به گزارش تسنیم، امیر قطر به زودی عازم آمریکا خواهد شد و با جوبایدن رئیس جمهور این کشور دیدار خواهد کرد.
الخیلج آنلاین در گزارشی در این باره آورده است: سفر «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر به آمریکا از آن جهت متمایز است که نخستین سفر یکی از سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به واشنگتن در دوره ریاست جمهوری جو بایدن محسوب میشود.
روابط استراتژیک قطر و آمریکا، بُعد خاصی به این سفر داده است، اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که شرایط این سفر را فراهم کرده است و در راس این عوامل میتوان به بحران روسیه و اوکراین و تحولات افغانستان اشاره کرد.
قطر یکی از شرکای اصلی آمریکا در جهان و از بارزترین متحدان آن در سطح کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و منطقه است. سفر تمیم بن حمد به واشنگتن نیز در چارچوب تقویت این روابط که طی سالهای اخیر شاهد پیشرفت قابل ملاحظهای بوده، انجام میشود.
«تمیم آل ثانی» اولین شخصیت مهم شورای همکاری دیدار کننده با «بایدن»
کاخ سفید 26 ژانویه 2022 اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در 31 ژانویه 2022 در واشنگتن با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر دیدار می کند.
سفر امیر قطر به آمریکا، نخستین سفر او از زمان روی کار آمدن بایدن و نخستین سفر یکی از رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به واشنگتن محسوب میشود.
طی یک سال گذشته بایدن، بارها تماس های متعددی با امیر قطر داشته و در آن آخرین تحولات افغانستان را بررسی و از قطر بابت انتقال نظامیان آمریکایی در افغانستان تقدیر و تشکر کرده است.
محورهای مهم مورد رایزنی کدامند؟
کاخ سفید اعلام کرد که بایدن و امیر قطر درباره حمایت از ملت افغانستان، تقویت همکاری تجاری و سرمایه گذاری بین واشنگتن و دوحه رایزنی خواهند کرد.
بایدن همچنین از تمیم بن حمد بابت تلاشهای فوق العاده و پیوسته قطر برای تضمین انتقال امن شهروندان آمریکایی و خارجی از افغانستان تشکر خواهد کرد.
کاخ سفید تاکید کرد که بایدن به سفر مهم تمیم بن حمد امید دارد و بر شراکت قوی بین آمریکا و قطر تاکید خواهد کرد.
انتظار میرود تمیم بن حمد و بایدن درباره مذاکرات احیای توافق هستهای ایران و تلاشها در جهت پایان جنگ در یمن تبادل نظر کنند.
خبرگزاری بلومبرگ نیز پیشتر گزارش داده بود که بایدن از امیر قطر بررسی امکان صادرات گاز به اروپا را خواستار میشود.
منابع مطلع گفتند که برخی مقامات آمریکایی رایزنیهایی با قطر درباره امکان صادرات گاز مایع طبیعی به اروپا داشتهاند.
در همین راستا منابع آگاه به بلومبرگ گفتند: حتی اگر عرضه بیشتر گاز به اروپا منافع سیاسی برای قطر به همراه داشته باشد، اما این کشور حوزه خلیج فارس نمیخواهد شرکای آسیایی خود را به خطر بیندازد و در صورت مختل شدن جریان صادرات گاز روسیه به اروپا، قادر نخواهد بود عرضه گاز طبیعی به این منطقه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
اهمیت قطر نزد آمریکا
«محمود علوش»، تحلیلگر سیاسی به اهمیت این سفر اشاره کرد و به الخلیج آنلاین گفت این سفر از آن جهت اهمیت دارد که سفر نخستین رهبر یک کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به آمریکاست و نشان دهنده اهمیتی است که قطر در رابطه با سیاست خارجی دولت بایدن قائل است.
وی در ادامه افزود: نقش مهم قطر این است که به عنوان کانال ارتباطی بین طالبان و آمریکا محسوب میشود و به طور کامل وارد درگیریهای ایران و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نشده است علاوه بر اینکه به عنوان یک کشور اصلی تولید کننده گاز حائز اهمیت است و همه این موارد، مسائلی هستند که اهمیت قطر برای منافع آمریکا در برخی مسائل بین المللی را حیاتی میکند.
علوش تاکید کرد که آنچه قطر را به متحد ویژه آمریکا در سطح شورای همکاری خلیج فارس تبدیل کرده است، عدم ورود آن به جنگ یمن است که تنشی را در روابط آمریکا با عربستان و امارات ایجاد کرده است.
وی درباره مساله گاز قطر نیز تصریح کرد که قطر یکی از بزرگترین صادر کنندگان گاز مایع در جهان است و آمریکا تلاش میکند از این کشور به عنوان ضامنی برای تداوم صادرات گاز به اروپا در صورت سوء استفاده روسیه از گاز به عنوان سلاحی علیه اروپا، استفاده کند. اما مشخص نیست دوحه بتواند آن نقشی را که آمریکا مد نظر دارد، ایفا کند.
علوش توضیح داد که قطر در حال حاضر با تمام ظرفیت به تولید گاز میپردازد و اکثریت گاز خود را به کشورهای آسیایی صادر میکند و آن هم به موجب قراردادهای طولانی مدتی است که امکان نقض آن وجود ندارد.
به گفته این تحلیلگر سیاسی، قطر بخشی از گاز خود را در بازار و خارج از قراردادهای طولانی مدت میفروشد که میتواند آن را به اروپا صادر کند، اما این مقدار برای تامین کل نیاز اروپا به گاز در صورت قطع گاز از سوی روسیه کافی نیست.
روابط آمریکا و قطر در دوره بایدن
طی سال اخیر نزدیکی روابط بین واشنگتن و دوحه بسیار قابل توجه بود و یکی از دلایل آن نقش آفرینی در بحران افغانستان بود که قطریها نقش ویژهای در مهار تحولات پس از کنترل طالبان بر افغانستان داشتند.
نزدیکی روابط بین دو کشور با درخواست کنگره آمریکا در ژانویه 2022 مبنی بر درج قطر در قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی 2022 به اوج خود رسید.
قطر همچنین مرکزی برای انتقال شهروندان آمریکا و سایر کشورهای غربی بود و آمریکا هیئت نمایندگی خود در افغانستان را نیز به دوحه انتقال داد.
این کشور همچنین هزاران نفر را که از افغانستان خارج شدند به صورت موقت پذیرفت و در پایگاه «العدید» جای داد.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا و «لوید آستن»، وزیر دفاع آمریکا نیز در سپتامبر 2021 و برای تشکر از قطر به دوحه رفته و در کنفرانس مطبوعاتی که نخستین نشست در نوع خود در منطقه به شمار میرفت با «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، وزیر خارجه قطر و «خالد العطیه»، وزیر دفاع قطر شرکت کردند.
قطر اکنون میزبان مذاکرات بین آمریکا و طالبان در تلاش برای ایجاد یک رویکرد بین المللی برای تحقق ثبات در افغانستان است.