کوتاه، اتوبوسی و کلنگی؛ داستان ادامه دار مدیریت های دولتی!

شکرالله جمالی، :دکترای سیاستگذاری عمومی،   4000221014 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
کوتاه، اتوبوسی و کلنگی؛ داستان ادامه دار مدیریت های دولتی!

 مسئله مدیریت ورهبری در دستگاههای دولتی از دیرباز مورد توجه اندیشمندان حوزه مدیریت بوده و پژوهش های گسترده ای نیز دراین زمینه بعمل آمده است .

یکی از موضوعات مورد بحث که درطول زمان دربین اندیشمندان محل چالش وجدل بوده است بحث ثبات یا عدم ثبات می باشد که مفهومی دوگانه دارد که می تواند درشرایطی متفاوت تبعاتی مثبت ویا منفی داشته باشد چرا که برخی معتقد هستند که همانگونه که تغییرات بهنگام مدیریتی می تواند یک سازمان را از رکود وبی تحرکی خارج  وسبب رویش های فکری ونوآوری واز منظر دیگری گردش قدرت را سبب گردد گروه دیگر اعتقاد دارند اگر این تغییرات مبنای منطقی و علمی و کارشناسی نداشته باشددرجایگاه کلان می تواندسرخوردگی،فرسودگی،دراولویت قرار گرفتن برنامه های کوتاه مدت،غفلت از استراتژی های بهینه بلند مدت و میان مدت ونیز عدم بازدهی  برنامه ها را درپی داشته باشد.

بنظر می رسد آنچه درکشور مادرحوزه مدیریت های کلان دستگاههای اجرایی جای آن خالی می باشد ابتداًانتخاب درست وسپس ثبات می باشد  آمار و اطلاعات موجود در دستگاههای دولتی وصرفنظرازاعضا اصلی هیات دولت نشان می دهد انتصابات در سطح روسا ومعاونین ومدیران کل دستگاههای دولتی با نگرش جناحی وباندی اعوجاجات شدیدی داشته است که بعضاً باآمیختن این نگرش ها به تمایلات قومی و قبیله ای وعشیره ای بنوعی شکاف اجتماعی مرتبط را نیز تشدید   ولطمات وصدمات جبران ناپذیری را نیزبر پیکره نیروی انسانی وامکانات مادی سازمان مربوطه وارد کرده است .این تغییرات که تقریبا تحولی را در سازمان های دولتی درپی ندارد وقتی حادتر می شود که اشخاص منصوب شده ، هیچگونه قرابت ویا تجربه لازم را با اهداف ورسالت های سازمان  نداشته وبواسطه ماندگاری خود وبا استفاده از روش های مندرس ونخ نماشده وبا اعمال مدیریت کلنگی سازمان را فرسنگ‌ها از وظیفه ذاتی خود دور می نماید.

بی پرده وبدور از هرگونه گرایش جناحی ویا له یا علیه شخص واشخاص نگاهی گذرا  به انتصابات درسطح مدیریت عالی  ساز مان آموزش فنی و حرفه ای کشور می اندازیم :

سازمان مذکور،سازمانی دولتی وزیر مجموعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی است که از ترکیب سه مجموعه کانون کار آموزی ،تعلیمات حرفه ای ،صندوق کار آموزی دراوایل دهه شصت شکل گرفت ورسالت اصلی آن ارائه آموزش های  کوتاه مدت مهارتی به متقاضیان اشتغال در بخش های مختلف اقتصادی کشور و همچنین ارتقاءمهارت نیروی انسانی موجود در این بخش ها می باشد .

سازمان عملاًاز اوایل دهه هشتاد مبدل به محملی جهت اعمال نفوذ جناح های سیاسی موجود ووروداتوبوسی سایر کارکنان همراستا با جریان حاکم بر دیوان‌سالاری کشور گردید که این تلاطم واعوجاج بعنوان میراث  ماندگار مدیران آن دوران تاکنون پابرجا واستمرارداشته وبنظر می رسد در آینده نیز سیر آن باشدت بیشتری ادامه یابد .

در نوشتار زیر تغییرات مدیریت عالی دراین سازمان راطی یک دهه از سال ۱۳۸۹تا ۱۳۹۹در پنج حوزه مدیریت ستادی مورد بررسی قرار می دهیم :

الف )ریاست :دردهه مذکور ساز مان شش رئیس را بخود دیده است که عمر ریاست آنها بطور متوسط ۱٫۶سال بوده است که هیچکدام از آنها اصالت سازمانی نداشته وبرحسب تعلقات باندی وجناحی بعنوان رئیس ساز مان منصوب شده اندخاستگاه این اشخاص نیز همانند عمر مدیریتی آنها نسبتاً عجیب و غریب می باشد از وزارت کشور ،صداوسیما،دانشگاه،مرکز استراتژیک ریاست جمهوری ،و....دستگاههای بوده اند که رئیس به سازمان صادر کرده اند نکته جالب قضیه آن است که دربین این روسا ،احدی نیز وجود دارد که بعد از سپری شدن دهسال از بازنشستگی برای بار دوم بعنوان رئیس ساز مان منصوب گردیده بود .جالبتر اینکه هیچکدام از این روسا عملکرد رئیس پیشین خودرا قبول نداشته وبرای خود وسازمان مجدداًراهبرد واستراتژی وهدفگذاری وبطور کلی سیاستگذاری جدیدی را اتخاذ نموده اند .

ب) معاونت منابع انسانی:درطول دهسال گذشته ،هفت نفر بعنوان معاون منابع انسانی به این پست منصوب شده اند که تنها یکنفر از آنها بومی ساز مان بوده وعمر متوسط خدمت آنها۱٫۴سال بوده است .

 

۲-معاونت پژوهش:

سازمان درطی دهه فوق الذکرهمکاری با هفت نفر معاون پژوهش و برنامه ریزی  را در کارنامه خود دارد که از این تعداد دونفر بومی سازمان ومابقی از سایر دستگاهها وسازمانهای دیگر بوده است که عمر معاونت آنها نیز بطور متوسط ۱٫۴سال می باشد.

پ)معاونت آموزش:

تعداد شش نفر درطول مدت ده‌ساله معاونت آموزش این سازمان را برعهده داشته اند که عمر مدیریت آنها تقریباً ۱٫۷ می باشد.که سه نفر بومی ساز مان وسه نفر مابقی از سایر سازمانها بوده اند .

ج )مدیر کل دفترریاست وروابط عمومی:

درطی دهسال گذشته هفت نفر در این حوزه مسئوولیت داشته اند که عمر متوسط فعالیت آنها حدود ۱٫۴سال می باشد از این تعداد دونفر خارج ساز مان وبقیه بومی سازمان بوده اند.

البته  جایگاه سایر مدیران ستادی و استانی نیز به تبع این جابجایی ها ،تغییراتی داشته اند که این فضا مجال پرداختن به آن را نمی‌دهد.

با گذری اجمالی به عملکرد این تیم ها در سازمان می توان به نکات عمده وقابل توجهی دست یافت :

مدیریت های سلیقه ای  وکلنگی،راهبردهای متفاوت ،عملکردهای شعاری ،تاکید بر فعالیت های فیزیکی نظیر ساخت مراکز، توسعه و گسترش حجم ساز مان بدون توجه به کیفیت ها ،و.........عارضه های را در سازمان درطول سالهای فوق وقبل از آن به دنبال داشته که بطور خلاصه می توان به آنها اشاره کرد هرچندنبایست تاثیرات  فضای بیرونی برسازمان رانیز نادیده گرفت .

-بی انگیزگی ،روز مره زدگی،خستگی،تمایل به خروج از سازمان خصوصا درارتباط با نیروهای با تجربه و کار آزموده ،و.....از عارضه هایی است که این تغییرات متوجه منابع انسانی ساز مان نموده است .

-از منظر عوارض امکانات مادی ساز مان می توان به بلا استفاده ماندن قریب به اکثریت منابع مادی ساز مان نظیر کارگاه‌ها ومراکز وتجهیزات  آموزشی اشاره کرد که براساس برخی آمارهای غیر رسمی تا قبل از همه گیری کرونا با سی درصد ظرفیت اسمی خود فعال بوده اند.  

-در به روز نمودن دستورالعمل ها ومقررات زدایی مکانیزاسیون و.... سازمان دچار نوعی درهم ریختگی وبریکلاژ نهادی شده است بطوریکه به جهت سلیقه ای عمل نمودن،گاهاًبر عدم تمرکز زدایی ودر برهه ای تمرکز شدید اداری را نصب العین خود قرار داده است مضافاً براینکه این سازمان خود مجری ومتولی آموزشهای رایانه ای می باشد ولی هنوز نتوانسته است سیستم یکپارچه وسراسری را در ساختار اداری خود نصب وپیاده سازی نماید .

درهرصورت بنظر می رسد با تغییر حتمی ترکیبات قوه مجریه در ماه‌های آتی، تغییرات عمده در ساختار مدیریتی این ساز مان وبقیه دستگاههای اداری وبه تبع آن عوارض وچالش های دیگری را باید به نظاره نشست.

دیدگاه کاربران

امیر۱۹۶۳۳۸۰۰۹:۴۰:۱۵ ۱۴۰۰/۲/۲۱
لطفا نگارنده پاسخ بده ، مدیر یک دستگاه غلیظ دولتی که رسما در آن هیچ کار خاصی انجام نمیشه مدیره و مدیر یک کارخونه خصوصی که با هزارتا بدبختی از جمله تحریم مواد اولیه ، مالیات ، بیمه ، بازار داغون صادرات و هزارتا چیز دیگه همچنان داره کار میکنه هم مدیره؟ برادر من کلی سازمان دولتی تو این کشور هستند که بود و نبودشون زیاد فرق نداره ، تازه اگر نباشن هزینه های کمتری به بودجه کشور وارد میشه ، این سازمان ها ساخته شدند برای رزومه جمع کردن یکسری آدمی که اسم خودشون و گذاشتن مدیر ، مدیر کجا بود؟؟؟
ناشناس۱۹۶۳۵۰۳۱۰:۴۹:۰۳ ۱۴۰۰/۲/۲۱
تمام به اصطلاح مدیران کشور را باید بصورت اتوبوسی بر کنار و در موقع مقتضی محاکمه نمود
ناشناس۱۹۶۳۴۲۶۱۰:۰۹:۰۱ ۱۴۰۰/۲/۲۱
مدیران ارشد، سالیان درازی است که در راس کار هستند.
ناشناس۱۹۶۳۴۲۹۱۰:۱۰:۳۶ ۱۴۰۰/۲/۲۱
بیش از ۴۰ سال است که یک گروه بصورت اختاپوسی و ملوک و الطوایفی بر سیستم و شبکه بانکی کشور چمبره زده اند و خیلی که هما کنند از بانکی به بانک دیگر میروند حتی تا چند سال بعد از بازنشستگی که برخلاف قانون منع بکار گیری بازنشستگان در بانک خود بکار داده بعد از آن تازه در بانک های خصوصی و دوستانه خود ملحق میشوند نمونه معاون بانک تجارت که چندین یال بطور غیر قانونی بکار ادامه میداد تازه رفته به بانک بنگاه دار هزار توی اینده
ناشناس۱۹۶۳۶۸۳۱۲:۰۹:۱۷ ۱۴۰۰/۲/۲۱
دولت جدید باید بزند زیر پر و پوشال نظام فاسد بانکی
ناشناس۱۹۶۳۴۳۳۱۰:۱۱:۲۴ ۱۴۰۰/۲/۲۱
چرا فقط دولت؟ مگر مملکت فقط در دولت خلاصه می شود؟ اتفاقا در بخش های دیگر، مدیریت با ثبات و طولانی وجود دارد.
ناشناس۱۹۶۳۴۳۴۱۰:۱۲:۲۲ ۱۴۰۰/۲/۲۱
مدیریت در این کشور فقط بین خودی ها دست به دست می شود.
ناشناس۱۹۶۳۶۱۶۱۱:۳۸:۵۱ ۱۴۰۰/۲/۲۱
خودی ها و برو بچدم یک مدیر رو بگیر ببین 500 تا رشته در جاهای مختلف به هم وصلند. اسممون هم گذاشتیم مسلمان . تنها اسم اسلام رو یدک می کشیم.
ناشناس۱۹۶۳۷۲۳۱۲:۳۴:۱۰ ۱۴۰۰/۲/۲۱
مدیریت در کشور ما یعنی تعویض صندلی.
ناشناس۱۹۶۳۴۳۹۱۰:۱۶:۱۵ ۱۴۰۰/۲/۲۱
نیاز به داشتن مدرک دکترا نیست تا بتوان چنین متنی به نگارش درآورد. نویسنده فقط به کمیت اشاره می کند. پس کیفیت چی؟ اوضاع مدیریت در این کشور اسف بار است. در همه بخش ها: در دولت و در خارج دولت.
ناشناس۱۹۶۳۴۸۴۱۰:۳۶:۳۶ ۱۴۰۰/۲/۲۱
مدیریت های اختاپوسی و تارعنکبوتی و ملوک الطوایفی بصورت مویرگی در کشور ریشه دوانده است
ناشناس۱۹۶۳۶۷۶۱۲:۰۶:۵۴ ۱۴۰۰/۲/۲۱
بانک پاسارگاد را بررسی کنید دقیقا همینطور است
ناشناس۱۹۶۳۴۹۷۱۰:۴۷:۲۴ ۱۴۰۰/۲/۲۱
ببخشید این مدیران و مسئولین دست پخت 40 ساله هستند که با انواع بورسیه ها و سهمیه و رانت و گزینش ها ایجاد شده اند از امریکا و اسرائیل که نفرستادنشون / پا روی حق کلی افراد متخصص و کاربلد ( ولی غیر متملق و با شخصیت ) گذاشته شده تا این ها مدیر بشن و مدیریت کنند ولی احمد پوده همون که بوده .....
ناشناس۱۹۶۳۵۵۹۱۱:۰۹:۵۰ ۱۴۰۰/۲/۲۱
تا روزی که چاپلوسی و پاچه خواری جای تخصص رو گرفته باشه هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد مهترین چیز نزد خداوند حق ناس میباشداما ارباب رجوع از ساعت ۱۱وارد اداره ی بشه کارمند و مدیر رفته نماز تاساعت ۱۳ساعت دو هم اداره تعطیله برای فردا درسته نماز اول وقت باید خونده باشه اما با ۱ساعت تاخیر هم فکر نکنم جلو در بهشت معطل نگهشون دارن
ناشناس۱۹۶۳۶۷۲۱۲:۰۳:۵۱ ۱۴۰۰/۲/۲۱
تا اسلاحتلب بر سر کار باشن وضع کشور همینه
ناشناس۱۹۶۳۸۱۲۱۳:۲۹:۲۱ ۱۴۰۰/۲/۲۱
کشور ما جولانگاه بی لیاقت هاست. یک دسته ۵۰۰-۶۰۰ نفری فقط جابجا می شوند. در تمام ساختار کشور هم وضع همینه و ربطی به قوه مجریه نداره.
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

      پربحث‌های هفته

      1. چرا اسد رفت؟!

      2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

      3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

      4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

      5. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

      6. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

      7. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

      8. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

      9. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

      10. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

      11. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

      12. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

      13. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

      14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

      15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

      16. بزک کردن تروریست ها !

      17. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

      18. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

      19. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

      20. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

      21. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

      22. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

      23. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

      24. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

      25. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

      آخرین عناوین