زگیل تناسلی سرطانی
به گفته ی دکتر محمد جباری متخصص ارولوژی در انواع کم خطر زگیل تناسلی، احتمال بروز بدخیمی و سرطان به مراتب کمتر است ولی امکان ابتلا به ضایعات پیش بدخیمی وجود دارد. در تیپ های پرخطر، ریسک بروز سرطان بویژه سرطان دهانه رحم بیشتر است لذا خانم هایی که به انواع پرخطر بیماری مبتلا می شوند، بایستی بصورت دوره ای که معمولا سالانه است، تست پاپ اسمیر و HPV PCR را انجام داده (به مجموعه این دو تست همزمان اصطلاحا کوتست Cotest می گویند) و در صورت نیاز تحت کولپوسکوپی قرار گیرند.
باید توجه داشت که احتمال بروز ضایعات پیش بدخیمی و حتی بدخیم در دیگر نواحی تناسلی مردان و زنان و نیز ناحیه مقعد و حلق نیز وجود دارد.
زگیل تناسلی شایع ترین بیماری جنسی
زگیل تناسلی یک بیماری پوستی است که در اثر تماس مالشی پوست آلوده به ویروس HPV با پوست فرد سالم، رخ می دهد. گرچه کاندوم در رابطه جنسی، فقط روی آلت تناسلی را می پوشاند، ( کاندوم از انتقال ویروس به سر و تنه آلت تناسلی و همچنین از ابتلای به دیگر بیماری های جنسی مثل سوزاک و ایدز و هپاتیت جلوگیری می کند) اما باز هم امکان انتقال ویروس زگیل به دیگر نواحی تناسلی مثل قاعده ی آلت، نواحی رویش مو (ناحیه شرمگاهی)، کشاله ران و کیسه بیضه وجود دارد.
زمانی که ویروس HPV وارد بدن می شود، یک دوره نهفته را طی می کند که می تواند 2 تا 12 ماه باشد ولی بعضا ممکن است طولانی تر یا کوتاه تر باشد. بعد از ورود ویروس سه اتفاق ممکن است رخ دهد:
- بعد از مدتی بصورت زگیل ظاهر شود.
- مدتی در بدن بصورت نهفته باقی بماند و بعد توسط سیستم ایمنی بدن پاکسازی شود.
- سالیان سال در بدن باقی بماند و در مواردی بعد از گذشت 15 تا 20 سال بصورت ضایعات پیش بدخیم یا بدخیم ظاهر شود.
متاسفانه خیلی از افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، تا قبل از ابتلا، اطلاعی از این بیماری نداشتهاند و تصور میکردند که با استفاده از کاندوم به تنهایی می توانند از بیماری های جنسی پیشگیری کنند. هر چه دفعات رابطه جنسی و تعدد شرکای جنسی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر می شود؛ گرچه بایک بار تماس جنسی هم احتمال انتقال این بیماری وجود دارد.
انتقال ویروس زگیل تناسلی
عدم وجود زگیل تناسلی بر روی ناحیه تناسلی، نشانه عدم ابتلا به این ویروس نیست، لذا با معاینه و یا مشاهده ناحیه تناسلی به تنهایی نمی توان متوجه شد که آیا کسی به این ویروس آلوده شده است یا خیر؟ عدم اطلاع با این بیماری، باعث می شود تا بیماری خیلی دیر تشخیص داده شود و تشخیص دیر هنگام، باعث انتشار بیماری در سطح ناحیه تناسلی و همچنین باعث انتقال آن به پارتنر میشود. این ویروس فقط در پوست و مخاط بدن وجود دارد و برخلاف تصور برخی افراد، در خون نیست.
لمس معمولی باعث انتشار این ویروس نمیشود. برای انتقال، حتما بایستی خراش های میکروسکوپیک در پوست ایجاد گردد تا ویروس کاشته شود؛ لذا هر کاری که باعث بروز خراش های ریز و میکروسکوپیک در پوست شود، (مثل: مالشهای حین سکس، اصلاح موهای تناسلی با تیغ یا مواد موبر، حوله کشیدن و لیف کشیدن و حتی خاراندن پوست ناحیه تناسلی) باعث انتقال و انتشار زگیل می گردد. به همین خاطر افرادی که دیر متوجه بیماری خود می شوند، با فرم شدیدتر بیماری به پزشک مراجعه می کنند.
واکسن زگیل تناسلی
سال هاست که برای پیشگیری از زگیل تناسلی از واکسن استفاده می شود. ابتدا واکسن سرواریکس (برای تیپ های 16 و 18)، بعد واکسن گارداسیل (برای تیپ های 6، 11، 16 و 18) و از سال 2014 هم گارداسیل 9 (برای تیپ های 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52، 58) تولید و توسط سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) تایید شد. بجز تیپ 6 و 11 که جزو تیپ های کم خطر می باشند و علت 90 درصد بروز زگیل تناسلی هستند، باقی تیپ های موجود در واکسن، از انواع پرخطر بوده و ریسک بروز سرطان ناشی از ابتلای به ویروس HPV را کاهش میدهند.
همانطور که در بالا گفتیم بیش از 40 نوع ویروس HPV می تواند ناحیه تناسلی را درگیر کند ولی جدیدترین واکسن زگیل تناسلی، فقط 9 تیپ آن را پوشش داده و محافظت می کند؛ بعبارتی واکسن گارداسیل اگر چه میزان ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم ناشی از ویروس HPV را کاهش می دهد، ولی نمی تواند بطور صد در صد فرد را در برابر این بیماری مصون سازد. لذا حتی افرادی که واکسن زده اند، هنوز در معرض ابتلا به دیگر انواع ویروس HPV هستند.
درمان زگیل تناسلی
زگیل تناسلی یک بیماری جنسی است و اصولا از طریق سکس منتقل می شود. گرچه مواردی مثل تیغ آلوده، حوله آلوده و مواردی مشابه هم میتوانند باعث انتقال این ویروس شوند، ولی انتقال از این شیوهها بسیار نادر است. در برخی منابع علمی نوشتهاند که 70 درصد موارد زگیل، ظرف یکسال و 90 درصد در طی دو سال، از بدن پاک می شوند. عواملی که باعث پایداری ویروس می شوند شامل: دخانیات، وجود عفونت های جنسی همراه و وجود ویروس های پر خطر هستند. افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند یا به هر دلیلی سیستم ایمنی ضعیفی دارند، هم احتمال کمتری برای دفع ویروس دارند.
بیماری زگیل تناسلی، بیماری خطرناکی نیست و غالبا مشکلی برای افراد ایجاد نمی کند ولی استرس ناشی از این بیماری و ترس از انتقال آن به پارتنر و نبود آزمایشی دقیق برای تشخیص این بیماری و اینکه آیا بیماری برطرف شده است یا خیر، باعث سردرگمی و بلاتکلیفی بیمار و پارتنرش خواهد شد.
در انتخاب روش درمانی مناسب، عوامل متعددی شامل: خواست بیمار، تشخیص و امکانات پزشک و همچنین تعداد، اندازه و محل زگیلها دخیل هستند. بطور کلی درمان زگیل تناسلی در سه جهت باید انجام شود:
1-سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید. این کار شامل: عدم مصرف دخانیات، کاهش استرس و مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین و آنتی اکسیدان بویژه میوهجات و سبزیجات تازه، انجام ورزش سبک و داشتن خواب و استراحت کافی می شود.
2-انتشار بیماری را متوقف کنید؛ یعنی تا مدتی از انجام رابطه جنسی، اصلاح موهای تناسلی با تیغ یا مواد موبر، حوله کشیدن و لیف کشیدن و حتی خاراندن پوست ناحیه تناسلی اجتناب کنید. بهترین روش برای اصلاح موهای تناسلی، استفاده از ماشین اصلاح سر (ماشینی اصلاح سر که برای کوتاه کردن موی سر سربازان استفاده می شود) آن هم با شانه است؛ که خیلی هم کوتاه نشود.
3-از بین بردن زگیلهای تناسلی به روش هایی که توسط پزشک متخصص و یا خود بیمار انجام می شود:
الف- به نقل از دکتر سلام یکی از روشهایی که توسط پزشک انجام می شود، لیزر تراپی است. درمان زگیل تناسلی با لیزر، روشی سریع، مطمئن، بدون درد و خونریزی است که بصورت سرپایی و در مطب انجام می شود. این روش بویژه اگر پزشک، سیستم مکنده دود و بخارات ناشی از لیزر را داشته باشد، بدون امکان عود مجدد و تنها در یک جلسه، زگیلها را با هر سایزی که داشته باشند، از بین میبرد. ولی اکثر پزشکان بدلیل هزینه بالای خرید دستگاه لیزر CO2، نداشتن سیستم مکنده بخارات ناشی از لیزر و نیز زمانبر بودن انجام آن، رو به درمان با کرایوتراپی (فریز یا انجماد درمانی) می آورند؛ چرا که خرید دستگاه کرایوتراپی ارزان تر بوده و انجام آن سریع است. کرایوتراپی برای از بین بردن زگیل ها غالبا نیاز به جلسات متعددی دارد که بایستی هر 2 تا 4 هفته تکرار شود و بعضا هم درمان کامل نمی شود و امکان عود مجدد نیز وجود دارد. جراحی و کوترازسیون با جریان برق نیز از دیگر روش های درمان زگیل تناسلی است.
ب-از روشهایی که توسط بیمار استفاده می شود می توان به محلولهای ساختنی مثل: پودوفیلین، کرم آلدرا، اسید سالیسیلیک 16 درصد و امثال آن اشاره کرد.
اگر در شهرستان زندگی می کنید و یا به علت کرونا قادر به مراجعه ی حضوری نیستید، برای معاینه آنلاین پزشکی و یا مشاوره با دکتر محمد جباری می توانید روی لینک زیر کلیک کنید: