مصدق؛ قربانی بزرگ اعتماد به آمریکا

سیاسی،   3991224139 ۳۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
مصدق؛ قربانی بزرگ اعتماد به آمریکا

بسیاری از نیروهای ضد انقلاب امیدوار بودند که ترامپ رأی بیاورد تا به زعم خود فشار حداکثری بر ایران به اسقاط آن منتهی شود.  مرور ماجرای سقوط مصدق این پنداره را به چالش می کشد.

ماجرای ملّی شدن صنعت نفت در تاریخ معاصر ما به‌خودی‌خود نقطه اوج و نمادی از مجاهدت و استقامت ایرانیان محسوب می‌ شود، اما نتیجه تاریخی آن چیزی جز تداوم سلطه استعمار بر منابع نفتی ایران نبود.

تشکیل یک کنسرسیوم از غول‌ های نفتی برای استخراج و فروش نفت، آخرین حکم دیوان دادگستری بین‌المللی لاهه برای حل مشکل نفت ایران بود! که اگرچه ظاهری خوش‌ آب و رنگ داشت، ایران را در وابستگی کامل به غرب انداخت و متن آن به‌قدری ذلت‌ بار بود که لایحه امتیاز نفت به کنسرسیوم با عنوان «قرارداد فروش نفت و گاز» به مردم و مجلس تحمیل گردید. در حقیقت بعد از کودتای ۲۸ مرداد استعمار در قالب همین قراداد کنسرسیوم موسوم به شش خواهر نفتی (شش کمپانی آمریکایی-فرانسوی و خصوصاً انگلیسی) غرب توانست تمام منافع نفت ایران را بار دیگر تصاحب کند. 

در ۲۴ اسفندماه ۱۳۲۹ سفیرکبیر انگلیس در تهران در یادداشتی که به حسین علاء، نخست‌وزیر ایران، تسلیم کرد نوشته بود: «دولت پادشاهی بریتانیا نمی‌تواند نسبت به امور شرکت نفت انگلیس و ایران، که یک مؤسسه انگلیسی و بین‌المللی است، بی‌تفاوت بماند. دولت بریتانیا اطلاع حاصل کرده است که کمیسیون نفت مجلس در نظر دارد این شرکت را قبل از پایان مدت امتیاز آن، ملّی کند. دولت پادشاهی بریتانیا لزوم توجه دولت ایران را به رعایت این ملاحظات جلب می‌کند... که این قرارداد تا سال ۱۹۹۳ دارای اعتبار است». مسلماً انگلستان با این سیاست، از همان آغاز حکومت مصدق، طرح براندازی او را مدنظر قرار داده بود و تا آخر نیز با همان علاقه‌ مندی و سماجت آن‌ را دنبال کرد. 

دولت امریکا در اوایل کار با این طرح مخالفت می‌ کرد و کوشش برای ساقط کردن مصدق را اشتباهی بزرگ می‌ دانست. اما کم‌کم تغییری در موضع این دولت ایجاد شد و بریتانیا موفق گردید امریکا را نیز با خود همدست سازد و پای آن را به توطئه بکشاند. سرانجام وضعی پیش آمد که در مرحله آخر جایگاه اجرایی اول را امریکا بر عهده گرفت و بریتانیا، مبتکر و طراح براندازی، در اجرای طرح، به داشتن جایگاه دوم بسنده کرد. 

قبل از کودتا، انگلیس و آمریکا نفت ایران را تحریم کردند، اما مصدق توانست کشور را بدون نفت ایران به‌ خوبی اداره کند. در واقع اقتصاد بدون نفت در شرایطی که شوروی نیز ۱۱ تن طلای ایران را عودت نمی‌ کرد و بنابراین همدست غرب بود، در زمان مصدق با مدیریت صحیح وی داشت تبدیل به یک روند ریشه‌ دار و مبارک می‌ شد. به همین جهت مصدق به‌خاطر تحریم از پا در نیامد و ساقط نشد.

رهبر معظم انقلاب به درستی تأکید دارند که تحریم‌های غرب علیه ایران داستان تازه‌ای نیست. در حقیقت غرب و در رأس آن دولت‌های انگلوساکسون مدعی نظام دموکراتیک هر جا که منافعشان حکم کرده از نظام‌های دیکتاوری مانند پهلوی حمایت کرده‌اند و نیز از آن سو در توطئه علیه نظامات دموکراتیک مانند حکومت مصدق - که اولین عملیات کودتا و براندازانه سیا در جهان محسوب می شود - پیش‌ قراول بوده‌اند.

عواملی مانند پشت کردن مصدق به روحانیت، در پیش گرفتن خودکامگی و... را برای سقوط مصدق برشمرده‌اند. در این میان، اعتماد مصدق به آمریکا بزرگترین عامل سقوط او بود. همچنین دست‌کم گرفتن همان کشور توسط وی می‌ توان از عوامل اصلی سقوط برشمرد؛ بدین‌ معنا که مصدق پس از خنثی شدن کودتای اول، همه چیز را خاتمه‌ یافته تصور کرد و از همین‌ جا هم بود که نتوانست عاملین کودتا مانند کرمیت روزولت را شناسایی و دستگیر کند.

رهبر معظم انقلاب در دیدار فرماندهان نیروی هوایی ارتش به خوبی متذکر شدند که در طول  چند دهه گذشته، مسؤولین ایران هر وقت به آمریکا اعتماد کرده‌اند از همان ناحیه فریب خورده و دچار خسران شده‌ اند. ایشان به مصدق به عنوان نمونه‌ ای از اعتماد حرمان‌‌ آفرین و شکست‌ خورده به آمریکا اشاره کردند. مصدق در دولت خود و تا اواخر آن به آمریکایی‌ها اعتماد داشت (چون امریکا تا آن زمان سابقه استعماری نیافته بود) و می‌ خواست در برابر روسیه و انگلیس، پای یک نیروی سوم در مناسبات و معادلات بین‌المللی ایران - نه امور داخلی - باز کند و مثلاً امیدوار بود که آمریکا نفت ایران را بخرد، که البته امریکا هرگز حاضر به این کار نشد. مصدق در اواخر حکومت خود متوجه غیر قابل اعتماد بودن امریکا شد اما دیگر کار از کار گذشته بود؛ فرمان کودتا به دست پریزیدنت آیزنهاور امضا شده بود و توسط کرمیت روزلت عملیاتی شد تا اولین توطئه شوم آمریکا علیه یک دولت خارجی رقم بخورد.

تجربه مصدق دو درس برای امروز ما دارد: ۱. بی اعتمادی به آمریکا و ۲. بی باوری به عامل سقوط بودن حریم. وقت آن رسیده تا مردان دولت اعتدال، از خیره شدن به مذاکرات به عنوان شاه کلید حل مشکلات کشور عزل نظر کنند و به ظرفیت داخلی معطوف شوند.

تردیدی نیست که نسبت دادن افراطی مشکلات داخلی به عوامل خارجی ناشی از یک فرافکنی ناشیانه خواهد بود. ضعف مدیریت داخلی، فساد اداری، سیاسی و اقتصادی (فساد در برابر اصلاح است و فساد اداری شامل عدم تعهد و تخصص کاری نیز می شود) و بسیاری مشکلات دیگر ـ که حسن روحانی در دوران رقابت انتخاباتی بارها و بارها از این مسائل یاد کرده بود ـ عوامل بنیادی مسائل امروز ماست.

ذکر این نکته لازم است که پیشرفت علمی اگر حتی به زعم عده‌ای تقدم زمانی نداشته باشد، اما بی شک از تقدم رتبی (ارزشی) نسبت به پیشرفت اقتصادی، دیپلماسی و... برخوردار است. همچنین تردیدی نیست بیش از آن که پیشرفت اقتصادی و یا مثلا دیپلماسی به پیشرفت علمی مدد برساند، این پیشرفت علمی است که تأثیر حساس تر و عینی تر بر سایر عرصه های پیشرفت از جمله پیشرفت اقتصادی و دیپلماسی دارد. 

پیشرفت علمی امری درون‌ زا است و انتظارکشیدن برای ورود سفارشی یا طبیعی آن از خارج، جز نوعی پسرفت علمی و تبدیل شدن به بازار مصرف چیزی در پی نخواهد داشت. موید این مدعا، سخنان رهبر انقلاب است که خاطرنشان کردند:«این پیشرفت علمی نیز باید درون زا و متکی به استعدادهای درونی باشد زیرا حرکت، جهش و رشد علمی از درون، زمینه ساز وزانت، اعتبار، ارزش و ابهت کشور و ملت است.»

رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه درون زا بودن پیشرفت علمی، امکان تعامل محترمانه و برابر علمی و فناوری با کشورهای دیگر را فراهم می کند، گفته اند: «نخبگان جوان و همه مسئولان و ملت ایران بدانند که تمرکز اصلی جبهه ای که امروز در مقابل نظام اسلامی قرار گرفته، جلوگیری از قدرتمند شدن علمی و فناوری ایران است.»

ایشان تأکید دارند: «در تحلیل همه حوادث و قضایای سیاسی، اقتصادی، منطقه ای و بین المللی باید این نگاه واقع بینانه و کلان حاکم باشد که جبهه پرقدرتی در دنیا وجود دارد که نمی خواهد ایران اسلامی به یک کشور و ملت قدرتمند در زمینه های مختلف بویژه در علم و فناوری تبدیل شود.»

پیشرفت اقتصادی و حتی دیپلماسی نیز بیش از آن که امری مقوم بر تکیه‌ گاه خارجی باشد، وابسته به ظرفیت های درونی است. امری که مصدق نیز از آن غافل ماند. وی علاوه بر آن که فرصت نیافت به پیشرفت علمی توجه چندانی داشته باشد، به اشتباه دست یاری به امریکا دراز کرد و به غلط مطابق تز نیروی سوم - که پیش از او رضاخان با این تز در پی جایگزینی آلمان به عنوان نیروی سوم به جای انگلستان و روسیه بود - به دنبال باز کردن پای امریکا در ایران بود و همین عامل سقوط وی محسوب می شود. چه بسا اگر مصدق تمرکز بیشتر را بر امور داخلی می نهاد و به امریکا خوش‌بین نبود، می‌توانست با وجود مشکلاتی مانند تحریم، کشور را بسیار بهتر از آن چه که اداره کرد، اداره کند. این درسی است که دولتمردان نباید آن را فراموش کنند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۷۵۷۵۵۱۲:۱۸:۱۷ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
تاریخ بهترین معلم انسانهاست. اما متاسفانه کمتر از آن درس میگیریم
ناشناس۱۸۷۶۴۴۱۲۲:۰۸:۵۴ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
درس عبرت برجام این بود که هرگز نباید به دولتهای بدعهد و خبیث اعتماد کنیم.
ناشناس۱۸۷۵۷۵۹۱۲:۲۲:۴۰ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
آمریکا نطفه اش با نامردی بسته شده است
ناشناس۱۸۷۵۷۶۶۱۲:۲۶:۴۵ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
روایت می شود که مصدق در سیاست ضد انگلیسی خود خیلی تند رو بود. (اختلاف شاه با مصدق هم در همین رابطه بود. شاه هم با ملی شدن نفت موافق بود. اما به تدریج.) به همین دلیل انگلیس بعد از ملی اعلام شدن صنعت نفت، با آوردن کشتی های جنگی خود در خلیج فارس ایران را تهدید نظامی کرد. اگر آمریکا در ایران مداخله نمی کرد، انگلیس و روسیه تزاری ایران را به اشغال در می آوردند. اگر این روایت اشتباه است، درست آن چه است؟
ناشناس۱۸۷۵۸۱۹۱۳:۰۲:۲۳ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
.دستهای چدنی با دستکش های مخملی
ناشناس۱۸۷۵۸۳۵۱۳:۱۳:۱۰ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
راههای آسانتری هم برای مبارزه باامپریالیسم هست.که شمابلدنیستید.
ناشناس۱۸۷۶۳۴۷۲۰:۳۳:۴۲ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
دارد روایت تاریخی می کند
ناشناس۱۸۷۶۳۹۴۲۱:۲۰:۱۶ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
ما شاید هیچ وقت دیدگاههای ژاپن و کره جنوبی و چین و مالزی و سنگاپور و ... را درک نکنیم.
ناشناس۱۸۷۷۵۶۸۱۰:۴۹:۲۷ ۱۴۰۰/۱/۱
بله تلفن پاناسونیک روی میز رییس جمهور آمریکا و سرباز آمریکایی ساکن در خاک سازنده و مسلط بر جان و مال و ناموس اون سازنده
ناشناس۱۸۷۵۸۳۶۱۳:۱۴:۵۹ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق اشتباه کرد ولی اشتباهش را تکرارنکرد اما برخی مسئولین از آمریکا رکب خوردند ولی باز اعتماد میکنند
ناشناس۱۸۷۶۳۸۳۲۱:۱۲:۴۵ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
لطفا آقای روحانی را به مجمع تشخیص نفرستید و برای ایشان مصونیت ایجاد مانند لاریجانی رییس مجلس قبل
ناشناس۱۸۷۶۵۷۶۰۰:۳۰:۵۵ ۱۳۹۹/۱۲/۳۰
بهتر بود می گفتی : اگر باور کنیم که دکتر محمد مصدق اشتباه کرد ....
ناشناس۱۸۷۵۸۶۱۱۳:۳۲:۳۹ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
--- حالا دايي جان بالاخره جناب مصدق چه جور آدمي بود ؟ آخه يكي ميگه فلان ... ديگري ميگه بهمان !! .. يكي ميگه مصدق اين طور بود و آن ديگري ميگه آن طور بود !! بفرما دايي ، مستفيض مي شويم !! --- ميدوني دايي جان حالا من هر جوري بخواهم در مورد دكتر مصدق قضاوت كنم ، ..من كه دايي جان با اين حال و احوال وتن مريض چهارتا بعد از ظهر ديگر هم كه زنده باشم ، بالاخره ريق رحمت را سر مي كشم و رخت به جهان باقي مي كشم ، پس قضاوت بنده در مورد جناب مصدق مهم نيست ، آن كه مهم است قضاوت تاريخ در مورد مصدق است كه قرن ها خواهد ماند و نسل هاي آينده در مورد او قضاوت خواهند كرد !! آره مطلب اينه دايي جون !! ... ميگم دايي جون ! پيشا پيش سال نو مبارك باشه !! ... برهمه مردم انشاالله !!
ناشناس۱۸۷۶۸۲۱۱۰:۰۲:۴۵ ۱۳۹۹/۱۲/۳۰
مصدق مرد بود و به فکر حفظ منافع ایران بود.
ناشناس۱۸۷۵۸۶۸۱۳:۴۰:۴۶ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق نخستين فردي بود كه از حق ملت ايران در مقابل انگليس دفاع كرد و سبب ملي شدن نفت گرديد
ناشناس۱۸۷۶۶۲۵۰۲:۱۰:۵۷ ۱۳۹۹/۱۲/۳۰
البته نقش دکتر فاطمی در ملی شدن نفت خیلی مهمه که کمتر به او پرداخته شده
هم وطن۱۸۷۵۸۸۱۱۳:۴۸:۵۵ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
بروقوی شواگر راحت جهان خواهی .که در نظام طبیعت ضعیف پایمال است
ناشناس۱۸۷۵۸۹۳۱۳:۵۹:۵۷ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
یقین دارم که تنها دلیل ماندگاری نام دکتر محمد مصدق در بین ملت ایران صداقت ایشان در پندار و گفتار و کردارش میباشد که گوهری نایاب در بین سیاسیون وطنی گذشته و حال است .
ناشناس۱۸۷۵۹۰۴۱۴:۰۵:۰۶ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
در روزگار ما بدلیل پیشرفتهای تکنولوژیکی و رسانه های جمعی تاریخ قابل تحریف نیست
ناشناس۱۸۷۵۹۵۱۱۴:۴۱:۵۰ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
پشتیبان ولایت فقیه باشین تا به مملکت شما آسیبی نرسد
ناشناس۱۸۷۶۰۰۱۱۵:۰۲:۳۳ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
با این استدلال ما هم داریم همان اشتباه مصدق را تکرار می‌کنیم در مقابل امریکا دست باری بسوی چین و روسیه دراز کرده ایم لطفا تاریخ را تعریف کنید
ناشناس۱۸۷۶۰۲۸۱۵:۱۸:۵۱ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق و ظریف و روحانی به امریکا شیطان بزرگ اعتماد کردند و از پشت خنجر خوردند.
ناشناس۱۸۷۶۰۴۵۱۵:۳۲:۲۲ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
ما نمیتوانیم تاریخ را فرمان دهیم ، تاریخ خود خواهد فرمان میدهد
ناشناس۱۸۷۶۰۹۵۱۶:۰۵:۳۷ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مسئله اصلی کژ کارکردی سیستم خودمان است که در آن حق الناس چندان مهم نیست.این همه آمریکا را مطرح می کنید تا حواس مردم را از موضوع حق الناس پرت کنید.
ناشناس۱۸۷۶۳۵۰۲۰:۳۵:۱۸ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
امروز 29 اسفند روز ملی شدن نفت است
ناشناس۱۸۷۶۱۰۹۱۶:۱۸:۲۷ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
روحش شاد
ناشناس۱۸۷۶۱۳۰۱۶:۲۸:۴۵ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
در زمان حوادث کودتای ۲۸ مرداد دو کودتا اتفاق افتاد که یکی قبل از ۲۸ مرداد ماه بود و شکست خورد . علت موفقیت کودتای ۲۸ مرداد گسترش شایعه کمونیست بودن مصدق و یارانش و به همین دلیل ترجیح شاه به مصدق از طرف عده ای و به خانه رفتن طرفداران آیت ا... کاشانی بود .
مهسا۱۸۷۶۱۳۷۱۶:۳۴:۴۹ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
کو گوش شنوا؟ عادت کردیم از سوراخ چند بار گزیده بشیم
ناشناس۱۸۷۶۲۱۸۱۸:۰۹:۰۴ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
خیانت و ظلم امریکا به دولت مصدق واقعا کثیف بود
ناشناس۱۸۷۶۲۷۴۱۹:۱۱:۱۱ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق به امریکا اعتماد نکرد . امریکا یک دولت نوظهور در زمینه اقتصادی بود و اون زمان مثل الان جهان خوار و اذیت کن نبود .
ناشناس۱۸۷۶۳۲۳۱۹:۵۹:۵۷ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق بزرگ مرد تاریخ ایرانه در صداقت و پاکدستی و شرافت و نمی‌تونید اونو با هیچ سیاستمدار حال حاضر در ایران مقایسه کنید
ناشناس۱۸۷۶۳۲۹۲۰:۰۹:۳۳ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
باید مذاکره کرد با احتیاط اقا معیشت مردم رو به نابودیست
عمران۱۸۷۶۳۵۹۲۰:۴۴:۴۳ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
«اعتماد به آمریکا»؟ اولا کدام اعتماد؟ دوم کدام آمریکا؟
حسین آزاده۱۸۷۶۴۳۱۲۲:۰۰:۰۶ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
لطفا مصدق بزرگ را با ظریف و روحانی مقایسه نکنید.
ناشناس۱۸۷۶۴۸۸۲۳:۰۲:۲۹ ۱۳۹۹/۱۲/۲۹
مصدق قربانی صلح طلبی و آزاد یخواهی شد
علی۱۸۷۶۷۲۷۰۸:۲۶:۱۶ ۱۳۹۹/۱۲/۳۰
امریکا اسم یک شخص خاصه ؟ امریکای زمان مصدق با امریکای الان یکی هست ؟
ناشناس۱۸۷۹۵۰۶۱۶:۳۹:۳۸ ۱۴۰۰/۱/۲
سنگ اگر کاسه زرین بشکست قیمت سنگ نیفزاید زر کم نشود مرد بزرگی بود
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  3. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  6. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  6. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  14. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  15. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  16. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  17. هم فرصت، هم تهدید!

  18. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  19. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  20. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  21. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  22. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  23. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  24. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  25. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

آخرین عناوین