یا خودتان هوشمند شوید یا دشمن هوشمندتان می‌کند!

محمدرضا نجفی – محمدعلی حسنی نیک، اجتماعی،   4000308075 ۲۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

قدیمی‌ها می‌گفتند: «خودت را بساز؛ اگر نسازی، روزگار تو را می‌سازد!» و متاسفانه این یک واقعیت است که اگر کسی نتواند خودش را درست تربیت کند، دست روزگار او را تربیت خواهد کرد. البته دست روزگار، همیشه هم آن‌قدر مهربان نیست؛ گاهی بی‌رحم می‌شود و فرد را نابود می‌کند.

یا خودتان هوشمند شوید یا دشمن هوشمندتان می‌کند!

عصر، عصر اطلاعات است. ما در دنیای دیجیتالیزه‌شده زندگی می‌کنیم. «علم داده»، «تحلیل داده‌ها»، «مدیریت بر مبنای داده»، «حکومت داده‌ها» و... جلوه‌های متفاوتی از زندگی در عصر اطلاعات هستند. «شهر هوشمند» و در مرحله بعد، کشور هوشمند از مهم‌ترین جلوه‌های عصر اطلاعات هستند. شهر هوشمند یک انتخاب نیست؛ یک مسیر اجباری است. دنیای فردا، دنیای شهرهای هوشمند است. اگر ما فعالانه برای هوشمندسازی شهرها اقدام نکنیم، منفعلانه هوشمند خواهیم شد. 

اجازه بدهید کمی درمورد مفهوم «هوش» صحبت کنیم. هوش چیست؟ چه‌کسی و چه‌چیزی باهوش است؟ هوش، یعنی قدرت سازگاری با محیط! به همین سادگی! انسان باهوش، کسی است که در کمترین زمان ممکن می‌تواند محیط را تحلیل کند و واکنش مناسب را بروز دهد. در همین امتداد، شهر هوشمند شهری است که بتواند معضلات و مسائل خود را در زمان بهینه بشناسد و راه‌حل مناسب را کشف و اجرا کند.
براساس تعریف فوق هرچه سرعت گردش اطلاعات، تحلیل اطلاعات، جریان‌سازی و تصمیم‌گیری در یک شهر بیشتر شود، آن شهر هوشمندتر خواهد شد؛ چراکه قدرت انطباق آن با حوادث محیطی بیشتر می‌شود. در ادامه توضیح خواهیم داد.

براساس ادبیات علمی، سه رویکرد اصلی برای هوشمندسازی شهرها وجود دارد: 

۱- ساخت یک شهر هوشمند از نقطه صفر: در این رویکرد، شهری جدید تأسیس می‌شود که از همان ابتدا تمام مولفه‌های هوشمندی در همه ابعاد شهر لحاظ می‌شود. این رویکرد مصداق واقعی ندارد؛ ولی طبق گزارش‌ها بعضی از کشورهای حاشیه خلیج همیشه فارس رویاهای بلندپروازانه‌ای در سر می‌پرورانند تا پروژه ساخت چنین شهرهایی را کلید بزنند.

2- هوشمند کردن شهرهای فعلی: در این رویکرد، مولفه‌های هوشمندی تا حد ممکن به شهرهای فعلی اضافه می‌شود.

3- شهر هوشمند مجازی: در این رویکرد، با گسترش فضای مجازی و نفوذ آن در لایه‌های مختلف زندگی شهروندان، شهر هوشمند می‌شود. در واقع ما یک شهر مجازی در کنار شهر فیزیکی خواهیم داشت.

واضح است که دو رویکرد اول زمین بازی حاکمیت ملی است، ولی رویکرد سوم می‌تواند در اختیار هر گروهی قرار بگیرد و حتی به مسئله امنیت ملی تبدیل شود.

تجربه سالیان گذشته به ما نشان می‌دهد که هوشمندی لازم برای طراحی زمین بازی در رویکرد سوم را نداریم. رهبر معظم انقلاب، گاهی از فضای مجازی با عنوان «قتلگاه جوانان» یاد می‌کنند و گاهی فرمان به «قوی شدن»و بهره گیری صحیح از آن می‌دهند که نشان از درک درست ایشان از رویکرد سوم هوشمندسازی و فرصت‌ها و تهدیدهای آن است.

هر چند از نظر برخی «فیلترینگ» بهترین واکنش نظام سیاست‌گذاری ما درقبال فضای مجازی تلقی میشود . دیدگاهی که مخالفین جدی دارد . این در حالی است که این ایام، شاهد حضور فعالانه مسئولان کشور و نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در پلتفرم‌های فیلترشده هستیم! این رفتار دوگانه ناشی از عدم هوشمندی سیاست‌گذاران ما نسبت به رویکرد سوم هوشمندسازی شهرها و کشور است. به عبارتی، ما چیزی را فیلتر می‌کنیم که به آن نیازمندیم؛ چرا نیازمندیم؟ چون کنترل خود را بر موقعیت از دست داده‌ایم. هم نسبت به وضعیت جاری هراسانیم و هم از آن چاره‌ای نداریم. ما دیگر بر «داده‌ها» کنترلی نداریم. 
در عصر اطلاعات، قدرت در دست کسی است که بتواند داده‌ها را کنترل کند؛ از تولید تا جریان‌های حاصل از آن!

تنها راه چاره برای ما بازپس‌گیری زمین بازی از دشمن است. موارد زیادی را می‌توان برشمرد که ما در این زمینه میدان را واگذار کرده‌ایم. در بیخ گوش ما، یک شهر هوشمند تشکیل شده است؛ یک شهر هوشمند مجازی! روزانه حجم زیادی از داده و اطلاعات در این شهر هوشمند مجازی تولید و جریان‌ساز می‌شود. این وضعیت می‌تواند برای هر کشوری به‌مثابه یک تهدید جدی تلقی شود. البته گریزی از آن نیست. احتمالا بهترین راه مقابله با این وضعیت، تغییر زمین بازی از رویکرد سوم به رویکرد دوم است.

ما باید به‌سرعت مولفه‌های هوشمندی را به شهرهای کشور تزریق کنیم‌. درواقع اگر ما شهرها و کشورمان را هوشمند نکنیم، دشمن بیکار نمی‌نشیند و در فضایی که در کنترل ما نیست، جوانان‌مان را به مسلخ می‌کشاند!

اما سوال بعدی این است: مولفه‌های هوشمندی کدام است و اولویت ما برای هوشمندسازی چیست؟ سوال مهمی که باید به آن فکر کنیم.

نگارندگان، حسب تجربه دریافته‌اند که بسیاری از مسئولان کشور در سطوح مختلف، هوشمندی را صرفا در نصب دوربین‌های نظارتی و ثبت تخلف خلاصه کرده‌اند؛ اما ادبیات علمی با این دیدگاه همراه نیست. بسیاری از شهرهای ما چند سالی است که هوشمند شده‌اند، اما در زمین بازی دیگران! این موضوع می‌تواند به تهدیدی برای امنیت ملی تبدیل شود. نصب دوربین‌های مختلف نظارتی و ترافیکی لازمه شهر فیزیکی هوشمند است، ولی کافی نیست. شهر هوشمند نیازمند مسئولان و شهروندان هوشمند است. ما تا رسیدن به این نقطه کمی فاصله داریم. هرچه زمان پر کردن این فاصله بیشتر باشد، زمان را به دشمن هدیه کرده‌ایم تا بتواند فاصله دولت و ملت را بیشتر کند...!

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۰۰۸۵۸۴۱۲:۲۶:۱۷ ۱۴۰۰/۳/۱۰
فعلا فیلترینگ حرف اول را می زند
ناشناس۲۰۰۸۶۳۷۱۲:۴۵:۲۰ ۱۴۰۰/۳/۱۰
در آینده ای نه چندان دور مرزها و کشورها مثل گذشته کارایی ندارند. دهکده جهانی اتفاق میوفته، حتی کشورهایی مثل کره شمالی هم قادر به بقا نخواهند بود دنیا در چند دهه آینده کاملا متفاوت خواهد شد و این امری قطعی و غیر قابل اجتنابه
ناشناس۲۰۰۸۷۸۷۱۳:۳۹:۴۱ ۱۴۰۰/۳/۱۰
ان شاءالله ظهور امام زمان نزدیک است و بساط طاغوت های جهانی در غرب و شرق عالم برچیده خواهد شد.
ناشناس۲۰۰۹۱۸۸۱۶:۳۴:۴۵ ۱۴۰۰/۳/۱۰
خدا گفته از عقل استفاده کنید امام زمان هم همین را خواهد گفت عقل چی می گه ؟؟ فیلتر کردن یا اگاهی دادن ؟؟
ناشناس۲۰۰۸۶۷۶۱۲:۵۷:۰۳ ۱۴۰۰/۳/۱۰
فکر نان باش که خربزه آب است.
ناشناس۲۰۰۸۵۹۸۱۲:۳۱:۱۱ ۱۴۰۰/۳/۱۰
جز فیلتر کردن کاری بلد نیستند الکی قلم فرسایی نکن صدا و سیما با اون همه پرسنل بودجه و امکانات نتوانست مخاطب جذب کند و پارازیت ها با انواع و اقسام خطرات که برای سلامتی مردم ایجاد می کند شده راه چاره شبکه های اجتماعی داخلی مرعوب شبکه های خارجی شده و مردم حتی با فیلتر شکن آنها را انتخاب می کنند مشکل اینه که تا وقتی زور هست حضرات مغزشان را به کار نمی اندازند که چاره اندیشی کنند من فرزند نوجوان دارم و از خدامه شبکه های امن وجود داشته باشه ولی نه تنها نیست با فیلتر کردن تلگرام پای فیلتر شکن را به گوشی همه از جمله پسر و حتی پدر و مادر من باز کردند ! این همه بی تدبیری را کجای دلمون بگذاریم مگه همه کار با زور درست می شه ؟؟ حجاب با زور درست شد ؟؟ چرا درس عبرت نمی گیرند حضرات ؟؟
ناشناس۲۰۰۸۷۵۱۱۳:۲۲:۱۵ ۱۴۰۰/۳/۱۰
صدا و سیما مخاطب خودش را دارد از طرف خودت حرف بزن
ناشناس۲۰۰۹۱۹۸۱۶:۳۶:۳۶ ۱۴۰۰/۳/۱۰
یه سر برو بالای بام و دیش ها را ببین بعد بیا افاضات کن! حتی در روستاها اغلب ماهواره دارند
ناشناس۲۰۰۹۲۰۲۱۶:۳۸:۳۴ ۱۴۰۰/۳/۱۰
پس این همه پارازیت برای منه ؟؟
ناشناس۲۰۰۸۷۶۳۱۳:۲۶:۱۸ ۱۴۰۰/۳/۱۰
حقیقت اینه که ما شانسی برای پیروزی در جنگ نرم و جنگ فرهنگی نداریم. شبکه های تلویزیونی خارجی بسیار تخصیصی تر عمل می کنن. مردم به شبکه های اجتماعی داخلی اعتماد ندارن. صدا و سیما دست یه عده آدم بی هنر و از تکنولوژی به دور افتاده. حقیقتی که باید باور کنیم اینه ما باختیم این جنگ رو و شانسی هم نداریم
ناشناس۲۰۰۸۶۱۷۱۲:۳۷:۴۲ ۱۴۰۰/۳/۱۰
آیا تا کنون از خودتون پرسیدید چرا تنها کشورهایی مثل کره شمالی، ایران، چین فضای مجازی رو تهدید می دانند و کشور های پیشرفته مشکلی با فضای مجازی ندارن؟ آیا مردم آمریکا و اروپا اصلا معنای کلمات پارازیت و فیلتر رو می دونن؟ فرق ما با بقیه دنیا چیه؟
ناشناس۲۰۰۸۶۷۴۱۲:۵۶:۲۹ ۱۴۰۰/۳/۱۰
اینترنت و شبکه های اصلی فضای مجازی مثل گوگل، فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و ... همه تحت کنترل جامعه اطلاعاتی آمریکا هستش، دقیقا برای چی باید فیلتر کنند؟! پاک کردن اکانت پرس تی وی در فیسبوک و یوتیوب نشان میده همه چی تحت کنترل هستش و هیچ صدای مخالفی را تحمل نمیکنند!
ناشناس۲۰۰۹۰۳۳۱۵:۲۳:۲۹ ۱۴۰۰/۳/۱۰
هر کشوری حق داره بر دارایی هاش نظارت کنه. اصلا چرا پرس تی وی شما که شعار مرگ بر آمریکا می ده و بر علیه آمریکا خبر پخش می کنه باید تو شبکه های اجتماعی آمریکایی حضور داشته باشه؟
ناشناس۲۰۰۹۱۵۵۱۶:۲۳:۱۰ ۱۴۰۰/۳/۱۰
تو خود آمریکا مرگ بر آمریکا میگن و پرچم آمریکا را آتش میزنند! برو کلیپ هاش را در همان اینترنت نگاه کن!
ناشناس۲۰۰۹۱۶۱۱۶:۲۵:۳۹ ۱۴۰۰/۳/۱۰
از کودتا علیه دولت مصدق تا حمایت از صدام در جنگ تحمیلی تا کمک به شکل گیری داعش در همسایگی ایران و تحریم های خلاف قوانین بین الملل دلیل خوبی برای شعار مرگ بر آمریکاست.
ناشناس۲۰۰۹۱۶۶۱۶:۲۷:۴۲ ۱۴۰۰/۳/۱۰
پس شما هم متوجه شدی ادعای آمریکا در مورد آزادی بیان یک دروغ بزرگ و آزادی موجود کانالیزه شده و در جهت منافع قدرت نظام سرمایه داری است؟!
ناشناس۲۰۰۹۴۲۷۱۸:۵۴:۰۶ ۱۴۰۰/۳/۱۰
بخاطر ادعای آزادی رسانه که اونا دارن!!!
ناشناس۲۰۰۹۱۲۵۱۶:۱۱:۴۸ ۱۴۰۰/۳/۱۰
خیلی از تکنولوژیهای شما الان داری استفاده میکنی و اسایش زندگی تو فراهم کرده ساخت امریکاست اگه نگرانی استفاده نکن
ناشناس۲۰۰۸۶۱۸۱۲:۳۸:۲۰ ۱۴۰۰/۳/۱۰
فیلتر؟ من یه نوه عمه دارم 12 ساله ش هست. هر وقت فیلتر شکن گوشیم از کار بیفته از این بچه فلیتر شکن جدید می گیرم
ناشناس۲۰۰۸۶۸۷۱۳:۰۰:۰۵ ۱۴۰۰/۳/۱۰
مادر من به راحتی فیلتر شکن سرچ و نصب می کنه چون گروه فامیلی ما در تلگرامه و مادر من خیلی از اینکه با کل فامیل در تعامل و گفتگو است لذت می بره
ناشناس۲۰۰۹۰۲۹۱۵:۲۲:۰۵ ۱۴۰۰/۳/۱۰
بودجه فیلترینگ در سال گذشته 60 میلیارد تومن بود. یعنی یه بچه 12 ساله کل این 60 میلیارد تومن رو برد زیر سوال؟
ناشناس۲۰۰۸۶۶۸۱۲:۵۳:۵۷ ۱۴۰۰/۳/۱۰
فعلن که مجازی شده بلای جان مسولین تمام کارهاشون زیر ذربین مردم قرار گرفنه واسه همین تمام تلاششونو میکنن تا بسته بمونه
ناشناس۲۰۰۸۷۱۵۱۳:۱۰:۱۰ ۱۴۰۰/۳/۱۰
اگر هوشمند شدن فقط به نصب چهار تا دوربین است پس بسیاری از خانه ها هم هوشمند هستند. ما تا هوشمند شدن شهر ها به مفهوم جامع و علمی آن حداقل صد سال از دنیای مدرن عقب تر هستیم. هنوز در بخش عظیمی از شهر ها مثل همین تهران فاضلاب خانگی به چوی های کوچه ها میریزد. حتما شوخی می فرمایید چون ما هنوز دانش اولیه آن را هم نداریم.
ناشناس۲۰۰۸۷۳۱۱۳:۱۵:۵۰ ۱۴۰۰/۳/۱۰
آنهایی که بر مسند کار هستند فقط نفعشان در نفی پیشرفت جوامع تحت کنترلشان است. به روزگارانی که با امکاناتی مثل دوچرخه حمام عمومی برق ماشین دودی تلگراف تلفن ویدئو دستگاه فکس مدرسه و تحصیل دختران پیامکهای تصویری در همین اواخر ماهواره و.... مخالفت می کردند ولی خودشان از مصرف کنندگان پرو پا قرص این امکانات هستند فکر کنید.
ناشناس۲۰۰۹۱۲۱۱۶:۱۱:۲۶ ۱۴۰۰/۳/۱۰
شهر هوشمند!!!؟؟؟ ما فعلا توی تامین برق همین مقدار از تاسیسات موندیم. انرژی اولین نیاز ضروری شهر هوشمند است که متاسفانه فکری بحالش نمیکنند...
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

    2. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

    3. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

    4. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

    5. سلام مجدد به قطعی برق خانگی!

    6. موافقت ایران با نظارت‌های شدیدتر در فردو؛ جزئیات ادعای جدید آژانس

    7. ضرورت توجه  به علل سقوط بشار اسد

    8. امیرحسین ثابتی: بودجه هست، وزارت بهداشت آن را جای دیگری خرج می‌کند

    9. سفیر ایران: در صورت حمله تروریستی به عراق، کنار عراقی‌ها می‌جنگیم

    10. محسن رضایی: حداقل ۴ کشور به شورشیان سوریه کمک کردند

    11. مک گرگور: ما سوریه را نابود کردیم تا به اینجا برسد!

    12. بیانیه مهم سپاه در خصوص سوریه

    13. چوغولی اروپایی‌ها به شورای امنیت درباره برنامه هسته‌ای ایران!

    14. زمانی که اردوغان به جوک‌های بشار اسد می‌خندید

    15. دستگاه های اجرایی مکلف شدند تمام پرداختی کارکنان خود را در یک فیش حقوقی صادر نمایند

    16. فرمانده نیروی دریایی سپاه: پهپاد جدید ما دنیا را متعجب خواهد کرد

    17. قطع برق از شنبه دوباره رسمی می‌شود!

    18. خاطره رئیس قوه قضاییه از مسافرتش با یک متهم به استان کرمانشاه

    19. آخرین کسانی که سوریه را ترک کردند بچه‌های سپاه بودند

    پربحث‌های هفته

    1. چرا اسد رفت؟!

    2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

    3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

    4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

    5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

    6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

    7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

    8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

    9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

    10. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

    11. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

    12. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

    13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

    14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

    15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

    16. بزک کردن تروریست ها !

    17. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

    18. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

    19. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

    20. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

    21. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

    22. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

    23. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

    24. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

    25. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

    آخرین عناوین