دستورالعمل واکسیناسیون با واکسن روسی کرونا اعلام شد/ موارد منع مصرف واکسن اسپوتنیک 

اجتماعی،   3991118040 ۳۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

دستورالعمل واکسیناسیون با واکسن اسپوتنیک وی روسیه در ایران برای استفاده در نظام سلامت و تزریق افراد اولویت دار اعلام شد.

دستورالعمل واکسیناسیون با واکسن روسی کرونا اعلام شد/ موارد منع مصرف واکسن اسپوتنیک 

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، راهنمای استفاده از واکسن روسی به نام اسپوتنیک وی ویژه کارکنان نظام سلامت اعلام شده است، این راهنما ترجمه و تخلیص از اطلاعات منتشره وزارت بهداشت روسیه در خصوص واکسن تولیدی موسسه گامالیا تحت نام تجاری اسپوتنیک ۵ Gam-covid-Vac است. شماره مجوز ارائه به بازار ۰۰۶۳۹۵-LP است.

تکنولوژی واکسن اسپوتنیک وی

این واکسن برای ایجاد مصونیت علیه ویروس کرونا ۱۹-COVID است. واکسن نو ترکیب با استفاده از وکتور آدنو ویروس انسانی ۲۶ برای واکسن نوبت اول و آدنوویروس انسانی برای واکسن نوبت دوم تولید شده است. ژن تولید گلیکوپروتئین S در ژنوم آدنوویروس قرار داده شده است.

آدنوویروس در سطح خودش این آنتی ژن را دارد که باعث تحریک سیستم ایمنی می‌شود. آنتی ژن S سبب اتصال ویروس کرونا به سلول‌های بدن و آغاز روند بیماری می‌شود لذا با تحریک سیستم ایمنی می‌توان از ابتلا به بیماری محافظت کرد. آدنوویروس استفاده شده به عنوان وکتور، به نحوی تغییر داده شده که قابلیت تکثیر و بیماری زایی در بدن نخواهد داشت.

اثربخشی این واکسن علیه ابتلا به بیماری ۹۱.۶ درصد است هر چند که ممکن است اثربخشی آن در سالمندان  یا افراد با ضعف ایمنی کمتر باشد. بهترین پاسخ ایمنی از حدود ۲ هفته بعد از دریافت نوبت دوم واکسن ایجاد می‌شود، ولی طول مدت محافظت این واکسن همانند سایر واکسن هنوز مشخص نیست. مطالعات بالینی این واکسن همانند سایر واکسن‌ها همچنان ادامه دارد تا به ابهامات یاد شده پاسخ داده شود.

ظاهر واکسن کرونای روسی

واکسن‌های وارداتی در ویال‌های ۵ دوزی، هر دوز نیم میلی لیتر، جمعا ۳ میلی لیتر و در حالت منجمد است. برای افتراق ویال ها، ویال‌های نوبت اول آبی رنگ و ویال‌های نوبت دوم قرمز رنگ هستند.

تعداد نوبت دریافت این واکسن ۲ نوبت است که به فاصله ۲۱ روز از همدیگر تجویز می‌شود. توصیه به رعایت حداقل ۲۱ روز است، ولی اگر فردی با تاخیر مراجعه کرد، منعی برای تجویز نوبت دوم نیست. تاکید می‌شود که نوع واکسن برای نوبت اول و دوم با همدیگر متفاوت است و باید حتما توجه شود.

دوز هر نوبت واکسن نیم میلی لیتر است که با سرنگ AD نیم میلی لیتر کشیده و در ناحیه عضله دلتوئید تزریق عضلانی می‌شود. بهتر است تزریق در دست غیر قالب فرد گیرنده واکسن انجام شود مثلا برای افراد راست دست، در ناحیه دلتوئید دست چپ انجام شود.

نحوه نگهداری و انتقال واکسن

ویال‌های واکسن باید تا قبل از تزریق به افراد، همواره در دمای کمتر از منفی ۱۸ درجه باشند و لذا تاکید می‌شود دمای فریزر نگهداری واکسن در سردترین حالت ممکن تنظیم شود تا دمای فریزر بین منفی ۲۰ تا منفی ۲۵ باشد. قبل از انتقال واکسن، باید فریزر در محل دریافت واکسن حداقل یک روز قبل روشن شده و در سردترین حالت ممکن تنظیم شود.

واکسن باید در فریزر اختصاصی نگهداری واکسن باشد و نه در فریزر‌های نگهداری آیس پک. واکسن از سردخانه مرکزی واکسن به فریزر روم یا سردخانه‌های زیر صفر دانشگاه‌ها منتقل می‌شود و تاکید می‌شود که دما در همه حال باید کمتر از منفی ۲۰ درجه سانتیگراد باشد.

انتقال از سردخانه زیر صفر دانشگاه به شهرستان و از شهرستان به پایگاه‌های واکسیناسیون در مراکز بیمارستانی مشمول همین توصیه است. در حین انتقال باید از ترمومتر دیجیتال برای پایش درجه حرارت در حین حمل استفاده شود. واکسن‌ها بلافاصله پس از رسیدن به مقصد و بدون فوت وقت در داخل فریزر از قبل آماده شده قرار داده شوند.

برای انتقال از آیس پک کاملا فریز شده در دمای کمتر از منفی بیست درجه استفاده کنید و پس از چیدن تعداد کافی از آیس پک‌های کاملا منجمد شده در دیواره‌ها و کف کلد باکس، به سرعت درب کلد باکس را ببندید تا دمای داخل کلدباکس به دمای مطلوب منفی ۲۰ درجه برسد. سپس جعبه‌های واکسن را از فریزر خارج کرده و بسرعت داخل کلد باکس آماده شده قرار دهید روی واکسن‌ها هم آیس پک کاملا منجمد قرار داده و درب کلد باکس را ببندید.

ضروری است قبل از حمل واکسن، در روز‌های قبل یک بار چیدمان آیس پک‌ها را امتحان کرده و با قرار دادن ترمومتر دیجیتال (لاگ تگ) از دستیابی به دمای منفی ۲۰ درجه و حفظ آن در طی مدت تقریبی حمل به شهرستان‌ها و یا پایگاه‌های واکسیناسیون اطمینان حاصل کنید (مثلا اگر شهرستان‌های دور‌تر ۵ ساعت زمان می‌برند حتما از حفظ دما در این مدت زمان اطمینان حاصل شود).

گرچه برای انتقال کلد باکس‌ها از خودروی سردخانه دار استفاده می‌شود ولیکن دمای ۲ تا ۸ درجه به هیچوجه برای اطمینان از سلامت و کیفیت واکسن‌ها کافی نیست. در صورت نیاز می‌توانید از یخ خشک نیز برای جابجایی محموله و دستیابی به دمای مناسب استفاده کنید.

در صورتیکه انتقال محموله بیش از ۴ تا ۵ ساعت، زمان می‌برد حتما از یخ خشک استفاده شود و از سالم بودن کلد باکس‌ها برای انتقال محموله اطمینان داشته باشید. در صورتیکه در شهرستان فقط یک پایگاه بیمارستانی دارید، محموله واکسن را از دانشگاه مستقیم به فریزر پایگاه بیمارستانی منتقل کنید. مطمئن شوید که فریزر بیمارستان به برق اضطراری بیمارستان متصل است و روزانه دمای آن را در دو نوبت پایش کنید.

جهت استفاده از واکسن سعی شود درب فریزر کمتر باز و بسته شود. هر ویال حاوی ۵ دوز واکسن است و تعداد ۲۰ عدد از ویال‌ها در یک بسته کارتونی قرار دارند لذا هر بسته معادل ۱۰۰ دوز است. اگر تعداد مراجعان زیاد است می‌توان هر یک ساعت یک بار چند ویال را از فریزر خارج کرد به حدی که اطمینان باشد در کمتر از ۲ ساعت قطعا مصرف می‌شوند.

در دمای اتاق ویال‌های منجمد احتمالا در عرض حدود  ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آب می‌شوند. قبل از استفاده مطمئن شوید که قطعات یخ داخل ویال نیست و کاملا آب شده است. ویال را دو یا سه مرتبه ملایم تکان دهید تا محتویات آن بهم بخورد (دقت شود مانند ویال واکسن پنج گانه و ثلاث محکم تکان ندهید بلکه ملایم انجام شود).

سپس نیم سی سی از ویال را با سرنگ AD واکسیناسیون از ویال بیرون کشیده و حسب دستورالعمل در ناحیه عضله دلتوئید (یک سوم بالایی بازو) تزریق عضلانی (سوزن عمود به پوست) انجام شود. سوزن سرنگ مورد استفاده مانند سرنگ‌های معمول واکسیناسیون باید باشد یعنی طول ۲.۵ سانتیمتر و قطر شماره ۲۳ قبل از تزریق از فرد در مورد سابقه از حال رفتن در حین خونگیری یا تزریقات پرسش شود و در افرادی که سابقه مثبت دارند. تزریق واکسن حتما در حالت نشسته انجام شود و سپس حدود ۱۰ دقیقه درازکش روی تخت معاینه استراحت کنید.

عوارض احتمالی واکسیناسیون

بر اساس مطالعات بالینی انجام شده عوارض واکسن نوبت اول یا دوم عموما خفیف و متوسط بوده و در طی حدود ۳ روز برطرف می‌شوند. شایعترین عارضه ایجاد حالت شبه آنفلوانزای خفیف (تب، لرز، درد‌های عضلانی و مفصلی، گلو درد، احتقان و آبریزش بینی، ضعف، احساس ناخوشی و سردرد) یا عوارض موضعی مانند درد و تورم و قرمزی محل تزریق هستند که از عوارض معمول واکسیناسیون است.

عوارض فوق عموما خودبخود بهبود می‌یابند، ولی می‌توان از مسکن‌های ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) برای کنترل تب و یا از آنتی هیستامین‌ها برای عوارض موضعی استفاده کرد.

موارد منع مصرف واکسن اسپوتنیک 

در دوره بارداری و شیردهی، سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید و وجود هر گونه بیماری حاد با یا بدون تب (این افراد حدود ۲ هفته بعد و بهبودی می‌توانند مراجعه کنند). واکسن برای افراد زیر ۱۸ سال مجوز مصرف ندارد. علاوه بر این افرادی که به دنبال تزریق نوبت اول این واکسن دچار هر نوع عارضه شدید (مانند آنافیلاکسی یا واکنش حساسیتی منتشر شدید، تشنج، تب بالای ۴۰ درجه و غیره) شده اند، منع مصرف نوبت دوم واکسن را دارند.

در موارد زیر مصرف واکسن اسپوتنیک باید با احتیاط و بررسی منافع به خطرات احتمالی تزریق شود؛ لذا توصیه می‌شود این قبیل بیماران حتما قبل از تزریق نظر پزشک معالج خود را در مورد انجام یا عدم انجام واکسیناسیون جویا شوند و در صورت اعلام بلامانع بودن به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.

بیماری مزمن کبدی، کلیوی، بیماری‌های متابولیک (دیابت کنترل نشده و اختلال فاحش عملکرد تیروئید)، اختلالات خونی (مانند هموفیلی یا اختلالات انعقادی)، صرع و سایر بیماری‌های اعصاب مرکزی و یا سابقه سکته مغزی، بیماری‌های عروق کرونر، میوکاردیت، اندوکاردیت و یا پریکاردیت. بیماران مبتلا به بیماری‌های خودایمنی (اتوایمیون) و مبتلایان به سرطان‌های بدخیم.

بدلیل احتمال بروز واکنش‌های حساسیتی شدید و آنافیلاکسی، امکانات دارویی و تجهیزات اولیه احیا و همچنین آمادگی خدمات اورژانس پزشکی و انتقال بیماران احتمالی باید پیش بینی شده باشد.

افرادی که در بررسی اولیه قبل از ورود به پایگاه واکسیناسیون تب بالای ۳۷ درجه دارند اجازه واکسیناسیون تا رفع بیماری احتمالی زمینه‌ای ندارند.

افرادی که سابقه ابتلا به بیماری کرونا را در یک سال گذشته داشته اند می‌توانند واکسینه شوند. واکسیناسیون کرونا برای عموم افرادیکه در گروه‌های اولویت دار قرار دارند اختیاری است و الزام وجود ندارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۱۲۴۳۵۱۰:۴۱:۰۸ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
کار تزریق واکسن روسی رو از سران شروع کنید تا مردم دلگرم شوند
ناشناس۱۸۱۲۷۱۱۱۲:۲۹:۴۲ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
اونا فایزر زدن که آنقدر راحت و بیخیال .. مردم هستند
ناشناس۱۸۱۲۸۸۹۱۳:۵۶:۵۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
اگه فایزر زده بودن که صورتشون فلج شده بود..
ناشناس۱۸۱۳۲۶۲۱۷:۲۷:۳۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
اونوقت چند روز بیکار میشن که!!!
کادر درمان بیمارستان دولتی۱۸۱۲۴۴۰۱۰:۴۲:۳۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
اول سران ۳ قوه ، نماینده های مجلس و وزرا تزریق کنند جلوی دوربین
ناشناس۱۸۱۲۴۶۴۱۰:۴۷:۰۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
واکسن روسی و چینی حق مسلم مسئولان است
ناشناس۱۸۱۲۴۷۰۱۰:۴۸:۲۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
این واکسن هم نیاز به فریزر دارد!!!
ناشناس۱۸۱۲۴۷۲۱۰:۴۹:۵۸ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
بنده بهشت زهرا و آهک را به واکسن روسی ترجیح میدهم
ناشناس۱۸۱۲۴۷۸۱۰:۵۱:۳۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
واکسن روسی شباهت زیادی به بورس ما داره
بابا بزرگ ۸۳ ساله۱۸۱۲۴۸۳۱۰:۵۲:۴۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
من به واکسن روسی اعتماد ندارم و تزریق هم نمیکنم
صمیر۱۸۱۲۶۹۵۱۲:۱۸:۵۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
باید بدونید که واکسن روسی رو کشورهای برزیل صربستان بلاروس ترکیه امارات و حتی آلمان هم استفاده میکنند
مهدی۱۸۱۳۲۲۴۱۶:۵۵:۳۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
به منفی ها: نباید بدانند یعنی؟
ناشناس۱۸۱۳۵۳۵۲۱:۰۹:۱۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
به خاطر همینم آمار کشته هاشون هر روز بیشتر داره میشه.
ناشناس۱۸۱۳۱۸۱۱۶:۲۱:۳۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
گفتن اجباری نیست نزنید
ناشناس۱۸۱۲۴۹۴۱۰:۵۴:۴۷ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
این واکسن ها رو مستقیم منتقل کنید به پاستور و بهارستان برای تزریق عزیزان !
ناشناس۱۸۱۲۴۹۵۱۰:۵۵:۰۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
افراد دارای بیماری زمینه ای باید واکسن بزنند حالا این واکسن اون افراد رو منع کرده خیلی جالبه!!!!!واکسن وارد کردیم !!!!!!!
ناشناس۱۸۱۲۴۹۶۱۰:۵۵:۱۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
من واکسن روسی نمیخوام‌‌
ناشناس۱۸۱۲۵۰۲۱۰:۵۶:۵۲ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
اول نمکی و سایر مدیران رده بالای وزارت بهداشت تزریق کنن
ناشناس۱۸۱۲۵۰۵۱۰:۵۷:۳۸ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
تزریق این واکسن که برای همه منع شده !!!!!!!!
ناشناس۱۸۱۲۵۰۷۱۰:۵۸:۲۷ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
خداوکیلی پوتین و لاورف همین واکسن رو تزریق کردند ؟!
ناشناس۱۸۱۲۵۱۰۱۰:۵۹:۳۵ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
پوتین خودش فایزر زده
ناشناس۱۸۱۲۵۳۶۱۱:۰۶:۲۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
چرا در مورد واردات واکسن انگلیسی سوئدی حرفی نمی زنید با این که منع واردات آن داده شده بود؟
ناشناس۱۸۱۲۵۴۵۱۱:۰۷:۵۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
آخه کجای دنیا رو دیدید که سلامتی مردم و واکسن رو با سیاست قاطی کنند ؟!!!
ناشناس۱۸۱۲۶۸۶۱۲:۱۳:۰۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
دستور العمل نمیخواد . بفرستین دم خونه ..مسئولین
بهار۱۸۱۲۷۳۱۱۲:۴۰:۳۷ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
این همه کارشکنی نکنید برید این واکسن هارو بزنید بعد بریزید بیرون مثل ملخ.. والله اونا که ریختن بیرون از کرونا نمی‌ترسن از واکسن میترسن. این واکسن روسی هم تاییده علمی گرفته.. همین شماها که عیب میگذارید رو واکسن ریختید بیرون خرید عید میکنید
ناشناس۱۸۱۳۲۶۸۱۷:۳۲:۵۸ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
حالا مثل اینکه چند دوز هست تازه اگه بدست دزدهای ناصر خسرو نیفته
ناشناس۱۸۱۳۴۲۶۱۹:۳۷:۲۷ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
شما چکاره ای؟ روابط عمومی روسیه؟
ناشناس۱۸۱۲۹۴۹۱۴:۱۶:۲۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
یعنی چی برای افراد آسیب پذیر نیست . پس برای چیه همه واکسن‌های تولید شده اول برای افراد مسن و آسیب پذیره
ناشناس۱۸۱۳۰۹۲۱۵:۲۴:۲۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
جالبه حدود 20 سال پیش میخواستم برم روسیه پزشکی بخونم استعلام گرفتم گفتند این رشته در روسیه مورد تایید وزارت علوم ایران نیست،حالا عجیبه که روس ها جزو چندتای اول دنیان،در ضمن بغیر این واکسن روسی، تعدادی هم واکسن انگلیس، سویدی خریداری شده، من از اونا میخوام لطفا
داود۱۸۱۳۲۰۶۱۶:۳۷:۲۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
من شخصا تا نبینم آقای رییس جمهور تزریق کرده واکسن نمیزنم حالا ساخت هرکشوری باشه
هادی۱۸۱۳۲۱۴۱۶:۴۴:۳۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
تا به ما واکسن روسی نزنن آروم نمی گیرن
امین۱۸۱۳۴۰۹۱۹:۲۹:۴۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
البته واکسن روسی نیست انگلیسی.. چون روسیه فرمولشو از انگلیس دزدیده
ناشناس۱۸۱۳۴۳۷۱۹:۴۸:۳۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
چرا چیزی می خرید که بیشتر مردم به آن اعتماد ندارند ؟! تصوراتی که افرد بر تاثیرات مثبت یا منفی یک دارو یا واکسن دارند می تواند بر اثر گذاری آن دارو یا واکسن ، اثر بگذارد !
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  2. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  3. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  4. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  5. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  6. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  7. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  8. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  9. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  10. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  11. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  12. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  13. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  14. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  15. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  8. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  12. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  13. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  14. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  15. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  16. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  17. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  18. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  19. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  20. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  21. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  22. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  23. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  24. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  25. «فلاکت مسکن» را پایانی هست؟

آخرین عناوین