۱۰ نکته ضروری برای حفظ سلامتی در شرایط هوای آلوده

گروه سلامت الف،   4001023015

آلودگی هوا در حال حاضر نه تنها به عنوان یک موضوع زیست محیطی، بلکه به عنوان یک مسئله جدی بهداشتی مطرح است. کیفیت پایین هوا می‌تواند چشم‌ها، بینی و گلو را تحریک کند، باعث تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماری‌های تنفسی شود و بر سیستم قلبی عروقی تأثیر بگذارد.

۱۰ نکته ضروری برای حفظ سلامتی در شرایط هوای آلوده

به گزارش ایسنا، تنفس هوای آلوده برای مدت طولانی می‌تواند مشکلات جدی‌تری ایجاد کند. در واقع تخمین زده می‌شود که آلودگی هوا سالانه عامل مرگ زودرس هفت میلیون نفر در دنیا باشد. بنابراین برای محافظت از سلامت خود و اطرافیان‌مان و مواجهه کمتر با خطرات آلودگی هوا چه باید کرد؟ در این گزارش ۱۰ نکته ضروری در مواجهه با هوای آلوده مطرح می‌شود.

آگاهی از وضعیت کیفیت هوا

اولین موردی که در خصوص آلودگی هوا باید بدانیم آگاهی از وضعیت کیفیت هوا است. AQI شاخصی است که برای گزارش روزانه‌ کیفیت هوا به کار می‌رود و به طور ساده با رنگ بندی‌های خاص نشان می‌دهد که هوای اطرافتان چقدر آلوده است و این حد از آلودگی چه اثراتی ممکن است بر سلامتی شما داشته باشد. در جدول زیر می­‌توانید اطلاعات کلی در این خصوص را ببینید.

برای دسترسی به اطلاعات شاخص کیفیت هوا در شهر تهران می‌توانید به سایت شرکت کنترل و کیفیت هوای تهران یا سامانه پایش کیفی هوای کشور مراجعه کنید. البته نرم افزارهای موبایلی نیز برای این منظور آماده شده است.

گروه‌های حساس چه کسانی هستند؟

کودکان، سالمندان و زنان باردار مستعد بیشترین ابتلا به بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا هستند. در این بین افراد دارای بیماری‌های قلبی و عروقی، تنفسی و آسم نیز بسیار آسیب پذیر هستند. در واقع ژنتیک فرد، بیماری‌های زمینه‌ای و تغذیه نیز بر حساسیت فرد به آلودگی هوا تاثیرگذار است.

در منزل بمانید و در و پنجره‌ها را ببندید

در شرایط آلودگی هوا برای افرادی که ضرورتی برای خروج از منزل ندارند، ماندن در خانه بهترین راهکار جهت جلوگیری از عوارض مخرب آلودگی هوا است. لازم است درب و پنجره‌ها را ببندید و در صورت داشتن تهویه متبوع آن را در حالت باز چرخش قرار دهید.

خانه را مرطوب نگاه دارید و از کشیدن سیگار اجتناب کنید

 از آنجا که آلودگی هوای سبب تحریک ناحیه فوقانی سیستم تنفسی و ایجاد سرفه نیز می­‌شود، بهتر است به طور مرتب آب بنوشید و از خشک شدن گلو جلوگیری کنید و یا رطوبت خانه را با استفاده از دستگاه‌های بخور متناسب کنید. در این شرایط کشیدن سیگار و استفاده از وسایل گرمایشی مثل شومینه سبب کاهش کیفیت هوا در منزل می­‌شوند. استفاده از گل و گیاهان آپارتمانی و استفاده از دستگاه­‌های تصفیه کننده هوا (حتما قبل از خرید مزایا و معایب آن را بررسی کنید) می­‌تواند در بهبود کیفیت هوای داخل خانه موثر باشد.

ورزش کردن و فعالیت بدنی را در فضای باز محدود کنید

اساس ورزش کردن حفظ تندرستی و سلامت جسم است، اما در روزهای آلوده این موضوع شکل دیگری به خود می­‌گیرد. ورزش کردن در فضای باز به خصوص فعالیت‌های سنگین و طولانی مدت مثل دویدن و دوچرخه سواری که سبب افزایش میزان تعداد تنفس می‌شود، سبب افزایش ریسک خطر سلامتی می­‌شوند. در روزهای آلوده ضروری است نرمش و ورزش را در منزل یا باشگاه­‌های ورزشی مسقف دارای سیستم تهویه انجام دهید.

از ماسک مناسب آلودگی هوا استفاده کنید

بعد از شیوع بیماری کووید-۱۹ استفاده از ماسک تقریبا به یک امر ضروری تبدیل شد. این موضوع در مورد آلودگی هوا نیز حتی بیشتر از بیماری کووید-۱۹ دارای اهمیت است با این تفاوت که ماسک‌های جراحی و یا سه لایه معمولی در خصوص آلودگی هوا تقریبا بی‌اثر هستند. ماسک‌های N۹۵(NIOSH-۴۲CFR۸۴)، KN۹۵(GB۲۶۲۶-۲۰۰۶) و FFP۲(EN ۱۴۹-۲۰۰۱) از موثرترین ماسک‌هایی هستند که تا ۹۵ درصد ذرات معلق را می­‌توانند با استفاده از استانداردهای شناخته شده بین‌المللی فیلتر کنند. لازم به ذکر است این ماسک‌ها در دو نوع بدون دریچه و دریچه‌دار تولید می‌شوند و توصیه می­‌شود افرادی که مشکوک به بیماری کووید-۱۹ هستند حتما از نوع بدون دریچه آن استفاده کنند و افراد دارای بیماری‌های قلبی و تنفسی و زنان باردار قبل از استفاده از این ماسک‌ها با پزشک خود مشورت کنند.

تا حد ممکن سعی کنیم از آلوده کردن بیشتر هوا بپرهیزیم

در روزهایی که هوا آلوده است کمتر از خودروی شخصی استفاده کنیم و ضمن رعایت فاصله گذاری اجتماعی استفاده از حمل و نقل عمومی را در اولویت قرار دهیم. سوزاندن زباله و شاخ و برگ درختان، نقاشی در و دیوار با استفاده از اسپری و انجام فعالیت‌هایی که به هر شکل تولید گردو غبار می­‌کنند را محدود کنیم. استفاده از خدمات الکترویک به منظور انجام امور بانکی، خریدهای روزمره می­‌تواند نقش بسیار مهمی در این موضوع داشته باشد.

مصرف انرژی را مدیریت کنیم

در فصول سرد سال مصرف سوخت در بخش خانگی افزایش می‌یابد و این امر سبب می­‌شود تا صنایع و نیروگاه­‌ها به منظور جلوگیری از توقف در تولید به مصرف سوخت‌هایی با کیفیت کمتر روی آورند. مدیریت مصرف انرژی در منزل ضمن کاهش هزینه‌ها سبب می­‌شود که استفاده از این نوع سوخت‌ها به کمترین مقدار برسد. استفاده از لامپ‌های کم مصرف، ترموستات‌های اتوماتیک یا هوشمند و تنظیم درجه حرارات منزل روی ۲۰ درجه سلسیوس، پوشیدن لباس متناسب با فصل، عایق کاری مناسب منزل و استانداردسازی شوفاژخانه می­‌تواند به این امر کمک شایانی کند.

مراقبت از سالمندان و افراد حساس به آلودگی هوا

خوب است بدانید طی تحقیقات صورت گرفته آلودگی هوا سبب تشدید شیوع و عوارض بیماری کووید-۱۹ می­‌شود، بنابراین در روزهایی که هوا در شرایط ناسالم است از احوال دوستان، همسایگان و خویشاوندان سالمند دارای بیماری‌های قلبی و تنفسی آگاه باشیم. با توجه به اینکه سکته قلبی و مغزی از مهم‌ترین عوارض و دلایل مرگ ناشی از آلودگی هوا است اقدام به موقع در این شرایط می­‌تواند سبب نجات زندگی این گروه حساس شود. مراقب باشید کسانی که دارای آسم هستند حتما اسپری‌های مخصوص خود را همراه داشته باشند.

به موضوع آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت اهمیت دهیم

بنابر اعلام معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، باید بدانیم که آلودگی هوا همه ما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اگر متوجه آن نباشیم تاثیرات جدی‌تری بر سلامت ما خواهد داشت. با تنفس هوای آلوده محکوم به زندگی با بیماری و مرگ زودرس هستیم، از سوی دیگر کیفیت هوایی که تنفس می‌کنیم به سبک زندگی و انتخاب‌هایی که هر روز انجام می‌دهیم بستگی دارد. بنابراین درباره اینکه آلودگی هوا چگونه بر شما تأثیر می‌گذارد و اینکه چگونه می­‌توانید در شغل، مدرسه و خانواده برای بهتر نفس کشیدن خود و دیگران موثر باشید به یکدیگر کمک کنیم.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

    2. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

    3. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

    4. امیرحسین ثابتی: بودجه هست، وزارت بهداشت آن را جای دیگری خرج می‌کند

    5. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

    6. سلام مجدد به قطعی برق خانگی!

    7. موافقت ایران با نظارت‌های شدیدتر در فردو؛ جزئیات ادعای جدید آژانس

    8. ضرورت توجه  به علل سقوط بشار اسد

    9. محسن رضایی: حداقل ۴ کشور به شورشیان سوریه کمک کردند

    10. زمانی که اردوغان به جوک‌های بشار اسد می‌خندید

    11. سفیر ایران: در صورت حمله تروریستی به عراق، کنار عراقی‌ها می‌جنگیم

    12. مک گرگور: ما سوریه را نابود کردیم تا به اینجا برسد!

    13. بیانیه مهم سپاه در خصوص سوریه

    14. چوغولی اروپایی‌ها به شورای امنیت درباره برنامه هسته‌ای ایران!

    15. نقشه ای که باید روزآمد شود

    16. دستگاه های اجرایی مکلف شدند تمام پرداختی کارکنان خود را در یک فیش حقوقی صادر نمایند

    17. فرمانده نیروی دریایی سپاه: پهپاد جدید ما دنیا را متعجب خواهد کرد

    18. قطع برق از شنبه دوباره رسمی می‌شود!

    19. خاطره رئیس قوه قضاییه از مسافرتش با یک متهم به استان کرمانشاه

    20. آخرین کسانی که سوریه را ترک کردند بچه‌های سپاه بودند

    پربحث‌های هفته

    1. چرا اسد رفت؟!

    2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

    3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

    4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

    5. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

    6. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

    7. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

    8. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

    9. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

    10. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

    11. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

    12. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

    13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: قبل از آنکه دیر شود، ایران را به سلاح هسته‌ای مجهز کنید/ نیمی از بی‌حجابی‌ها ناشی از اعتراض به وضع موجود است

    14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

    15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

    16. بزک کردن تروریست ها !

    17. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

    18. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

    19. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

    20. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

    21. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

    22. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

    23. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

    24. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

    25. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

    آخرین عناوین