همکار خاشقچی: جمال این اواخر خیلی از بن‌سلمان انتقاد می‌کرد

گروه جهان الف،   3970726016

یکی از همکاران سابق جمال خاشقچی می‌گوید که این روزنامه‌نگار منتقد سعودی، در ماه‌های اخیر به انتقادی تند از ولیعهد سعودی می‌پرداخته و هیچ نهاد قضایی مشروعی در عربستان نیست که دست داشتن بن‌سلمان در قتل جمال را بررسی کند.

به گزارش فارس، «رابین رایت»، مقاله‌نویس نشریه آمریکایی نیویورکر و همکار سابق «جمال خاشقچی»، روزنامه‌نگار منتقد و مقتول سعودی، در مصاحبه با شبکه خبری سی‌بی‌اس نیوز به صراحت از عزم آل‌سعود برای حذف جمال خاشقچی به خاطر انتقاد صریح از «محمد بن سلمان» سخن گفت.

جمال خاشقچی دو هفته قبل برای انجام امور اداری مربوط به ازدواج خود وارد کنسول‌گری عربستان در استانبول شد ولی هیچ‌گاه به نامزدش که در برابر ورودی منتظرش بود، نپیوست. گزارش رسانه‌های آمریکایی و گفته‌های مقامات بی‌نام ترکیه‌ای حاکی از آن است که این روزنامه‌نگار به طرزی فجیع در داخل کنسول‌گری عربستان سعودی، سلاخی شده است.

رابین رایت ابتدا به دلیل اصلی کشته شدن خاشقچی پرداخت و گفت: «او اخیراً محمد بن سلمان، ولی‌عهد سعودی را خودکامه‌ترین رهبر ۶ نسل رهبران آل‌سعود از ۱۹۵۳ تاکنون می‌خواند و مشخصا با این کارش، پا را بسیار فراتر از خط قرمز گذاشت.»

این خبرنگار آمریکایی در ادامه از بی‌قانونی در عربستان هم گفت و ادامه داد: «هیچ باب مولری در پادشاهی (سعودی) نیست و اصلی‌ترین چالش برای مشروعیت این گزارش (عربستان از بی‌خبر بودن از سرنوشت خاشقچی) این است که بتوان یک نفر را پیدا کرد که سخنانش حداقل شبیه به واقعیت باشد. هیچ مقام قضایی مستقلی در آنجا وجود ندارد و ولی‌عهد در ۱۶ ماه گذشته، همه نهادهای قدرت را تحت تسلط خود درآورده است.»

«باب مولر» بازپرس ویژه پرونده دخالت ادعایی روسیه در انتخابات منتهی به رئیس‌جمهور شدن ترامپ است.

رابین رایت با ادبیاتی انتقادی، به سفر ۶ ماه قبل بن سلمان به آمریکا و ملاقات چهره‌های سرشناسی چون «بیل گیتس» و مالک فیسبوک با ولی‌عهد ثروتمند سعودی هم اشاره کرده و گفته: «در آن دیدارها، ولی‌عهد سعودی چه در هاروراد، چه در هالی‌وود و چه در هیوستون، مور استقبال شاخص‌ترین چهره‌های دنیای فن‌آوری و صنعت سینمای آمریکا قرار گرفت. امروز آن روزی است که جایگاه و قدرت ولی‌عهد سعودی در نظام پادشاهی (سعودی) مورد سوال قرار گرفته و علت اصلی این اتفاق، ناپدید شدن خاشقچی است؛ او در دوران زندگی خود نتوانسته بود به این هدف برسد.»

این روزنامه‌نگار آمریکایی در انتها به تبعات قتل خاشقچی در خاک ترکیه بر مناسبات میان این کشور و عربستان سعودی هم پرداخته و نتیجه‌گیری کرده که این ماجرا می‌تواند ریشه‌های قدیمی اختلاف و جنگ قدرت را زنده کند.

رابین رایت گفته: «عربستان سعودی و ترکیه در منطقه خلیج (فارس)، بر سر نحوه تعامل میان اسلام و سیاست، رقیب یکدیگرند. پس این ماجرا می‌تواند به جاهایی بکشد که تبعاتش خیلی فراتر از حوزه خصوصی میان آمریکا و عربستان سعودی برود. (تبعات) این مسئله به کل منطقه خواهد کشید.»

رسانه‌ها امروز به نقل از منابع ترکیه‌ای نوشتند که جمال خاشقچی بر روی میز تحریر سرکنسول عربستان در استانبول سلاخی شده است. این منابع با تکیه بر صداهای ضبط‌شده از داخل کنسول‌گری گفته‌اند که سلاخ‌های سعودی ابتدا انگشت‌های جمال را قطع کرده و سپس مابقی بدن وی را در حالی که زنده بوده، قطعه قطعه کرده‌اند.

این کار توسط رئیس بخش کالبدشکافی دستگاه اطلاعاتی عربستان انجام شده است.

بررسی صداها نشان داده که در ابتدای کار سلاخی، کنسول عربستان که گویا نمی‌خواسته اتاق کارش به محل تشریح بدن مخالفان بن‌سلمان تبدیل شود، از تیم اعزامی که 7 نفرشان از محافظان شخصی بن‌سلمان بوده‌اند، می‌خواهد که این کار را بیرون از اتاق کار وی انجام دهند.

صدای یکی از سلاخ‌‌ها ضبط شده که به کنسول هشدار می‌دهد که انتقاد را متوقف کند و الا پس از بازگشت به عربستان، وی می‌تواند جای خاشقچی را روی میز تشریح بگیرد.