به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در نشست خبری که به مناسبت هفته قوه قضاییه برگزار شد،
ضمن تبریک فرارسیدن هفته قوه قضاییه و دهه کرامت گفت: مردم ما مجددا حماسه دیگری را در پای صندوقهای رأی خلق کردند و مکر دشمنان را به خودشان برگرداندند.
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به نامگذاری هفته قوه قضائیه گفت: بعد از اینکه در سال ۵۷ انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، استکبار باور نمیکرد آن چیزی که در کشور و منطقه پایه گزاری کرده بودند را یک روحانی و یک مرجع تقلید با کمک مردم و توسط انقلاب، این پایه گذاری را هم در هم بشکند. وقتی انقلاب به پیروزی رسید نهایت تلاش شد تا از پیروزی انقلاب جلوگیری شود اما نتوانستند، قانون اساسی نوشته شد و با رأی بسیار بالا انتخاب شد. جنگهای داخلی را به صورت گسترده به راه انداختند و تمام قدرت خود را به کار گرفتند تا از تثبیت جمهوری اسلامی بتوانند جلوگیری کنند و بسیاری از بزرگان کشور را ترور و شهید کردند و بسیاری از ردههای مختلف مسئولین را در دولت و قوه قضائیه شهید کردند و باز هم اکتفا نکردند و استاد، دانشآموز و همه را شهید کردند. فقط توسط یک گروه به نام منافقین حدود ۱۷ هزار نفر از مردم را شهید کردند. اما این انقلاب تثبیت شد و تا به امروز جلو رفت و به نظامی غیرقابل باور جلو رفت، وقتی در هفتم تیر شهید بهشتی در یک عملیات تروریستی به شهادت رسیدند از اول تیر تا هفتم تیر را قوه قضائیه نام گزاری کردند.
وی تصریح کرد: در این هفته برای هر روز یک نام انتخاب میشود و به تناسب آن نامگذاری اقدامات مرتبط در کشور اجرا میشود البته امسال به دلیل مسائل کرونایی شرایط کمی متفاوت است.
محسنی اژهای خاطرنشان کرد: انتخابات ریاست جمهوری امسال یک تفاوتی با سالهای گذشته داشت، آن هم این بود که ریاست قوه قضائیه یکی از نامزدهای انتخاباتی بود اما تدبیری اندیشیده شد که در زمینه برنامههای هفته قوه قضائیه و کارهای قوه کوچکترین خللی ایجاد نشود. یک تمهید باید داشته باشیم تا زمانی که ریاست جدید قوه قضائیه انتخاب میشود.
وی تاکید کرد: آقای رییسی به دلیل درخواست های مردم پا به عرصه انتخابات گذاشتند. مردم آقای رییسی را با رای معناداری انتخابات کردند و ایشان باید تمهیدات لازم را برای دولت آینده داشته باشند و تمهیدی هم باید برای قوه قضاییه داشتند تا مقام معظم رهبری جایگزین ایشان را معرفی کنند.
وی یآداور شد: یک جهت این است که ریاست قوه قضاییه به عنوان منتخب مردم میخواهد ریاست دولت را منتسب شود حدود ۴۰ سال در قوه قضاییه بودند و ۱۰ مسئولیت بازرسی کل کشور برعهده داشتند و ۱۰ سال معاونت اولی در قوه قضاییه برعهده داشتند و در این دو سال و اندی ریاست قوه قضاییه را برعهده بودند لذا به همه مشکلات آگاهند.
وی افزود: انتخاب مردم را ارج مینهم و به آقای رئیسی تبریک میگویم و این حضور گرم و معنادار مردم را به مقام معظم رهبری و همه ملت ایران تبریک عرض میکنم.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به گرامیداشت شهدای قوه قضاییه و هفتم تیر و ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید سردار دلها حاج قاسم سلیمانی گفت: من هفته قوه قضاییه را به همه خانواده قوه قضاییه تبریک میگویم. این هفته از اول تیر ماه آغاز میشود.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: ما استقبال میکنیم که هر سال عملکردمان نقد شود و آنها پیشنهادات اصلاحی خود را ارائه کنند.
محسنی اژهای گفت: مردم توقعاتی دارند و میخواهند که کارها به خوبی انجام شوند.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: یکی از اولویتهای سالهای اخیر مبارزه با فساد است که با توجه به تحریمهای ظالمانه و جنگ اقتصادی که دولت به پا کرده بوده است و همچنین حمایت جدی از تولید و مبارزه با فساد بوده است. در این زمینه بسیاری از گلوگاههای فساد باید از طریق دولت بسته شود و آقای رئیسی این گلوگاهها را میشناسد و با مقررات دست و پا گیر آشنایی دارد. رئیس جمهور بعدی واردات و صادرات را میشناسد و به رانتهایی از قبل توزیع، تأمین ارز، تغییر کاربری ها، گمرک و بسیاری موارد دیگر واقف است.
معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: قوه قضاییه رئیس جمهور آینده را به طور کامل میشناسد و هنگامی که این دو قوه یکدیگر را درک کنند، امیدوار میشویم که او گامهایی بلند در راستای حل مشکلات مردم برمیدارد. ان شاءالله با کمک دو قوه دیگر گامهایی بلند برای حل مشکلات مردم برداریم.
وی با اشاره به سند تحول قضایی گفت: پس از صدور بیانیه مقام معظم رهبری برای گام دوم انقلاب باید به این فکر میافتادیم که برنامهای تدوین شود. برای اینکه شرایط، فناوریهای نوین و نسل تغییر کرده است. هدف دشمن فشار به جمهوری اسلامی است، اما رویکردهای او ممکن است تغییر کند، برهمین اساس قوه قضاییه همگام با بیانیه مقام معظم رهبری به فکر افتاد تا سند تحولی تنظیم کند.
محسنی اژهای یادآور شد: گروهی از داخل و خارج قوه قضاییه متشکل از نخبگان و حقوقدانان تشکیل شد تا ابتدا وضعیت دستگاه قضا را شناسایی و آسیب شناسی کنند و این کارگروه جوانب مختلف را مورد بررسی قرار داد و حدود ۴۷ محور کلی و اصلی را شناسایی کرد.
معاون اول قوه قضاییه گفت: در این سند مختصاتی وجود دارد و قوه قضاییه سعی کرد تا سازوکاری را تدوین کند که سند هیچگاه ایستا نباشد، زیرا تحول باید پیوسته باشد و پیش بینی شود تا ارتقاء یابد. سعی شد در این سند به صورت پیوسته از نظرات مردم استفاده شود و مردم محور بودن از طریق ارتباطهای موثر، از جمله اهداف سند است.
وی تاکید کرد: تصمیم بر این شد که سند اجرایی و عملیاتی باشد و سندی نباشد که فقط در یک کتابچه نوشته شود، همچنین در سند سازوکار اجرایی و پیگیری پیش بینی شد و ستادی برای اجرای سند تحول پیش بینی شد. استفاده از ظرفیت فناوری جدید یکی دیگر از مواردی است که در سند تحول قضایی آمده است و سامانههای مختلفی برای آن پیش بینی شده و در همین راستا بیشتر از آنچه که در زمان بندی سند پیش بینی شده بود، جلو رفته ایم. بخشی از سند تحول قضایی به کمک قوای مقننه و مجریه احتیاج دارد که درباره تغییر قوانین است و امیدواریم آنها هم در زمان خود انجام شوند.
وی درباره سرنوشت سند تحول قضایی پس از رفتن رئیسی از قوه قضاییه گفت: این سند، قائم به شخص و نگاه یک فرد نیست، زیرا از افکار نیروها و عوامل مختلف سرچشمه گرفته و برای مدت طولانی است و پیش بینی شده که در گام دوم انقلاب از عامل انسانی یعنی جوانان استفاده شود و قدرت آنها را قبول و به کرامت مردم اعتقاد داشته باشد.
معاون اول قوه قضاییه درباره رضایت مندی مردم از سند تحول قضایی گفت: باید رضایت مندی مردم افزایش یابد و اگر از مردم سوال شود که آیا آنها به طور صد درصد از قوه قضاییه راضی هستند، مشخصا جواب منفی است اما اگر از آنها پرسیده شود عملکرد قوه قضاییه افزایش یافته یا خیر، جواب آنها مثبت است و این رضایت مندی باید وارد دولت هم شود. با توجه به شرایط کرونایی به ۱۲ استان سفر کردیم و علاوه بر اینکه مشکلات قضایی آنها بررسی میشد، با تمام مسئولان ارتباط برقرار کردیم و جلسات حضوری با رئیس قوه قضاییه و مسئولان عالی رتبه دستگاه قضایی برگزار میشد و آنها رو در رو با مردم صحبت میکردند. برای برقراری ارتباط با مردم، بیش از ۶ ساعت با آنها صحبت میکردیم.
وی گفت: در سال گذشته از طریق مراجعات حضوری مردم به روسای قوه قضاییه، حدود ۳۷ هزار و ۹۴۴ نفر مراجعات مردمی در سفرهای استانی و غیر استانی به ثبت رسیده است.
محسنی اژه ای ادامه داد: ۵۷ هزار و ۵۸۷ مکاتبه از سوی مردم به قوه قضاییه ارجاع شد و همه آنها بلااستثنا مطالعه شدند و برای آنها دستور صادر شده است. در حوزه ارتباط با مردم از ۴۰ سامانه که برای رفاه مردم، دسترسی سریع آنها، جلوگیری از فساد و سرعت بخشیدن به کار مردم ایجاد شده بود، پرده برداری شد و ۲۰ سامانه هم در هفته قوه قضاییه راه اندازی میشود.
وی با بیان اینکه بیشتر ابلاغهای ما به صورت الکترونیکی و بسیاری از رسیدگیهای دادسراها و دادگاهها توسط سامانههای الکترونیکی انجام میشوند گفت: اگر مجلس و دولت بودجه خوبی به این امر اختصاص دهند، میتوانیم تمام رسیدگیها را الکترونیک کنیم. از طریق این سامانهها دیگر زندانی منتقل نمیشود و همین امر مشکلات امنیتی، مردم و رفت و آمد را کوتاه میکند، زیرا توسط سامانههای الکترونیکی جلسات برگزار میشوند و ارتباط زندانیان با خانوادههایشان به صورت الکترونیکی شده است.