دکتر سامان توانا متخصص ریه در گفتگو با سامانه 4030 در پاسخ به این سوال که آیا کروناویروس در بچهها عوارض طولانی مدت برای تمام عمرشان ایجاد میکند، افزود: خوشبختانه براساس اطلاعاتی که بدست آمده در بهبود یافتگان، بهبودی کامل بوده است.
وی ادامه داد: در مورد درگیریهای شدید ریه علامت سوال وجود دارد که آیا این عارضه در طولانی مدت میتواند مشکل ساز باشد یا نه که به علت جدید بودن بیماری هنوز پاسخ دقیق مشخص نیست.
این متخصص ریه اضافه کرد: اینکه خود کووید-19 باعث ایجاد بیماریهایی نظیر نارسایی کلیوی دائمی یا عوارضی به این شکل شود در کیسهایی که از بیمارستان مرخص شدهاند دیده نشده و تمام المانهای بدنی آنها به شکل طبیعی برگشته است.
توانا با تاکید بر اینکه کودکان میتوانند ناقلان بسیار خطرناک کروناویروس باشند، تصریح کرد: خود بچهها ممکن است بدون علامت بمانند یا با علائم خفیفی از این بیماری عبور کنند، اما بچهها میتوانند ویروس را در ناحیه حلق خود داشته باشند و بدون اینکه علامتی نشان دهند آن را به افراد دیگر بویژه کسانی که دارای بیماریهای نظیر فشار خون، دیابت یا سرطان هستند یا زنان بارداری که های ریسک نسبت به این بیماری هستند، منتقل و آنها را دچار مشکل شدید کنند.
وی گفت: بنابراین نباید در مورد بیماری بچهها بی تفاوت باشیم و تصور کنیم که مشکلی پیش نمیآید، به هر شکل کودکان هم در درون خانواده زندگی میکنند و با دیگر اعضای خانواده در ارتباط هستند و ممکن است به هر شکلی بیماری را منتقل کنند.
توانا افزود: تا زمانیکه واکسن کووید تهیه نشود نمیتوان گفت مصون از بیماری هستیم، حتی زمانیکه واکسن از نظر عوارض و تاثیرگذاری تایید شود هم باید دید چقدر میتواند افراد را در برابر این ویروس ایمن کند و چقدر این ایمنی طول میکشد.
تصریح کرد: الان سوال این است افرادی که گرفتار این بیماری شده و آنتی بادی در بدنشان تولید شده آیا در برابر موج دوم این بیماری مقاومت خواهند کرد، اگر آری، چقدر این مقاومت میتواند از آنها محافظت کند. خیلیها از افراد با PCR مثبت بیمار شدند ولی آنتی بادی بالایی ندارند.
اضافه کرد: به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم اگر در شهری وضعیت سفید اعلام شد تمام مردم خیالشان باید راحت باشد که اپیدمی تمام شده و میتوانند فاصله گذاری و رعایت نکات بهداشتی را کنار بگذارند و به زندگی قبل از کووید-19 برگردند. توصیه این است که همچنان نکات بهداشتی و درمانی، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت و از حضور در تجمعات خودداری کنند چراکه موج دوم اپیدمی میتواند به سرعت اتفاق بیفتد چون ایمنی در اکثر افراد جامعه وجود ندارد.
تاکید کرد: از همه مردم میخواهم تا جایی که ممکن است رعایت کنند چراکه عدم رعایت نکات بهداشتی و ایمنی میتواند یک سیکل معیوب باشد، یعنی پدر و مادر با بیرون رفتن مبتلا و این ویروس را به کودکان منتقل و آنها با علامت یا بدون علامت به بالغانی که حساس هستند، منتقل کنند.
اظهارکرد: در این صورت سیکل ادامه پیدا میکند و ممکن است خیلی سریع وضعیت سفید به وضعیت قرمز تبدیل شود.