تحولات لبنان رخدادی داخلی یا بحرانی جهانی؟

جهان،   4000410075 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

به‌رغم آنکه بسیاری، تحولات لبنان را تنها یک بحران سیاسی و اقتصادی داخلی در نظر می‌گیرند، اما ناظران بر این باورند که مسأله فروپاشی این کشور نه‌ تنها یک رخداد داخلی نیست بلکه سرآغازی برای یک نبرد طولانی‌ مدت منطقه‌ای و جهانی است.

به گزارش فارس، همزمان با تشدید بحران سیاسی و اقتصادی در کشور لبنان و عدم دست‌یابی به یک راه حل مناسب برای پایان دادن به اختلافات در این کشور، صاحب‌نظران عرصه سیاسی از احتمال بروز یک بحران بین‌المللی در پی فروپاشی لبنان خبر می‌دهند.

روزنامه الکترونیکی «رأی الیوم» به تازگی در یادداشتی به قلم «کمال خلف» روزنامه‌نگار فلسطینی می‌نویسد: «اکثر ناظران به وضعیت کنونی لبنان به عنوان بحرانی داخلی و با صبغه اقتصادی می‌نگرند که نیازمند پاره‌ای اصلاحات از جمله تشکیل دولت است؛ دولتی که اگر اقداماتش را بدون اصلاحات اقتصادی و مالی آغاز کند، کشور در سراشیبی فروپاشی قرار می‌گیرد».

نویسنده می‌افزاید، غالب نخبگان لبنان اظهارات‌ عمیق‌تری را درباره یک بحران نظام سیاسی یا معضلی ساختاری در کُنه این کشور مطرح می‌کنند که ترکیب موجودیتی آن مانع ایجاد نهادهای حکمرانی اثرگذار می‌شود؛ اما در هر دو مورد، هیچ گونه چشم‌اندازی برای راه‌حل در کار نیست.

در ادامه این یادداشت با استناد به گزارش اخیر دیدبان اقتصاد لبنان صادره از بانک جهانی، آمده است به احتمال زیاد، از نیمه قرن نوزدهم تا کنون، بحران مالی و اقتصادی که لبنان اکنون با آن دست و پنجه نرم می‌کند، جزء ده‌ بحران بد یا شاید هم یکی از سه بحران سخت جهانی است.

نویسده اضافه می‌کند که بر اساس گزارش مذکور، در رویارویی با این چالش‌های بسیار بزرگ، کوتاهی‌های مستمر در اجرای سیاست‌‌‌های نجات‌دهنده در سایه نبود قوه مجریه در لبنان، اوضاع اقتصادی و اجتماعی بد و آرامش اجتماعی شکننده در این کشور را تهدید می‌کند و هیچ چشم‌اندازی برای یک نقطه عطف وجود ندارد.

رأی الیوم به نقل از نگارنده می‌آورد به علت گره خوردگی همیشگی لبنان با بحران‌ها و جنگ‌های شدید منطقه و ماهیت گروه‌های سیاسی داخلی این کشور که عموما ریشه‌ آن‌ها با صف‌بندی‌های منطقه‌ای و جهانی بزرگتری در ارتباط است، در بحران داخلی این کشور و احتمالات مطرح شده برای فروپاشی یک بحران بین‌‌المللی نهفته است که باعث می‌شود این کشور به یکی از محتمل‌ترین گزینه‌ها برای تبدیل شدن به عرصه جدید رقابت‌‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تغییر حالت دهد. 

نویسنده بر این باور است که این امر ممکن است بعدها لبنان را از یک کشور با بحران اقتصادی به یک بحران پیچیده در سطح جهانی بدل کند که حل‌وفصل آن به مدت زیادی زمان نیاز داشته باشد.

نگارنده توضیح می‌دهد: «به این معنا که این بحران از صبغه داخلی خود به یک بحران با بُعد بین‌المللی تبدیل می‌شود و کشمکش‌های داخلی آن، بازیگران این عرصه و منافع آن‌ها شکل متنوعی به خود می‌گیرد و گروه‌های داخلی تحت تأثیر عوامل فرقه‌ای، ایدئولوژیکی و گزینه‌های سیاسی برای قدرت گرفتن یا حمایت به خارج پناه می‌برند».

در ادامه این یادداشت اشاره شده است که حتی تلاش واشنگتن برای ترجیح دادن حمایت صرف از ارتش لبنان از میان دیگر نهادهای این کشور به بهانه حفظ ثبات داخلی و در شرایطی که بحران اقتصادی بر این کشور سایه افکنده، [گامی است] که گروه بزرگی در بیروت مطلقا آن را به همین صورت تفسر نخواهند کرد به‌ویژه آنکه واشنگتن در کشاندن لبنان به این بحران در چارچوب راهبرد فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ نقش داشت؛ اقدامی که در راستای تضعیف جنبش حزب‌الله لبنان انجام گرفت و دولت آمریکا در جریان آن برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را به جلوگیری از ارسال کمک‌های اقتصادی و مالی به این کشور تشویق کرد.

نویسیده می‌گوید: «به‌رغم آنکه گفتمان رسمی لبنان از حمایت خاص آمریکا از ارتش به عنوان یک مورد نجات در رویارویی با نابه‌سامانی [داخلی] استقبال می‌کند؛ اما پشت‌ پرده از نگرانی برخی گروه‌های سیاسی حکایت دارد؛ نگرانی‌ از اینکه آمریکا در شرایط فروپاشی کشور دستش را بر گزینه ارتش قرار داده تا بعدها این ارتش مستقیما به یکی از نهادهای وابسته به سیاست‌‌هایش مبدل شود».

در ادامه این یادداشت با طرح این پرسش که «آیا واشنگتن از ارتش و تمام نهادهای امنیتی کشور حمایت خواهد کرد یا مطابق با معیارهایی گزینشی عمل خواهد کرد»، اشاره می‌‌شود که شاید رویکردها در قبال حمایت آمریکا از ارتش لبنان بنا بر شرایطی از مرحله تمجید به وارد فاز شک و تردید شود؛ اما باید در نظر داشت که در لبنان، اجماعی بزرگ درباره نقش ارتش و عملکرد آن در حفظ امنیت و ثبات داخلی این کشور وجود دارد.

دولت آمریکا تصمیم گرفته است که امسال به ارتش لبنان ۱۲۰ میلیون دلار پول اعطا کند که این مبلغ از افزایش پانزده میلیون دلاری کمک آمریکا در مقایسه با سال‌های گذشته حکایت دارد.

کشور لبنان پس از انفجار بندر بیروت وارد یک بحران سیاسی شده است؛ لبنان در تاریخ چهارم آگوست سال ۲۰۲۰ (۱۴ مرداد) در بندرگاه بیروت شاهد  انفجاری مهیب بود؛ انفجاری که بیش از ۱۹۰ کشته و ۶۵۰۰ مجروح به دنبال داشت.

به دنبال این انفجار و تشدید بحران سیاسی در این کشور «حسان دیاب»‌ نخست‌وزیر پیشین این کشور استعفا کرد و «مصطفی ادیب» با رأی پارلمان لبنان به عنوان مأمور تشکیل کابینه در این کشور انتخاب شد با این حال، او نیز پس از گذشت چند هفته انصراف خود را اعلام کرد تا اینکه «سعد الحریری»‌ نخست‌وزیر اسبق لبنان به عنوان مأمور جدید تشکیل کابینه در این کشور انتخاب شد؛ اما او نیز تا امروز موفق به تشکیل کابینه جدید نشده و با رئیس‌جمهور لبنان به اختلاف برخورده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۰۷۳۸۱۸۱۰:۰۵:۲۲ ۱۴۰۰/۴/۱۱
لابي صهيونيستها جهت حذف حزب ا..همه تلاش خودرا انجام ميدهند وافزايش قدرت حزب ا.. را در لبنان بر نمي تابند
نجیب۲۰۷۳۸۲۵۱۰:۱۱:۴۴ ۱۴۰۰/۴/۱۱
تنها راه نجات لبنان استفاده از رهبری واحد آن هم سید حسن نصرالله است. هیچ راه دیگری نیست. آمریکا فقط فکر ذلیل کردن مسلمانان است.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  2. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  3. بزک کردن تروریست ها !

  4. دستگاه دیپلماسی بخواند/ پروژه محاصره ژئوپلیتیکی و زنگ خطر حذف ایران از معادلات منطقه‌ای

  5. کشف اجساد شکنجه شده در دمشق

  6. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  7. هشدار دادستانی کشور به افرادی که موجبات ترس مردم را فراهم می‌آورند

  8. حقوق کارمندان در سال آینده ۲۰ درصد افزایش می‌یابد   

  9. حمید فرخ نژاد: مخاطبام و درآمدم از دست رفت، تو ایران شاهانه زندگی میکردم

  10. واکنش الجولانی به حملات اسرائیل: سوریه وارد جنگ جدید نخواهد شد

  11. عراقچی: بسیج فوری کشورهای منطقه برای توقف تجاوز اسرائیل و تخریب سوریه ضروری است

  12. سفیر ایران در سوریه: ۴۲ میلیون دلار پول برای چه باید در سفارت باشد/ یک دلار هم در سفارت نیست

  13. کارت‌های سوخت جمع آوری می‌شود / شیوه جدید سهمیه بندی بنزین اعلام شد  

  14. اولین واکنش جولانی به تجاوز گسترده رژیم صهیونیستی به سوریه

  15. واکنش فرمانده اسبق نیروی قدس سپاه به تحولات سوریه

  16. عربستان رسما میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ شد  

  17. مخالفت شدید نماینده مجلس با واردات خودرو کار کرده

  18. نتانیاهو: به جنگ علیه «محور ایرانی در منطقه» ادامه می‌دهیم

  19. اولین واکنش ظریف به سقوط بشار اسد

  20. پزشکیان: رخدادهای فعلی منطقه گواه سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از اختلاف کشورهای اسلامی است

  21. توضیح صدا و سیما درباره دلیل عدم پخش زنده سخنان رهبری

پربحث‌های هفته

  1. چرا اسد رفت؟!

  2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

  4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

  7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

  9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  10. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  11. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  12. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

  14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  16. قانونی حساس و بازتاب هایی حساس تر !

  17. بزک کردن تروریست ها !

  18. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

  19. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

  20. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

  21. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

  22. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

  23. ظریف را آمریکا و اروپا تحریم کرده اند، ما هم در داخل تحریمش کنیم؟/گرانی ها بخاطر عملکرد دولت پزشکیان نیست

  24. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

  25. بشار اسد از سوریه خارج شد؟!  

آخرین عناوین