دلار ۵۰۰۰ تومانی و اقتصادی که هنوز بیمار است

مصطفی اسلامی،   3970112151 ۳۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

چه نسبتی بین افزایش قیمت ارز و نوسان قیمت ارز و وابستگی اقتصاد کشور به مسائلی شبیه به این، با مسائل اقتصاد مقاومتی وجود دارد؟ حمایت از کالای ایرانی، چه جایگاهی در نظام اندیشگانی ایرانیان و خصوصا در حوزه حکمرانی و دولتمداری ایرانیان دارد.

دلار ۵۰۰۰ تومانی و اقتصادی که هنوز بیمار است

دلار مرز ۵ هزار تومان را پشت سر گذاشت. قول هایی که دولت بر سر کنترل قیمت ارز داده بود سبب شده تا توجه بیشتری به مسائل و موضوعات مربوط به ارز به وجود آید، به عبارت شفاف تر حساسیت بیشتری را پیرامون قیمت افسارگسیخته ارز به وجود آورده است. سوای این مسائل صرفا سیاسی پیرامون مسئله ارز، در سال های اخیر تمرکزی پیرامون اقتصاد مقاومتی و زیر شاخه های آن به وجود آمده است. حال چه نسبتی بین افزایش قیمت ارز و به طور کلی نوسان در قیمت ارز و وابستگی اقتصاد کشور به مسائلی شبیه به این، با مسائل مربوط به اقتصاد مقاومتی وجود دارد؟ حمایت از کالای ایرانی، چه جایگاهی در نظام اندیشگانی ایرانیان و خصوصا در حوزه حکمرانی و دولتمداری ایرانیان دارد.

چرا ما ایرانیان تا این اندازه نسبت به نوسانات ارزی حساسیت داریم؟

سال ۱۳۹۶ را می توان نمونه بارزی دانست که نشان دهنده این است که ایرانیان شدیدا نسبت به قیمت دلار، و نوسانات قیمت ارز حساسیت دارند. نمونه های افزایش قیمت ارز هم در این سال و هم در سالهای ابتدایی دهه ۹۰ نشان دهنده این است که اقتصاد کشور درگیر یکی از بزرگترین سوء مدیریت ها در زمینه کنترل قیمت ارز خارجی است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر آنند که قیمت ارز تا نیمه سال ۱۳۹۶ قیمت واقعی ارز نبوده است، اما با این حال نوسان افسار گسیخته ارز در نیمه دوم سال ۹۶ و تنها در طول چند ماه، این سوال را پیش روی بسیاری از کارشناسان و ناظران تحولات اقتصادی کشور ما قرار داده است که آیا این قیمت فعلی، قیمت واقعی ارز خارجی هست یا خیر. بسیاری در پاسخ به این سوال به سوء مدیریت دولت در تثبیت قیمت ارز اشاره می کنند، سوای از روایی و پایایی این پاسخ، آن چه این یادداشت در پی پرداختن به آن است، این نیست که چرا قیمت ارز در این دو دوره زمانی افزایش داشته است و دلیل این افزایش ها چیست، آیا سوء مدیریت است یا تحمیل شرایط بین المللی، آیا کنترل بی دلیل قیمت ارز هست یا پاسخی دیگر برای این موضوع وجود دارد، آنچه در اینجا به دنبال رسیدن به آن هستیم این است که چرا ما ایرانیان تا این اندازه نسبت به قیمت ارز حساسیت داریم؟ فرض این نوشته این است که «آسیب پذیری پیرامون قیمت ارز سبب شده است تا ما ایرانیان نسبت به قیمت ارز و نوسانات پیرامون آن حساسیت داشته باشیم.» اما چرا این حساسیت و آسیب پذیری به وجود آمده است؟ این موضوع در ارتباط وثیق با نوع نگرش ما نسبت به مسائل اقتصادی کشورمان است؟ آسیب پذیری اقتصاد ایران نسبت به قیمت ارز که عامل حساسیت ملی پیرامون آن شده است، نشان دهنده این است که اقتصاد ایران از قوام برخوردار نیست. اقتصاد ایران قوام ندارد، چون بنیه اقتصاد کشور خصوصا با توجه به تئوری های وابستگی ابتنا یافته است. خصوصا تلاش برای ایجاد پیوستگی بین اقتصاد ملی و سازوکارهای بین المللی سبب شده است تا چیزی به نام اقتصاد ملی با فاکتورها و معیارهای بومی و محلی وجود نداشته باشد یا اگر وجود داشته باشد بسیار کم بنیه است. نمود و نماد این مسئله را می توان در سال ۹۶ جستجو کرد. اقتصاد ایران در سال ۹۶ شیفته الحاق به بازارهای بین المللی بود، بدون اینکه در نظر بگیرد که موانع و مشکلات بین المللی و داخلی آن چیست. نتیجه نیز مشخص بود، با کوچکترین تغییری در حوزه بین المللی و خصوصا توسط بازیگران بین المللی اقتصاد ایران نیز دچار نوسانات می شد و اثر این موضوع نیز به سطح اجتماعی وارد می شد و سبب ناخشنودی مردم نسبت به مدیریت امور اقتصادی شد. اما سوالی که در اینجا پیش می آید این است که راه حل کنترل حساسیت ها و آسیب پذیری ما ایرانیان نسبت به نوسانات ارزی و اقتصادی چیست؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا به این سوال پاسخ داده شود که چرا علی رغم اهمیت اقتصاد مقاومتی جایگاه اقتصاد مقاومتی در کشور ما هنوز روشن نیست؟

راه حل کنترل حساسیت و آسیب پذیری ایرانیان نسبت به نوسانات بازارهای بین المللی و قیمت ارزهای خارجی چیست؟

نوسان های قیمت ارز یکی از نمودها و نمادهای ناکارآمدی اقتصاد ماست. واقعیت این است که علی رغم گذشت چهل سال از انقلاب و رسیدن انقلاب به مرحله بلوغ در جلوه های سیاسی، فرهنگی و بین المللی، ما هنوز با اقتصادی ناکارآمد مواجه هستیم. وابستگی، حساسیت و آسیب پذیری به قیمت ارز در بین ما ایرانیان نشان از یک مشکل کلی تر از مشکلات اقتصادی ماست. مشکل کلان در همان ناکارآمدی اقتصادیمان است. همان طور که اشاره شد ابتدا بایستی به این سوال پاسخ داده شود که چرا جایگاه اقتصاد مقاومتی در کشور ما هنوز روشن نیست؟ فرض این نوشته بر این است که پاسخ به این چرایی را بایستی در ذهنیت ما ایرانیان نسبت به مقوله توسعه یافتگی بررسی کنیم. نزدیک به یکصد سال است که ما ایرانیان با پیشرفت و توسعه یافتگی درگیر و دار هستیم. یکصد سال است که ما بر سر تئوری های توسعه یافتگی، وابستگی به خارج و اتکا به داخل، حل مشکلات اقتصادی و … منازعه داریم و این منازعه در همین سال های کنونی نیز وجود داشته است. عده ای معتقدند بایستی به دنبال قطع ارتباط با خارج و توجه تام به توانمندی های داخلی برویم تا اقتصادمان رونق یابد، عده ای نیز بر آنند که بدون نظر و توجه به واقعیت های بین المللی امکان رسیدن به توسعه یافتگی نیست. هر یک از این دو نسخه نیز مفروضات، و فرضیات خود را دارند. موضوعی که در این بین وجود دارد این است که چرا علی رغم رسیدن به این واقعیت که راه حل مشکلات داخلی در نیروهای بین المللی نیست، با این حال اقتصاد کشورمان توسعه نمی یابد. پاسخ در یک کلمه خلاصه می شود، نزاع نخبگانی پیرامون مسئله توسعه یافتگی. ما هنوز به یک برداشت نسبت به مشکلاتمان نرسیده ایم و طبیعتا به یک واقعیت نسبت به توسعه یافتگی مان نیز نخواهیم رسید.

برداشت واحدی در خصوص این موضوع که ایران بایستی به داشته های خود توجه داشته باشد وجود ندارد و تا زمانی که ما هنوز اسیر منازعات تئوریک بر سر رسیدن به اقتصاد بین المللی و جلب توجه نهادهای بین المللی هستیم، ما نخواهیم توانست یک نسخه برای اقتصاد و کارآمدی اقتصادیمان ایجاد کنیم. اجماع ملی ما ایرانیان بایستی پیرامون همین مسئله به وجود آید که اقتصادمان بیمار است و درمان این بیماری نیز با نگاه به بیرون انجام نمی شود. ما به توسعه یافتگی نمیرسیم مگر با ایجاد برداشت های ذهنی پیرامون یک موضوع واحد و آن اقتصاد ملی و نگاه به کالها و سرمایه خودمان است.

منبع:فارس

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۹۴۹۶۲۰:۵۸:۳۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
راست میگه چرا اینقدر حساس هستید دلار بشه 50 هزار تومان چه فرقی میکنه
مصطفي۲۸۹۴۹۹۲۱:۰۱:۵۷ ۱۳۹۷/۱/۱۲
با نقدینگی ۱۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومانی که سالی ۲۰% سود سپرده = ۶۰میلیارد دلار = ۱/۵ برابر فروش نفت سود میگیره و چاق تر میشه مگر راه بهتری وجود داره؟
ناشناس۲۹۰۸۹۳۱۶:۲۱:۲۶ ۱۳۹۷/۱/۱۴
بانکها که 15 درصد بیشتر سود نمی دهند مشکل اصلی گران فروشی 510 درصدی دلار هست که سونامی تورم همراه خود آورده که باعث افزایش وحشتانک نقدیندگی شده تنها چاره اقتصاد ایران کاهش قیمت دلار به سوی قیمت واقعی 1000 تومان و خارج کردن نقدینگی از چرخه اقتصاد کشور هست بجای افزایش حقوق ها باید ارزش پول ملی را افزایش داد
ناشناس۲۸۹۵۰۴۲۱:۱۶:۲۷ ۱۳۹۷/۱/۱۲
مهم خاطر خطیر رییس جمهوری محترم است که به شدت مکدر است.
ناشناس۲۸۹۵۰۶۲۱:۱۹:۰۹ ۱۳۹۷/۱/۱۲
اقتصاد یعنی تولید، ما تولید داریم ولی به دلیل عدم کیفیت خریدار ندارد این است دلیل وضعیت بد اقتصادی ما و بیکاری و تورم امکان ندارد بدون تولید رقابتی بتوان به اقتصاد سروسامان داد از چین و شوروی عبرت بگیریم و اقتصاد را به مردم بسپاریم
ناشناس۲۸۹۵۲۲۲۱:۳۹:۱۸ ۱۳۹۷/۱/۱۲
کدام تولید داخلی.تبلیغات تلویزیون که فقط قابلمه و کاسه بشقاب و چیپس و پودر ماشین و روغن است..مشکل مردم که قابلمه نیست..
ناشناس۲۸۹۵۳۲۲۱:۴۹:۱۰ ۱۳۹۷/۱/۱۲
تلگرام رو فیلتر کنید درست میشه
ناشناس۲۸۹۵۳۵۲۱:۵۴:۱۳ ۱۳۹۷/۱/۱۲
برای این مردم به دلار حساسیت دارند که اگه بخان یه گوشی از یه برند معروف بخرند باید حقوق چهارماه خودشون رو خرج نکنند تا بتوانند یه گوشی بخرند،چیزی که در کشورهای دیگه یه کار معمول است اینجا ۴ ماه حقوق می شود.این به نظر من فاجعه است.حالا فرض کنیم یکی بخواهد ماشین اسپورت بخرد!!!!! زندگی اش کفاف نمی دهد و این دلار است که ما رو به این روز انداخته است.
مرفه بی غم بی درد ولنجک نشین۲۸۹۵۴۰۲۲:۰۱:۴۸ ۱۳۹۷/۱/۱۲
اقتصاد ما از 8 سال پیش مریض بود علی برکت الله !
ناشناس۲۸۹۵۴۷۲۲:۰۸:۲۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
جناب پرزیدنت ! نه تنها اعتبار پاسپورتمان را زمین زدید بلکه ارزش پول ملی مان را نیز به باد دادید مچکریم !
قادری۲۸۹۵۵۱۲۲:۱۱:۲۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
نه تنها چرخ سانتریفیوژمان خوابید بلکه چرخ زندگی مان نیز از حرکت ایستاد .
من پشیمانم۲۸۹۵۵۳۲۲:۱۲:۴۲ ۱۳۹۷/۱/۱۲
جناب آقای دکتر روحانی ، رئیس جمهور محبوب و مردمی با یک خداحافظی دل مردم را شاد نمایند .
ناشناس۲۸۹۹۵۲۱۴:۵۹:۳۶ ۱۳۹۷/۱/۱۳
اقتصاد ایران از ابتدا بیمار بود.
اقتصاددان۲۸۹۵۵۴۲۲:۱۳:۴۷ ۱۳۹۷/۱/۱۲
اقتصاد ما از حالت بیماری خارج و به حالت کما رفته است
ناشناس۲۸۹۵۵۶۲۲:۱۷:۴۸ ۱۳۹۷/۱/۱۲
بارالها هزاران مرتبه تو را سپاس میگویم که مرا رئیس جمهور نکردی
مادر۲۸۹۵۵۷۲۲:۱۸:۴۰ ۱۳۹۷/۱/۱۲
تیم عریض و طویل اقتصادی دولت چه کار میکند ؟!!!!
ناشناس۲۸۹۵۵۹۲۲:۱۹:۱۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
خاطرمان مکدر است علی برکت الله
ناشناس۲۸۹۵۶۱۲۲:۲۱:۴۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
بالاخره بعد از 5 سال تلاش شبانه روزی توانستیم نرخ $ را به ثــــــــــبـــــــــــات !!!! برسانیم علی برکت الله
صراف 4 راه استانبول۲۸۹۵۶۳۲۲:۲۳:۲۱ ۱۳۹۷/۱/۱۲
مردم نگران نرخ ارز نباشند این سخن از کدامین مقام مسئول با تدبیر و با درایت میباشد ؟
ناشناس۲۸۹۵۶۶۲۲:۲۵:۵۱ ۱۳۹۷/۱/۱۲
جناب سیف نسبت به انتشار اوراق قرضه با نرخ 80% و عرضه آن به مدت 100 روز در کلیه شعب بانک ها اقدام نماید ! 20% جواب نداد .
مخ پریش هسم فاقد سپرده در هیچ بانکی / هر کس حسابی از من پیدا کرد در بانک ها برداره برای خودش .۲۸۹۵۷۲۲۲:۲۸:۴۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
الان وقتش رسیده که رئیس بانک مرکزی نرخ سود سپرده های مردم رو از 15 درصد به 5 درصد کاهش بده چون تورم در حدود 2 درصده
ناشناس۲۸۹۵۷۴۲۲:۲۹:۱۲ ۱۳۹۷/۱/۱۲
روحانی مچکریممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممم !
فاطمه السادات۲۸۹۵۸۰۲۲:۳۱:۰۹ ۱۳۹۷/۱/۱۲
با دلار 5100 تومانی از منشور حقوق شهروندی رونمایی مینمائیم علی برکت الله :-)
ناشناس۲۸۹۵۸۱۲۲:۳۱:۱۸ ۱۳۹۷/۱/۱۲
تا اقتصاد ایران خصوصی نشود و روابط ایران در جهان بهبود نیابد اقتصاد ایران تکان نمی خورد.
ناشناس۲۸۹۵۸۴۲۲:۳۳:۱۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
مبحث سئوال از رئیس جمهور به کجا رسید ؟
ناشناس۲۸۹۵۹۱۲۲:۳۶:۴۳ ۱۳۹۷/۱/۱۲
از گشایش های هر روزه برجام رونمایی میکنیم « دلار 5050 تومانی » علی برکته الله
ناشناس۲۸۹۵۹۴۲۲:۳۸:۳۴ ۱۳۹۷/۱/۱۲
ساختمان بانک مرکزی باید به پارکینگ طبقاتی تغییر کاربری دهد .
ناشناس۲۸۹۵۹۶۲۲:۳۹:۲۹ ۱۳۹۷/۱/۱۲
آخرین میخ ها بر تابوت اقتصاد ایران
فیلتراسیون۲۸۹۵۹۷۲۲:۴۱:۱۷ ۱۳۹۷/۱/۱۲
تلگرام فیلتر شود ، قیمت ارز فروکش میکند !
ناشناس۲۸۹۵۹۹۲۲:۴۴:۴۲ ۱۳۹۷/۱/۱۲
این فضا پیمای چینی اگه برخورد میکرد با بانک مرکزی ، مشکل ها حل میشد
ناشناس۲۸۹۶۰۴۲۲:۴۷:۰۰ ۱۳۹۷/۱/۱۲
بدین وسیله از زحمات سیف و کرباسیان و نهاوندیان و روحانی به خاطر رساندن نرخ دلار به ثبات سپاسگزاری مینمائیم
ناشناس۲۸۹۶۶۰۰۰:۲۷:۴۴ ۱۳۹۷/۱/۱۳
اقتصاد بیمار نیست ، بلکه ما عمدا" این نوع سبک زندگی را انتخاب کرده ایم ، نفت را می فروشیم ، دلار را وارد کشور می کنیم ، برای تامین هزینه های دولت با به ازای آن دلار ها اسکناس چاپ می کنیم . حال هرچقدر که دلار را به قیمت بیشتری بفروشیم اسکناس بیشتری چاپ می شود ، ضمنا" برای اینکه مسئولیت این افزایش قیمت را از سر باز کنیم ، ان را تقصیر دلال و صراف می دانیم ، درحالی که همه صراف ها و دلال ها دلار را از دولت می خرند
ناشناس۲۸۹۷۵۵۰۹:۰۸:۵۳ ۱۳۹۷/۱/۱۳
از تخم مرغ وارداتی تا گوشت یخ زده و نهاده های دامی که همه وارداتی هستند و تاثیرش مستقیم روی سبد خانوار هست تا مواد اولیه کارخونه های شوینده و بهداشتی و ....
ناشناس۲۸۹۷۹۵۱۰:۵۰:۱۱ ۱۳۹۷/۱/۱۳
بخاطر وابستگی کشور به دلار عملا کشور استقلال ندارد
yektanetتریبون

آخرین عناوین