بانک‌ها چطور در خلق گسترده پول مشارکت می‌کنند؟

اقتصادی،   3991012035 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
بانک‌ها چطور در خلق گسترده پول مشارکت می‌کنند؟

نظام بانکی به خصوص بانک‌های دارای ترازنامه‌های ناسالم، خالقان پنهان پول هستند و سالانه میلیاردها تومان پول سمی در اقتصاد ایران خلق می‌کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، ماجرای خلق پول و ترازنامه‌های سمی برخی بانک‌ها داستانی است که سال‌های سال است اقتصاد ایران را درگیر کرده است. برخی بانک‌ها بی سر و صدا روندی را در اقتصاد ایران در پیش گرفتند تا اگرچه به ظاهر منافع سهامداران خود را تأمین نمایند، اما پشت پرده زیر پای اقتصاد ایران و نظام بانکی را خالی کنند. اینجا است که پای ترازنامه‌های سمی کم کم در ادبیات بانکی ایران جای خود را باز کرد.

پای خلق پول سمی چطور به نظام بانکی ایران باز شد؟

واقعیت آن است که با شکل‌گیری بانکداری خصوصی در ایران به دلیل اجرای سیاست‌های خصوصی‌سازی، این بانک‌ها با ورود به تأمین مالی برای پروژه‌هایی که عمدتاً از سوی سهامداران یا مالکانشان طراحی شده بودند، رفته رفته دست به خلق پول زدند تا بلکه بتوانند منافع عده‌ای را تأمین نمایند و از آنجا که ساختار نظارتی در بدنه بانک مرکزی نیز از چابکی لازم برای نظارت دقیق و لحظه‌ای بر عملیات بانکی آنها برخوردار نبود؛ یا عمدتاً زمانی به چرخه تخلفات آنها اشراف پیدا کرد که آنها دیگر برای خود در اقتصاد ایران ریشه‌های قطوری دوانده بودند یا اینکه اصولاً وارد کشف و ضبط تخلفات آنها نشد و برای همیشه چشم خود را بر ترازنامه‌های ناسالم آنها بست.

اکنون اقتصاد ایران با بنگاه‌هایی مواجه است که عملاً زیر نقاب بانک، اقدام به خلق پول برای تأمین منافع سهامداران و مالکانشان می‌کنند و در نهایت، به دلیل اینکه نظارت دقیقی بر عملکرد آنها وجود نداشته یا اراده‌ای برای برخورد با تخلفات آنها از سوی سیاستگذار ظرف دهه‌های گذشته به چشم نخورده است، اتهام خلق پول را به گردن دولت و بانک مرکزی می‌اندازند؛ در حالی که آنها هستند که در عمل، زیر یک چهره آراسته از فعالیت‌های اقتصادی اقدام به خلق پول و رشد پایه پولی کرده و اقتصاد ایران را به ورطه سقوط می‌کشانند.

ترازنامه‌هایی که با آراستگی صورت‌های مالی، خود را سودده جا می‌زنند

در عین حال، هر زمان که به ظاهر موضوع ترازنامه‌های آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد، عملاً با آراستگی صورت‌های مالی، شرایط را به گونه‌ای به نمایش می‌گذارند که گویی بانکی سودده با فعالیت‌ها و ترازنامه غیررسمی هستند و نه تنها به سهامداران خود سود می‌رسانند، بلکه ضوابط سیاستگذار را هم رعایت کرده‌اند؛ البته نکته حائز اهمیت در این میان آن است که بانک مرکزی عمدتاً به دلیل ترس از برآشفتگی سپرده‌گذاران این بانک‌ها، خیلی عمیق دست به جراحی نزده و اصولاً ترجیح می‌دهد تا سر این غده چرکین را باز نکند تا عوارض ناشی از جراحی و خونریزی آن را نیز به جان نخرد.

حال دیگر دادستان کل کشور نیز کاملاً به این موضوع اشراف پیدا کرده و قرار است با ورود به این پرونده، زمینه‌ساز خاتمه این چرخه خطرناک خلق پول در اقتصاد ایران شود. در واقع دادستان معتقد است که خلق پول توسط بانک‌ها تعرض به حق عامه است و از این رو است که قوه قضائیه باید به این روند نظارت کافی داشته باشد؛ در حالی که اکنون به نظر می‌رسد بانک‌ها به حال خود رها شده‌اند و شروع به مواردی از خلق پول کرده‌اند که به طور قطع، دود آن به چشم همه مردم ایران رفته و تنها منافع سهامداران را تأمین می‌کند.

رسول قهرمانی البته خلق پول را به دو معنا می‌داند و معتقد است که چنانچه خلق پول برای حمایت از تولید باشد، به اقتصاد ایران کمک کرده و تورم‌زا نیست؛ اما مشکل از آنجایی شروع می‌شود که بانک‌ها با شگردهای متفاوت، به پرداخت تسهیلات برای خلق پول دست می‌زنند.

۱۶ بار تکرار وام‌دهی و بازپس‌گیری صوری و پاداش‌هایی که هر بار نصیب هیأت مدیره می‌شوند

حال کیس‌هایی در اقتصاد ایران وجود دارد که بر مبنای آن، بانک‌ها با خلق پول و تسهیلاتی که ارائه می‌دهند وام‌های ۱۰ میلیارد تومانی را به یکباره به ۱۵۰ میلیارد تومان تعهد برای وام‌گیرنده تبدیل کرده و در نهایت، واحد تولیدی وی را به مصادره می‌گیرند تا ده میلیارد وامی که از بانک، پول خارج شده است را با ۱۵۰ میلیارد تومان پول سمی جایگزین نمایند.

در واقع اگر یک واحد تولیدی به جای پرداخت یک وام ۱۰ میلیارد تومانی باید با احتساب سود و بازه زمانی بازگشت تسهیلات که عمدتاً هم درازمدت نیست، حداکثر ۱۵ میلیارد تومان به بانک برگرداند و به دلیل شرایطی که هر روز در اقتصاد ایران از تحریم و سایر ناکارآمدی‌های دولتی به وجود می‌آید، بانک مجدد در موعد بازپرداخت به او یک وام ۱۵ میلیارد تومانی می‌دهد تا او بتواند وام قبلی را تسویه کند؛ اما این بار بابت یک وام ۱۵ میلیارد تومانی باید ۲۵ میلیارد تومان به بانک برگرداند. نکته حائز اهمیت آن است که این ۱۵ میلیارد تومانی که برای بار دوم به وام‌گیرنده پرداخت می‌شود تنها چند دقیقه در حساب او می‌ماند و باز هم به حساب بانک برمی‌گردد؛ پس تا اینجای کار یک وام ۱۰ میلیارد تومانی، ۱۵ میلیارد تومان آورده برای بانک دارد.

اما داستان از آنجا شروع می‌شود که به گفته مقامات قضائی، این روند تنها در یکی از پرونده‌های بانک‌های خصوصی، ۱۶ بار تکرار شده و در نهایت، هیأت مدیره بانک نیز در هر بار پرداخت تسهیلات به دلیل اینکه به ظاهر، وام قبلی را تسویه کرده و منابع آن را به بانک برگردانده است، درصدی را به عنوان پاداش هیأت مدیره به خود اختصاص می‌دهند.

ابعاد پنهان خلق پول در اقتصاد ایران

البته این تمام ماجرای خلق پول از سوی بانک‌ها نیست، بلکه در موارد دیگر، تمام سپرده‌های مردم برای پرداخت وام هزینه نمی‌شود و هیأت مدیره بخشی از آن را صرف خرید ملک کرده و بنگاه‌داری می‌کند و در نهایت، ورود بانک‌ها به عرصه خرید و فروش ملک و املاک، نه تنها کف قیمتی منطقه را افزایش می‌دهد؛ بلکه بعضاً این افزایش در برخی موارد به رشد ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی قیمت ملک می‌شود و اینجا است که باید به این نوع خلق پول به عنوان یک حق عامه نگاه کرد و قوه قضائیه را محق ورود به چنین پرونده‌هایی دانست.

به گفته کارشناسان، برخی بانک‌ها خلق پول می‌کند تا وام بدهند؛ در حالی که بانک متناسب با پولی که خلق می‌کند، باید جریان نقدی برگشتی هم داشته باشد. این در شرایطی است که مروری به فعالیت برخی بانک‌های متخلف، به خوبی نشان می‌دهد که برخی بانک‌ها با یک نترسی و بی‌محابایی، پول ایجاد می‌کنند و از آنجا که خروج پول از بانک، نیاز به سپرده‌گیری دارد؛ به همین دلیل، نرخ بهره را بالا نگاه می‌دارند و یک تنه در سیستم بانکی، نرخ سود را هدایت می‌کنند و بالا می‌برد؛ پس سرمنشا این نرخ بالای سود بود و به نظام بانکی خسارت می‌زند.

واقعیت آن است که سرعت برخی بانک در بالا بردن نرخ سود به قدری تند است که حساب آن تراز نمی‌شود و بانک مجبور است از بانک‌های دیگر استقراض کرده و سپرده‌ای که از بقیه بانک‌ها می‌مکد را، به مرور به گونه‌ای وارد عمل می‌شود که به صورت مستقیم از بانک‌ها قرض کنند و ارقام قابل توجهی نیز از بانک مرکزی دریافت نمایند؛ حتی به قیمتی که به دلیل رشد پایه پولی و کسری بودجه، زبانزد شوند.

به هر حال واقعیت آن است که ذی‌نفع رشد پایه پولی بانک‌ها هستند؛ چراکه به گفته کارشناسان نظام بانکی، این امر، قدرت بانک را بالا می‌برد و بدهی بانک مسموم را کاهش می‌دهد اما این امر به معنای آن نیست که آن بانک، بهتر از گذشته عمل کرده است. حال موضوع هر چه که باشد، برخی بانک‌ها با نقاب عملیات بانکی، دست به خلق پول‌هایی می‌زنند که به مرور زیر پای نظام بانکی را خالی خواهد کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۵۸۷۸۲۱۳:۴۷:۳۶ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
اخیرا بانک مرکزی اعلام کرده که بانک ها تا پایان آذر بیش از هزار هزار میلیارد تسهیلات داده اند این آمارهای ساختگی ناشی از دادن وام جدید به معوقه داران کلان بانکی و تسویه معوقات قبلی آنان است با اینکار آمار معوقات کلان بانکی بطور صوری کاهش پیدا میکند و بانک ها سود صوری می سازند و در واقع خلق پول کاغذی و بدون پشتوانه صورت می دهند
ناشناس۱۷۵۸۹۷۴۱۷:۵۸:۵۶ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
نماینده محترم دادستان کل کشور جناب آقای قهرمانی یکی از علل فساد در بانک ها اغلب عدم جابجایی مدیران و مسوولین و پرسنل انجاها می باشد که بر اثر مرور زمان شبکه‌های فساد سازمانی صورت می گیرد برای واکاوی این نقیصه از مدیریت بانک .. .. که چندین فساد بسیار بزرگ و انواع فساد های خرد در آن در طی چندین سال گذشته تا حال صورت گرفته را مورد بررسی قرار دهید
ناشناس۱۷۵۹۳۲۸۲۲:۳۴:۰۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بانک ها چطوری خلق پول میکنند جواب خیلی راحت با شیر تو شیر بودن اقتصاد
ناشناس۱۷۵۸۷۸۴۱۳:۴۹:۵۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
اغلب مدیران بانکی برای اینکه فسادهایشان در مورد تسهیلات کلان که در گذشته داده اند بر ملا نشود معوقات بدهکاران کلان بانکی را با دادن وام جدید تسویه می کنند این خلافکاران اقتصادی کشور را باید به پای میز محاکمه کشید
ناشناس۱۷۵۸۷۹۰۱۳:۵۹:۵۰ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
جناب آقای رسول قهرمانی نماینده محترم دادستان لطفا از مبادی ذیربط پیگیر این مهم باشید پس از سال ها تلاش گروهی از نمایندگان مجلس دهم در اردیبهشت ماه ۹۸ طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی تصویب شد ولی عوامل قدرت و نفوذ نگذاشتند اینکار که می توانست منافع فساد زیادی را در سیستم بانکی و بانک مرکزی مشخص کند و طبری های نظام بانکی را مشخص کند اجرایی شود لطفا از نمایندگان محترم مجلس یازدهم بخواهید با فوریت به این مهم که می‌تواند کمک مهمی به شناسایی مشکلات اقتصادی کشور نماید این تفحص از بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور را در دستور کار خود قرار دهند
ناشناس۱۷۵۸۷۹۳۱۴:۰۴:۰۲ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
مجلس شورای اسلامی باید تحول بنیادی در شبکه ناسالم بانکی کشور صورت بدهد مدیران بانکی و افراد در سایه آنها هر کدام برای خود راک فلری شده و یا راک فلرهای های زیادی تولید کرده اند
ناشناس۱۷۵۸۷۹۵۱۴:۰۷:۰۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
سامانه حقوق و دستمزد و مزایا و سامانه اموال و دارایی ها را از مدیران بانکی و افراد در سایه آنها را از مدیران بانکی شروع کنید
ناشناس۱۷۵۸۸۰۲۱۴:۱۰:۱۶ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بانک .. قبل از دستکاری نرخ ارز بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان زیان داشت لطفا در همان زمان بررسی فرمایید چه میزان پاداش های کلان و حقوق های نجومی و وام های کلان با سود ۱ و ۲ درصد گرفته اند با این افراد می خواهید اقتصاد کشور وضعش این نباشد که هست
ناشناس۱۷۵۸۸۰۴۱۴:۱۴:۳۶ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
به یمن دستکاری نرخ ارز دولت ضمن تامین کسری های خود از تلاطمات اقتصادی ایجاد شده باعث شد بانک های زیان ده و ورشکسته با گران شدن ملک و املاک و ارزهای در اختیار خود از زیان آشکار و پنهان رهایی یابند ولی با بوجود آوردن تورم پانصد درصدی و سر شکن شدن این زیان ها و کسری های دولت بر سر مردم
ناشناس۱۷۵۸۸۰۹۱۴:۱۸:۵۳ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
پس ملت تقصیری ندارن وقتی آمار تورم بالا رفته اونوقت هم بانک ها و‌هم دولت و‌مجلس و هم خرده فروشی ها همه از جیب ملت مایه میگذارن و ظلم فقط به اکثریت میشه.بهتره بساط کلیه مراکز فساد مالی و ضربه زننده به اقتصاد کشور رو هر چه زودتر جمع کنین
ناشناس۱۷۵۸۹۱۴۱۶:۲۷:۰۱ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بانکها مصرف برای پول ایجاد می کنند اما خلق پول نمی کنند. خلق پول کار بانک مرکزی است. اشکال اصلی در پول ملی است که بخش قابل توجهی از آن در مسیر فروش ارز نفت دولت به بانک مرکزی جهت اجرای تکالیف بودجه آسیب جدی می بیند. اگر نظام اقتصادی به گونه ای باشد که پول واقعا به تلاش مولد پیوند داشته و ملی باشد نه دولتی نفتی + دولتها فقط با مالیات به ویژه مالیات از سفته بازی و احتکار ثروت بودجه را اداره کنند و از بنگاهداری بپرهیزند+ خصوصی سازی و آزادی بازار در فضایی شفاف، منضبط و با ثبات انجام شود، آنگاه همه چیز در مدار درستی خواهد بود و بانکها نمی توانند پول را در سفته بازی ها وارد کنند. مشکل را درست بشناسیم!
ناشناس۱۷۵۹۳۱۳۲۲:۲۲:۲۱ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بانکها چون بعضا در گذشته وام های کلان بی ضابطه که حاصل مواردی همچون فشار مقامات از بالا و یا گاهی گرفتن رشوه و یا وعده پست بالاتر بوده داده اند بسیاری از این وام ها تبدیل به معوقات کلان شده و بانک ها با یک فساد و تخلف دیگر می ایند و معوقات خود را مخفی می کنند بدینگونه که یک وام جدید و بزرگتر از وام قبلی به بدهکاران کلان بانکی می دهند و اصل و سود وام قبلی را از آن کم می کنند با این روش به خواسته های خودشان میرسند 1 امار معوقات کلان خود را مخفی میکنند2 با ساختن سود صوری و کاذب خود را سود دهدنشان میدهند و زیان و ورشکستگی خود را مخفی میکنند3 مدیران بانکی از محل این سود ها که خلق پول کاذب است پاداش های کلان میگیرند4 مدیران بانکی با این تخلف خود را موفق نشان میدهند و پست و سمت بالاتر میگیرند5 اهداف نا صحیح بسیار دیگری از این کارها میبرند که از حوصله این بحث خارج است
ناشناس۱۷۵۸۹۳۹۱۶:۵۸:۴۳ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
فساد اقتصادی تمام بدنه کشور را گرفته از خرد و کلان. فقط مردم معمولی این وسط دارن له میشن. هیچ مسئولی هم نیست رسیدگی کند همه خودشون در گیرند..
ناشناس۱۷۵۸۹۶۱۱۷:۴۲:۰۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بنده کارمند بانک ..در استان .. هستم بانکهای .. استان هر شعبه بطور متوسط ماهانه تعداد 90 فقره فقط وام 50 میلیونی با حداقل میانگین پرداخت می کنند ( حدود 3سال است این رویه) و بنده خود شاهدم اکثریت این پولها را وارد خرید ملک، طلا، دلار و در یکسال اخیر ثبت نام خودرو هم اضافه شده ، لذا این تزریق نقدینگی خود ایجاد تقاضاهای کاذب می کند که تاثیر به سزایی در گران شدن ها دارد لذا باید سازو کار را طوری طراحی کرد که این تزریق ها جلوگیری شود و هدفمند باشد .
ناشناس۱۷۵۹۳۳۸۲۲:۴۴:۴۵ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
میخوای این چند تا دونه وام را هم بانک ها ندهند و بدهند به مدیرانی بانکی که هر کدامشان وام های نجومی با سود ۱ و ۲ درصد گرفته اند در کنار حقوق های نجومی و پاداش های کلان و انواع مناسبتی ها مدیران بانکی فقط تو قسمت دریافتی های خود دریافتی بابت .. را ندارند
ناشناس۱۷۵۸۹۸۳۱۸:۱۳:۴۲ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
اصل فاجعه اقتصاد ما اینجاست که میان هی به تحریم و عدم رابطه با اقتصاد جهان ربط میدن. بابا این چه ربطی به تحریم داره؟ تولید نقدینگی فله ای بی حساب کتاب چه ربطی به تحریم داره؟
ناشناس۱۷۵۹۰۰۲۱۸:۲۹:۴۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
اونوقت همتی آدرس غلط میده و به خودرو سازان میگه، خودرو سازان فشل،!
ناشناس۱۷۵۹۲۰۴۲۱:۱۷:۲۲ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
اگه راهی وجود داشته باشه سود بانکی به صفر (یا حداقل زیر ۵ درصد) برسه خوبه.
ناشناس۱۷۵۹۳۸۲۲۳:۲۶:۲۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
یه نگاه به درد دل مردم بکنید روزی نیست که یک هموطن از حقوق و مزایای کلان و وام بدون سود نجومی کارمندان بانک ها گزارش و درد دل نکند.
امیر حسین۱۷۵۹۳۹۸۲۳:۴۷:۱۳ ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
بلایی که بانک ها بر سر اقتصاد ایران واردکردن در آینده از سرفصل های دروس دانشکده های اقتصاد خواهدبود
ناشناس۱۷۵۹۴۷۵۰۱:۲۱:۴۵ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
احسنت به سایت الف نیوز خواهشا به این مسائل بیشتر بپردازید بگزارید ملت آگاه شه نه به برجامهای .. بدرد نخور
ناشناس۱۷۵۹۶۰۹۰۹:۱۵:۰۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
چه مي توان كرد فساد در تمام ابعاد گسترش يافته و زیاد شده است..
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  2. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  3. بزک کردن تروریست ها !

  4. دستگاه دیپلماسی بخواند/ پروژه محاصره ژئوپلیتیکی و زنگ خطر حذف ایران از معادلات منطقه‌ای

  5. کشف اجساد شکنجه شده در دمشق

  6. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  7. هشدار دادستانی کشور به افرادی که موجبات ترس مردم را فراهم می‌آورند

  8. حقوق کارمندان در سال آینده ۲۰ درصد افزایش می‌یابد   

  9. حمید فرخ نژاد: مخاطبام و درآمدم از دست رفت، تو ایران شاهانه زندگی میکردم

  10. واکنش الجولانی به حملات اسرائیل: سوریه وارد جنگ جدید نخواهد شد

  11. عراقچی: بسیج فوری کشورهای منطقه برای توقف تجاوز اسرائیل و تخریب سوریه ضروری است

  12. سفیر ایران در سوریه: ۴۲ میلیون دلار پول برای چه باید در سفارت باشد/ یک دلار هم در سفارت نیست

  13. کارت‌های سوخت جمع آوری می‌شود / شیوه جدید سهمیه بندی بنزین اعلام شد  

  14. اولین واکنش جولانی به تجاوز گسترده رژیم صهیونیستی به سوریه

  15. واکنش فرمانده اسبق نیروی قدس سپاه به تحولات سوریه

  16. عربستان رسما میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ شد  

  17. مخالفت شدید نماینده مجلس با واردات خودرو کار کرده

  18. نتانیاهو: به جنگ علیه «محور ایرانی در منطقه» ادامه می‌دهیم

  19. اولین واکنش ظریف به سقوط بشار اسد

  20. پزشکیان: رخدادهای فعلی منطقه گواه سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از اختلاف کشورهای اسلامی است

  21. توضیح صدا و سیما درباره دلیل عدم پخش زنده سخنان رهبری

پربحث‌های هفته

  1. چرا اسد رفت؟!

  2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

  4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

  7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

  9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  10. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  11. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  12. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

  14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  16. قانونی حساس و بازتاب هایی حساس تر !

  17. بزک کردن تروریست ها !

  18. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

  19. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

  20. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

  21. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

  22. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

  23. ظریف را آمریکا و اروپا تحریم کرده اند، ما هم در داخل تحریمش کنیم؟/گرانی ها بخاطر عملکرد دولت پزشکیان نیست

  24. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

  25. بشار اسد از سوریه خارج شد؟!  

آخرین عناوین