شرط تداوم برجام با اروپایی‌ها بعد از خروج آمریکا

گروه سیاسی الف،   3970220182 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

روز گذشته، رهبر انقلاب با تحلیل اقدامات رئیس‌جمهور آمریکا و مقامات اروپایی، مطالبه خود را از مسئولین کشور بیان کردند:آزمون عزت. نشریه خط حزب الله در شماره جدید خود به موضوع خروج آمریکا از برجام و زمینه تداوم توافق هسته ای با اروپایی ها پرداخته است.

شرط تداوم برجام با اروپایی‌ها بعد از خروج آمریکا

سخنرانی دیروز رهبر انقلاب را می‌توان یکی از مهم‌ترین و تاریخی‌ترین بیانات ایشان دانست. بیاناتی که اگرچه شروعش با تجلیل از مقام معلمی و تبیین جایگاه با اهمیت این شغل و توصیه‌ها و مطالباتی درباره‌ی نظام تعلیم و تربیت بود، اما فرازهای پایانی آن، تحلیلی بود جامع از منطق سیاست جمهوری اسلامی در مواجهه با اقدام اخیر رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر خروج از برجام، و همین‌طور وظایف اروپا نسبت به آن.
 
تضمین‌هایی که گرفته نشد
سه سال پیش، در بحبوحه‌ی مذاکرات ایران و ۱+۵ که منتهی به متن موسوم به برجام شد، رهبر انقلاب در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور، با «تایید مشروط» برجام، با اشاره به این موضوع که «محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعف‌های ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه، می‌تواند به خسارت‌های بزرگی برای حال و آینده‌ی کشور منتهی شود.»(۱۳۹۴/۰۷/۲۹) چنین تاکید کردند که: «از آنجا که پذیرش مذاکرات از سوی ایران اساساً با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه‌ی اقتصادی و مالی صورت گرفته است و اجرایی‌شدن آن در برجام به بعد از اقدام‌های ایران موکول گردیده، لازم است تضمین‌های قوی و کافی برای جلوگیری از تخلف طرف‌های مقابل، تدارک شود، که از جمله‌ی آن اعلام کتبی رئیس‌جمهور آمریکــا و اتحادیه‌ی اروپا مبنی بر لغو تحریم‌ها است. در اعلام اتحادیه‌ی اروپا و رئیس‌جمهور آمریکا باید تصریح شود که این تحریم‌ها به‌کلی برداشته شده است. هرگونه اظهاری مبنی بر این‌که ساختار تحریم‌ها باقی خواهد ماند، به منزله‌ی نقض برجام است.»(۱۳۹۴/۰۷/۲۹)

این «تضمین‌های قوی و کافی»، و «اعلام کتبی» اما متاسفانه از مقامات آمریکایی و اروپایی گرفته نشد و نتیجه آن شد که رئیس‌جمهور جدید آمریکا، برخلاف همه‌ی قواعد و قوانین حقوقی و بین‌المللی، سه‌شنبه شب (به وقت ایران) از آن خارج شد و دستور بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه‌ علیه ایران را صادر کرد.
 
شرط رهبر انقلاب برای تداوم کار با اروپایی‌ها
اما از چند ماه پیش، با محتمل دانستن خروج آمریکا از برجام، خطی در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور راه افتاد که برجام را می‌توان بدون آمریکا، و با تداوم آن به‌وسیله‌ی سه کشور اروپایی هم ادامه داد و از منافع آن بهره‌مند شد. رهبر انقلاب اما روز گذشته، در تحلیل این موضوع، با تاکید بر بی‌اعتمادی نسبت به مقامات اروپایی چنین فرمودند: «گفته می‌شود که برجام را می‌خواهیم با این سه کشور اروپایی ادامه بدهیم؛ من به این سه کشور هم اعتماد ندارم. من می‌گویم به اینها هم اعتماد نکنید؛ [اگر] می‌خواهید قرارداد بگذارید، تضمین به دست بیاورید -تضمین واقعی، تضمین عملی- وَالّا فردا اینها هم همان کاری را خواهند کرد که آمریکا کرد، [امّا] به یک شیوه‌ی دیگر. روش‌های سیاسی و دیپلماسی، روش‌های ویژه‌ای است؛ گاهی لبخند می‌زنند و در حال لبخند، خنجر را تا دسته در سینه‌ی انسان فرو می‌کنند؛ دیپلماسی این است دیگر؛ با اخلاق خوش، با تعریف و تمجید که «بله شما خیلی خوبید، شما آقایید، ما می‌دانیم شما قرارداد را به هم نمی‌زنید»، اگر چنانچه توانستید تضمین از آنها بگیرید به‌طوری که بشود اعتماد کرد، خب اشکالی ندارد، حرکت‌تان را ادامه بدهید؛ اگر نتوانید چنین تضمین قطعی‌ای را بگیرید -که بنده هم بسیار بعید می‌دانم که بتوانید تضمین بگیرید- آن‌وقت دیگر نمی‌شود این‌جوری حرکت کرد و این‌جوری ادامه داد.»(۱۳۹۷/۰۲/۱۹)
 
گفت‌وگو برای داد و ستد نیست، برای گرفتن تضمین‌های واقعی است
در این میان باید توجه داشت که منظور رهبر انقلاب از تداوم کار با اروپائیان، نه به معنای شروع دوباره‌ی مذاکرات(به معنای بده‌بستان، و دادوستد) درباره‌ی موضوع هسته‌ای برای پذیرش شروط جدید، یا مذاکره بر سر مسائل مهم‌تری چون مباحث منطقه‌ای و توان موشکی ایران (آنچنان‌که تا به حال، چندین بار مقامات اروپایی و برخی از سیاسیون داخلی آن را تکرار کرده‌اند) است، بلکه صرفا برای گرفتن «تضمین‌های واقعی و عملی» در جهت کسب منافع ملی ایران است و بس. گرچه اروپایی‌ها در همین یک سال گذشته نشان داده‌اند بر خلاف ادعاهای خود، در همه‌ی ماجراهای مرتبط با ایران، کاملا هم‌سو و هم‌آهنگ با مقامات آمریکایی بوده و از آنها پیروی کرده‌اند.

حال، تجربه‌ی برجام و تجربه‌ی خباثت‌ها و بدعهدهای آمریکا و اروپایی‌ها در دو سه سال گذشته، در مقابل چشم مسئولین قرار دارد. روزها و هفته‌های آینده نیز "آزمون عزت" مسئولین کشور است. «مسئله بسیار حسّاس است. امروز مسئولین کشور در معرض یک آزمون بزرگ‌اند؛ آیا حفظِ عزّت و اقتدارِ این ملّت عزیز را خواهند کرد یا نه؟ باید عزّت این ملّت تامین بشود، منافع ملّت باید تامین بشود به معنای واقعی کلمه.»(۱۳۹۷/۰۲/۱۹) باید بخاطر داشت «ملت‌ها آن وقتی گرفتار می‌شوند که عزت نفس خودشان را از دست بدهند؛ آن وقتی به‌رایگان نوکری دیگران را قبول می‌کنند که ارزش خودشان را فراموش کنند.»(۱۳۹۰/۱۲/۰۳) برعکس، «آن ملتی به عزت و سربلندی دست پیدا می‌کند که با شجاعت وارد میدان بشود، کار را تعقیب کند و هزینه‌های آن را هم با رشادت تمام بپردازد.»(۱۳۸۷/۰۲/۱۱) آیا مسئولین کشور، سربلند از این آزمون درخواهند آمد؟

دیدگاه کاربران

هوشیار۳۳۹۰۰۳۱۹:۴۲:۲۵ ۱۳۹۷/۲/۲۰
در خصوص اروپا مردود خرداد میشیم یک ضرب . این خط این نشون
مسرور۳۳۹۱۶۵۲۲:۵۰:۱۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
مردم نه بلکه دولت مدعی بلدم بلدم مردود میشود
ناشناس۳۳۹۰۱۶۱۹:۵۵:۱۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
من نمیدونم چه خبره ، یک روز صبح پا میشیم جنگ ! یک صبح تلگرام فیلتر بیکار میشم ! یک روز صبح تحریم برجام تموم شده ! بس دیگه
ناشناس۳۴۰۲۲۰۲۱:۱۸:۰۱ ۱۳۹۷/۲/۲۱
آخی آب پرتقال برات بیارم نوش جان کنی
ناشناس۳۳۹۰۲۸۲۰:۰۹:۵۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
رسانه های زنجیره ای اصلاح طلبان با همان ادبیات لمپنی و عبارت دلواپس و تندرو، به اتش زدن پرچم امریکا در مجلس زوم کردن تا بدعهدی امریکا و اثبات ناکارامدی تز غربگراها به حاشیه رود و اجماع علیه امریکا در داخل شکل نگیرد... الان هم مشغول بزک اروپا هستن
ناشناس۳۳۹۰۳۰۲۰:۱۰:۲۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
قول موگرینی تضمین است!! خخخ
ناشناس۳۳۹۰۴۰۲۰:۱۹:۳۴ ۱۳۹۷/۲/۲۰
تضمین بدهند که روزی ۱ میلیون بشکه نفت از ایران وارد کنند.... خواهشا اقایان بر اساس قول و قرار شفاهی ، جایی را سیمان نکنند..
ناشناس۳۳۹۰۴۱۲۰:۲۳:۰۴ ۱۳۹۷/۲/۲۰
اولا چه تضمینی میتونن بدن بعد هم اگر ندهند ما چه کاری میتونیم بکنیم؟ دوباره غنی سازی و دور باطل؟
ناشناس۳۳۹۰۵۵۲۰:۳۸:۱۰ ۱۳۹۷/۲/۲۰
مردم زیر فشار اقتصادی هستند به داد مردم برسید
محمد قاسمی۳۳۹۰۶۴۲۰:۵۴:۱۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
اینجا باید میگفتید آزمون منافع ملت در پرتوعزت هرچند نا امید از دیپلماسی دولت هستم
مهدی۳۳۹۳۶۳۰۵:۵۵:۵۲ ۱۳۹۷/۲/۲۱
متاسفانه این دولت بعد از آمریکا، به اروپا اعتماد خواهد کرد و حالا ملت باید طعم اعتماد بیجا به اروپا رو بچشه! آقای روحانی هیچوقت دوس نداره یک اشتباه رو یک بار انجام بده، ایشون دوس داره بارها تکرارش کنه!
ناشناس۳۳۹۳۶۷۰۶:۰۴:۰۱ ۱۳۹۷/۲/۲۱
اوباما کتبی هم می نوشت ترامپ زیرش می زد. ساختار تحریم ها هم برداشته می شد دوباره وضع می کرد. به نظر من بالاتر از قطعنامه شورای امنیت نبود. وضعیت اروپا هم الان همینه. وقتی دو نفر معامله می کنند که از نظر قدرت اقتصادی نظامی و ... در یک سطح نیستن این میشه که تضمینی بهش نیست. الف این نظر مخالف رو هم منتشر کن لطفا.
ناشناس۳۴۰۳۴۰۲۳:۳۹:۰۳ ۱۳۹۷/۲/۲۱
کلیت حرفتون صحیح . اما فراموش نشه ظریف به و دوستان اگر به رهنمود های رهبری عمل میکردند .الان این وضعیت اسفبار را نداشتیم که امریکا به ریشمون بخنده . آخه چرا ظریف تمام تعهدات را بالمره انجام اگر گام متقابل بر میداشتیم این وضعیت را شاهد نبودیم . اینقدر افتضاح واقعا شرم آوره
ناشناس۳۴۰۵۸۱۰۸:۳۹:۰۸ ۱۳۹۷/۲/۲۲
برای اینکه طرفت رو مجبور به انجام تعهداتش کنید باید هزینه عمل نکردن وی را از قبل گوشزد و خود را آماده اقدام متقابل نشان دهید.دولت ما از قبل هم اعلام کرد در صورت خروج با اروپا کار خواهد کرد (یعنی امریکا باشد یا نه فرقی برای توافق نمی کند)از طرفی نشان دادن ضعف های کشور به دنیا انان را بیشتر ترغیب به جسارت خروج کرد.اروپا هم همینگونه است شاید الان تضمین هم بدهند ولی بعدا بهانه درست کردن اسان
ناشناس۳۳۹۳۸۰۰۶:۵۰:۴۷ ۱۳۹۷/۲/۲۱
متاسفانه نشان داده شد که زبان دنیا را بلد نیستند و فکر میکنند با زبان تعارف و ریش گرویی میتوانند منافع و عزت ملی رو تضمین کنند. عزیزان زبان دنیا زبان زوره. قوی باشید ضعف نشون ندهید. مطمئن باشند درگیری فایده نداره زبانتون رو میفهمند. مردم خوبمون رو از تهدید و تحریم ترسانده اند تا رای بیاورند امیدوارم مردم فهمیده باشند شوی تبلیغاتی بود و حالا لازمه قدرت و مقاومتشون دیده بشه. وگرنه دور زیاده خواهی غرب پایانی نداره.
ناشناس۳۳۹۵۶۲۱۰:۴۸:۳۹ ۱۳۹۷/۲/۲۱
در حقوق بین الملل چیزی به اسم تضمین وجود ندارد.تضمین یک قرارداد جنگ است.مثلا تضمین بدهند سه دنگ باکینگهام را در صورت عدم پایبندی به تعهد به اسم ایران بزنند؟ تضمین بدهند خسارت بدهند؟اگر ندادند چگونه میخواهید تضمین وصول شود؟شکایت؟زور؟ بپذیریم استراتژی غنی سازی استراتژی اشتباهی بود که مارا گوشه رینگ برده.چاره ای دیگر نمانده.مجبوریم با یک سری گزینه ها کنار بیاییم.قبل از برجام هم مجبور بودیم.فقط آن موقع اجماع جهانی علیه ما بود.الان خفیف تر است
بورامینی(pooraminh)۳۳۹۶۰۰۱۱:۲۲:۵۶ ۱۳۹۷/۲/۲۱
گفتمان غالب باید بی اعتمادی به امریکا وتضمین از اروبا باشد گفتمان های دیگر لزومی ندارد
بورامینی۳۳۹۶۰۳۱۱:۲۵:۳۳ ۱۳۹۷/۲/۲۱
اختلاف اروبا وامریکا علیرغم استاندارد دوگانه نمایان شد که در موارد دیگر نیز سابقه دارد واحتمال تشدید ان نیز وجود دارد
ابو۳۳۹۶۲۵۱۱:۴۴:۲۰ ۱۳۹۷/۲/۲۱
برای مذاکرات در این سطح آدمهای شجاع و عزتمند مثل جلیلی نیاز است آدمهای ترسو و بدرد دفاع از منافع ملت بزرگ ایران نمیخورند .
ناشناس۳۳۹۸۱۷۱۴:۲۱:۵۷ ۱۳۹۷/۲/۲۱
امثال جلیلی فقط تحریم بیشتر درست می کنند
yektanetتریبون

آخرین عناوین