به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، از زمان به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان در اوت سال گذشته میلادی و در پی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، بانکهای بینالمللی نسبت به آزمایش تحریمهای سازمان ملل و ایالات متحده علیه این کشور جنگ زده محتاط هستند، به طوریکه سازمان ملل و سایر گروههای امداد رسان را در تلاش برای تحویل پول نقد برای اجرای عملیات دچار چالش کردهاند.
مارتین گریفیث، رئیس آژانس امدادرسان سازمان ملل به شورای امنیت گفت: سیستم رسمی بانکداری در افغانستان به مسدود سازی انتقال پول به دلیل ریسک زدایی بیش از حد ادامه میدهد که این مساله بر کانالهای پرداخت تاثیر گذاشته و باعث ایجاد خرابی در زنجیره تامین شده است.
سازمان ملل تلاش میکند تا یک سیستم به نام "تسهیلات تبادل بشردوستانه" (HEF) را برای انتقال میلیونها دلار کمک برای ارتقای جایگاه پول رایج افغانستان و با هدف ریشه کنی بحران اقتصادی و دور زدن رهبران طالبان که تحریم هستند، اجرایی کند.
گریفیث با بیان اینکه سیستم بانکداری رسمی افغانستان میتواند بار دیگر به صورت کامل عملیاتی شود، گفت: ما شاهد پیشرفت محدود هستیم و علت آن هم مقاومت از سوی مقامهای دوفاکتوی افغانستان است. این مسالهای است که به خودی خود حل و فصل نمیشود.
وی افزود: حدود نیمی از گروههای کمک رسان و امدادی در نظرسنجی اخیر سازمان ملل اعلام کردند که برای انتقال بودجه و تامین مالی به داخل افغانستان به مشکل برخوردهاند. دو سوم این گروههای کمک رسان فاقد نقدینگی کافی در افغانستان هستند و این مساله بر برنامههای آنها سایه افکنده است.
گریفیث همچنین ادامه داد، مقامهای طالبان افغانستان همچنین به شدت در برنامه تحویل کمکهای بشردوستانه و با وجود وعدهای که به مقامهای سازمان ملل در سپتامبر گذشته میلادی داده بودند، مداخله میکنند.
این مقام ارشد سازمان ملل گفت: مقامهای ملی و محلی به طور فزایندهای به دنبال ایفای نقش در انتخاب ذینفعان و ارسال کمک به افرادی هستند که در لیست اولویتهای خود قرار دارند.
وی همچنین ادامه داد: ما همچنین شاهد تقاضای بیشتر طالبان افغانستان برای دادهها و اطلاعات در رابطه با بودجه و قراردادهای کارمندان هستیم. گروههای امدادی و کمک رسان که تلاش میکنند تا زنان افغان را در فعالیتهای خاص استخدام کنند، با مشکلات زیادی روبرو هستند. سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲ تنها یک سوم از ۴.۴ میلیارد دلار مورد نیاز خود را برای رفع نیازهای بشردوستانه در افغانستان دریافت کرده بود.