شاید تا چند سال پیش واژه “خانه هوشمند” را هیچ یک از ما نشنیده بودیم؛ اما، امروزه تعدادی از ما در خانه ها یا آپارتمانهای هوشمند زندگی میکنیم، یا این که حداقل یک بار، با این واژه در شبکههای اجتماعی، سایتها و.. روبرو شدهایم. اما چه شد که انسان به فکر هوشمند سازی خانه افتاد؟
اگر نگاهی به تاریخ بیندازیم، میبینیم که انسان همواره به دنبال روشهایی برای آسانتر کردن فعالیتهای روزمره خود بوده است. ساختمان هوشمند، تا چند دهه پیش، برای بسیاری از ما تجسم یک زندگی ایدهآل بود و این را میتوانیم از کتابهای علمی-تخیلی و فیلمها یا سریالهایی که در آن زمان ساخته میشد نیز، متوجه شویم.
خانه هوشمند چیست؟
یک خانه یا آپارتمان هوشمند، از لحاظ مصالح ساختمانی، هیچ تفاوتی با یک خانه معمولی ندارد؛ بلکه تنها تفاوت این دو، در این است که خانههای هوشمند، "مغز" دارند. اما مگر میشود خانه، مغز داشته باشد؟ خب، در پاسخ باید بگوییم که بله، چرا که نه! یک منزل هوشمند میتواند تصمیمگیری کند اما برای این تصمیمات، نیازمند دسترسی به اطلاعات و دادههایی دارد که آنها را از سنسورها دریافت میکند.
خانه هوشمند، خانهای مجهز به تعدادی وسیله است که با یکدیگر در ارتباط هستند و دادههای به دست آمده از سنسورها را تبادل میکنند.
بهتر است با شاید با یک مثال، تفاوتهای خانههای هوشمند و معمولی را توضیح دهیم تا درک بهتری از نحوه زندگی کردن در هر یک از این دو خانه داشته باشید.
تفاوتهای خانه معمولی و خانه هوشمند
فرض کنید که شما و خانوادهتان به یک مسافرت چند روزه رفتهاید. در این حالت، دو سناریو مختلف پیش روی شما خواهد بود.
چرا خانه هوشمند؟
برای پاسخ به این سوال، بهتر است که از دو دیدگاه مختلف به ضرورت ساخت یا خرید خانهها و آپارتمانهای هوشمند بپردازیم.
خانه آینده
زمانی که اولین گوشیهای هوشمند وارد بازار شدند را به یاد دارید؟ بسیاری از ما در آن زمان، تصور میکردیم که داشتن تلفن هوشمند یک هزینه اضافی است. اما همین حالا که این متن را میخوانید، احتمالا یک گوشی هوشمند در دستتان است!
حال زندگی فعلی خود را با همان گوشیهای موبایل قدیمی تصور کنید. نه امکان مسیریابی وجود دارد، نه قابلیت اتصال به اینترنت و گشتوگذار در شبکههای اجتماعی و نه حتی تماس تصویری!
مزایای خانه هوشمند و ساختمان هوشمند
زمانی که از ساختمان هوشمند صحبت میکنیم، عبارات دیگری مانند خانههای آینده نیز، به ذهن بسیاری از مخاطبان خطور خواهد کرد اما منظور ما از خانههای آینده، این نیست که تمامی این خانهها، قرار است در سالهای دور از امروز، ایجاد شوند یا مزایای بهره مندی از امکانات این خانهها، زندگی ما را زیر و رو کنند. در حال حاضر نیز، خانههای هوشمندی که در سراسر دنیا ساخته شدهاند، به خوبی توانستهاند که زندگی ساکنین شان را تغییر دهند. اما چطور؟ در ادامه به چند مورد از مهم ترین مزایای هوشمندسازی خانه اشاره میکنیم.
خانهای اختصاصی و گوش به فرمان شما
هر یک از خانههای هوشمند، با دیگری فرق دارند. زیرا هر خانه بر اساس علایق، تمایلات و نیازهای شما تنظیم میشود. بنابراین، خانه شما، به صورت کاملا اختصاصی برای شما ساخته میشود.
صرفهجویی در زمان
وقت شما ارزشمندتر از آن است که صرف بررسی قفل دربها یا باز و بسته کردن پردهها شود. در یک خانه هوشمند، تمام این کارها توسط سیستم اتوماسیون انجام میشود.
امنترین خانه
دوربینهای امنیتی، قفل درب هوشمند، سنسورها و...، از جمله تجهیزات هوشمند به کار رفته در ساختمانهای هوشمند شده هستند که به شما این اطمینان را خواهند داد که فضای خانه شما، کاملا امن است و حتی زیرکترین سارقان نیز، نمیتوانند به هوشمندی خانه شما عمل کنند.
کاهش هزینهها
در یک ساختمان هوشمند هیچ چراغی بیدلیل روشن نمیماند. علاوه بر این، شما به آسانی میتوانید میزان مصرف هر دستگاه را مشاهده کنید. به عبارت دیگر، هزینهای که شما در ابتدای فرایند هوشمند سازی، برای خانه خود انجام خواهید داد، در طول زمان به شما برخواهد گشت.
زندگی راحت و لذتبخش
زندگی در یک خانه یا آپارتمان هوشمند که بخشهای مختلف آن مانند اتاق خواب، آشپزخانه و حتی سرویس بهداشتی و حمام نیز، با اتوماسیونهای پیشرفته کنترل میشود، بسیار لذت بخش است. در این خانه، کنترل همه قسمتهای آن در دستان شما خواهد بود و حتی برای روشن و خاموش کردن چراغها یا بررسی بسته بودن دربها و پنجرهها نیز، نیازی به بلند شدن از جایتان نخواهید داشت.
بخشهای اصلی خانه هوشمند
در ابتدای این بخش گفتیم که هر خانه یا آپارتمان هوشمند، به صورت انحصاری و صرفا برای شما ساخته میشود؛ با این حال، 5 بخش اصلی وجود دارند که تقریبا در همه خانههای هوشمند، آنها را پیدا خواهید کرد. این بخشها عبارتند از:
کنترلر خانه هوشمند
این بخش، با نامهای دیگری مانند هاب یا کنترلر اتوماسیون هم شناخته میشود. کنترلر در یک خانه هوشمند، در قالب مغز خانه عمل میکند؛ همانطور که مغز انسان، وظیفه کنترل و فرماندهی به اعضای بدن را بر عهده دارد، کنترلر نیز، دستگاههای هوشمند خانه را کنترل خواهد کرد.
پروتکل هوشمند سازی
تمامی دستگاههای هوشمند در یک خانه، توسط پروتکل هوشمند سازی با یکدیگر ارتباط میشوند. چراغها، ترموستاتها، دستیار صوتی، کنترلر و... به کمک این پروتکل، میتوانند با یکدیگر “صحبت” کنند.
حسگرها یا سنسورها
سنسورها دستگاههای کوچکی هستند که در نقاط مختلف یک خانه قرار میگیرند تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز را برای کنترلر جمعآوری کنند.
رابط کاربری
گفتیم که اجزای خانه یا آپارتمان هوشمند میتوانند با همدیگر در ارتباط باشند. اما در یک ساختمان هوشمند، لازم است تا امکانات لازم برای برقراری ارتباط میان انسان با خانه (اتوماسیون هوشمند) نیز فراهم شود. این کار، از طریق رابطهای کاربری نصب شده در اتاق خواب هوشمند، آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی، سالن و... انجام میشود.
عملگرها
عملگرها به نوعی مکمل سنسورها هستند؛ یعنی بدون وجود عملگر، اطلاعات بیهوده و نامناسبی توسط سنسورها جمعآوری میشوند.
امکانات و قابلیتهای هوشمند سازی خانه
مفهوم اسمارت هوم یا خانه هوشمند، برای آسان تر کردن زندگی انسانها ایجاد شده است؛ اما این هدف چطور محقق میشود؟ در ادامه، با برخی از امکاناتی که پس از زندگی کردن در یک اسمارت هوم، در اختیار شما قرار خواهند گرفت، آشنا میشوید.
قیمت خانه هوشمند
در قدم اول برای هوشمند سازی یک خانه، هزینه مورد نیاز برای انجام این کار، اولین سوالی است که بسیاری از مشتریان از شرکتهای هوشمند سازی میپرسند. پاسخ این سوال، به موارد زیادی بستگی دارد و از این رو، میزان آن برای هر پروژه متفاوت خواهد بود. برخی از عوامل موثر در قیمت هوشمند سازی خانه عبارتند از:
- سطح هوشمند سازی
- متراژ خانه
- تجهیزات هوشمند
برای اطلاع از قیمت دقیق هوشمندسازی خانه یا آپارتمان خود، میتوانید با کارشناسان شرکت هوشمند سازی ساختمان تپ لایف تماس بگیرید تا پس از دریافت مشخصات اولیه ملک مورد نظر شما، هزینه تقریبی هوشمندسازی خانه، به شما اعلام شود.