رویای ۱۵ ساله نظام سلامت محقق می شود؟!

گروه اجتماعی الف،   3991004044 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

از حدود ۱۵ سال پیش تاکنون قرار بوده است برنامه نظام ارجاع، پزشک خانواده و نسخه نویسی الکترونیک در همه مراکز بهداشتی و درمانی کشور اجرا شود، ولی تاکنون این قوانین بالادستی نظام سلامت به طور کامل اجرا نشده اند. در عین حال، سازمان بیمه سلامت اعلام کرده است که بساط دفترچه های کاغذی را تا شهریور سال ۱۴۰۰ جمع خواهد کرد.  

رویای ۱۵ ساله نظام سلامت محقق می شود؟!

به گزارش الف، مهدی رضایی، معاون سازمان بیمه سلامت، خبر داده است: «نسخه الکترونیک و حذف دفترچه‌های کاغذی تا شهریور ۱۴۰۰ استقرار پیدا می‌کند. همچنین طبق بررسی های آماری در آبان ماه و آذر ماه، هم اکنون بیش از ۸۰ درصد مطب‌ها، داروخانه‌ها، مراکز تصویربرداری و آزمایشگاه‌ها در بخش‌های غیردولتی و دانشگاهی شامل بخش‌های خصوصی، خیریه و عمومی غیردولتی در طرح نسخه نویسی الکترونیکی فعال هستند.»

سازمان تامین اجتماعی هم اعلام کرده است که تا پایان امسال، دفترچه های کاغذی را حذف خواهد کرد. هم اکنون نیز در مراکز درمانی وابسته به تامین اجتماعی، نیازی به دفترچه کاغذی وجود ندارد و در بسیاری از مراکز طرف قرارداد با تامین اجتماعی هم الزامی به ارائه دفترچه کاغذی نیست. از همان ابتدای دوران کرونا هم که اعلام شد دفترچه های کاغذی تامین اجتماعی دیگر نیازی به تمدید اعتبار ندارد. 

ضعف زیرساخت‌های الکترونیکی برای حذف دفترچه‌ها

بدون زیرساخت های الکترونیکی، طرح نسخه نویسی الکترونیک و حذف دفترچه های کاغذی نمی تواند به سرانجام برسد.

دکتر مرتضی فراهانی، متخصص مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در گفتگو با الف به وضعیت فعلی نسخه نویسی الکترونیک در ایران می پردازد و می گوید: «هنوز در برخی نقاط کشور بخصوص در مناطق محروم، زیرساخت های کافی برای اجرای نسخه الکترونیک وجود ندارد. نیاز به تامین اعتبار ویژه داریم تا تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در مراکز بهداشتی و درمانی این مناطق مستقر شود. در برخی مناطق کشور نیز حتی اینترنت با سرعت مطلوب وجود ندارد، در حالی که یکی از الزامات نسخه نویسی الکترونیک، تجهیز زیرساخت های فضای مجازی است.»

او با اشاره به مزایای متعدد نسخه نویسی الکترونیک، خاطرنشان می کند: «حذف دفترچه های کاغذی و اجرای نسخه نویسی الکترونیک می تواند تاثیر زیادی در کاهش هزینه های نظام سلامت داشته باشد. با نسخه نویسی الکترونیک می توان پرونده الکترونیک سلامت بیماران را تکمیل کرد. در این صورت، جلوی هزینه های غیرضروری و درمان های القایی گرفته می شود. همچنین کیفیت خدمات درمانی هم ارتقا پیدا می کند، چون سوابق بیماری و درمان بیماران کاملا در دسترس خواهد بود. در همه نظام های توسعه یافته سلامت هم بدون اجرای نسخه نویسی الکترونیک نتوانسته اند به دستاورد قابل ملاحظه ای برسند.»

فراهانی یادآور می شود: «با اجرای نسخه نویسی الکترونیک، بیمه های درمانی می توانند نظارت بیشتری بر فرآیندهای درمانی داشته باشند و از هدر رفتن اعتبارات نظام سلامت، جلوگیری کنند. همچنین حذف دفترچه های کاغذی می تواند هزینه های خدمات نظام سلامت را شفاف تر و قابل پیگیری کند. در این صورت میزان خطاهای سهوی و یا سوء استفاده های احتمالی کمتر خواهد شد.»

فرهنگ نسخه‌نویسی الکترونیک، کاملا نهادینه نشده است

برخی کارشناسان نظام سلامت اعتقاد دارند موانع و چالش های پیش روی اجرای نسخه نویسی الکترونیک، بیشتر از آنکه موانع سخت افزاری باشد، موانع فرهنگی است.

دکتر شیرزاد بختیاری، متخصص اقتصاد سلامت در گفتگو با الف به همین موانع اشاره می کند و می گوید: «هنوز برخی مقاومت های ذهنی برای اجرای نسخه نویسی نویسی الکترونیک در بین مردم و حتی برخی پزشکان دیده می شود. از یک سو، مردم با نسخه کاغذی عادت کرده اند و کمی طول خواهد کشید تا آنها بپذیرند که بدون نسخه کاغذی هم می توانند دارویشان را با کمک نسخه مجازی از داروخانه دریافت کنند. از سوی دیگر، برخی پزشکان هم به نسخه نویسی کاغذی، خو گرفته اند و حاضر نیستند که به نسخه نویسی الکترونیکی، روی بیاورند.»

بختیاری یادآور می شود: «باید در ابتدای راه، مشوق هایی برای توسعه نسخه نویسی الکترونیک وجود داشته باشد. مثلا مطالبات بیمه ای آن گروه از پزشکانی که نسخه نویسی الکترونیک انجام می دهند، زودتر پرداخت شود. همچنین باید رسانه ها هم فرهنگ سازی کنند و درباره مزایای متعدد حذف نسخه های کاغذی به مردم آموزش بدهند تا اجماع ملی برای اجرای سراسری نسخه نویسی الکترونیک ایجاد شود.»

او در ادامه به برخی اصلاحات مورد نیاز برای توسعه نسخه نویسی الکترونیک نیز اشاره می کند و می گوید: «نیاز است که در دانشگاه ها نیز به دانشجویان علوم پزشکی، نحوه نسخه نویسی الکترونیک را آموزش دهند تا فرهنگ نسخه نویسی الکترونیکی از همان ابتدا در بین پزشکان جوان تر، نهادینه شود. همچنین باید مسائل امنیتی نیز در نسخه نویسی الکترونیک با دقت بررسی و پیش بینی شود، طوری که با تعریف امضای امن الکترونیکیپزشکان، مطمئن باشیم نسخه الکترونیکی را یک پزشک حاذق تجویز کرده است. در این صورت، تا حد زیادی جلوی نوشتن نسخه های جعلی و فروش دارو در بازار آزاد گرفته می شود.»

با توجه به اینکه جامعه پزشکی و سازمان های بیمه گر برای حذف دفترچه های کاغذی توافق کرده اند، باید دید که آیا واقعا تا شهریور سال 1400 با دفترچه های کاغذی خداحافظی خواهیم کرد، یا اینکه اجرای این قانونبالادستی در نظام سلامت، دوباره مشمول گذر زمان می شود؟

 

 

دیدگاه کاربران

داروخانه۱۷۵۰۱۱۷۰۸:۴۳:۲۸ ۱۳۹۹/۱۰/۶
سلام یکی از مشکلات مهم نسخه الکترونیک و پیچیدن ان در داروخانه هزینه ای است که در داروخانه ایجاد می کند و در جایی دیده نشده است. برای مثال برای مشاهده متن نسخه نیاز به سیستم های سخت افزاری نظیر کامپوتر و اینترنت و تکنسین ماهر برای اتصال به سازمان بیمه گر و مشاهده متن نسخه می باشد که همگی هزینه بر می باشد و اگر در داروهای تجویزی یکی یا همه داروهای نوشته شده موجود نباشد عملا نسخه پیچیده نمی شود ولی هزینه ان بر داروخانه تحمیل شده است. در این حالات تکلیف چیست؟
علی۱۷۵۰۱۲۴۰۸:۵۲:۵۲ ۱۳۹۹/۱۰/۶
سلام فعلا معضل اصلی نرم افزار مخصوص هر سازمان بیمه گر و نرم افزار پزشک خانواده ونرم افزارهای درمانگاه های دولتی ودانشگاهی و درنهایت عدم ارتباط این نرم افزارها با هم می باشد. من باید بیمار را درنرم افزار پزشک خانواده(سیب)ویزیت ومراقبت کنم وسپس نرم افزار تامین اجتماعی را باز دوباره در آن هم مراحل را ثبت نمایم و بر حسب مورد در نرم افزار بیمه سلامت و......... اگر می خواهند اجرا کنند برنامه سراسری بهداشت(پرونده الکترونیک سیب)ملاک باشد و بیمه ها وصل به آن والبته پاراکلینیک و بیمارستان هم وصل باشند.
ناشناس۱۷۵۰۲۴۶۱۰:۴۳:۳۹ ۱۳۹۹/۱۰/۶
انشاءالله محقق میشه
م فلاح۱۷۵۰۲۷۷۱۱:۰۳:۲۸ ۱۳۹۹/۱۰/۶
چطور اموزش و پرورش ظرف مدت کوتاهی تونسته اموزش الکترونیکی و از راه دور رو هرچند ایراداتی داره که قابل اصلاح هست را بیاندازه ولی بیمه سلامت با اون همه پولی که از مردم می گیره دفترچه الکترونیکی رو نتونسته را بیاندازه در حال که کار اموزش و پرورش با سیستم شاد روزانه هست ولی مگر مردم هر روزانه به دفترچه نیاز پیدا می کنند که قصور مدیران بیمه را به بهانه واهی زیر ساخت نسبت می دهید
ناشناس۱۷۵۰۲۸۱۱۱:۰۷:۳۳ ۱۳۹۹/۱۰/۶
حذف دفترچه های کاغذی علاوه بر کاهش هزینه های تولید و چاپ دفترچه مزایای مهمتر دیگری دارد از جمله ایجاد بانک اطلاعات سلامت برای بیمه شده، کاهش احتمال بروز نسخه خوانی و کاهش تخلفات پزشکی و درمانی و شفافیت پرداخت های حوزه سلامت
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  3. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  4. بهشت زمان شاه !

  5. استیضاح «وزیر اقتصاد» تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد

  6. قطعا در دوره آینده شوراها شرکت نخواهم کرد

  7. سخنان جنجالی یکی اعضای دولت اسد درباره سقوط وی

  8. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  9. آب پاکی وزیر نیرو روی دست مردم/ علی‌آبادی: نمی‌توانیم ظرف دو ماه کسری گاز را تامین کنیم/ برای تابستان سخت آماده می‌شویم

  10. زندان های جمهوری اسلامی از زبان زیبا کلام

  11. میانگین تجویز دارو در نسخ پزشکان بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است

  12. پزشکیان: نیروهای مسلح زینت و دژ محکم جامعه هستند

  13. وزیر نیرو: خودمان را برای تابستان سخت آماده می‌کنیم/ ناترازی بزرگ در راه است

  14. دعوا سر قبض برق منجر به قتل همسایه شد

  15. تایمز: پدافند انگلیس آسیب‌پذیر است/ در رهگیری موشک‌های ایرانی شکست خوردیم

  16. علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنی است

  17. قالیباف: راه شهید سلیمانی تا آزادی قدس شریف ادامه خواهد داشت

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. بازی جدید طالبان با ایران

  6. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  7. «بن بست» فرزین؟!

  8. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  9. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  10. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  11. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  12. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  17. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  18. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  19. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  21. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

  22. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  23. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

  24. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  25. کاش اینجا ایران بود!

آخرین عناوین