مجمع تشخیص، تصمیم خود را اصلاح کند

محمد سعید احدیان، گروه سیاسی الف،   3970209029 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

روز گذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره برگزاری علنی دادگاه ها، نظر شورای نگهبان را تایید کرد و اعلام اسامی متهمان و اطلاع رسانی جریان دادگاه را همچنان غیرقانونی دانست.

مجمع تشخیص، تصمیم خود را اصلاح کند

تصمیم شورای نگهبان مبنی بر عدم تایید این مصوبه مجلس کاملا طبیعی است چرا که این نهاد موظف است مصوبات مجلس را با شرع و قانون اساسی تطبیق دهد اما به نظر می رسد تصمیم مجمع تشخیص در این زمینه حداقل برای پرونده های بزرگ به دلایل زیر محل اشکال است.

1 –اعلام نکردن اسامی امروز فقط یک شوخی محسوب و باعث وهن دستگاه قضایی می شود. به عنوان مثال همه مردم می دانند که منظور از ب. ز کیست اما سخنگوی قوه قضاییه اجازه ندارد اسم او را بگوید.

 

2 – وکیل متهمان یا حامیان آن ها هر نوع اطلاعاتی را متناسب با منافع خود به افکار عمومی منتقل می کنند اما دستگاه قضایی نمی تواند تا پس از صدور حکم آن هم تا پس از تجدید نظر جزئیات لازم را درباره جریان دادگاه اطلاع رسانی کند. چگونه انتظار داریم دستگاه قضایی به جنگ جریان سازی معاندان برود در حالی که دستش را از ابزارهای اولیه برای مقابله خالی می کنیم.


3 – بسیاری از پرونده های ملی فقط در صورتی افکار عمومی را قانع می کند که در جریان روند دادگاه قرار بگیرند در غیر این صورت صدور هر حکمی هر چند کاملا دقیق و عادلانه می تواند همچنان محل ابهام و چالش باقی بماند. تجربه مثبت برگزاری علنی دادگاه کرباسچی و تجربه موجود برگزاری دیگر دادگاه ها به روشنی گواه این مسئله است.


4 – یکی از دلایل بسیار مهم برگزاری علنی دادگاه ها در دیگر کشورها، دقیق تر کردن جریان محاکمه و کم کردن خطای احکام قضات است. درست است که با اطلاع رسانی کامل از جریان دادگاه، کار برای قضات و دستگاه قضایی در کوتاه مدت سخت می شود اما نظارت عمومی در یک فرایند بلند مدت باعث تقویت ساختاری دستگاه قضایی و برطرف شدن اشکالات شیوه قضاوت ها می شود این دستاوردی است که می توان مدعی شد با هیچ شکل دیگری قابل دستیابی نیست و لازم است دستگاه قضایی این سختی را به جان بخرد.

 

5 – اطلاع رسانی کامل از جریان دادگاه مخصوصا در پرونده های مربوط به فسادهای مالی و اقتصادی ضرورتی انکارناپذیر دارد.

چرا که اولا این نوع پرونده ها برای مردم حائز اهمیت زیاد است. آن ها باید بدانند که نظام با قدرت و جدیت در حال مبارزه با فاسدان است و در این راه هیچ مماشاتی با هیچ کس از هر جریان و با هر رتبه مدیریتی ندارد.

واقعیت این است که برخوردهای جدی دستگاه قضایی با دانه درشت های این عرصه هنوز نتوانسته است باعث ایجاد این ذهنیت شود دلیل اصلی این کم توفیقی نیز فقط این است که جریان های معاند نظام و گاه جریان های سیاسی حامی مجرم با شایعه افکنی، معنابخشی، ادعاهای نادرست و دیگر شیوه ها، درباره احکام صادر شده شبهه افکنی می کنند و اجازه نمی دهند عدالت و قاطعیت در تصمیم های صورت گرفته در کام مردم شیرین بماند، اما اگر مردم در جریان روند دادگاه قرار بگیرند امکان کمی برای موفقیت تخریب ها باقی می ماند.


ثانیا: از مهم ترین اهداف برخورد جدی با پرونده های مفاسد اقتصادی بازدارندگی است. اطلاع رسانی کامل از جریان دادگاه مخصوصا اگر در رسانه ملی پوشش داده شود باعث بالا بردن قدرت بازدارندگی برگزاری دادگاه های مفاسد اقتصادی می شود چرا که هزینه اقدام به فساد را برای فرد و مخصوصا خانواده مفسد زیاد می کند.
6 – خوب است به مهم ترین اشکال در این شیوه برگزاری دادگاه پاسخ دهیم که اعلام اسامی و اطلاع از جریان دادگاه لطمه جدی به متهم و خانواده او می زند مخصوصا که این اتهام هنوز ثابت نشده است و از لحاظ حقوقی ممکن است وی از اتهام مبرا شود.


در پاسخ به این مسئله باید به نکات زیر توجه کرد:
الف. در پرونده های بزرگ که مدنظر این یادداشت است، زمانی برای فردی کیفرخواست تنظیم می شود که تا حد بسیار زیادی از مجرم بودن وی اطمینان وجود دارد و در اکثریت قریب به اتفاق موارد (اگر نگوییم در همه موارد) فقط میزان حکم کم یا زیاد می شود نه اصل مجرم بودن متهم. بنابراین در قبال این ضرر احتمالی و اندک رسیدن به این همه منافع اجتماعی و جلوگیری از ضررهایی که فقط یکی از آن ها لطمه به حیثیت نظام است، می تواند مطابق مصلحت محسوب شود.

ب- حتی اگر در فرض بعید، پرونده ای را تصور کنیم که متهم به طور کل تبرئه شود اتفاقا در این صورت، فقط تبرئه فرد متهم در یک دادگاه کاملا علنی که مردم در جریان جزئیات آن قرار می گیرند، می تواند آبروی از دست رفته متهم را بازگرداند در غیر این صورت تبرئه وی متاثر از سهل انگاری، سیاسی کاری یا فشار و موارد مشابه محسوب می شود. فراموش نکنیم که چه جریان دادگاه را به اطلاع مردم برسانیم چه نرسانیم، چه مسئولان قضایی اسم متهم را ببرند و چه به صورت مخفف نام او را اعلام کنند، مردم می دانند که این فرد متهم است و متاسفانه عمده افراد نیز قبل از برگزاری دادگاه وی را مجرم تلقی می کنند و ارائه جزئیات جریان دادگاه ذهن مردم را درباره اصل پرونده واقعی می کند.

ج- همان طور که ذکر شد برگزاری علنی دادگاه بهترین سیستم نظارتی بر عملکرد دقیق قاضی مربوط است و این مسئله کمک شایسته ای به احقاق حق متهمی می کند که ممکن است در جریان دادرسی دچار ظلم شده باشد بنابراین اطلاع رسانی از جریان دادگاه ها بیشتر از این که به حال متهم مضر باشد، مفید است.

د- تمام آن نکاتی که گفته شد برای خانواده متهم نیز صدق می کند علاوه بر آن در صورت مجرمیت فرد نیز اولا مجدد یادآوری می شود که چیزی برای خانواده وی تغییر نمی کند چرا که پیش از برگزاری دادگاه نیز افکار عمومی وی را محکوم کرده است و ثانیا در پرونده های مفاسد بزرگ اقتصادی نمی توان تصور کرد که خانواده مجرم اطلاعی از کلیت تحصیل مال نامشروع آن هم در عدد و رقم های نجومی نداشتند و اتفاقا یکی از دلایل بازدارندگی بیشتر این نوع محاکمه مخالفت خانواده مفسد با فساد وی است.

براساس آن چه ذکر شد امروز دیگر اهمیت افکار عمومی بر همگان روشن شده است همچنین مشخص شده که دوره اطلاع نداشتن افکار عمومی مخصوصا برای نظام ما که دشمنان زیادی دارد، سپری شده است بنابراین تنها راه، مدیریت افکار عمومی است نه اطلاع رسانی قطره چکانی لذا ضروری است مجمع تشخیص تصمیم خود را اصلاح کند و قبل از این که دیر شود اجازه دهد اولا نظارت مردمی خطاهای تصمیمات قضایی را به حداقل برساند و ثانیا و مهم تر از آن راه را برای اثبات حقانیت دستگاه قضایی در پرونده های مهم قضایی باز کند چرا که ما امروز نیاز جدی به تقویت اعتماد مردم به نظام داریم.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۲۱۰۸۶۰۸:۳۸:۵۶ ۱۳۹۷/۲/۹
جای تاسف است اسامی متهمان را اعلام نکنیم...انا الیه و انا الیه راجعون برای عدالت ...آنوقت میگویند مردم معترض نشوند ..آقایان نماینده مردم طرح مشروعیت سنجی اموال مسعولین و سیاسیون که اسفند ماه سال گذشته با آب و تاب قرار بود با دو فوریت پیگیری شود چه شد ،پاسخ بدهید به مردم بگویید این طرح چرا مسکوت ماند
ناشناس۳۲۱۰۹۱۰۸:۴۱:۳۸ ۱۳۹۷/۲/۹
"الف. در پرونده های بزرگ که مدنظر این یادداشت است، زمانی برای فردی کیفرخواست تنظیم می شود که تا حد بسیار زیادی از مجرم بودن وی اطمینان وجود دارد" این طرز تفکر بسیار مسموم و خطرناک است و خلاف عدالت و بی طرفی
ناشناس۳۲۱۰۹۳۰۸:۴۱:۵۳ ۱۳۹۷/۲/۹
هنوز در بعضی از رسانه ها از ب ز به عنوان مفسد نفتی یاد می کنند و نمی توانند علنی بگویند حالا طرف کشور را بار کرده برده ولی اسمش ب ز است
مهران۳۲۱۱۱۷۰۸:۵۶:۰۹ ۱۳۹۷/۲/۹
کاملا درسته هرکس که مجرم است هر چی دلش میخواد میگه و انواع حرف ها و تهمت ها رو به دستگاه قضایی میزنه اما دستگاه قضایی نمیتونه حتی اسمش رو هم بگه
ناشناس۳۲۱۲۲۰۰۹:۴۶:۴۹ ۱۳۹۷/۲/۹
کو گوش شنوا
ناشناس۳۲۱۲۸۶۱۰:۰۸:۱۷ ۱۳۹۷/۲/۹
اینطور هم نیست که فرمودین چون بعضا دستگاه قضایی حتی پس از قطعیت حکم و اجرا با اینکه دستش کاملا باز میشه فیلم مناسبی از محتوای دادگاه بیرون نمیده اگر علنی بودن حین محاکمه ممنوعه و پخش زنده مثل دادگاه کرباسچی مقدور نیست!! بعد از قطعیت حکم چرا فیلم کامل ( نه گزینشی به سبک رسانه میلی) منتشر نمیشه؟ پس اینجورا هم نیست که فرمودید دستگاه قضایی هم بعصا خودش مایل به شفافیت نیست وگرنه از فرصتهای موجودش استفاده میکرد
ناشناس۳۲۱۲۹۹۱۰:۱۶:۰۸ ۱۳۹۷/۲/۹
مجلس بهتر میتوانست تنظیم قانون کند اما ظاهرا حال نداشتند و نتیجه اش میشود این
امین۳۲۱۴۰۸۱۱:۰۹:۱۸ ۱۳۹۷/۲/۹
طرح اعاده اموال نامشروع متاسفانه به جایی نرسید به راحتی با تعطیلات به فراموشی سپرده شده اقای توکلی لطفا پیگیری نمایید
ناشناس۳۲۱۴۳۵۱۱:۱۹:۱۸ ۱۳۹۷/۲/۹
اینگونه رفتار ها موجب شده که فرد خاطی ومجرم وقتی گیر وگرفتار محکمه میشود به چهره مظلوم وقهرمان ملی تبدیل میشه وعملا" قبح رفتار خلاف از بین رفته
ناشناس۳۲۱۶۸۳۱۲:۵۷:۲۹ ۱۳۹۷/۲/۹
آقایان مسعول اموالی که مورد دست اندازی متهمان اقتصادی اشنا و فامیل این و اون قرار گرفته اموال ملت و اموال مردم است و مردم خواهان رسیدگی و اعلام اسامی و برخورد قاطع و سریع نه مانند روال جاری منفعل و بی خاصیت با متهمان و مجرمان اموالشان هستند شما کارکنان ملتید شما حقوقتون را از ملت میگیرید و تنها یک رای بعنوان شهروند در عدم اعلام اسامی و جرایم متهمان دارید چرا بجای مردم تصمیم میگیرید که اسامی متهمان اقتصادی را منتشر نکنید،مردم می‌خواهند بدانند چه کسانی به اموال آنها دست اندازی کرده اند آیا عدم اعلام اسامی متهمان و مجرمان مطابق با منش اسلامی است آیا این عملکرد مبتنی بر عدالت است چرا اراده ای برای انتشار اسامی وجود ندارد،حتی نمایندگان مردم اگر واقعا بدنبال منافع مردمند بگویند چه کسانی مانع انتشار اسامی و برخورد قاطع سریع با متخلفان و متهمان اقتصادی هستندو با چه انگیزه و با چه علتی ...شما با عدم اعلام و عدم برگزاری دادگاه علنی مفسدان موجب ترویج فساد و ایجاد فضای امن برای فساد و مفسد مالی میشوید اینکار نه خواست خداست نه خلق خدا و انسانی و اخلاقی نیست مگر مکررا نگفتید اعتراض مردم به فساد را شنیدید پس با برخورد و بردن آبروی مفسدان که آبروی کشور و ملت و دینی را برده اند به مردم خدمت کنید
ناشناس۳۲۱۸۶۵۱۴:۱۹:۴۴ ۱۳۹۷/۲/۹
جزییات دادگاه را هیچکدام از طرفین دادگاه حق افشا آن را ندارد حال چه وکیل مدافع باشد وچه حامیان متهم قانون مشخص است و قوه قضائیه می تواند به استناد قانون آنها را مورد تعقیب قرار دهد حال چرا مورد تعقیب قرار نمی دهد جای سوال است
نا اشنا۳۲۲۶۳۲۰۵:۴۸:۱۵ ۱۳۹۷/۲/۱۰
اسمش مجمع تشخیص مصلحت است یعنی در هر کجا مجاز است ورود پیدا کند یا نکند.
yektanetتریبون

آخرین عناوین