناشناس۲۳۹۴۳۲۱۱:۴۵:۰۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاج آقا، سالهاست بانک ها زبانم بال دارای شورای فقهی هستند. طرح های شما با این آقایان شورا فرق دارد؟
ناشناس۲۳۹۹۹۱۱۶:۲۲:۵۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
شورای فقهی بانک مرکزی بی خاصیته مشورتی بوده یعنی بانک مرکزی می خواست انجام می داد نمی خواست نه هیچوقت هم نخواسته
ناشناس۲۳۹۴۴۳۱۱:۵۳:۲۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بانکها بر اساس کلاه شرعی مانند سایر امور خود ساخته مان است
ناشناس۲۳۹۴۶۰۱۲:۰۱:۲۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
شما هم مثل اون طلبه سیرجانی که در اعتراض به زمین خواری های گسترده پای پیاده از سیرجان تا تهران آمد ممکنه زندانی بشی. اون بنده خدا هم به زندان افتاد.
ناشناس۲۳۹۴۸۴۱۲:۰۹:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
شما اعتصاب غذا کن
ناشناس۲۳۹۵۰۷۱۲:۲۲:۳۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
احسنت ان شاء الله تمام قوانین وساختار های فساد انگیر اقتصادی با همت مومنین اصلاح گردند.
ناشناس۲۳۹۵۱۶۱۲:۲۵:۰۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
متاسفانه ایشان و دیگر مسئولین جمهوری اسلامی نگاهی ساده انگارنه در مورد بانک دارند و ماهیت بانکی را هنوز درست نشناخته اند . بانک یکی از محصولات نظام سرمایه داری است و برای کارکرد نظام سرمایهداری طراحی شده است ما هم چاره ای نداریم یا باید با قبول اقتصاد سرمایه داری و طبق مدل آنها از بانک بهره برداری کنیم و یا اینکخ نظام جدیدی را طراحی و موسساتی را متناسب با آن نظام اقتصادی طراحی کنیم
ناشناس۲۳۹۹۹۴۱۶:۲۳:۴۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اتفاقا یکی از عمیقترین بحثهایی بود که درباره بانک دیدیم
ناشناس۲۳۹۵۲۲۱۲:۲۶:۵۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
چهل سال آزمون خطا بسه کل دنیا راه درست رو رفته بعد شما دنبال راه جدیدی؟
ناشناس۲۳۹۵۲۹۱۲:۲۸:۳۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
نیت این بزرگوار خیر است اما علم جای استدلال است بزرگواری که در حوزه اقتصاد دانشگاهی تحصیلاتی ندارد و برای اثبات نظرش اعتصاب غذا می کند نشان می دهد که از مقدمات دانش بی اطلاع است.
ناشناس۲۳۹۹۹۵۱۶:۲۴:۴۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
به نظر من واقعا دانشمنده اما اعتصاب غذاش اشتباه باید یک طوری حرکت کنه که طرحش مصوب و اجرایی بشه حالا از حوزه یا مجلس...
ناشناس۲۳۹۵۳۶۱۲:۲۹:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
برای من فرقی نمی کنه سیستم رباخوار باشه یا نه! برای من مهمه که اگر سیستم بانکداری رباخوار می خواد مستقر باشه، حداقل مثل اروپایی ها و امریکا عمل کنه من راضیم.
ناشناس۲۳۹۹۹۷۱۶:۲۵:۱۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
قرآن میگه ربا جنگ با خداست خوش به حالت...
ناشناس۲۳۹۵۶۶۱۲:۴۰:۲۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
لطفا مراجع و روحانیون در برابر ربا قیام کنند. حرام حرام حرام
ناشناس۲۳۹۹۱۶۱۵:۴۱:۰۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
براد یا خواهر گرامی از بابت مرتکب عمل حرام نشدن شما میتوانید پول خودرا در حساب های قرض الحسنه ذخیره کنید یا در صورت نیاز از ان صندوقها. وام بگیرید پس هر کاری چاره دارد جز مرگ !
ناشناس۲۳۹۵۶۸۱۲:۴۱:۱۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
نرخ بهره مرکب سپرده های کوتاه مدت ویژه بانک بیش از 25% است
ناشناس۲۳۹۵۷۸۱۲:۴۷:۰۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
چون تورم حداقل بیست د صد
ناشناس۲۳۹۵۷۳۱۲:۴۳:۳۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
خخخ
ناشناس۲۳۹۵۸۵۱۲:۵۲:۱۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
سوال از ایشون این هست که شما الگوی قرض الحسنه رو از کجا میخوای اجرا کنین؟همین الان سود بانکی سپرده ها شده 16درصد مردم ناراضی سپرده هاشونو از بانک بردن سمت دلار وسکه .اون وقت بانک باید از کجا منابع قرض الحسنه بده.الان بانکا با همین پولای مردم کار می کنند .مگر میشه تو کشوری که دلار تو شش ماه سی درصد رشد داره وتورم سالیانه دورقمی هست وام بی بهره داد .از بانکها بپرسین خیلی از مردم هم بد حسابند یا به دلایل اقتصادی اقساط وام خودشون رو نمی پردازند .حالا وام بی بهره با کدام ضمانت بدیم.مشکل اول درست کردن اقتصاد هست .تورم رو نزدیک دوتا سه درصد کنین بعد وام رو با نرخ چهاردرصد بدین
ناشناس۲۳۹۹۹۹۱۶:۲۶:۲۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
گفت دیگه همه نقدینگی در بخش قرض الحسنه متمرکزه حتی شرکتهای سرمایه گذاری و لیزینک در این بانک قرض الحسنه خدمات بانکی می گیرند و میشه از منابعشون برای قرض الحسنه استفاده کرد
ناشناس۲۴۰۰۳۸۱۷:۱۲:۰۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
خواب همین الان هم وام ده میلیونی ازدواج رو ا محل همین منابع میدن .اما مگر چند درصد وامها رو میشه از محل منابع قرض الحسنه داد.
لطفا سانسور نکن ! وقت گذاشتم۲۳۹۶۲۴۱۳:۱۴:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
فلسفه بانک : یک محلی که مردم برای نگهداری و جلوگیری از کاهش ارزش پول خودشون از اون استفاده می کنند حالا اگه قرار باشه با تورم 15%- 20% در کشور هیچ سودی به شخص سپرداه گذار پرداخت نشه دیگر کسی پول خود را داخل بانک نخواهد گذاشت و پول ها به سمت دلار و سکه و مسکن میره و باعث تورم میشه . کارمزد بانک در اروپا معمولا 4% و سودی پرداخت نمیشه چون تورم منفی و صفر ! مملکت فقط یک راه داره اون ایجاد شرکت های چند ملیتی در بورس که پول ها به جای بانک به سمت بورس و تولید ملی بره . راه حل ساده هست با قرض الحسنه اینها مشکلات مملکت حل نمیشه چند درصد مردم پول خود را قرض الحسنه در بانک می گذاراند تا با تورم نابود بشه ؟؟؟
ناشناس۲۴۱۵۵۸۱۵:۰۰:۵۵ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
دِ نکته رو نگرفتی! میگه بازار سرمایه گذاری محل سرمایه گذاری است و سپرده گذاران سابق بانک در این بخش سرمایه گذاری می کنند
ناشناس۲۳۹۶۳۴۱۳:۲۲:۵۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مسلمون همت بسه، نمیشه یکبار کارهای بقیه را عیناً کپی کنید اگر بد بود ادامه ندین؟
ناشناس۲۴۰۰۰۰۱۶:۲۶:۵۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اتفاقا کپی کردیم این شد باید خودمون طراحی کنیم
ناشناس۲۳۹۶۴۲۱۳:۲۸:۱۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
چند در صد مردم پول رو قرض الحسنه داخل بانک خواهند گذاشت ؟؟؟ با این طرح تورم شدید در مسکن و سکه و دلار ایجاد میشه
ناشناس۲۴۰۰۰۳۱۶:۲۷:۵۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تورم حاصل افزایش نقدینگی است که 90 درصد توسط بانکها انجام میشه اگه طرح این بابا پیاده بشه تورم نخواهیم داشت
سرو۲۳۹۶۵۸۱۳:۳۳:۵۱ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
شعار بسه عمل کن.
ناشناس۲۴۰۰۰۴۱۶:۲۸:۱۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
آفرین
ناشناس۲۳۹۶۶۸۱۳:۳۷:۲۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
خیلی ها وام گرفتن پس نداند مشکل نظام بانکی کشور همینه 100 نفر وام بگیر میلیاردی زندانی و بازخواست شوند مشکل مملکت و سپرده گذار های موسسات حل میشه دیگه هم تکرار نمیشه
ناشناس۲۳۹۶۷۸۱۳:۴۲:۰۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
توهمات اقتصادی یک طلبه
ناشناس۲۴۰۰۰۵۱۶:۲۸:۴۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
صغری کبراش عالی بود لطفاً حرف بی قیمت نزنید
حمیذ۲۳۹۷۰۵۱۳:۵۱:۱۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
ایشان به جای اعتصاب غذا بهتر است کتاب و مقالات خود را ترجمه ودر معرض افکار عمومی قرار دهند اگر مطالب ایشان علمی وعملی باشد مسلما استقبال می شود در ضمن با توجه به منابع عظیم مالی که علما و مراجع دارنند پیشنهاد می شود این کار بصورت آزمایشی در قم انجام شود ودر صورت موفقعیت در سایر شهرها کسترده شود
ناشناس۲۴۰۰۰۷۱۶:۲۹:۲۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
الان اومدی مراجع رو بزنی؟
ناشناس۲۳۹۷۱۱۱۳:۵۲:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
توهمات اقتصادی یک طلبه !
ناشناس۲۳۹۷۳۷۱۴:۰۸:۱۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اقتصاد و سیاست یک علم تا وقتی آخوندها درش دخالت کنند وضعیت کشور هر روز بدتر میشه
ناشناس۲۴۰۰۰۹۱۶:۲۹:۵۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بدبختی ما اجرا نکردن احکامه
ناشناس۲۳۹۷۴۴۱۴:۱۲:۴۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اگر اسلام را از سیاست و اقتصاد و فرهنگ و ورزش حذف کنید و مانند دنیا مثل آدم حکومت کنید همه چیز درسته.
ناشناس۲۴۰۳۲۰۲۲:۰۴:۳۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
امام رحمته الله علیه درسخنانشان می گفتند اسلام غریب است حالامی فهمیم
ناشناس۲۳۹۷۶۵۱۴:۲۰:۳۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بانک مرکزی شورای فقهی داره. اون روحانیون اونجا چرا کار بانک ها را تایید می کنند؟ چرا فقهای شورای نگهبان قانون کار بانکها را تایید کردند؟
ناشناس۲۴۰۰۱۰۱۶:۳۰:۳۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
قانون درسته از قانون انحراف دارند
ناشناس۲۳۹۷۷۱۱۴:۲۳:۱۲ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
با تورم 15% کسی پولش رو قرض الحسنه تو بانک قرار نمیده چون ارزش پولش کامل از بین میره هر وقت تورم صفر و منفی شد مثل اروپا شما هم قرض الحسنه راه اندازی کنید مثل اروپا
عماد۲۳۹۸۴۰۱۴:۵۴:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اگر قاضی در محاکم رای به نفع بانک ربا خوار ندهد ، آیا کسی دیگری میتواند چند برابر پولش را بعنوان سود طلب کند.
ناشناس۲۳۹۸۹۳۱۵:۲۸:۰۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
اینم اومده خودش رو مطرح کنه ،سود بانکی نباشه که تورم پول مردم رو هیچ میکنه و کسی هم پول بانک نمیزاره
ناشناس۲۴۰۰۱۱۱۶:۳۱:۱۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
این طرح اجرا بشه تورم نداریم تورم مولد بانکه
ناشناس۲۴۰۰۳۰۱۷:۰۰:۰۵ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
تورم ربطی به بانک نداره ! علت اصلی تورم نبود صادرات در کشور و کاهش ارز پول ملی برای ورادت زیاد
ناشناس۲۳۹۸۹۴۱۵:۲۹:۰۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
قبل از اصلاح بانکها اول باید پول را اصلاح کرد و بعد سراغ اجرای مشارکت و قرض الحسنه رفت....هنوز تعریف درستی از پول در ایران نداریم...اگر واقعیت پول را بشناسیم و به آن بازگردیم ربا به شدت کاهش خواهد یافت آنگاه میتوان الگوی مشارکت و قرض الحسنه را راحت تر اجرا کنند. کشورهایی که نرخ بهره پایینی دارند ماهیت پول را به خوبی می دانند آنها اگر بخواهند براحتی می توانند بانکداری خود را از همین اندک ربا پاک کنند . اما در کشورما به علت نوسانات پولی و بالابودن نرخ پول انجام این کار بسیار مشکل است. آقای آلن گرین اسپن در خصوص ماهیت پول چه گفت؟
ناشناس۲۴۰۰۱۲۱۶:۳۱:۳۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
درسته
ناشناس۲۳۹۹۰۸۱۵:۳۶:۲۳ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
حاج اقا انشالله در مدینه فاضله انهم در ان عالم که البته بخاطر اعمال ربوی هیچکداممان در ان جایی نداریم
ناشناس۲۴۰۰۱۳۱۶:۳۲:۳۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بخدا کاری نداره ربا رو حذف کنند طرح این حاج آقا هم خوبه صد تا طرح دیگه شبیه این هم میشه آورد اینها بی عرضه اند
ناشناس۲۳۹۹۴۶۱۵:۵۹:۰۴ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مشکل از خود ما است غرب داره کار میکنه مردمش در رفاه هستند هر روز هم اختراعات بیشتری میکنه که ما ازش استفاده می کنیم اگر ما مشکل داریم تقصیر غرب نیست این صحبتها دیگه خیلی تکرری شده است همه چیز را نمیشه اداخت گردن غرب الان فاضلاب ما گرفتکی پیدا کرده اگر بگم تقصیر غربه درست میشه؟ امریکا گردن میگیره؟
ناشناس۲۳۹۹۵۸۱۶:۰۶:۳۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
خیلی ساده به مسائل نگاه می کنه و روی معلول کار می کنه نه علت. بانک فقط واسطه اس. بهره بانکی بسته به تورم پولی و بعضی مسائل اقتصادی دیگه داره که به بانک مربوط نیست. اول انقلاب همه چیز برای بانکداری بدون ربا آماده بود. مردم هم اکثراً آماده بودن پولشون رو تو حساب قرض الحسنه پس انداز کنن. اگه اون سیستم با اون همه زمینه مساعد کار می کرد که عوض نمی شد. کار نکرد. حالا این آقا می خواد چرخ رو دوباره اختراع کنه. اقتصاد و بانکداری همینه و راه دیگه هم نداره. همش خوب نیست. بحران داره و سقوط هم داره و البته شکوفایی هم دار-. ولی مسیر همینه. هنوز کسی نتونسته آلترنانیوی پیدا کنه. حتی اینکه الان در غرب آرامش پولی هست و تقریباً ربا از بین رفته ربطی به نظام بانکی نداره. سیاست به جامعه آرامش میده و اقتصادم از این آرامش استفاده می کنه. تورم نیست برای همین بهره هم نیست. اگه اینا می خوان ربا نباشه باید تورم رو از بین ببرن و اشتغال رو زیاد کنن. از بین بردن تورم به بانک ربطی نداره. بانک فقط واسطه اس. اشتغال و تورم کار دولته.
سید هادی۲۴۰۰۲۱۱۶:۴۳:۱۸ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
مطالب عنوان شده در مصاحبه به هیچ وجه موضوع را روشن نمی کند ونمی دانم عزیزان با چه چیزی موافقت ویا مخالفت کرده اند. باید تمام کتاب را خواند وسپس اظهار نظر نمود . مثلا در این مصاحبه مشخص نشده بانک باید دولتی باشد یا خصوصی ویا خیریه ای ویا ..... چه کسی اعتبار سنجی هارا بروزمی کند؟ وضع موجود را با کدام برنامه ودر چه زمانی به وضع غیر ربوی تغییر خواهند داد . تورم های کمر شکن وکاهش ارزش پول را چگونه جبران می کنند . اقتصاد کشور مجموعه به هم پیوسته است ودر بسیاری از بخش های دیگر مانند مالیات وبیمه وگمرک و...بهره دیر کرد ونزول اساس آن قوانین می باشد ، برای حل آنها چه برنامه ای هست ؟و سئوال های دیگر . قطعا نظام فعلی بانکداری ما اسلامی نیست وبخش هایی از آن ربوی ویاظالمانه می باشد . اینکه عزیزان به فکر اصلاح وانشاء الله تحول اقتصاد کشور افتاده اند را به فال نیک می گیریم وامیدواریم قبلا فکری برای تحول دربستر آنها یعنی نظام فاسد اداری کشورانجام دهند .
ناشناس۲۴۰۰۴۲۱۷:۱۷:۵۶ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
یک محاسبه ساده وسر انگشتی ساده کنیم ببینیم چطور میشه تو این اقتصاد راحت پول دراورد .شما کافیه تونسته باشی برج چهار امسال بعد انتخابات دو میلیارد تومن وام بگیری با نرخ بیست درصد مضاربه .تمام اون دومیلیارد رو میتونستی نه تا سانتافه بخری تو برج نه بفروشی حدود سه میلیارد تومن.تو برج ده هم وام رو با دویست میلیون تومن سودش میدادی به بانک .هشت صد میلیون هم برای خودت بود.اگر دلار میخریدی چهارصد میلیون سود خالصت بود .قطعا کسانی بودند که همین طور وامهای کلان از بانکها گرفتند و نزدیک چهل تا پنجاه درصد توشش ماه سود کردند باز خدا کنه اصل وامو پس بدن.طرح ایشون برای این اقتصاد نیست
محمد۲۴۰۵۴۵۰۸:۴۷:۱۰ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
اگر واقعا به فکر مملکت هستید قوانین پولی و بانکی مالزی را الگو برداری کنید بدون کم و کاست .
ناشناس۲۴۰۰۶۴۱۷:۳۸:۵۰ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
این حاجی مشخص کنه با تورم 10% چند در صد مردم پول قرض الحسنه داخل بانک قرار می دهند ؟
ناشناس۲۴۰۳۱۸۲۲:۰۱:۳۹ ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
بانکها اسمشون باقی مانده نه رسمشون اسمشون هم بردارید همانطورکه رسمشان رابرداشتیدآشفته بازاری شده
ناشناس۲۴۰۴۵۵۰۰:۵۵:۵۷ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
چه عجب یک عالم عملا وارد شد رباخواری جنگ با خداست و چرا کسی جز شعار کاری نمیکنه تو مملکت اسلامی؟؟؟البته در تمام موارد مبارزه با فساد همینه آقا اعلام کن مطمئن باش خیلیها باهات همراه میشن گرچه احتمالا متن من سانسور میشه
ناشناس۲۴۰۴۶۴۰۱:۰۷:۲۲ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
این حاج آقا پولش را قرض الحسنه نداده که طرف مقابل برود زمین و یا ملک بخرد و بعد پولش را پس ندهد. اکنون مردم قرض الحسنه نمی خواهند که شکمشان سیر شود قرض الحسنه می خواهند که سرمایه گذاری کنند و در آمد 20 سال آینده شان را پیش خور نمایند.
کارمند بانک۲۴۰۵۴۱۰۸:۴۳:۲۱ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
یکی از عضلات بانک در ایران این است هرکس در بانک سپرده داره توقع دریافت سود خیلی بالایی داره در مقابل هم کسانی که وام می گیرند توقع دارند فقط قرض الحسنه باشد یعنی کمترین سود از آن طرف هم دولت و مجلس تمام نا کارآمدی هایشان را می خواهند از طرف بانکها در قالب تحمیل انواع پرداخت وامهای جور با جور ماست مالی کنند.
ناشناس۲۴۰۵۸۰۰۹:۵۱:۲۲ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
هیچ اتفاقی نمی افته
رضا۲۴۰۶۴۴۱۱:۲۶:۳۷ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
سلام الف عزیز چند سال پیش قانون محاسبه مهریه بر اساس تورم تصویب و اجرایی شد که کاملا عقلانی است اگر تاثیر تورم در بدهی مهریه درست است نمیتوان از این تاثیر در سایر بدهی ها چشم پوشی کرد پس اول باید تورم را به زیر 2 درصد رساند و بعد از کاهش سود بانکی و ربا صحبت کرد اصولا بنظر میرسد که سود معادل نرخ تورم سود واقعی نیست و صرفا حفظ ارزش پول است و لاجرم ربا هم محسوب نمیشود
محسن۲۴۰۶۷۶۱۱:۵۶:۵۵ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
متاسفانه علمای دینی ربا را بدون ماهیت پول امروزی تعریف کرده اند. پول امروز و پول دیروز دو جنس متناجس هستند که فقط از نظر اسمی یکی هستند و به علت ابزار مبادله مشابه هستند. تفاوت پول امروز و دیروز مثل تفاوت برنج شمال ایران و برنج هندی می باشد. این کجا و آن کجا.
رضا۲۴۰۸۶۱۱۶:۰۵:۲۹ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
سلام نظام بانکی لازمه جوامع مدرن است و سود لازمه سیستم بانکی و بیمه است مثلا اگر سود در کار نباشد آیا نظام صندوقهای بازنشستگی کارگران و کارمندان میتواند مفهوم داشته باشد البته چه بهتر که سرمایه گذاریها در امور تولیدی و خدمات واقعی باشد و طبیعتا پس انداز کننده دنبال سود یا حداقل حفظ ارزش پول خود است و اگر این هدف تامین نشود پس انداز نخواهد کرد و طبیعتا وام هم نخواهد بود بعبارتی دوکفه ترازوی پس انداز کننده و گیرنده تسهیلات هردو باید استفاده کنند و ضرر هر طرف در دراز مدت باعث نابودی سیستم بانکی خواهد بود
ناشناس۲۴۰۸۷۵۱۶:۵۲:۱۴ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
همه دوستانی که نظر حاجی موافقن خودشون چقدر پول به دیگران قرض دادن یا پولشون به حساب قرض الحسنه گذاشتن. در ضمن یک بانک داریم که نه سود میده و نه میگره وامش هم 2.5 درصده. چرا نمی برید کل حساب بانکیتون به اون بانک اسمش هم بانک قرض الحسنه ..... است
وام دار۲۴۳۰۲۴۰۹:۰۹:۵۶ ۱۳۹۶/۱۱/۲۳
تو شرایط فعلی مگه میشه قرض به کسی داد چون میخواد وامش رو تسویه یا سود بانکی وامش بپردازد اصلا تضمینی وجود نداره که بتونه قرضش رو برگردونه ................
ناشناس۲۴۰۹۳۰۱۸:۳۷:۳۲ ۱۳۹۶/۱۱/۲۰
این آقا مثل اینکه در این کشور و در این عصر زندگی نمی کنه. خیلی خیال پردازه. اول انقلاب و خیلی قبل از ایشون وعده بانک داری اسلامی و بدون ربا را می دادند. کتابهایی آقای حسن توانایان فرد و ابوالحسن بنی صدر و از همه معروف تر اقتصادنا آیت الله باقر صدر و.....همه تئوریهایی ارائه می دادند که می شود اقتصاد بدون ربا داشت. حتی قانون بانکداری بدون ربا تصویب شد که بانک ها در ظاهر بر اساس این قوانین کار می کنند ولی نتیجه اش چی شد: بهره ی بانکی 30 درصد و حتی بیشتر!!! بد نیست یک نفر این حاج آقا را از خواب بیدار کنه. وقتی به یکباره و در عرض چند روز ارزش پول مردم 25 در صد کم میشه چه کسی حاضره فرض الحسنه بده. اگر خود این حاج آقا حاضره پولش را قرض الحسنه بده من متقاضی دریافت وا از ایشان هستم و هرگونه تضمینی هم برای بازپرداختش می دهم.
ناشناس۲۴۱۱۹۷۰۸:۲۱:۴۲ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
نه اقتصاد اسلامی داریم و نه بانکداری اسلامی. 40 سال است در مورد اقتصاد اسلامی اراجیف می گویید. این حضرت آقا هم دکان برای خود باز کرده اند.
ناشناس۲۴۱۲۹۳۱۰:۲۸:۰۹ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
همینطوره که می فرمایید! اینها اگر چیزی را باید اصلاح کنند، سیستم نظام موجود درحوزه علمیه و آموزش طلبه هااست!
ناشناس۲۴۱۳۰۹۱۰:۵۱:۱۶ ۱۳۹۶/۱۱/۲۱
با سلام حاج آقا در طرح خود به جای بانک و یا بانک مرکزی و امثال آن نهاد و یا سازمانهای دیگری را در نظر گرفته اند و در وهله نخست متولی امر را دولت (حاکمیت) قرار داده اند. ولی توضیح نداده اند که اصلاح ساختار چه نیازی الزاما به تغییر نام دارد؟ فارغ از مطالعاتی که در این بخش اقتصادی داشته اند، تاکنون چقدر تجربه مدیریتی و یا اجرایی در نظام اقتصادی و علی الخصوص در ارتباط با آنچه که طرح خود معرفی میکنند، داشته اند؟ مدل اقتصادی خود را در کجا به اجرا درآورده اند؟ چه شواهد تجربی مبنی صحت مدل خود دارند؟
امید۲۴۲۰۶۴۰۳:۰۴:۰۸ ۱۳۹۶/۱۱/۲۲
سلام.حاج اقا شما میگید اضرار به نفس حرامه. چرا خودتون عمل نمیکنید حضرت علی هم اعتصاب غذا میکرد؟؟
ناشناس۲۴۲۵۰۵۱۷:۵۱:۲۳ ۱۳۹۶/۱۱/۲۲
ایا کسی می داند سیستم بانکی اولین بار در چه کشوری درست شد وچند سال پیش
ناشناس۲۴۲۷۶۱۲۳:۱۱:۵۳ ۱۳۹۶/۱۱/۲۲
مهم این است که بیست دوم بهمن ماه پرشکوه تر از همیشه و سال های گذشته برگزار گردید.
سلام۲۴۲۹۰۹۰۴:۰۳:۰۶ ۱۳۹۶/۱۱/۲۳
حل مشکل بانک ها درقدم اول تعریف پول وپشتوانه اونه،چاپ پول بدونه پشتوانه درزمان احمدی نژاد یکشبه ارزش پول توی جیب مردم را کم کرد ،پول قلب سرمایه داریه،
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  2. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  3. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  4. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  5. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  6. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  7. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  8. عارف: مچ گیری هنر نیست/ حق نداریم در زندگی مردم تجسس کنیم

  9. ژاله علو درگذشت

  10. هیچ قدرتی در زمین، دریا و هوا یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  11. سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  12. تندروها از دولت انتقاد نمی‌کنند، انتقام می‌گیرند

  13. گزافه گویی نتانیاهو درباره ایران

  14. تازه‌ترين تأملات نظامي

  15. خشم سلطنت طلبان از مقایسه فرح پهلوی و اسماء اسد در بی بی سی فارسی به روایت رسانه اصولگرا/ موج فحاشی به راه افتاده است

  16. هشدار عباس عبدی: پزشکیان آخرین فرصت است/ مقاومت مقابل رفع فیلترینگ و اصرار بر اجرای مصوبه حجاب چیزی جز نقض پیمان است؟

  17. وکالتی نمی‌جنگیم، مستقیم می زنیم؛ آیا ایران به تنهایی از پس کار خود برمی‌آید؟

  18. افشای اسرار پیجرها ؛ مواد منفجره دقیقا کجا جاسازی شده بود؟ | مأمور موساد: ۱۰ سال آن‌ها را غیرفعال نگه داشتیم

پربحث‌های هفته

  1. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  8. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  11. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  14. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  15. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  16. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  17. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  18. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  19. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  20. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  21. امان از این یاغی!..

  22. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  23. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  24. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  25. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

آخرین عناوین