نظر سنجی منابع غربی: اکثر ایرانیان دیگر حامی توافق هسته ای نیستند/ ۵۹ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی خواستار خروج از برجام اند

گروه ترجمه الف،   3980725151 ۴۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

نتایج نظرسنجی موسسات غربی  نشان میدهد اکثر ایرانی ها دیگر از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ حمایت نکرده، خواستار خروج تهران از این توافق هستند. 

نظر سنجی منابع غربی: اکثر ایرانیان دیگر حامی توافق هسته ای نیستند/ ۵۹ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی خواستار خروج از برجام اند

به گزارش الف به نقل از  گزارش المانیتور، یافته های نظرسنجی مرکز مطالعات بین المللی و امنیتی در مریلند آمریکا، و همچنین موسسه IranPoll مستقر در تورنتوی کانادا از ایرانیان همچنین حاکی است ایرانی ها  معتقدند آمریکا حداکثر خسارات ممکن را بر اقتصاد ایران وارد کرده است. 

این نظرسنجی به صورت تلفنی و با مشارکت حدود هزار نفردر آوریل، می، اواخر آگوست و اوایل اکتبر صورت گرفت و درصد خطای آن 3.1 + یا 3.1 -  درصد برای هر نفر بوده است. 

بنا براین  گزارشات، بررسی های به عمل آمده از منظر گرایش عمومی که در این نظرسنجی انعکاس یافته، جالب است. جالب ترین نکته این است که حمایت از برجام بسیار کاهش یافته است. 

نظرسنجی این مرکز نشان می دهد در اگوست 2015  حدود 85 درصد از ایرانی ها از برجام حمایت می کردند، و این رقم بیشترین میزان حمایت از توافق هسته ای بود. در حال حاضر تنها 42 درصد از ایرانی ها از برجام حمایت می کنند و در این میان فقط 12 درصد می گویند قویا حامی آن هستند. تقریبا 59 درصد می گویند حال که آمریکا از برجام خارج شده و اروپا هم ظاهرا توانایی مقابله با تحریم های ثانویه آمریکا را نداشته و نمی تواند منافع وعده داده شده در برجام را عاید ایران کند، تهران باید از برجام خارج شود. 

در عین حال سه چهارم افراد نظرسنجی شده می گویند اگر واشنگتن به تعهدات خود براساس برجام بازگردد، از مذاکرات جدید با آمریکا در چارچوبی چندجانبه حمایت می کنند. 51 درصد هم حامی مذاکرات دوجانبه مستقیم با آمریکا هستند. به نظر می رسد این مساله  انعکاس موضع رئیس جمهور روحانی است که می گوید تا زمانی که آمریکا تحریم های جدیدش را لغو نکند، از مذاکره با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خودداری خواهد کرد. 

سه چهارم ایرانی ها خواستار ادامه پایبندی کشورشان به توافق منع تولید و تکثیر تسلیحات اتمی (ان پی تی) هستند، که به ایران اجازه می دهد فعالیت های صلح آمیز هسته ای داشته باشد. ایران مساله خروج از ان پی تی را بهار گذشته  مطرح  اما تصریح کرد مخالف تسلیحات اتمی است. 

اصرار ایرانی ها بر حق این کشور در استفاده از انرژی هسته ای، آشکار است. تقریبا سه چهارم افرادی که در اکتبر 2019 از آنها نظرسنجی شد، گفتند ایران باید هرگونه توافقی را که مستلزم کنار گذاشتن غنی سازی اورانیوم در خاک ایران باشد، رد کند. 

ایرانی ها ظاهرا با توافقی جدید که محدودیت های ایران را بر برنامه های هسته ای اش افزایش دهد، مخالفند. این محدودیت ها قرار است در سال 2024 پایان یابد. 58 درصد گفتند ایران نباید به ازای کاهش تحریم ها، به چنین توافقی تن دهد. 

ایرانی ها نسبت به اوضاع اقتصاد خود بدبین هستند، اما این دیدگاه منفی که در نظرسنجی آوریل سال گذشته 72 درصد بود، به زیر 68 درصد در اکتبر رسید. 53.6 درصد معتقدند شرایط اقتصادی در حال بدتر شدن است، در حالی که در آوریل 2018،  64 درصد این گونه فکر می کردند.  53.6 درصد معتقدند اوضاع اقتصادی در حال بدتر شدن است، در حالی که 64 درصد در آوریل 2018 چنین نظری داشتند، یعنی زمانی که قصد آمریکا برای خروج از برجام اعلام شد.  

شاید به دلیل کاهش ارزش ریال، اکنون بیشتر ایرانی ها بزرگ ترین مشکل کشور را تورم، و نه بیکاری، می دانند، مساله ای که بسیاری از ایرانی ها در گذشته آن را بزرگ ترین مشکل کشور قلمداد می کردند. روحانی در دور اول ریاست جمهوری خود میزان تورم را تک نرخی کرد اما تورم به بالای 40 درصد بازگشته است و بسیاری از ایرانی ها به ویژه از طبقه متوسط شاهدند که استانداردهای زندگی شان به شدت کاهش یافته است. 

69 درصد، می گویند ایران باید تلاش کند تا به خودکفایی اقتصادی برسد، این رقم پنج سال پیش 53 درصد بود. این امر انعکاسی از تاکید دولت بر اقتصاد مقاومتی است. بیش از 63 درصد معتقدند آمریکا بیشترین خسارت ممکن را از تحریم ها به ایران وارد کرده است. 

افزایش محبوبیت رئیسی و کاهش محبوبیت روحانی و ظریف/ سلیمانی همچنان محبوب

در این نظرسنجی همچنین رویکرد ایرانی ها در قبال کشورهای خارجی و همچنین شخصیت های سیاسی خودشان بررسی شده است. جای تعجب ندارد که دولت آمریکا در قعر این جدول قرار دارد: تنها 13 درصد آن را تایید می کنند، رقمی که در آگوست 2015 مدت کوتاهی پس از نهایی شدن برجام،  بیش از 31 درصد بود. ژاپن محبوب ترین کشور خارجی با بیش از 70 درصد است، پس از آن چین (58 درصد)، روسیه (57 درصد) و آلمان (54 درصد) در رتبه های بعد قرار دارند. 

در میان مقامات سیاسی، هم روحانی و هم محمد جواد ظریف وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد برجام، محبوبیتشان کاهش یافته است. حدود 42 درصد عملکرد رئیس جمهور را تایید کرده اند، اما تنها 11 درصد با آن بسیار موافقند، این رقم در آگوست 2015،  61 درصد بود. 

ظریف با 56 درصد، محبوب ترین شخصیت ایرانی ها در 2015  بود اما هم اکنون این رقم به 26.6 درصد رسیده است. اما در مجموع میزان تایید عملکرد ظریف 67 درصد است. 

قاسم سلیمانی فرمانده لشکر قدس سپاه پاسدان، 81 درصد محبوبیت دارد (تقریبا 59 درصد  از پاسخ دهندگان به شدت از او حمایت می کنند) 

نظرسنجی های جدید نشان می دهد ابراهیم رئیسی که در انتخابات 2017 از روحانی شکست خورد و هم اکنون رئیس قوه قضاییه است، از روحانی در محبوبیت پیشی گرفته است: 64 درصد وی را تایید و 28 درصد او را قویا تایید می کنند.