حسن رحیمیزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ماهها تلاش برای بازگشایی مرز یزدان در شهرستان زیرکوه نتیجه داد و با استقرار نیروهای گمرک افغانستان در این مرز، بیش از ۳۰ کامیون این کشور برای بارگیری اقلام و کالاهای صادراتی وارد این پایانه مرزی شد.
وی با بیان اینکه خردهفروشی در این بازارچه مرزی از شهریورماه در حال انجام بود، افزود: با اینکه استقرار کارمندان گمرک افغانستان در این مرز وجود دارد، اما هنوز اطمینانی در مورد استقرار دائم گمرک این کشور وجود ندارد، پیگیریها برای اسقرار دائم گمرک افغانستان ادامه دارد.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی بیان کرد: از ۲۱ شهریور امسال تاکنون بیش از ۲ هزار و ۱۴۰ تن کالا به ارزش یک میلیون و ۳۱ هزار دلار از بازارچه مرزی یزدان به کشور افغانستان صادر شده است.
رحیمیزاده تصریح کرد: اقلام خوراکی از جمله ماکارانی، خامه، رب، بیسکویت و خرما از مرز یزدان در شهرستان زیرکوه صادر میشود و مردم روستای کلاته نظر افغانستان و روستاهای اطراف مایحتاج غذایی خود را از این بازارچه مرزی تامین میکنند.
اواخر سال ۱۳۹۳ بود که افغانستان بهصورت یک طرفه مبادلات مرزی از سه بازارچه دوکوهانه نهبندان، گلورده درمیان و یزدان زیرکوه در استان خراسان جنوبی را به حالت تعلیق درآورد و در این سالها صادرات و واردات کالا از طریق مرز رسمی ماهیرود در شهرستان سربیشه انجام شده است.
روز گذشته نیز مسئولان خراسان جنوبی طی جلسهای برای رونق مبادلات در بازارچههای مرزی ماهیرود و یزدان تصمیمگیری کردند. بر اساس مصوبات این شورا برای رونق فعالیت دو بازارچه مرزی ماهیرود و یزدان تصمیمگیری شد تا با بر طرف شدن مشکلات موجود مبادلات مرزی با افغانستان در سال آینده بهتر انجام شود.
حسین موهبتی، سرپرست معاونت امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در این جلسه اظهار کرد: با توجه به ضرورت ایجاد درمانگاه در سایت مرزی، فرمانداری سربیشه سرمایه گذاری را برای انجام این کار به کمیته پایش معرفی کرده است که اعضای شورای ساماندهی با واگذاری زمین در بازارچه مرزی ماهیرود برای انجام این کار موافقت کردهاند؛ فرمانداری سربیشه باید اقدامات لازم را با گرفتن استعلامهای مورد نظر در این خصوص انجام دهد؛ اگر ایجاد درمانگاه در بازارچه بخواهد انجام شود باید همه شرایط خاص و ضوابط مورد نظر در بازارچههای مرزی رعایت شود.
سرپرست معاونت امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در حوزه نرخ تعرفه خدمات مورد نظر در بازارچههای مرزی ماهیرود و یزدان اعلام کرد: تعیین نرخ تعرفه خدمات برای سال ۱۴۰۱ تنها برای محیط بازارچههای استان بر اساس قوانین موجود و تصمیم شورای ساماندهی باید مصوب شود که این تعرفه از ابتدای سال آینده قابلیت اجرا را خواهد داشت.
وی ادامه داد: در این راستا از دو سال قبل قراردادی با شرکت تعاونی مرزداران منعقد شده است که با اتمام مدت زمان آن در سال آینده باید در این زمینه هم تصمیمگیری شود.
موهبتی تصریح کرد: این کار در راستای برون سپاری امور به بخش خصوصی انجام شده تا با واریز سهم دولت به خزانه سهم خود را در این باره بر دارد و اگر مبادلات مرزی سال آینده رونق یابد با طرح درخواست در شورای ساماندهی میتوانیم در این خصوص تجدید نظر کنیم.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته با اجازه استاندار و ترک تشریفات شرکت تعاونی مرزداران ارائه خدمات در بازارچه مرزی ماهیرود را برعهده گرفت.
وی گفت: برای سال آینده ۳۰ هزار تومان تعرفه خدمات به ۴۰ هزار تومان افزایش یافته و سهم دولت افزایشی نداشته است همچنین این تعرفه برای ۱۷ مورد مد نظر در بازارچههای مرزی تعیین میشود که یکی از آنها تعرفه باسکول است.
موهبتی تصریح کرد: باید در بازارچه مرزی یزدان که هنوز دستگاههای مربوط مستقر نشدهاند برای ایجاد زیرساختهای مورد نظر باید اقدام شود؛ با توجه به این که شاهرخت به زودی به مرکز بخش تبدیل خواهد شد، برای ایجاد مهمانسرای گمرک در حاجی آباد، شاهرخت یا نقاط دیگر اقدامات لازم باید انجام شود.