پشت پرده خودنمایی داعش در افغانستان و پاکستان همزمان با بحران اوکراین

گروه سیاسی الف،   4001214072

درحالی که معمولا همه اخبار متفرقه جهان در سایه خبرهای بحران روسیه و اوکراین در حاشیه قرار می‌گیرد، دو انفجار تروریستی هم‌زمان در پاکستان و افغانستان حامل پیام‌های متعددی است.

پشت پرده خودنمایی داعش در افغانستان و پاکستان همزمان با بحران اوکراین

به گزارش الف، درحالی که مناقشه روسیه و اوکراین در کانون توجه رسانه‌های جهان قرار گرفته است، رخدادهای متعدد در مناطق مختلف معمولا به حاشیه رانده می‌شود؛ رخدادهایی که ممکن است پیامدهای نامعلوم در آینده نزدیک داشته باشد.

هم‌زمان با عملیات نظامی روسیه در خاک اوکراین، روز گذشته اخباری درباره تشدید تحرکات تروریست‌ها در افغانستان و پاکستان منتشر شد. بعد از نماز جمعه دیروز بر اثر یک انفجار تروریستی در شهرستان «پتان» در شرق افغانستان 2 نفر کشته و 20 تن دیگر زخمی شدند.

به فاصله کوتاهی از انتشار این خبر، منابع گزارش دادند که انفجار دیگری در مسجد پیشاور پاکستان رخ داد که در این جنایت خونین نزدیک به 60 نفر کشته و بیش از 200 تن زخمی شدند و داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

درحالی که انفجارهای تروریستی در افغانستان تا حدودی کاهش یافته بود، اواخر سال گذشته میلادی و هم‌زمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور، همواره اخباری از انفجارهای متعدد در مکان‌های مختلف به ویژه مساجد شیعیان این کشور منتشر می‌شد که تکفیری‌های داعش مسئولیت همه آنها را بر عهده می‌گرفتند.

در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی سابق، آمریکا از طالبان خواست تا به عنوان نیروهای نیابتی ایالات متحده به کشورهای همسایه افغانستان حمله کند اما گروه طالبان این خواسته آمریکا را نپذیرفت. درواقع مبنای حضور تروریست‌های تکفیری به شکل کلی و داعش به شکل ویژه در افغانستان ناشی از همین برنامه آمریکا بود.

درواقع داعش اکنون در افغانستان و مرزهای آن همان نقشی را ایفا می‌کند که آمریکا از طالبان می‌خواست.

اکنون نیز درحالی که حمایت‌های آمریکا از داعش در کشورهای عربی غرب آسیا همچون عراق و سوریه طی دوره اخیر با شدت بیشتری دنبال می‌شود، شاهد خودنمایی این گروه تروریستی در افغانستان و پاکستان نیز هستیم و بر همین اساس سوالاتی درباره پشت پرده این انفجارها به ویژه در زمانی که همه دنیا سرگرم اخبار جنگ اوکراین و روسیه هستند، مطرح می‌شود.

همانطور که مدارک و شواهد نشان می‌دهد و مقامات و نهادهای رسمی آمریکا از جمله شخص «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق این کشور بارها اعتراف کرده‌اند، بر کسی پوشیده نیست که داعش ساخته و پرداخته دست واشنگتن است. 

همچنین در جریان تحولات موسوم به بهار عربی در سال 2011 کاملا روشن شد که هدف آمریکا از سرازیر کردن تروریست‌ها به خاورمیانه ناامن‌سازی این منطقه و ایجاد درگیری‌های فرقه‌ای میان شیعیان و سنی‌هاست. در این میان کشورهای اسلامی غیرعربی همچون افغانستان و پاکستان نیز از این قاعده آمریکا مستنثنی نیستند.

طی دو دهه اخیر و بعد از اینکه آمریکا در جریان حملات خود به افغانستان و عراق و اشغالگری در خاک این کشورها نتوانست اهداف مورد نظرش را محقق کند؛ از تروریسم به عنوان ابزار اصلی جهت اجرای برنامه‌های خود استفاده کرده است. 

اما انفجارهای تروریستی متعدد در افغانستان و پاکستان به ویژه انفجارهای اخیر که در حاشیه اخبار حوادث اوکراین اتفاق افتاد، در شرایطی رخ می‌دهد که فضای عمومی و سیاسی این کشورها باب میل ایالات متحده نیست. کارشناسان بر این باورند که آمریکایی‌ها هنگام برنامه‌ریزی برای خروج از افغانستان مقدمات ورود تروریست‌های داعش از سوریه به افغانستان را فراهم کرده بودند.

به همین دلیل که هنگام حضور نظامیان آمریکایی در خاک افغانستان شاهد هیچگونه حمله تروریستی داعشی‌ها نبودیم و سناریو ظهور داعش در افغانستان بلافاصله بعد از خروج آمریکایی‌ها مجددا تکرار شد.

برخی ناظران بر این باورند که در بحبوحه آشوب‌های اروپا و پیامدهای ناشی از جنگ اوکراین نگرانی زیادی درباره سوءاستفاده تروریست‌ها از این اوضاع برای ورود به اروپا وجود دارد. بنابراین آمریکا در تلاش برای یافتن بستر جدیدی برای تروریست‌های داعش در خاورمیانه است.

پرواضح است که عناصر داعش با وجود تشدید تحرکات خود در سوریه و عراق و مناطق مرزی آنها ، اما قدرت بازسازی و احیای خود در این کشورها را ندارند. بنابراین افغانستان که هنوز بعد از ورود طالبان به یک ثبات سیاسی نرسیده است می‌تواند بستر مناسبی برای خودنمایی و تقویت داعش باشد.

از طرف دیگر برخی کارشناسان ارزیابی می‌کنند که تروریست‌های داعش با خودنمایی در افغانستان و پاکستان قصد دارند این پیام را به گوش آمریکایی‌ها برسانند که در هر منطقه‌ای آماده انجام عملیات هستند. به ویژه اینکه سازمان اطلاعات خارجی روسیه اعلام کرد که پایگاه التنف که تحت کنترل نیروهای آمریکایی در سوریه است شاهد آماده سازی و آموزش تروریست‌های وابسته به داعش برای انتقال آنها به اوکراین و استفاده از آنها در دونباس بوده است.

علاوه بر آن همزمانی انفجارهای پاکستان و افغانستان حامل پیام دیگری است مبنی بر اینکه آمریکا با وجود درگیری با روسیه و بحران پیچیده اوکراین همچنان اهداف خود در خاورمیانه را تحت نظر دارد و از منافعش در این منطقه دست نمی‌کشد.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  2. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  3. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  6. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  14. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  15. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  16. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  17. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  18. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  19. هم فرصت، هم تهدید!

  20. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  21. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  22. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  23. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  24. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  25. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

آخرین عناوین