افزایش خوش بینی ها به مذاکراتی حساس و پیچیده

گروه سیاسی الف،   4000919044 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

"لورنس نورمن" خبرنگار و نویسنده مشهور نشریه وال استریت ژورنال به تازگی در مقاله ای، چشم امید آمریکا در مذاکرات جاری را چین و روسیه دانسته و عملا تاکید کرده که واشنگتن از طریق آن ها به دنبال اثرگذاری بر رفتار و رویکردهای تهران در قالب معادله هسته ای است.

افزایش خوش بینی ها به مذاکراتی حساس و پیچیده

به گزارش الف، دور جدید مذاکرات هسته ای وین در شرایطی به تازگی آغاز شده که تحلیلگرانِ بین المللی، با توجه به شروع مجدد مذاکرات هسته ای در دولت جدید ایران، تا حد زیادی نسبت به حصول نتیجه ای ملموس در قالب معادله هسته ای ایران خوش بین شده اند. با این حال، اندکی پس از آغاز مذاکرات، آمریکا و اروپا، ایران را متهم کردند که از برخی اصول توافق شده در دورهای قبلی مذاکرات وین(در دولت حسن روحانی)، عقب نشینی کرده است. 

با آغاز دور جدید گفتگوها از روز پنجشنبه(18 اذرماه) در وین، "میخائیل اولیانوف" نماینده روسیه در مذاکرات هسته ای در موضع گیری گفت: "ما رفع برخی سوتفاهم ها که موجب ایجاد تنش و اختلاف در چهارچوب مذاکرات هسته ای شده بودند را مدیریت کردیم. در این راستا، تمامی طرف ها بر تعهد خود به انجام اقدامات سازنده جهت احیای توافق هسته ای برجام تاکید کردند". 

با این وجود، "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا از موضعی زیاده خواهانه  از آماده شدن کشورش جهت انجام اقدامات بیشتر علیه ایران در بحبوحه تشدید نگرانی ها از شکست احتمالی مذاکرات سخن گفته است. "جن ساکی" سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید در موضع گیری گفته است: "رئیس جمهور بایدن از تیم خود خواسته تا آماده باشند و در صورت شکست دیپلماسی، دیگر گزینه ها را بررسی و ارائه کنند". 

قبل از آغاز مذاکراتِ روز پنجشنبه نیز "لیز تراس" وزیر خارجه بریتانیا در موضع گیری تهدیدآمیز این مذاکرات را آخرین شانس ایران جهت حصول توافق دانست. رژیم صهیونیستی نیز در همین زمینه دیپلماسی گسترده ای را آغاز کرده و از طریق رایزنی با مقام های آمریکایی و به طور خاص تشدید تحرکات نظامی خود تهدید می کند که آماده انجام اقدامات نظامی علیه برنامه اتمی ایران است. سران این رژیم  از ابتدای آغاز مذاکرات نیز مدام از ضرورت انجام اقدامات قهری علیه ایران سخن گفته اند و هرگونه دیپلماسی با تهران را کاملا رد کرده اند. مساله ای که قویا از سوی ایران رد شده و تهران تاکید کرده که تسلیم فشارهای اینچنینی نخواهد شد. 

مقام های روسی در جریان مذاکرات جاری اینطور ادعا کرده اند که ایران تا حدی راضی شده تا برخی مسائل توافق شده در دورهای قبلی مذاکرات وین را نیز مد نظر قرار دهد و در واقع مذاکراتی که در دولت قبلی ایران آغاز شده را نیز مورد توجه قرار دهد.  

با این حال یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران به تسنیم گفت: پیشنهادات و نظرات ارائه‌شده از سوی هیأت ایرانی در گفت‌وگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد و مذاکره‌کنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاه‌ها پیش خواهند رفت.

وی افزود: هیچ تجدید نظری در موضع ما نبوده و پیش نویس های پیشنهادی پس گرفته نشده اند. طرفهای مقابل پذیرفتند که به تفصیل درباره مطالبات ایران گفتگو کنند.

در عین حال، "علی باقری کنی" مذاکره کننده ارشد ایران نیز در دور جدید مذاکرات، با خوش بینی بیشتری ظاهر شده است. وی در این رابطه گفته است: "آنچه امروز احساس می کنم، از آنچه جمعه گذشته احساس کردم، متفاوت است. من احساس کردم که دیگر طرف های برجامی، تمایل و اراده جدی جهت ورود به مذاکرات موثر و نتیجه محور دارند...آنچه ایران هفته گذشته پیشنهاد کرد، منعکس کننده دیدگاه های آن در مورد پیش نویسِ 20 ژوئن بود. ما به گفتگو و مذاکره ادامه می دهیم". 

برخی منابع خبری و تحلیلگران، به طور خاص تاکید داشته اند که طرف های غربی(به طور خاص دیپلمات های اروپایی و آمریکایی)، در جریان مذاکرات جاری در وین، تا حد زیادی به روسیه و البته تا حد کمتری به چین امید بسته اند تا شاید از این طریق ایران را قانع سازند که به سمت انعقاد یک توافق، البته با انعطاف پذیری بیشتر حرکت کند. 

البته که در این میان، بحث های زیادی در مورد متن های احتمالی توافق میان ایران و طرف های بین المللی برجام در جریان است با این حال این بدان معنا نیست که نقاط اختلاف به آسانی رفع خواهند شد. 

در این چهارچوب، برخی ناظران وتحلیلگران غربی و منطقه ای هنوز هم از دست بالایِ ایران در مذاکرات جاری سخن می گویند. به طور خاص "توماس فریدمن" ستون نویس سرشناس روزنامه نیویورک تایمز بحران جاری در چهارچوب معادله هسته ای ایران را ناشی از بی فکریِ ترامپ و نتانیاهو ارزیابی کرده و تاکید کرده که اکنون جهان در حال دست و پنجه نرم کردن با تبعات بی خردی این رهبران سیاسی است(وی به طور خاص به پیشرفت های برنامه هسته ای ایران اشاره داشته و آن را آسیبی جدی برای منافع ملی آمریکا ارزیابی کرده است).

"لورنس نورمن" خبرنگار و نویسنده مشهور نشریه وال استریت ژورنال نیز به تازگی در مقاله ای نوشته است : «چشم امیدِ آمریکا در مذاکرات جاری هسته ای، چین و روسیه هستند و واشنگتن از طریق آن ها به دنبال اثرگذاری بر تهران در قالب معادله هسته ای است. با این حال، این دو کشور نیز به دلیلِ اصطکاکات جدی خود با آمریکا در مسائل گوناگون، همراهی چندانی با واشنگتن نشان نمی دهند که این موضوع، حجم چالش ها برای آمریکا را افزایش داده است».

با این همه، "انریکه مورا" نماینده اتحادیه اروپا در چهارچوب مذاکرات وین تاکید کرده که مذاکرات تا حصول نتیجه ادامه خواهد یافت. حال باید منتظر ماند و دید که آیا ماراتن هسته ای ایران در نهایت به توافقی ختم خواهد شد که تا حدی، تامین کننده دیدگاه و نظرات طرف های برجامی و بویژه ایران به عنوان کشوری که بیشترین آسیب را از بدعهدی های آمریکا و اروپا در چهارچوب معادله برجام دیده، باشد یا خیر.