نظام تامین اجتماعی چند لایه در استرالیا، هلند و کانادا چطور کار می‌کند؟

گروه اجتماعی الف،   4000822072

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به  نظام چندلایه تامین اجتماعی و نظام فراگیر بیمه در استرالیا، هلند و کانادا پرداخت. 

نظام تامین اجتماعی چند لایه در استرالیا، هلند و کانادا چطور کار می‌کند؟

به گزارش الف، نظام مستمری نقش بسزایی در تأمین امنیت مالی افراد مسن ایفا می کند که این نقش با بهبود سیستم بهداشت و درمان و در نتیجه افزایش طول عمر افراد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ چراکه نسبت به نسل های پیشین، نسل های فعلی و آتی زمان بیشتری از عمر خود را در دوران بازنشستگی سپری می کنند. در نتیجه تبیین و استفاده از نظام درآمدی بازنشستگی که بتواند نیاز گروههای فعلی و آینده مستمری بگیران را به بهترین وجه ممكن تأمین کند، بسیار حیاتی است.

اما بدیهی است نمی‌توان پاسخ منحصر به فردی را برای نظام بهینه مذکور پیدا کرد و مطمئنا بسته به ویژگی ها و شرایط مختلف کشورها راهکارهای متفاوتی را برای تأمین نیازهای این گروههای مختلف جامعه ارائه می‌شود.

به تازگی مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «ساختار نظام چندلایه تأمین اجتماعی و نظام فراگیر بیمه مطالعه موردی استرالیا، هلند و کانادا» (لینک) تلاش کرده ساختارهای مختلف حمایتی و مستمری و تامین اجتماعی را در کشورهای یادشده معرفی کند در بخشی از این مطلب مدل‌های حمایت چندلایه تامین اجتماعی از سوی سازمان‌های بین‌المللی نیز آمده است. در ادامه گزیده‌ای از گزارش را می‌خوانید.

از یک نظام مستمری کارآمد انتظار می رود که بتواند عایدی کافی را در یک فضای پایدار تأمین و همچنین از سیاستهای بازار کار و رشد اقتصادی کشور نیز حمایت کند. حال این سؤال مطرح است که آیا می توان به همه این اهداف به کمک تنها یک برنامه دست یافت؟ پاسخ روشن است، خیر.

این مهم در واقع اصلی ترین دلیلی است که حرکت به سمت نظام های بازنشستگی چندلایه در کشورهای مختلف را موجب شده است. نظامهای چندلایه امکان متنوع سازی کل برنامه تأمین اجتماعی را از طرفی همچون نحوه تعهد به پرداخت مزایا (برای نمونه مزایای معین در مقابل مشارکت معین)، رویکرد خصوصی و عمومی، داوطلبانه یا اجباری بودن برنامه، انواع تأمین مالی و ... را مهیا می کنند.

بنابراین، چنین نظامی امکان دستیابی به اهداف متعدد نظام درآمدی بازنشستگی را برای کشورها فراهم می آورد.

کشورهای بسیاری نظام مستمری خود را براساس نظام چندلایه، همراه با لایه های عمومی و خصوصی طرح ریزی کرده اند. یک نظام بازنشستگی سه لایه، دو لایه اجباری (یا شبه اجباری) و یک لایه داوطلبانه را در بر گرفته است.

عمده کشورهای جهان، به نوعی دارای لایه اول مستمری که شامل پرداخت مستمری هایی از جانب دولت بدون مشارکت افراد است (سیستم امنیت اجتماعی) می‌باشند. عمدتا این عایدی ها در زمان افزایش بیکاری یا زمانی که عواید مستمری دیگر لایه ها کاهش یابد، نقش مهم تری ایفا می نمایند. در جامعه ای که جمعیت پیر رو به افزایش است، نقش این لایه حمایتی می تواند بیشتر آشکار شود. لایه دوم برنامه های گسترده ای مانند مزایای معین، مشارکت معین و مشارکت معین فرضیه و همچنین انتخاب بین رویکردهای عمومی و خصوصی را ارائه می کند و لایه سوم در واقع یک انتخاب داوطلبانه است که می تواند شامل پس انداز بازنشستگی فردی و یا برنامه هایی با کمک کارفرما برای ایجاد پس انداز باشد.

استراليا

استرالیا، کشوری با یک نظام تأمین اجتماعی سه لایه است و اکثر مردم استرالیا در دو الی سه لایه قرار دارند. استرالیا جزو کشورهایی است که بیشترین میزان پوشش جمعیت در سن کار را برای بازنشستگی دارد. در کشور استرالیا کارفرمایان موظفند تقریبا به تمام کارکنان خود خدمات بازنشستگی ارائه دهند، بدین ترتیب کارکنان نیز به صورت خودکار به این طرح ها می پیوندند. این طرحها می توانند در قالب لایه های مشارکتی و غیر مشارکتی باشند و همچنین این صندوق ها پوشش های مختلفی را برای افراد جامعه در نظر گرفته اند. 

به طور کلی کشور استرالیا به خوبی توانسته است شهروندان خود را تحت پوشش این صندوق ها قرار دهد و با تقسیم بندی افراد در این لایه ها توانسته است بسیاری از معضل های نظام بازنشستگی را حل کند. استراليا سه لایه حمایتی در نظام تأمین اجتماعی خود دارد: لایه اول: مستمری سن، لایه دوم: مزایای اضافه تضمینی، لایه سوم: پس انداز بازنشستگی اختیاری.

هلند

هدف سیستم تأمین اجتماعی هلند تأمین درآمد برای شهروندانی است که به دلیل بیماری، از کارافتادگی، بیکاری یا پیری در روند کار شرکت ندارند یا دیگر مشارکت نمی کنند. همچنین در شرایط خاص، در صورتی که درآمد شهروندان از محل کار یا از مزایای بیمه اجتماعی، نسبت به هزینه های عمومی زندگی کافی نباشد یا در صورت هزینه های استثنایی کودکان، هزینه های پزشکی خاص شهروندان می توانند درآمد اضافه و تکمیلی را مطالبه کنند.

ساختار تأمین اجتماعی در کشور هلند به صورت چندلایه است که در هر کدام از این لایه ها، دولت و بخش خصوصی دارای ساختار، کارکرد و وظایف مشخصی هستند. در نظام تأمین اجتماعی هلند هم طرح هایی با ساختار مزایای معین و هم طرح های با ساختار مشارکت معین تعبیه شده است تا وجوه مختلف برای تأمین اجتماعی و آزادی عمل و انتخاب برای افراد جامعه میسر شود. 

لایه اول سیستم تأمین اجتماعی در هلند از خدمات اجتماعی و بیمه های اجتماعی تشکیل شده است… بیمه های اجتماعی را می توان به بیمه های ملی و بیمه های کارکنان تقسیم کرد. در کنار بیمه های اجتماعی که با مشارکت تأمین مالی شده و فعالیت می کنند، خدمات اجتماعی در سیستم تأمین اجتماعی هلند را دولت از طریق مالیات تأمین می کند. همه افرادی که از لحاظ مالی دارای درآمد هستند موظف به پرداخت حق بیمه، بیمه ملی و مالیات هستند البته باید این نکته را توجه داشت که بسته به اینکه فرد معلول، یا دچار از کارافتادگی یا بیکار باشد مزایایی برای آنها در نظر گرفته شده است. 

از طرف دیگر بیمه های کار، با حق بیمهای که مربوط به درآمد کارکنان است (کسری از درآمد افراد که وابسته به مقدار درآمد است) تأمین می شود. در سال ۲۰۱۹ مجموع نرخ بیمه ملی و مالیات در نظر گرفته شده برای افراد بسته به پلکان های مالیات از ۳۶ درصد تا حداکثر ۵۱٫۷۵ درصد درآمد افراد بود.

کانادا

كاندا سابقه طولانی در بهبود امنیت درآمدی بازنشستگی برای شهروندان خود دارد. سابقه برنامه‌های مستمری مربوط به محل کار که کارفرمایان ارائه می کنند به اواسط قرن نوزدهم برمی گردد. در سال ۱۹۱۹، دولت فدرال برای تشویق به اجرای برنامه های بازنشستگی مربوط به محل کار، قانون مالیات بر درآمد را وضع کرد. با توجه به افزایش نرخ فقر در میان سالمندان، دولت فدرال در اوایل دهه ۱۹۵۰ به تدوین برنامه بازنشستگی گسترده با طرح امنیت سالمندان اقدام کرد و یک برنامه حمایتی برای ماليات تدوین کرد. در سال ۱۹۶۶ دولت کانادا طرح بازنشستگی کانادا و دولت کبک طرح بازنشستگی کبک را اجرایی کردند که یک برنامه مشارکتی برای تکمیل طرح بازنشستگی کانادا بود.

در سال ۱۹۶۷ دولت کانادا درآمد مكمل تضمین شده (GIS) را که یک حمایت هدفمند مالیاتی است، برای سالمندان با درآمد پایین ایجاد کرد. از آن زمان، اصلاحات قابل توجهی در نظام درآمدی بازنشستگی رخ داده است تا ضمن تأمین درآمد کافی برای افراد در دوران بازنشستگی، آنان بتوانند از سطح استاندارد زندگی مطابق زمانی که به کار مشغول هستند بهره مند شوند و نیز پایداری برنامه های موجود حفظ شود.

همانند بیشتر کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، نظام در آمدی بازنشستگی کانادا به صورت سه لایه تعریف شده است. که در آن، عایدی ناشی از طرح امنیت سالمندان با نرخ ثابت، درآمد پایه لایه اول را تشکیل می دهد. در این لایه همچنین طرح در آمد مکمل تضمینی شده بر پایه آزمون وسع به منظور هدف گذاری بهتر اقشار کم در آمد به عنوان مکملی برای طرح امنیت سالمندان پیش بینی شده است.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  3. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  6. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  14. هم فرصت، هم تهدید!

  15. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  16. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  17. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  18. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  19. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  20. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  21. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  22. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  23. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  24. دیوانه یا عاقل؟!

  25. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

آخرین عناوین