به گزارش ایکنا، امروز ۱۶ مردادماه، چهل و یکمین سالروز تشکیل جهاددانشگاهی است. این نهاد محصول انقلاب اسلامی و هدف آن پیشرفت مراکز علمی و گسترش کمی و کیفی تحقیقات در دانشگاههاست و با اعتقاد به اینکه تحقیقات اساس رشد فناوری ملی تلقی میشود، گسترش تحقیقات و شکوفایی استعدادها را سرلوحه برنامههای خود قرار داده است. امام خمینی(ره) در این باره میفرماید: «مهمترین عامل در کسب خودکفایی و بازسازی، توسعه مراکز علمی و تحقیقاتی و تمرکز و هدایت امکانات و تشویق کامل و همهجانبه مخترعان و مکتشفان و نیروهای متعهد و متخصص است که شهامت مبارزه با جهل را دارند و از لاک نگرش انحصاری علم به شرق و غرب درآمده و نشان دادهاند که میتوانند کشور را روی پای خود نگه دارند.» همچنین، مقام معظم رهبری در مورد جهاددانشگاهی فرمودند: «مجموعه شما (جهاددانشگاهی) یک حرفی زد که بحمداللّه این حرف امروز تقریباً در کشور ثابت شده است. جهاددانشگاهی از اول خواست بگوید که نیروهای مؤمن، حزباللهی، انقلابی و کمربستگان انقلاب آنچنان که دشمن میخواهد وانمود کند، عبارت نیستند از یک عده مردمی که از دانش، معرفت، تخصص و تجربه تهی هستند.»
به مناسبت چهل و یکمین سالروز تشکیل این نهاد انقلابی با سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی، درباره برنامهها و فعالیتهای مختلف این نهاد انقلابی گفتوگو کردیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
خبرنگار: مهمترین اقدامات و برنامههای فرهنگی جهاددانشگاهی در چهل و یکمین سال فعالیت آن چه خواهد بود؟
فعالیتهای فرهنگی جهاددانشگاهی در مراکز و ساختارهای سازمانی آن انجام میشود و جهتگیری آنها نیز براساس اهداف معین است. اکنون کشور با بحرانهای مختلف اقتصادی و اجتماعی مواجه است و اگر برای حل جدی آنها چارهای اندیشیده نشود، شاید خطرات جدی جمهوری اسلامی را تهدید کند، لذا همت مسئولان به ویژه دولت جدید باید صرف برنامهریزی سریع برای حل مشکلات براساس اولویتها و نیز ساخت جامعهای الگو در آینده شود. لذا فعالیتهای فرهنگی به ویژه رسانهای باید معطوف به بیان مشکلات و ارائه راه حل از سوی نخبگان و کارشناسان باشد و توجه به قشر ضعیف و محروم از موارد مهمی است که حوزه فرهنگی به ویژه سازمان دانشجویان میتواند اقدامات خوبی را انجام دهد.
خبرنگار: جهاددانشگاهی رفع نیاز کشور را سرلوحه فعالیت خود قرار داده است. در این راستا چه موانعی وجود دارد؟
اولین مانع، نبود اراده در نخبگان سیاسی برای پیشرفت است، در حالی که پیشرفت باید مسئله اول کشور باشد، بهویژه پیشرفت دانشبنیان و تحقق اقتدار اقتصادی دانشبنیان یا به گفته مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی باید متکی بر توان ملی باشد. چون اراده نداریم، بالطبع برنامهریزی درازمدت وجود ندارد. در چنین شرایطی با هر تغییر سیاسی در کشور و تغییر مدیران، برنامهها مجدداً از صفر شروع میشوند، چراکه گروههای سیاسی در ایران همیشه با نفی کامل گروه سیاسی حاکم، قدرت را به دست میگیرند و آن را مسبب مشکلات میدانند. لذا هم مسئولان و هم برنامهها را تغییر میدهند و کشور با حالت زیگزاگ یا سینوسی و سعی و خطا مواجه است.
نخبگان سیاسی و علمی باید برای اداره کشور همدل باشند که نیستند؛ اگر چنین بود با برنامهریزی درازمدت، برای سازمانی انقلابی که قرار است مسیر پیشرفت را میانبر طی کند، مأموریت و امکانات در نظر گرفته میشد. البته در حال حاضر براساس تشخیصمان از نیاز کشور مأموریت تعریف میکنیم.
خبرنگار: در روزهایی که کشور عمیقاً با تحریم مواجه است، برای ایجاد روحیه خوداتکایی و فرهنگ جهادی در میان جوانان از چه سازوکاری بهره میگیرید؟
انجام فعالیتهای شاخص علمی و فناورانه و نیز تجاری و کاربردی کردن نتایج تحقیقات به منظور الگوسازی توان کشور در تولید و سپس، تأسیس شرکتهایی خارج از این نهاد، از جمله برنامههاست. این اقدامات باعث میشود که روحیه خودباوری تقویت شود و افتخار به هویت ملی افزایش یابد و در پی تولید حرفهای، جامعه هم از نتایج آن بهرهمند میشود و این امر موجب تقویت روحیه خوداتکایی در جوانان خواهد شد.
خبرنگار: مهمترین دستاوردهای فرهنگی جهاددانشگاهی طی چهار دهه فعالیت چیست و برای بهبود آنها چه برنامهای دارید؟
خودباوری را در نسل جوان تقویت کردهایم و قادریم کارهای شاخص فرهنگی، علمی و فناورانه را انجام دهیم و منابع مالی آنها را تأمین کنیم و نیز تأسیس دو خبرگزاری ایسنا و ایکنا حاصل همین خودباوری است. بزرگترین دستاورد جهاددانشگاهی در حوزههای فنی و مهندسی، کشاورزی و پزشکی تقویت خودباوری و رفع نیازهای ملی به ویژه در شرایط تحریم بوده است.
خبرنگار: آیا جهاددانشگاهی در جایگاه حقیقی خود شناخته شده و مورد حمایت قرار گرفته است؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد جهاددانشگاهی فرمودند: «مولود مبارک انقلاب اسلامی». چرا معظمله چنین فرمودند؟ شاید به این علت باشد که از ابتدا مسیر حرکت خود را به درستی انتخاب کرده و فعالیتهای ارزشمند بسیاری را انجام داده و البته فراز و نشیب هم داشته است. همچنین این نهاد توسعه فرهنگی، علمی و فناورانه و نیز کاربردی کردن آن را به منظور حل مشکلات کشور به عنوان رسالت و مأموریت خود انتخاب کرده و براساس فعالیتهایی که با تشخیص کاملاً درستی انجام داده، در جامعه شناخته شده است.
بیشترین حمایت معنوی و مادی از سوی رهبری صورت گرفته است. در زمینه استفاده از دستاوردها هم بسیار تلاش کردهایم و تحریمها ما را مجبور به استفاده از توان داخلی کرده است. البته از تولیدات فناورانه حمایت نمیشود، اما همچنان میکوشیم که پروژه شاخصی به ما بدهند تا از نتایج آن استفاده شود.
خبرنگار: این نهاد برای کمک به کنترل کرونا چه اقداماتی را انجام داد؟
از ابتدای شیوع این ویروس برای تولید فناوری ساخت کیتهای تشخیص کرونا تلاش کردیم و هماکنون این کیتها در یک شرکت دانشبنیان تولید میشود. همچنین تولید مواد ضدعفونیکننده و لباسهای محافظ کادر درمان بلافاصله در دستور کار قرار گرفت، اما با ورود تدریجی سایر سازمانها و بخش خصوصی و تأمین نیاز، تولید آنها را متوقف کنیم و به فعالیتهای فناورانه خود پرداختیم.
علاوه بر این، برای تولید واکسن کرونا و تأمین منابع مالی آن، به وزارت بهداشت اعلام آمادگی کردیم، اما برای انجام این کار انتخاب نشدیم، چراکه به نظر میرسید قرار نیست کار به کاردان سپرده شود و یک سازمان غیرتخصصی مجاز است که در هر زمینه و با هر هزینهای فعالیت کند، اما فرصت تولید واکسن به یک سازمان تخصصی و موفق در حوزه پزشکی داده نمیشود. همچنین به منظور انجام آزمایشهای مربوط به آنتیبادی در بهبودیافتگان کرونا، مواد اولیه آن تولید شده است که در اختیار آزمایشگاههای معیّن قرار میگیرد.