چهارمین شماره نشریه «قدم زنان» منتشر شد

اجتماعی،   3991001044

در چهارمین شماره فصل‌نامه «قدم زنان» موضوع زنان سرپرست خانوار و رفتارهای خشونت‌آمیز علیه زنان، جنبه‌های روانشناسی، فقهی و حقوقی و جامعه شناسی این موضوعات بررسی شده ‌است.

مسائل زنان در کشور با خلا گفتمانی روبه‌رو هستند. در یک سو، جریانات فیمینیستی قرار دارند. این جریانات با فرهنگ ایرانی_اسلامی همخوانی ندارد. از همین رو با آنکه در اکثر مسائل به عنوان جریان غالب ظهور دارند، قادر به حل مسائل زنان ایرانی نیستند. هم‌چنین این ایده در غرب به شکست منجر شده‌است. 

علاوه بر این جریان‌های متحجری، از گذشته در خصوص زنان وجود داشته‌است. اما با تغییرات جدید و هم‌چنین نتایج منفی آن، این جریان نیز توانایی حل مسائل زنان و خانواده در ایران را ندارد. از سوی دیگر به دلیل تجربه‌های تلخ از این نگاه، مورد استقبال عمومی نیز قرار نمی‌گیرد. 

به همین دلیل بر مبنای فرهنگ ایرانی‌_اسلامی باید گفتمانی برای زنان ایرانی به وجود آید. لازمه این کار دست به دست هم دادن دانش‌های مربوطه از جمله فقه، جامعه‌شناسی، روان‌شناسی و ... است. پس از این باید سیاست‌گذاری‌ها بر اساس پژوهش‌های معتبر مبنی بر فرهنگ ایرانی_اسلامی تدوین شود. 

از همین روی کارگروه زنان و خانواده انجمن اسلامی مستقل دانشگاه تهران، در فصل‌نامه «قدم زنان» در پی آن است که به طرح پرسش در خصوص مسائل مربوط به زنان در جامعه بپردازد. هم‌چنین از زاویه دید دیگری به این مسائل نگاه و توجه عموم مردم و سیاست‌گذاران را به آن جلب کند. 

در چهارمین شماره این نشریه نیز با دست گذاشتن بر روی دو موضوع زنان سرپرست خانوار و رفتارهای خشونت‌آمیز علیه زنان، جنبه‌های روانشناسی، فقهی و حقوقی، جامعه شناسی این موضوعات بررسی شده‌است. در موضوع رفتارهای خشونت آمیز که با خشونت خانگی و قتل‌های ناموسی در فضای مجازی منتشر می‌شود، دیدگاه‌ها اغلب بر مبناهای فیمینیستی هستند و راه حل را تنها به قانون ارجاع می‌دهند. 

در نشریه با بررسی متفاوت سعی شده‌است به ریشه این رفتارها توجه شود. از سوی دیگر، در موضوع زنان سرپرست خانوار نیز به بازخوانی مشکلات این زنان از بعد حقوقی و جامه شناختی پرداخته‌شده‌است. هم‌چنین به خلاهای سیاست‌گذاری در این امر تاکید شده‌است. 

در شماره چهارم، مانند شماره‌های قبل، به زنانی که در کنار مادری به فعالیت‌های دیگر پرداختند و موفق شدند، نیز پرداخته‌شده‌است. در این شماره، از مربی و داور تکواندو مصاحبه‌ای گرفته‌شد. کسی که هم ورزش حرفه‌ای انجام داده و هم مادر شده‌است.

 هم‌چنین در بخش فرهنگ و هنر یک کتاب و مستند بررسی و نقد شد. در همین راستا، مستند دختری در رودخانه مورد بررسی قرار گرفت. این مستند درباره دختر پاکستانی است که به دلیل ازدواج با مردی که عمویش با آن مخالفت داشته‌است‌ مورد دشمنی خانواده قرار می‌گیرد. در تحلیل این مستند به عدم کفایت قانون‌گذاری در خصوص قتل‌های ناموسی و ریشه داشتن این رفتارها در ارزش‌های غلط، تاکید می‌شود.

علاوه بر مستند کتاب جنس ضعیف اوریا فلانچی مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد. این کتاب از جهت شناخت گوشه‌ای از تجربیات زنان جهان قابل اهمیت است.