زعفران به عنوان گرانترین گیاه در دنیا شناخته و از آن به عنوان طلای قرمز یاد می شود، در طبیعت از گیاه کروکوس ساتیووس و در فصل پاییز بدست می آید. در دوران باستان یونانی ها و رومی ها از زعفران به عنوان ماده خوشبو کننده استفاده میکردند و در صده ی ۱۵۵۰ در چین از آن به عنوان دارو کمک میگرفتند. این گیاه زمانی که عده ای از جمعیت کلیسایی پروتستان به آمریکا مهاجرت کردند به آنجا برده و در ساحل شرقی کشت داده شد است.
زعفران چیست ؟
زعفران رشته ها (پرچم های) گل گیاه کروکوس است که که رنگی طلایی داشته و از خشک شدن این رشته ها حاصل میشود که نحوه خشک کردن آنها تا حد زیادی در میزان رنگ دهی رشته ها موثر است. توصیف عطر و طعم زعفران کار بسیاری دشواری است و عده ای عطر آن را چوب مانند و طعمش را در برخی از غذاها شیرین، ولی به طور کلی زعفران طیف وسیعی از بو ها و طعم ها را در خود جای داده است و شاید یکی از عوامل خاص بودن این ادویه همین موضوع باشد.
به طور کلی نظر های زیادی درباره گرانترین ادویه موجود در جهان وجود دارد، به طور مثال یک نوع ادویه تند که محصول آن در اتریش کشت میشود فلفل پرویان است که با نام چاپریتا شناخته میشود، این فلفل به ازای هر کیلوگرم ۲۶ هزار دلار قیمت گذاری میشود و همینطور ادویه هایی همچون هل، وانیل، دارچین و زرد چوبه جزء گرانترین ها محسوب شده، امابا این حال کارشناسان اهل فن زعفران را بسیار ارزشمند تر از سایر گیاهان و ادویه ها میدانند. بر اساس قیمت های ثبت شده در بازار های جهانی قیمت هر کیلو زعفران حدود۳۵۰۰ دلار آمریکا قیمت گذاری شده است و این موضوع تا حد زیادی به نوع زعفران و خواستگاه آن بستگی دارد. برای خرید زعفران بدون واسطه و با کیفیت به صفحه لینک شده مراجعه کنید.
برای کسانی که ممکن است اطلاعات چندانی راجع به این طلای قرمز نداشته باشند باید این نکته را یادآور شد که قیمت گذاری بر روی زعفران، تنها بر روی رشته های آن است و دیگر محصولات حاصل از آن مانند روغن و پودر زعفران قیمت هایی غیر واقعی یا فرعی نسبت به زعفران دارند. و به طور کلی شما در هر جایی با قیمت زعفران برخورد کردید این قیمت ها مربوط به رشته های زعفران است و به طور کلی به شما توصیه میکینم که از خرید محصولات جانبی زعفران خودداری کنید زیرا تشخیص اصلی و تقلبی بودن مواد موجود در این محصولات کار بسیار دشواری است. زعفران، یکی از سوغات مشهد مقدس است که در کنار زرشک، نبات و دیگر ادویه ها در این شهر مقدس به وفور یافت می شود.
قسمت های مختلف گل گیاه کروکوس برای موارد غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد اما مهم ترین بخش آن پرچم این گل میباشد. اولین قدم در برداشت زعفران کاشتن پیاز آن در اواخر جولای یا مرداد ماه تا اواخر آگوست یا شهریور ماه است، و زمان گل دهی و برداشت محصول از اواخر مهرماه یا نوامبر تا اواخر آبان ماه است. همه ی این زمان ها بسته به نوع آب و هوا و زمینی که محصول در آن کشت میشود متغیر است.قسمت بالای رشته ها یا پرچم گل کروکوس سرگل نام دارد که زعفران خالص نیز میتوان آنرا نام گذاری کرد و بیشترین میزان رنگ دهی در این قسمت از رشته ها وجود دارد. از قسمت بالای رشته ها تا قسمت سفید رنگ پوشال نام دارد که شامل رشته ی زعفران به علاوه ۲ تا ۳ میلی متر از خامه ی گل را نیز در بر میگیرد. قسمت بعدی نگین نام دارد که همان پوشال است ولی با ظاهری ضخیم تر نسبت به پوشال و همچنین از نظر زیبایی همینطور عطر و طعم بیشتری نیز دارا میباشد. شما می توانید با مراجعه به صفحه قیمت زعفران بهرامن ، قیمت بروز این ادویه را بدست آورید.
استفاده های مختلف از زعفران در میزان و نوع استفاده از آن در کشور های مختلف متفاوت است و واحد اندازه گیری آن مثقال و گرم و در بعضی از کشور ها مانند انگلستان اونس میباشد که هر اونس برابر ۲۸.۳۵ گرم است.
قیمت زعفران نگین در کشور های مختلف به شرح زیر است ؛
ایران به ازای هر گرم ۱ تا ۱.۲ یورو
هند به ازای هر گرم ۱.۶ تا ۲ یورو
ایالات متحده آمریکا به ازای هر گرم۶ تا ۷.۳ یورو
کانادا به ازای هر گرم ۵ تا ۶.۵ یورو
اروپا کشور های همچون اسپانیا ایتالیا و آلمان به ازای هر گرم ۶ تا ۷ یورو
بریتانیای کبیر به ازای هر گرم ۶ تا ۸ یورو
امارت متحده عربی به ازای هر گرم ۱.۹ تا ۲.۴ یورو
چین به ازای هر گرم ۲ تا ۲.۵ یورو
ترکیه به ازای هر گرم ۱.۷۵تا ۲.۳ یورو
این قیمت ها در سال ۲۰۱۹ میلادی به ثبت رسیده است.
همانطور که مشخص است قیمت بالای این طلای قرمز است که در زیر به چرایی آن میپردازیم؛
همانطور که در بالا شرح داده شد زعفران تنها در زمان مشخص ۴۰ تا ۵۰ روزه قابل برداشت است که این زمان محدود باعث خاص بودن و به طبع افزایش قیمت این ادویه کمک میکند.
از همین رو تمام کسانی که به نوعی درگیر با این صنعت هستند بعد از اتمام فصل برداشت میبایست تا سال بعد برای برداشت دوباره محصولات صبر کنند.
همچنین در زمینهایی که زعفران کاشت و برداشت میشود نمی توان در سایر فصول سال گیاه دیگری را کاشت و از آن بهره برد.
تک تک گل های زعفران باید به وسیله انسان و دست و همچنین با دقت بسیار بالا برداشت شود تا کیفیت زعفران حفظ شود.
تنها از هر ساقه و پیاز زعفران دو تا سه گل زعفران رشد میکند.
کارگرانی که هنگام برداشت در زمین ها کار میکنند باید با ظرافت خاصی اقدام به برداشت گل ها کنند.
همچنین هنگام جداسازی رشته های زعفران از گل آن، باید با دقت زیادی این کار صورت بگیرد که همه این موارد حوصله و زمان زیاد و همچنین مهارت های منحصر به فرد خود را طلب میکند
هر گل زعفران تنها ۳ رشته یا پرچم قرمز رنگ میدهد که این موضوع سبب میشود هزاران گل برای مقدار قابل عرضه ای از زعفران چیده شود
بعد از جدا سازی رشته ها نیز به طور مجدد رشته ها را مورد بررسی قرار میدهند تا قسمت های مختلف رشته ها را جدا کنند که هر کدام برای بخش خاصی دسته بندی میشوند.
در آخر نیز همهرشته های جدا شده و تقسیم بندی شده بر اساس نوع آنها باید طی یکسری از فرایند های حساس با دقت در محیطی تاریک خشک شوند.
و اینکه چه شما به میزان ۱۰ گرم زعفران چه ۱ کیلوگرم زعفران در اختیار داشته باشید باید همه ی مراحل بالا را به دقت و با حوصله تمام انجام دهید.