اختلالات روانی در پساکرونا افزایش پیدا می‌کند/ کرونا «امنیت روانی» مردم را خدشه‌دار کرده است

گروه اجتماعی الف،   4000719093

یک روانشناس اجتماعی با بیان اینکه با پایان کرونا، با سونامی ناشی از اختلالات روانی مواجه خواهیم بود، گفت: مسئولان باید از همین امروز به فکر سلامت روان مردم در دوران پساکرونا باشند تا جامعه با مشکلات جدیدی مواجه نشود.

اختلالات روانی در پساکرونا افزایش پیدا می‌کند/ کرونا «امنیت روانی» مردم را خدشه‌دار کرده است

ندا مصطفوی در گفت‌وگو با آنا درخصوص زندگی پساکرونا و مشکلاتی که مردم از لحاظ روحی و روانی می‌توانند با آن دست و پنجه نرم کنند، اظهار کرد: به واسطه واکسیناسیون سراسری و رعایت پروتکل‌های بهداشتی آمار مرگ و میر و مبتلایان به کرونا درحال فروکش کردن است و دیر یا زود این بیماری هم به اتمام می‌رسد، اما نکته مهمی که مسئولان و وزارت بهداشت نباید از آن غافل شوند، بروز اختلالات روانی در دوران پساکروناست و این اتفاق با شکل‌گیری آسیب‌های اجتماعی روانی در جامعه ظهور پیدا خواهد کرد.

هر نوع تهدید در جامعه منجر به بروز اختلالات روانی می‌شود
وی ادامه داد: ویروس کرونا دو سال پیش وارد کشور شد و نوعی تهدید و فشار را نه تنها به مردم ما بلکه به تمام مردم جهان وارد کرد و طبق علم روانشناسی و جامعه‌شناسی، هر نوع تهدید و فشار موجب بروز مشکلات روانی بین مردم خواهد شد و دیر یا زود خود را نشان می‌دهد، بنابراین از امروز باید چاره‌ای اندیشید تا جلوی سونامی اختلالات روانی در جامعه گرفته شود. برخی افراد به واسطه درگیری با ویروس کرونا، بعضی از عزیزان خود را از دست داده‌اند و برخی دیگر ازدواج خود را عقب انداخته‌اند و برخی دیگر از لحاظ تحصیلی دچار مشکل شدند و این موارد بار روانی دارد و موجب عصبی شدن افراد خواهد شد و نتیجه آن هم این می‌شود که افراد با کوچکترین اتفاق نمی‌توانند خشم خود را کنترل کنند. بنابراین آمار بزه، سرقت، نزاع و دیگر آسیب‌های اجتماعی در جامعه افزایش پیدا خواهد کرد.

چه اختلالات روانی در ایام پساکرونا به سراغ افراد می‌آید؟
این روانشناس اجتماعی افزود: افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال شخصیتی، اختلال روانی و اختلال دوقطبی می‌تواند بعد از اتمام کرونا جامعه را دربر بگیرد. بنابراین چه خانواده‌ها و چه مسئولانی که در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی فعال هستند باید با فرهنگ سازی جلوی بروز اختلالات روانی در جامعه را بگیرند. فردی که دچار اختلال روانی شده باشد، غیرقابل پیش بینی بوده و به‌صورت غیرارادی دست به هر کاری می‌زند و معمولاً این افراد برای رسیدن به هدف شخصی خودشان در هر زمینه‌ای دست به خشونت می‌زنند. بنابراین خوب است که مسئولان وزارت بهداشت تمام تلاش خود را برای واکسیناسیون سراسری انجام می‌دهند اما باید فکری هم به دوران پساکرونا داشته باشند. متأسفانه فرهنگ پیشگیری در کشور ما آن‌طور که باید و شاید شکل نگرفته است و مسئولان منتظر می‌مانند تا مشکل و آسیبی در جامعه بروز پیدا کند و بعد از آن به فکر برطرف کردن آن می‌افتند. این درحالی است که اگر به موضوع پیشگیری توجه شود، هم از نظر مالی و هم از نظر جلوگیری از بروز مشکلات جدید به نفع کشور خواهد بود.

مصطفوی با بیان اینکه با شروع هر پیک این بیماری در کشور نوعی استرس جدید به مردم وارد می‌شود، اظهار کرد: از آنجا که جهان پاسخی برای این بیماری قبل از شروع آن نداشت، لذا مردم جهان با نوعی استرس و اضطراب شدید مواجه شدند و نه تنها درخصوص این بیماری بلکه اگر در زندگی برای یک پدیده‌ای از قبل آماده نباشیم و پاسخی نداشته باشیم، دچار دلهره، نگرانی، استرس و اضطراب خواهیم شد و همین موارد زمانی سخت‌تر می‌شود که به عنوان یک آسیب جدی در جامعه بروز پیدا می‌کند. استرس ناشی از شروع هر پیک در جامعه می‌تواند زمینه‌ساز بروز یک آسیب اجتماعی باشد.

 وی تصریح کرد: کشورها و جوامعی که از لحاظ سیستم بهداشت روانی و بهداشت جسمی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشند، می‌توانند درصورت بروز پدیده‌های نوظهور مقاوم باشند. البته که ویروس ناشناخته و منحوس کرونا اکثر کشورهای دنیا را با مشکل مواجه کرد، اما حرف ما این است که کشورهای پیشرفته دنیا از آنجا که بروز آسیب‌های اجتماعی در جامعه را زمینه‌ساز آسیب‌های خشن مانند بزه و نزاع می‌دانند، لذا تمام تلاش خود را برای کنترل روح و روان مردم انجام می‌دهند. کشور ما در حوزه کنترل اختلالات روانی و جلوگیری از بروز آسیب‌های اجتماعی مشکل دارد.

این روانشناس اجتماعی گفت: استرس ناشی از بروز بیماری کرونا می‌تواند روابط بین خانواده‌ها را به هم بزند و از آنجا که مردم در دوران کرونا بیشتر دور از اجتماع بودند، لذا بعد از اتمام کرونا، بازگشت به گذشته کمی سخت و زمان‌بر خواهد بود. شما فرزندانی را در نظر بگیرید که در ایام کرونا به دنیا آمدند و یا در این دوران حدود ۳ سال سن دارند، این افراد که بیشتر در محیط خانواده بودند، چطور می‌توانند در اجتماع حضور پیدا کنند. بنابراین از همین امروز باید فکری برای دوران پساکرونا و اجتماعی کردن مردم کرد.

مصطفوی ادامه داد: کشور ما تا به حال با مشکل این‌چنینی مواجه نشده است، چراکه بیماری کرونا زندگی همه مردم را به انواع مختلف تحت تأثیر قرار داد و به همین دلیل نمی‌توان نظر داد که سونامی اختلالات روانی در جامعه بعد از اتمام کرونا تا چه اندازه ادامه خواهد داشت. اما در اینکه ما بعد از کرونا با مشکلات روانی مواجه خواهیم بود، شکی نیست.

کرونا، میزان استرس و اضطراب در جامعه را بالا برد
وی با اشاره به بالا بودن میزان استرس و اضطراب در کشور، تصریح کرد: میزان استرس در کشور ما متأسفانه بالا بود و با شیوع ویروس کرونا بالاتر هم رفت. از طرفی همان‌طور که گفته شد، بالا رفتن اضطراب و استرس در کشور منجر به بروز آسیب‌هایی نظیر نزاع در جامعه می‌شود. آمار نیز در ایام کرونا حکایت از بالا رفتن آسیب‌هایی نظیر نزاع، بزه، سرقت و حتی طلاق دارد و توصیه ما به مسئولان مربوطه این است که همان‌طور که عزم جدی در واکسیناسیون سراسری دارند، در حوزه جلوگیری از آسیب‌هایی که می‌تواند در ایام پساکرونا شکل بگیرد، برنامه‌ریزی کنند.

این روانشناس اجتماعی افسردگی، پرخاشگری و گرایش به اعتیاد را از دیگر مواردی عنوان کرد که می‌تواند در ایام پساکرونا افزایش پیدا کند و افزود: اگر در جامعه امنیت روانی وجود نداشته باشد، مابقی کارها نیز پیش نخواهد رفت و اگر هم پیش برود، مشکلاتی وجود خواهد داشت و ما معتقدیم اگر امنیت روانی هر فردی در جامعه تهدید شود، قطعاً اختلالات جدی در زندگی پیش خواهد آمد که این اختلالات حتی می‌تواند زمینه طلاق نیز شود.

وی با بیان اینکه انسان‌ها در طول زندگی همواره به امنیت روانی و احساس این موضوع نیاز دارند، خاطرنشان کرد: اگر امنیت روانی از جامعه‌ای برود، مردم به ناخودآگاه به سمت آسیب‌های جدی کشیده خواهند شد و در نتیجه جامعه‌ای سالم نخواهیم داشت. معمولاً وقتی بحران جدی در کشور صورت می‌گیرد، اختلالات روانی ناشی از آن بحران حین بحران بروز پیدا نمی‌کند. دقیقاً مانند جنگ؛ وقتی جنگ به اتمام برسد تازه مردم با مشکلات و اختلالات روانی ناشی از بحران مواجه می‌شوند و در کشور ما که تجربه جنگ تحمیلی را داشته است، طبیعی است که به این موضوع توجه کنیم. بنابراین از امروز باید برای جلوگیری از بروز آسیب‌های اجتماعی پساکرونایی فکری کرد، در غیر اینصورت با جامعه‌ای مواجه خواهیم شد تا از لحاظ روانی با مشکل مواجه است.

مسئولان از حالا به فکر جلوگیری از بروز آسیب‌های پساکرونایی باشند
مصطفوی با بیان اینکه بازگشت به گذشته نیازمند زیرساخت و برنامه‌ریزی است، گفت: از طرفی باید برای مردم فرهنگ سازی شود که برای حل مشکلات روانی باید به مشاوره رجوع کنند و درحال حاضر برخی افراد اصلاً به سمت مشاوران نمی‌روند. این درحالی است که استرسی که ناشی از مبتلا نشدن افراد به بیماری بین افراد به‌وجود آمده، قطعاً به انواع مختلف نظیر وسواس بروز پیدا خواهد کرد. فردی که دچار اختلال روانی شده باشد، این احتمال وجود دارد که به فکر خودکشی هم برود و معمولاً این افراد دچار کم‌خوابی و کم‌اشتهایی نیز می‌شوند و باید به تناسب شدت گرفتاری افراد و برای درمان ضعف اختلالی که به‌وجود آمده به کلینیک‌های مشاوره مراجعه کرد. متأسفانه مردم گمان می‌کنند که فقط درصورت بروز بیماری‌هایی که عوارضی روی جسم آنها دارد، باید به پزشک مراجعه کنند. اما عدم مراجعه به روانشناسان و روانپزشکان می‌تواند زمینه بروز بیماری‌های دیگر را نیز فراهم کند. به‌خصوص در شرایط فعلی که بیماری کرونا، موجب بروز اختلالات روانی در جامعه شده است.

این روانشناس اجتماعی گفت: افرادی که شب خواب کامل ندارند و در روز احساس خستگی می‌کنند و بعضاً به فکر آسیب رساندن به خود هستند، جزو افرادی محسوب می‌شوند که دچار اختلال روانی شده‌اند و این اختلال می‌تواند روی شغل و حتی ارتباط با خانواده خودش نیز تأثیر بدی داشته باشد. بنابراین در اینکه اختلالات روانی در ایام پساکرونا به سراغ افراد خواهد آمد که شکی نیست اما بهترین راهکار برای جلوگیری از افزایش انواع اختلالات روانی نظیر وسواس و اضطراب این است که مسئولان از همین امروز برنامه جامعی برای کنترل این موضوع داشته باشند و از طرفی مردم و خانواده‌ها نیز باید درصورت مواجه با مشکلات روانی به کلینیک‌های مشاوره رجوع کنند تا گرفتار آسیب‌های اجتماعی ناشی از این اختلالات نشوند.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  3. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  6. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  6. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  14. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  15. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  16. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  17. هم فرصت، هم تهدید!

  18. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  19. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  20. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  21. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  22. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  23. دیوانه یا عاقل؟!

  24. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  25. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

آخرین عناوین