به بهانه ویژه برنامه های ماه مبارک رمضان کپی‌های شکست‌خورده یا سوژه‌هایی برای ساخت فیلم و سریال؟

مینو خانی،   4010131066 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
کپی‌های شکست‌خورده یا سوژه‌هایی برای ساخت فیلم و سریال؟

ماه رمضان، ماه تغییر در بسیاری از امور زندگی است، از کم شدن ساعت کاری گرفته تا بیشتر شدن سفره‌داری‌ها. یکی از مهمترین تغییرات در برنامه شبکه‌های مختلف تلویزیونی است که همیشه ویژه‌برنامه‌هایی برای این ماه تدارک دیده می‌شود، تا لحظات عرفانی‌تر و معنوی‌تری را برای مخاطب بسازد. برای همین ویژه‌برنامه دعا و مناجات در سحر و افطار یا ترتیل قرآن در طول روز برای ختم قران کریم یکی از مهمترین برنامه‌هاست.

 ساخت سریال ویژه این ماه با مضمون و محتوای مناسب این ماه را هم به تغییرات قبلی اضافه کنیم. و اما ویژه‌برنامه‌های قبل از افطار که موضوع این یادداشت است. 

یادم نمی‌آید قبل از برنامه «ماه عسل» احسان علیخانی چنین برنامه‌هایی بود و یا چگونه ساخته می‌شد، اما علیخانی با «ماه عسل» که چند سال پیاپی ساخت و یک ساعت مانده به افطار آن را روی آنتن می‌برد، یکی از به یادماندنی‌ترین ویژه‌برنامه‌های مناسبتی ماه مبارک را ارایه کرد.

 سوژه‌هایی که گروه سازنده پیدا می‌کرد و به استودیو می‌آورد، در ذهن همه جای می‌گرفت، بقدری تاثیرگذار بود که یکی از موضوعات ارتباطی-اجتماعی افراد با هم بود، چه هم را می‌شناختند چه نمی‌شناختند. 

روایت قهرمانی‌ها، معجزات، شکست‌ها و پیروزی‌ها و صبوری‌ها و...از هر قشر و طبقه و شغل و...یک روز یک رزمنده به استودیو می‌آمد، روز دیگر یک مادر که معجزه شفای فرزندش را دیده بود، دیگری پزشکی بود که جان‌های زیادی را نجات داده بود و خلاصه داستان‌های جذاب و هیجان‌انگیز و در بسیاری موارد عبرت‌آموز. 

موسیقی تیتراژ همه «ماه عسل»ها به یادماندنی شده بود و هنوز هم می‌توان آنها را در پلی‌لیست‌ها پیدا کرد. گرچه در اواخر، خیلی‌ها گلایه داشتند که علیخانی دم افطار مخاطب را گریان بر سر سفره افطار می‌نشاند، نمی‌توانستند برنامه را نبینند چون فکر می‌کردند چیزی را از دست خواهند داد و در ارتباطات اجتماعی‌شان چیزی کم می‌آورند. ضمن اینکه آن زمان شبکه‌های اجتماعی و حضور فعال آحاد مردم در این شبکه‌ها نیز به شدت و گستردگی امروز نبود. البته که در هیچ موردی استثنائات را فراموش نمی‌کنم. 

به دلایل مختلف از جمله تکرار و کاهش انگیزه یا دلایل دیگر، علیخانی از ادامه ساخت این برنامه انصراف داد، اما نتیجه این شد که حالا همه شبکه‌های دیگر چنین برنامه‌هایی می‌سازند مثلا یکی، دو سال اخیرا برنامه «دعوت» از شبکه اول، «آدم‌های خوب شهر» از شبکه دوم، «مثل ماه» از شبکه سوم، «ماه ماه» از شبکه سلامت در حال پخش هستند. 

شبکه پنج هم اصولا برنامه‌ای تحت عنوان «جشن رمضان» داشت و دارد که اصولا کاظم احمدزاده اجرا می کرد و امسال بابک افرا و قدیسه صالحی اجرا می کنند. شبکه چهار هم که سه سالی است برنامه «زندگی پس از زندگی» را پخش می‌کند. 

با نیم نگاهی به این برنامه‌ها احساس می‌شود گویی در برنامه «ماه عسل» پخش شده در شبکه‌های مختلف، یک شبکه خیرین را دعوت می‌کند، یک شبکه سوژه‌های جذاب خانوادگی و دیگری هم سوژه‌های قهرمانی و دیگری، معجزه‌ها را. همه اینها خیلی خوبند اما هیچ کدام برند نشدند و وقتی برند نشدند یعنی در خاطر نخواهند ماند. غیر از برخی سوژه‌های «زندگی پس از زندگی» (آن هم فقط در سری اول یعنی سال 1399 که فضای وحشت‌زده کرونا توانست مخاطب خوبی جذب کند)، سوژه هیچ کدام از این ویژه‌برنامه‌ها در خاطر مخاطب نماند و در جامعه بازگویی نشد.

 نه مجری روحانی خوش‌رویِ خوش‌پوش شبکه اول توانست این جذابیت را ایجاد کند (چه بسا که خود وی بیشتر از سوژه برنامه، بستر گفتمان اجتماعی بود)، نه خیرین شبکه دو و نه افرادی که مرگ را تجربه کرده بودند. خصوصا که در بسیاری از موارد هیچ سند و مدرکی غیر از حضور برخی نزدیکان فرد هم ارائه نمی‌شود و برخی مهمان‌ها در روایت تجربه مرگ، به گونه‌ای غیرقابل باور ظاهر می‌شوند (مثل خانمی که امسال در برنامه تجربه چندین بار خود را روایت می‌کرد و نه چشم و لحن او و نه روایت شهادت‌دهندگان تجربه‌اش، نتوانستند اعتماد مخاطب را در راستی روایتش جلب کنند). شبکه سلامت هم که عموما کمتر از شبکه‌های دیگر توسط مخاطب عام دیده می‌شود پس قهرمان‌های او نیز گمنام می‌مانند. 

سوال اینجاست دلیل ساخت این همه برنامه مشابه که نتیجه ملموسی هم ندارد، چیست؟ آیا صرفا الزام ساخت ویژه‌برنامه است تا عده‌ای برنامه‌ساز بر سفره ماه مبارک بنشینند؟ یا ایجاد فضای روحانی و معنوی برای مخاطب جهت ارزش افزوده این ماه؟ یا آموزش و تاثیرگذاری و انتقال تجربه به مخاطب؟

 البته که اینها اهداف ارزشمندی است، اما وقتی برنامه دیده نمی‌شود (دلیل مدعا،اینکه بازگویی و روایت برنامه در جامعه دیده نمی‌شود) پس چه دلیلی بر ساخت هر ساله چنین برنامه‌های تکراری است؟ آیا همین تجربه و روایت زندگی‌ها نمی‌توانند سوژه یک فیلم داستانی شود؟ تا با جذابیتهای مختلف بصری و داستانی مخاطب را با خود همراه کنند؟ 

البته که به نظر می‌رسد شبکه پنج گوی سبقت را از بقیه شبکه‌ها ربوده است. اول اینکه ویژه‌برنامه‌اش، جشن است و نه روایت‌ها و تجربه‌های بدون سند، نه اشک‌انگیز است و نه عبرت‌آموز. خواننده می‌آید، مجری‌ها با هم گپ شاد می‌زنند و برنامه‌ساز تلاش کرده واقعا «جشن» بسازد تا با ماهیت واقعی این ماه مبارک همخوان باشد. 

دومین و مهمترین دلیل، این است زمانی که شبکه‌های دیگر در حال پخش ویژه‌برنامه‌های تکراری‌ بدون جذابیت‌شان هستند، سریال پخش می‌کند و می‌شود تنها انتخاب مخاطب دل‌زده از آن ویژه‌برنامه‌ها. خصوصا که سریال 30 قسمتی نساخته که مجبور به «آب بستن» به آن تا پایان ماه رمضان باشد، روایت‌های کوتاهی که گاه یک قسمت یا بیشتر هستند و مخاطب را با چندین روایت و موضوع با خود همراه می‌کند و هم عبرت‌آموز می شود، هم خاطره‌ساز و هم جذاب و مهمتر اینکه مخاطب احساس می‌کند به شعور او احترام گذاشته شده است. و باز خصوصا که روایت‌های جدید را برگزیده، مثلا «قصه ابراهیم» که روایت شهیدی که شهید نیست، بعد از سه دهه پیر و شکسته و با اسمی دیگر برمی‌گردد و نامش را بر تابلوی نام کوچه می‌بیند و خانه و همسرش را . و اشک و بغض راه زبانش را بیشتر می‌بندد.  

کاش مسوولان تلویزیون دست از ساخت ویژه‌برنامه‌های ماه رمضانی بی‌خاصیت که نتیجه آن هم هزینه برای صدا و سیماست و هم از دست دادن مخاطب دست بردارند و باور کنند مخاطب امروز شعور و درکی دارد که باید به آن احترام گذاشت و آن را جدی گرفت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۴۷۶۰۶۴۱۷:۱۱:۱۲ ۱۴۰۱/۲/۳
احسنت
ناشناس۲۴۷۶۰۸۵۱۷:۴۸:۰۵ ۱۴۰۱/۲/۳
چرا فیلم‌ها حال و هوای رمضان و روزه داری ندارد در این چند سالی؟
ناشناس۲۴۷۶۰۹۲۱۸:۰۷:۵۸ ۱۴۰۱/۲/۳
یک دکور گرانقیمت...یک مجری نچسب.....سوژهای تکراری ودیگر هیچ
ناشناس۲۴۷۶۰۹۸۱۸:۱۸:۳۶ ۱۴۰۱/۲/۳
به نظر من، برنامه زندگی پس از زندگی هنوز هم بسیار برنامه تاثیر گذاریه
مثبت نگر۲۴۷۶۱۰۱۱۸:۲۱:۵۷ ۱۴۰۱/۲/۳
متاسفانه عملکرد بعضیا باعث شده برای مردم اینگونه برنامه ها مثلا زندگی پس از زندگی باورپذیر نباشه و ادم فکر کنه دستوری ساخته شده البته این نظر من هست
ناشناس۲۴۷۶۱۰۹۱۸:۵۱:۱۰ ۱۴۰۱/۲/۳
زندگی پس از زندگی اتفاقا هم سوژه جدیدی داره و هم مخاطب خوبی.
ناشناس۲۴۷۶۱۱۳۱۸:۵۸:۵۹ ۱۴۰۱/۲/۳
ماليات را ما بايد بديم ، عده اي هم بايد اونو حيف و ميل كنند، تازه ، ماه عسل عليخاني هم همچين تعريفي نداشت، و بقول نويسنده، فقط كارمنداي ادارات نگاه ميكردند تا فرداش توي اداره موضوعي براي طرح داشته باشند.
ناشناس۲۴۷۶۱۲۰۱۹:۰۶:۵۳ ۱۴۰۱/۲/۳
حیف و میل بودجه صدا سیما برای ساخت برنامه های ابکی......برنامه ی ماه عسل احسان علیخانی در دوره ای جذاب بود (مثل دهه هشتاد) اما اگر همین الان هم باز اقای علیخانی مجدد ماه عسل را اجرا کند دیگر هیچ جذابیتی ندارد چراکه ذائقه ی مردم تغییر کرده است
ناشناس۲۴۷۶۱۵۷۲۱:۲۶:۴۹ ۱۴۰۱/۲/۳
کل برنامه های سیما را بچلونی یه قطره برنامه ای که بتونه مخاطب را به وجد بیاره نداره
ناشناس۲۴۷۶۲۱۹۰۰:۰۱:۲۹ ۱۴۰۱/۲/۴
آدم کاربلد برای صدا و سیما نگه نداشته اند که محتوای خوب بسازد
ناشناس۲۴۷۶۲۳۱۰۱:۰۸:۵۷ ۱۴۰۱/۲/۴
برنامه زندگی پس از زندگی یک کار تحقیقاتی است ولی نمی شود همه تحقیقات رو در تلویزیون نشان داد.
بی نام۲۴۷۶۲۳۵۰۱:۱۹:۵۹ ۱۴۰۱/۲/۴
بزرگوار نویسنده متن.....لطف کنید نظریات خود را به نام مردم اشاعه ندهید...فقط در یک مورد با شما کاملا مخالفم که سیاه نمایی میکنید...در مورد برنامه زندگی پس از زندگی..به جرات میتوان گفت تاثیر گذارترین برنامه در این چند سال اخیر است که با یک نظرسنجی واقعی میتوان فهمید که نظر شما در مورد این برنامه کاملا نادرست ومغرضانه است......انسان عاقل به اشارتی!!مگر کسی مثل شما نخواهد بپذیرداین مسایل را....
ناشناس۲۴۷۶۲۴۱۰۱:۳۸:۱۸ ۱۴۰۱/۲/۴
احسنت و آفرین
ناشناس۲۴۷۶۲۴۶۰۱:۴۶:۳۲ ۱۴۰۱/۲/۴
برنامه «زندگی پس از زندگی» واقعا هیچ چیز واقعی و به دردخوری ندارد. ببینید، کلا این که کسی بگوید که در موقعیت نزدیک به مرگ چیزهایی دیده هیچ اصالتی ندارد. اگر کسی می‌‌گوید که این‌ها را بعد از مرگ دیده است چگونه است که الان حی و حاضر نشسته و دارد شرحش می‌دهد. پس نمرده بوده! حالا اگر فکر می‌کند مرده! این فقط فکر خودش است و بس و برای دیگران نه ملاک است نه می‌توان ملاک قلمدادش کرد. بعد هم کسانی در این برنامه چیزهای عجیب و غریب نقل می‌کنند که فقط توهم است و هیچ‌کجا در روایات و نقل‌قول‌ها چنین چیزهایی پیدا نمی‌شود. کارشناس برنامه هم انگار حرف توی دهان شرکت‌کننده می‌گذارد و کمکش می‌کند که داستانش را تکمیل کند. دکور برنامه هم با آن نورپردازی و آن حلقه بالاسر افراد برنامه شبیه به چیزهایی است که توی فیلم‌های آمریکایی دری وری به عنوان دروازه ورود به جهان دیگر نشان می‌دهند. وسط برنامه موسیقی فیلم‌های هالیوودی را هم پخش می‌کنند که دیگه بدتر. من به عنوان یک آدم مذهبی فکر می‌کنم این برنامه به اعتقادات من هیچ شباهتی ندارد. فرهنگ مذهبی مردم را نباید سخیفانه دستکاری کرد. ما را دست‌کم نگیرید. می‌فهمیم که کارتان را بلد نیستید!
ناشناس۲۴۷۶۲۵۲۰۲:۱۶:۴۷ ۱۴۰۱/۲/۴
رسانه ملي ما محدوديت هاي بسياري دارد كه هميشه بايد در چهار چوب اين محدويت ها كار كند ، همچون ماهي توي يك حوض ، مي چرخد و مي چرخد و مي چرخد ، اما تو همان محيطي كه بوده !!
ناشناس۲۴۷۶۲۵۶۰۲:۳۹:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۴
نویسنده مقاله به نظر خیلی به دنبال منفی بافی میباشد
ناشناس۲۴۷۶۲۶۰۰۳:۱۷:۲۶ ۱۴۰۱/۲/۴
از این برنامه ها در شبکه های استانی هم وجود دارد
ناشناس۲۴۷۶۳۱۴۰۸:۰۸:۲۳ ۱۴۰۱/۲/۴
زندگي پس از زندگي محبوبترين و پر مخاطب ترين
روح الله۲۴۷۶۴۴۹۱۰:۱۵:۲۳ ۱۴۰۱/۲/۴
تحلیل جالبی بود احسنت
رضا۲۴۷۶۵۹۸۱۲:۰۵:۴۳ ۱۴۰۱/۲/۴
شما نظر خودت را میگی و به همه تعمیم میدی ، بنده نظر شما را قبول ندارم ، نه تاثیر گذاری آنچنانی ماه عسل را و نه بی تاثیری برنامه های دیگر
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  2. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  3. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  4. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

  5. درخواست الجولانی از آمریکا در رابطه با رژیم صهیونیستی

  6. گلوریا هاردی: ایران به کشور خودم تبدیل شده است

  7. طعنه سنگین ضرغامی به جهل فراگیر استادیومی

  8. پزشکیان برای وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد حکم زد

  9. احمدی: خط لوله گوره –جاسک به کاهش ناترازی انرژی کمک می کند

  10. ناترازی قدیمی فراموش شده

  11. توصیه دختر عموی شهید حججی در شبکه سلطنت طلب به اپوزیسیون

  12. اردوغان از انجام هر کاری برای تحقق رویای «ترکیه بزرگ» می‌گوید!

  13. ۲۳۶۷ بدهکار مهریه و نفقه در زندان‌های کشور داریم

  14. حجاب برای جامعه یهودی، نسخه برهنگی برای دیگران !

  15. آزادسازی یک منطقه دیگر در «لوهانسک» توسط روسیه

  16. شکنجه یک شهروند سوری توسط عناصر جولانی

  17. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  18. مقایسه نگاه کارگردان ایرانی به خانواده با نگاه رونالدو

  19. چرا درگاه ورودی ریالی صرافی‌های رمزارز بسته شد؟

پربحث‌های هفته

  1. زمزمه‌های استیضاح همتی/ سیاست‌ ارزی، کار دست وزیر اقتصاد داد؟

  2. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  3. آداب باخت

  4. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  5. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  6. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  7. بازی جدید طالبان با ایران

  8. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  9. «بن بست» فرزین؟!

  10. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  11. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  12. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  13. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  14. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  15. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  16. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  17. یک آمار تکان‌دهنده درباره وضعیت مستاجران ایرانی

  18. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  20. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  21. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  22. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  23. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  24. هدف از پخش شایعه استعفای رئیس‌جمهور چه بود؟/ تلاش رادیکال‌ها برای ایجاد تنش در سطوح بالای حاکمیت/ رمزگشایی از اعتراف بلینکن درباره ایران

  25. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

آخرین عناوین