واکنش وزارت علوم به ضایعاتی شدن برخی پایان‌نامه‌های دانشجویی

اجتماعی،   3991019028

ایلنا نوشت: مدیر کل برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم گفت: خواهش می کنم از اصطلاح بی‌فایده و بی‌ارزش برای هیچ یک از پارساهایی که توسط دانشجویان سخت کوش در دانشگاه‌های خوب کشور انجام می‌شود، استفاده نکنیم.

محمدرضا آهنچیان" مدیر کل برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، در واکنش به اینکه برخی پایان نامه های دانشجویی پس از جمع آوری به ضایعاتی فروخته شده یا تبدیل به زباله می شوند و در پاسخ به سوالی درباره چرایی تداوم ارائه پایان نامه ها به شکل کاغذی بیان کرد: در این باره می‌خواهم دو نکته را مطرح کنم، نکته نخست اینکه پایان نامه یا رساله امر یا موضوع عارضی بر یادگیری دانشجو نیست، بلکه هسته اصلی و قلب آموزش دانشجویان دوره‌های تحصیلات تکمیلی است. هر پایان نامه یا رساله (پارسا) از دو وجه بالفعل و بالقوه ارزشمند است.

وی در خصوص وجه بالفعل گفت: وجه بالفعل آن لازمه تکمیل یادگیری و تحقق آموزش دانشجو است در حالی که برای وجه بالقوه آن چنین الزام و کاربردی وجود ندارد. در وجه بالفعل دانشجو موظف است تا پارسای خود را بگذارند که از آن طریق یادگیری خود را گسترش و عمق بدهد. در طراحی و اجرای هر پارسا، هم دانش تخصصی که دانشجو طی دوره تحصیل خود فراگرفته است به طور کلی مورد مرور و استفاده قرار می‌گیرد و هم دانش روش تحقیق او که برای آینده شغلی و حرفه‌ای حایز اهمیت است.

آهنچیان بیان کرد: وجه بالقوه هر پارسا، امکان پذیری کاربرد آن است؛ یعنی پارسای انجام شده که وجه بالفعل آن محقق شده باشد، اگر کاربرد هم پیدا کند و بتواند به طور مستقیم گرهی از جامعه باز کند، نوری بر نوری افزوده است و دامنه آثار آن از دانشگاه و فرایند تحصیل دانشجو فراتر می‌رود که این دستاور مورد تاکید وزارت علوم است.

 مدیر کل برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم تاکید کرد: با این توضیح می‌خواهم خواهش کنم تا همگی از اصطلاح بی ارزش یا بی فایده برای هیچ یک از پارساهایی که توسط دانشجویان سخت کوش در دانشگاه‌های خوب کشور انجام می‌شود، استفاده نکنیم. نکته دوم هم این که در سال ۱۳۹۷ معاونت آموزشی وزارت علوم، طی بخشنامه‌ای اعلام کرد که تمام پارساها باید در نسخه غیرکاغذی آماده و ارایه شود. وزارت علوم بر این موضوع اصرار دارد و اطلاع دارم که درصد بسیار بالایی از دانشگاه‌های کشور از این قاعده تبعیت می‌کنند. 

وی گفت: انجام پایان نامه با مراعات استانداردهای مورد انتظار دارای ارزش‌های بی پایانی برای یادگیری و تحصیل دانشجو است و از این رو ارزش هیچ پارسایی زایل نخواهد شد و ثمرات آن در دانشجو شکل گرفته و در عمر خدمتی او مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

آهنچیان افزود: برای انتخاب موضوع، استاد راهنما می‌تواند با اطلاع از نیازهای کشور که از سوی مراجع موثق اعلام شده باشد دانشجوی خود را با اولویت ارتباط موضوع پارسا با رشته تخصصی وی به سمت انجام تحقیق برای کمک به حل مسائل اعلام شده واقعی کشور، هدایت کند و هم اکنون در بسیاری موارد این کار صورت می‌گیرد هر چند می‌تواند توسعه بیشتری پیدا کند.

مدیر کل برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم در پاسخ به این سوال که چند درصد از موضوعات پایان نامه‌ها هیچ عایدی علمی نداشته و صرفا برای دریافت نمره است؟ گفت: به نظرم اطلاع آماری موثقی در این باره وجود ندارد. در مجموع هم مقیاس معتبری برای پاسخ به این سوال وجود ندارد، زیرا در طول زمان ممکن است پارسای انجام شده در سال ۱۳۹۲ اکنون و در سال ۱۳۹۹ به دلیل تغییرات ایجاد شده در زندگی و در اولویت تقاضاهای اجتماعی کاربرد پیدا کند.

وی اظهار داشت: از این رو شما می‌توانید اکنون پارسایی که دفاع شده است را غیرکاربردی بدانید ضمن اینکه ممکن است نتایج این پارسا دو سال دیگر از سوی سازمان‌ها یا مردم مورد نظر قرار بگیرد.

آهنچیان در واکنش به این پرسش که از چه نوع پایان نامه هایی در نظام آموزش عالی استقبال بیشتری به عمل می‌آید؟ گفت: این موضوع بستگی به متغیرهای زیادی دارد که مهمترین آنها قلمرو تخصصی هر رشته دانشگاهی، اولویت موضوعات پژوهشی کشور، سیاست‌های پژوهشی دانشگاه و گروه آموزشی، نظر و میزان تسلط استاد راهنما و جستجوگری و حساسیت دانشجو است.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  3. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  6. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  14. هم فرصت، هم تهدید!

  15. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  16. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  17. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  18. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  19. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  20. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  21. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  22. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  23. دیوانه یا عاقل؟!

  24. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  25. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

آخرین عناوین