به گزارش الف، وزارت خزانهداری آمریکا دیروز 9 شخص و نهاد ایرانی را در لیست تحریمهای خود قرار داد. بر اساس بیانیهای که وزارت خزانهداری آمریکا منتشر کرده در فهرست جدید تحریم ها نام هایی چون عبدالصمد خرمآبادی( معاون دادستان کل و دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه) ابوالحسن فیروزآبادی( رئیس شورای عالی فضای مجازی)، حسین الله اکرم( رئیس شورای هماهنگی حزبالله)، ... وجود دارند.
این تحریم ها در حالی اعلام شده اند که هفته گذشته نیز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، به عنوان اتاق جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران 3 فرد و 6 شرکت مرتبط با خطوطهای هوایی ماهان، معراج، کاسپین و پویا را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد. کمی قبل تر نیز وزارت خزانهداری آمریکا ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران و معاون بخش بینالملل وی را به اتهام پشتیبانی مالی از حزبالله لبنان تحریم کرده بود.
بیشتر بخوانید:
آمریکا رئیس صدا و سیما و پنج شخصیت ایرانی دیگر را تحریم کرد
هواپیمای تشریفات دولت ایران در فهرست تحریمهای آمریکا
اهداف ترامپ از تحریم های جدید
به نظر می رسد در دوران ترامپ همانند زمان باراک اوباما استفاده از ابزار تحریم در قبال ایران به اصلی ترین راهبرد این کشور برای مهار قدرت و انزوای ایران و تغییر رفتار و ساختار آن تبدیل شده است. اخیراً کتابی توسط ریچاردنفیو طراح تحریم های ایران در زمان باراک اوباما منتشر شده که نشان می دهد تحریم ها به ابزاری محبوب در سیاست خارجی ایالت متحده آمریکا تبدیل شده و می تواند در آینده برای سایر قدرت های جهانی نیز به ابزاری مطلوب تبدیل شود. بر اساس این کتاب، راهبرد تحریم ها بر یک بنیان اصلی استوار است؛ یعنی ترکیب فشارهای مختلف را می توان بر یک کشور اعمال کرد تا بر استقامت آن فائق آمده و او را وادار به تغییر سیاست کرد. از دید نفیو شناسایی نقطه بهینه ای که در آن فشار تحریم ها و استقامت کشور از یک توازن کافی برای رسیدن به سازش برخوردار است بسیار سخت خواهد بود.
تحریم های جدید و پیاپی آمریکایی ها در هفته های اخیر در راستای ارسال سیگنال هایی به کشورهایی اروپایی ، سیستم سیاسی و مردم ایران می باشد. در واقع بعد از خروج آمریکا از برجام، دونالد ترامپ با این تحریم ها در پی این است تا تلاش کشورهای اروپایی را برای نجات برجام با شکست مواجه کند و از سوی دیگر شرکت های خارجی را نیز ترغیب به خروج از ایران کند و یا اینکه آنها را از برقراری ارتباط تجاری و مالی با ایران بازدارد.
چند روز قبل وبسایت واشنگتن فری بیکن نیز با ادعای اینکه ایران در حال برنامهریزی برای دور زدن تحریمهای جدید با کمک متحدان واشنگتن است، به نقل از مقامات آمریکا نوشت وزارت خارجه این کشور برای مقابله با تلاشهای ایران به منظور دور زدن تحریم ها، گروه «ضدائتلاف» را تشکیل داده است تا تهران یا هر کشوری که به آن در این راه کمک می کند را منزوی کند.
همزمان دولتمردان کاخ سفید تلاش دارند تا دو پیام نیز به مقامات و مردم ایران ارسال کنند؛ به عبارتی آنها بدنبال این هستند که اگر شرایط اعلامی توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا برای توافق جدید مورد قبول واقع نشوند ایران باید آماده این که هر از گاهی با تحریم های جدید مواجه شود، باشد. شرایط پمپئو نیز بر این مبنا بود که ایران باید در سیاست های منطقه ای و موشکی خود تجدید نظر کند، بخشی از بندهای برجام تغییر کند، شهروندان آمریکایی زندانی در ایران را آزاد کند و ...
به طور کلی از نگاه مقامات کاخ سفید افزایش فشارها به ایران می تواند در نهایت منجر به انعقادی توافق نامه ای بهتر با شمولیت مسائل بیشتر و خنثی کردن مولفه های راهبردی قدرت ایران باشد.
بیشتر بخوانید:
آمریکا خبر داد: اعزام تیمهایی به اقصی نقاط جهان برای اطمینان از اجرای دقیق تحریمها
طرح پیشنهادی در کنگره آمریکا برای جلوگیری از اقدام اروپاییها در دور زدن تحریمهای ایران
دولت آمریکا در پی است تا فضایی روانی بوجود آورد و مردم ایران را نسبت به آینده نااطمینان و دچار نگرانی کند و به احساس اجتماعی تحریمشدگی بیشتر دامن بزند. در واقع آنها خواهان این هستند تا مردم به این باور برسند که ماه های و سال های سختی پیش رو دارند و این گونه با ایجاد شکاف به تقابل دولت و ملت دامن بزنند. از نگاه آمریکایی ها در این صورت ایران توانایی استقامت چندانی در مقابل خواسته های واشنگتن نخواهد داشت.
البته سیاست ترامپ برای افزایش مداوم تحریم ها ممکن است در طولانی مدت عواقبی نیز به همراه داشته باشد؛ چرا که در حال حاضر با وجود این که شرکت های خارجی از انجام مبادله با ایران دچار تردید شده اند اما از آنجا که این تحریم ها به صورت یک جانبه در نظر گرفته شده و مبتنی بر اجماع بین المللی نمی باشد نارضایتی هایی را در بین متحدان و رقبای آمریکا بوجود آورده و حتی می تواند موجبات کاهش اثرگذاری ابزار تحریم شود.
به گزارش الف، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، 18 اردیبهشت ماه علی رغم تائید پایبندی 11 بار ایران به توافق هسته ای توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی ، ضمن اعلام خروج یک جانبه از برجام عنوان کرد که تحریمهایی را مجددا علیه تهران اعمال میکند. اما ایران و اتحادیه وارد مذاکراتی شده اند که در صورت امکان با حفظ برجام زمینه انتفاع تهران نیز فراهم شود.