اختلاف «حریری» و «عون»بر سر چیست؟

جهان،   4000431084

استراتژیست لبنانی بر این باور است که «سعد الحریری» با دور زدن قانون اساسی و سلب صلاحیت‌های «میشل عون» به دنبال تصاحب سهمیه وزارتخانه‌های کلیدی در لبنان بوده است.

اختلاف «حریری» و «عون»بر سر چیست؟/ سهمیه‌بندی وزارتخانه‌های کلیدیبه گزارش مهر سعد الحریری، نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه لبنان پس از ۹ ماه تعلل و بستن راه‌های داخلی و خارجی برای بازگشت به کاخ نخست وزیری، از تشکیل دولت انصراف داد و تصمیم گرفت به سمت انتخابات پارلمانی فرار کند. در واقع، حریری با تحریک علیه حزب الله مبارزات انتخاباتی خود را آغاز کرد؛ مبارزاتی که مقدمات آن را آمریکایی‌ها و فرانسوی‌ها آماده کرده بودند. واشنگتن و پاریس خواستار شکل‌گیری اکثریت پارلمانی علیه حزب الله بوده و هستند.

به هر حال، سعد الحریری اکنون کاخ ریاست جمهوری را ترک کرده است. وی که در روز ۲۲ اکتبر سال ۲۰۲۰ برای تشکیل دولت جدید لبنان منصوب شد، در آن زمان متعهد شد که به منظور جلوگیری از فروپاشیِ کشور به سرعت یک دولت از متخصصانِ غیر حزبی را تشکیل دهد اما آنچه واقعاً اتفاق افتاد این بود که طی ماه‌های بعد از انتصاب بیشترین ویرانی‌ها در زمینه معیشت مردم اتفاق افتاد.

در همین ارتباط باید گفت که قیمت دلار همزمان با استعفای حریری از ۷ هزار پوند به ۲۲ هزار پوند افزایش یافت. در واقع، دولت متخصصانی که حریری درباره آنها صحبت می‌کرد، بیش از آنکه متخصص در حوزه اقتصادی باشند، نمایندگان حزب او و شرکایش بوده‌اند. در همین ارتباط، خبرنگار مهر گفتگویی را با «امین حطیط» استراتژیست و تحلیلگر برجسته لبنانی ترتیب داده است که مشروح آن را مطالعه می‌کنید؛

*همانطور که می‌دانید سعد الحریری به تازگی از سِمَت خود به عنوان نخست وزیر مکلف لبنان استعفا داده است. این درحالی است که در طول ۹ ماه همگان انتظار تشکیل دولت از سوی او را داشتند. شما پس از این استعفا چه سناریوهایی را برای آینده لبنان متصور هستید؟

پس از استعفای حریری از پست خود دو سناریو در لبنان مطرح است. سناریوی اول همان اجرای قانون اساسی است. بر این اساس، «میشل عون» رئیس جمهور لبنان بلافاصله رایزنی‌های خود با نمایندگان پارلمان را کلید می‌زند تا پس از توافق با آنها نخست وزیر مأمور به تشکیل کابینه را معرفی نماید. در این صورت، نخست وزیر مکلف نیز پس از توافقات لازم با رئیس جمهور، کابینه را تشکیل می‌دهد.

سناریوی دوم این است که لبنان همچنان هیچ دولت جدیدی را به خود نخواهد دید و دولت پیشبرد امور به فعالیت‌هایش ادامه خواهد داد. با توجه به شرایط کنونی، به نظر نمی‌رسد که در آینده نزدیک شاهد تشکیل دولت جدید لبنان باشیم.

*یکی از عوامل استعفای حریری اختلافات ریشه‌ای او با رئیس جمهور میشل عون بوده است. اختلافات میان دو طرف عمدتاً در چه زمینه‌هایی بود؟ در رابطه با تعداد وزرای دولت و نیز شخصیت‌هایی که باید در پست‌های وزارتخانه‌ای گمارده می‌شدند، حریری و عون چه اختلافاتی داشتند؟

اختلافات زیادی میان میشل عون و سعد الحریری وجود داشته است. سعد الحریری به دنبال بسط تسلط و هیمنه خود بر کابینه بوده است. حریری در طول مدت زمان گذشته تلاش کرد تا با حمایت ایالات متحده آمریکا، میشل عون را از قدرت ساقط کند و اجازه ندهد او از اختیاراتش در قانون اساسی برخوردار باشد.

در حقیقت، حریری و عون بر سَر میزان اختیارات خود در زمینه تشکیل کابینه اختلاف داشتند. رئیس جمهور می‌گفت که طبق قانون باید یک سوم اعضای کابینه را او انتخاب کند. این درحالی است که حریری هراس داشت که در صورت تحقق چنین چیزی، رئیس جمهور بر کابینه مسلط شود.

از سوی دیگر، سعد الحریری نمی‌خواست انتخاب وزیر دادگستری را بر عهده میشل عون بگذارد. علت این مسأله هم آن است که حریری می‌ترسید در این صورت به پرونده‌های تعدادی از نزدیکانِ وی که در نهادها و مؤسسات دولتی مسئولیت داشته و یا دارند، رسیدگی شود.

در همین حال، حریری قصد داشت کنترل وزارتخانه‌های کلیدی را نیز در دست داشته باشد. از جمله این وزارتخانه‌ها می‌توان به وزارت اقتصاد و وزارت خارجه اشاره کرد که حریری تلاش می‌کرد شخصیت‌های متحد خود را در رأس امور این وزارتخانه‌ها بگمارد.

*سعد الحریری پس از استعفا از پست خود هجمه‌ها علیه حزب الله لبنان را کلید زده است و تلاش می‌کند دیگر احزاب و جریان‌های سیاسی را علیه این گروه مقاومتی تحریک کند. ارزیابی شما از نقش حزب الله در صحنه سیاسی لبنان چیست؟

حزب الله همواره به دنبال جلوگیری از ظهور و بروز شکاف و خلأ سیاسی در لبنان بوده است. از آنجایی که ایجاد خلأ سیاسی گام نخست به سمت فروپاشی لبنان محسوب می‌شود، حزب الله تمام تلاش خود برای ممانعت از تحقق چنین چیزی را انجام داده و می‌دهد. درست به همین دلیل است که حزب الله از همان ابتدا با سناریوی استعفای حریری از پست خود به شدت مخالفت کرد و حاضر نشد با آن موافقت کند.

حزب الله پیشتر نیز کاملاً با استعفای دولت «حسان دیاب» مخالف بود، زیرا اعتقاد داشت که چنین چیزی می‌تواند به ظهور و بروز خلأ سیاسی در کشور منجر شود. با این حال، شاهد بودیم که دیاب از پست خود استعفا داد.

در همین حال، حزب الله لبنان تلاش زیادی کرد تا راه را برای تشکیل دولت توسط «مصطفی ادیب» فراهم کند اما در نهایت او نیز از پست خود استعفا داد. در دوره زعامت حریری نیز حزب الله مسیر را تسهیل کرد اما در نهایت حریری تصمیم به استعفا گرفت.

من معتقدم که حزب الله طی سالیان اخیر به طور کلی همواره با یک نگرش استراتژیک به موضوع تشکیل دولت در لبنان نگریسته است. هدف اصلی و اساسی حزب الله لبنان جلوگیری از ظهور و بروز فتنه در کشور بوده است؛ فتنه‌ای که ممکن است به درگیری‌های خیابانی منجر شود. حزب الله همواره مواضع خود را به صورت کاملاً حکیمانه و در راستای حفاظت و حراست از منافع لبنان اتخاذ کرده است.

*برخی گزارش‌ها مبنی بر نقش آفرینی‌های خارجی در موضوع استعفای سعد الحریری از پست خود منتشر شده است. به نظر شما آیا عربستان سعودی و فرانسه نقش بسزایی در استعفای حریری داشته‌اند؟

بدون شک باید گفت که عربستان سعودی نقش مستقیم و مهمی در استعفای سعد الحریری از پست خود داشته است. حریری هیچگاه جرأت نداشت دولتی تشکیل دهد که سعودی با آن مخالف باشد. عربستان سعودی طی ماه‌های گذشته از ضعف حریری در تشکیل یک دولتِ ضد حزب الله به شدت ناراحت بود و این ناراحتی را به اشکال مختلف نشان داد. حریری نیز که می‌دانست در چنین شرایطی قادر به تشکیل دولت نیست از پست خود استعفا داد.

فرانسه نیز به همین صورت در استعفای حریری نقش داشته است. در طول مدت زمان گذشته فرانسه تلاش کرد تا طرح خود برای تشکیل کابینه جدید را به لبنانی‌ها تحمیل کند اما حریری نتوانست طرح پاریس را به احزاب لبنانی تحمیل نماید. در نتیجه او مجبور به استعفا از پست خود شد.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  2. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  3. بزک کردن تروریست ها !

  4. دستگاه دیپلماسی بخواند/ پروژه محاصره ژئوپلیتیکی و زنگ خطر حذف ایران از معادلات منطقه‌ای

  5. کشف اجساد شکنجه شده در دمشق

  6. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  7. هشدار دادستانی کشور به افرادی که موجبات ترس مردم را فراهم می‌آورند

  8. حقوق کارمندان در سال آینده ۲۰ درصد افزایش می‌یابد   

  9. حمید فرخ نژاد: مخاطبام و درآمدم از دست رفت، تو ایران شاهانه زندگی میکردم

  10. واکنش الجولانی به حملات اسرائیل: سوریه وارد جنگ جدید نخواهد شد

  11. عراقچی: بسیج فوری کشورهای منطقه برای توقف تجاوز اسرائیل و تخریب سوریه ضروری است

  12. سفیر ایران در سوریه: ۴۲ میلیون دلار پول برای چه باید در سفارت باشد/ یک دلار هم در سفارت نیست

  13. اولین واکنش جولانی به تجاوز گسترده رژیم صهیونیستی به سوریه

  14. واکنش فرمانده اسبق نیروی قدس سپاه به تحولات سوریه

  15. عربستان رسما میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ شد  

  16. مخالفت شدید نماینده مجلس با واردات خودرو کار کرده

  17. نتانیاهو: به جنگ علیه «محور ایرانی در منطقه» ادامه می‌دهیم

  18. اولین واکنش ظریف به سقوط بشار اسد

  19. پزشکیان: رخدادهای فعلی منطقه گواه سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از اختلاف کشورهای اسلامی است

  20. کارت‌های سوخت جمع آوری می‌شود / شیوه جدید سهمیه بندی بنزین اعلام شد  

  21. توضیح صدا و سیما درباره دلیل عدم پخش زنده سخنان رهبری

پربحث‌های هفته

  1. چرا اسد رفت؟!

  2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

  4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

  7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

  9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  10. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  11. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  12. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

  14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  16. قانونی حساس و بازتاب هایی حساس تر !

  17. بزک کردن تروریست ها !

  18. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

  19. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

  20. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

  21. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

  22. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

  23. ظریف را آمریکا و اروپا تحریم کرده اند، ما هم در داخل تحریمش کنیم؟/گرانی ها بخاطر عملکرد دولت پزشکیان نیست

  24. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

  25. بشار اسد از سوریه خارج شد؟!  

آخرین عناوین