به گزارش الف، عملکرد دولت حسن روحانی بخصوص در حوزه اقتصادی مورد انتقاد کارشناسان قرار دارد. تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید (دولت) کاملا منفعلانه عمل میکند و به گمان کارشناسان منتظر مجعزهای هستند تا وضعیت بهبود یابد. این وضعیت در حالی است که همان آنهایی که از دولت روحانی در انتخابات ریاست جمهوری دفاع و حمایت کردند، امروز به یکی از منتقدان اصلی سیاستهای دولت روحانی تبدیل شدهاند. در این میان در اردوگاه اصلاحطلبان مورد در حمایت و انتقاد از دولت روحانی اختلاف جدی ایجاد شده است.
عباس عبدی تحلیلگر و نظریه پرداز اصلاح طلب در مورد وضعیت اقتصادی و عملکرد دولت تدبیر و امید گفتگویی با خبرنگار سیاسی الف داشته است که در ادامه میخوانید:
* تحلیل شما در مورد ارزیابی و عملکرد دولت روحانی چیست و چرا دولت منفعلانه عمل میکند؟
برداشت کلی بنده این است که این دولت برای شرایط حاد و ویژه موجود تنظیم نشده است، بلکه آمد تا برجام را درست کند و سر و سامانی هم به اقتصاد داده و جلو برود، که حالا با یک وضعیت جدیدی مواجه شده، و این وضعیت جدید فقط برای دولت نیست، بلکه به نظرم فراتر از دولت کل حکومت هم آمادگی برای این وضعیت جدید را ندارند، شاید به این دلیل هم مردم آمادگی چنین وضعیتی را ندارند. همچنین معتقد هستم که سردرگرمی در تمام نیروهای سیاسی وجود دارد که موجب این وضعیت شده است.
* آیا در بین اصلاح طلبان در حمایت از آقای روحانی اختلاف نظر وجود دارد؟
در حمایت از آقای روحانی فکر نمیکنم که اختلاف نظر اساسی وجود داشته باشد، ولی در اینکه نقدها و انتقادات را بیان کنند یا به شکل گذشته ادامه دهند، طبعا تفاوت وجود دارد و بعضیها معتقدند که صریحتر باید حرف بزنند و انتقادات و نقدها را بیان کنند و برخیها هم فکر میکنند معلوم نیست که چنین نقدهایی به کمک دولت و به بهبود شرایط بیاید.
*واکنش این روزهای اصلاح طلبان به عملکرد روحانی باید چگونه باشد؟
بنده در مقامی نیستم که برای اصلاح طلبان تعیین و تکلیف کنم، طبعا متولیان آن باید بنشینند و گفتگو کنند، ولی مساله فقط عملکرد آقای روحانی نیست، واقعیت این است که ما باید نسبت به سرنوشت کشورمان حساس باشیم؛ اینطور نیست که با یک موضوع جناحی و محدود به دولت یا احزاب یا گروهها مواجه باشیم، هرنوع واکنشی باید به بهبود شرایط کلی جامعه کمک کند و دولت هم تا جایی که میتواند باید از ظرفیتهای خودش استفاده کند تا از این وضعیت کنونی عبور کند، ولی شخصا معتقد هستم که میتوانیم نقدمان از دولت را مطرح کرده و ایرادات را برطرف کنیم، چراکه نقد کردن کمکی به کل دولت آقای روحانی است و اصلا نباید اینطوری نگاه کرد که نقد آن را تضعیف میکند، به خصوص اینکه با ادبیات همدلانه و همراهانه گفته شود.
*انتظار شما و اصلاح طلبان از اصولگرایان در مواجه با دولت روحانی چیست؟
شخصا انتظار دارم که سیاستهای منسجمی را ایشان (روحانی) پایه گذاری کند و نیروها تمام وقت بایستند و بدانند که شرایط خطیر و حساس است تا دولت اهدافشان را پیش ببرند؛ در واقع خواسته خیلی عجیبی وجود ندارد. عبور از این بحران مهم ترین خواستهای است که هر کسی میتواند داشته باشد و وحدتی فراتر از مساله دولت باید شکل بگیرد، شاید بخشی از این مشکلات دولت هم ناشی از فقدان وحدت سیاسی در جامعه ایرانی است و حل آن در ید قدرت دولت به تنهایی نیست.
*به نظر شما به عنوان یک سیاستگذار علت مشکلات امروز اقتصادی کشور چیست و مشخصا در این زمینه توضیح دهید؟
کلان ترین علت این است که واقعا دایره نیروهایی که میتوانند در کشور در دولت و حکومت باشند، بسیار بسیار محدود شده است، و باید بپذیرند که مردم ایران ۸۰ میلیون نفر هستند و انواع و اقسام گرایشها را ما در این مملکت داریم و همه باید هم در منافع و هم در سختیها، درد و رنج و شادیهای این کشور شریک باشند. اینطور نیست که یک عدهای بنشینند و ادعا کنند که فقط خودشان هستند و خودشان هم جلو بروند.
*باید چه کرد؟
معتقدم ریشه اصلی بحرانها این است که حکومت منتقدین و مخالفین خود را هنوز به رسمیت نمیشناسد و حاضر نیست آنها را در اداره امور حکومت مشارکت دهد و محدود هم به اصلاح طلبان نیست، بلکه مسئله خیلی فراتر از اصلاح طلبان است و تا این بحران حل نشود، فکر نمیکنم هیچ اتفاقی جدی در این کشور رخ دهد و هر اتفاق جدی می تواند در کوتاه مدت مشکلاتی را برطرف کند، ولی به نظرم در بلند مدت با این ظرفیتی که در کشور و در حکومت وجود دارد، عدم توازن شدیدی را ایجاد میکنیم و نتیجه این میشود که ظرفیت حکومت بسیار بسیار کوچک است و دولت تاکنون با پول نفت و امثالهم می توانست خودش را تقویت و به اصطلاح دوپینگ کند که حالا دیگر از اینها نیز گذشته است، و حالا باید از ظرفیت کل ملت استفاده کرد و همین وضعیتی میشود که میبینیم و تعداد زیادی چمدانهای خود را بسته و از این کشور میروند و هرچه این اتفاق بیشتر رخ دهد، تواناییهای ما کمتر و کمتر میشود.