یک کارشناس انرژی در گفت و گو با «الف»: باید جلوی بریز و بپاش ها در وزارت نفت گرفته شود

گروه اقتصادی الف،   4010723041

کارشناس حوزه نفت با اشاره به موضوع اصلاح رابطه مالی شرکت ملی نفت ایران و دولت، خاطرنشان کرد: هیچکس با بریز و بپاش موافق نیست و قطعا باید با آن مقابله شود اما به خاطر این مساله نباید کل سیستم وزارت نفت را کند و محدودیت‌هایی ایجاد کنیم که در بخش‌هایی که خوب و شفاف کار می کنند هم از کار بیفتند.

باید جلوی بریز و بپاش ها در وزارت نفت گرفته شود

به گزارش الف طبق بند (س) تبصره یک قانون بودجه 1401دولت مکلف است در راستای اصلاح ساختار بودجه، رابطه مالی شرکت ملی نفت ایران و دولت را اصلاح کند. این روند سبب نظارت های بیشتر بر این بخش و در عین حال تفکیک هزینه های این شرکت و شفافیت بیشتر در بخش فروش نفت خواهد شد.

در این خصوص، یک کارشناس نفت و انرژی در پاسخ به سوالی در خصوص ضرورت اصلاح رابطه مالی وزارت نفت و دولت با توجه به قانون بودجه به «الف» گفت: تا جایی که من اطلاع دارم شیوه فعلی رابطه مالی دولت و وزارت نفت به دولت اصلاحات برمی‌گردد که قرار شد که وزارت نفت سهم خود را از فروش نفت به صورت درصدی بردارد و باقی عایدات فروش نفت را به خزانه واریز کند. البته این برای شرایط عادی بود که ما نزدیک به سه میلیون و هشتصد تا چهارمیلیون بشکه نفت تولید و نزدیک به دو و نیم میلیون از آن را صادر می‌کردیم. این تا حدودی در آن شرایط کفاف هزینه‌ها را می‌داد اما اکنون در شرایط تحریمی که صادرات نفت به شدت کاهش یافته و به چیزی حدود یک میلیون بشکه رسیده، سهم 14 و نیم درصدی وزارت نفت از فروش نفت طبیعتا کفاف این هزینه‌های فزاینده را نخواهد کرد و وزارت نفت با کمبود بودجه در این شرایط مواجه می شود.

سیدمحمدعلی خطیبی طباطبایی در ادامه  گفت: به نظر می رسد، روند درصدی برداشت شرکت نفت و مدل قراردادی میان دولت و وزارت نفت مصوب نزدیک به بیست سال پیش است و اکنون باید با شرایط روز این رویکرد مورد تجدیدنظر قرار بگیرد یا به روز شود. ضمن اینکه این مدل قراردادی صرفا برای شرایط عادی است و باید در شرایط خاص و تحریم‌ها دستورالعمل خاصی را در نظر بگیریم که به نظرم این نقص وجود دارد و باید آن را برطرف کنیم که بتواند ابهامات را برطرف کرده و برای وزارت نفت و دولت راهگشا باشد.

این کارشناس انرژی و اقتصاد نفت در ادامه توضیح داد: شاید در شرایط تحریمی نفتی تولید نشود اما هزینه‌های متعاقب از افزایش تورم ، حقوق کارکنان و پرسنل بر دوش وزارت نفت باقی می ماند. در نتیجه روش برداشت درصدی شرکت نفت در ازای افزایش بهره وری، قراردادی بین وزارت نفت و دولت برای شرایط عادی است و شرایط تحریمی ضوابط خاص خودش را می‌طلبد و برای شرایط تحریمی این مساله پیش‌بینی نشده که اگر فروش نفت تقلیل پیدا کرد، سهم وزارت نفت از این میزان فروش به چه میزان باشد چراکه این با کاهش فروش نفت عملا سهم 14 و نیم درصدی رقمی قابل توجهی نمی‌شود.

وی به سوال دیگری در خصوص اختلاف نظر دولت و وزارت نفت درباره برداشت مستقیم سهم وزارت نفت از عایدات فروش نفتی بدون واریز به خزانه خاطرنشان کرد: به هرحال سیستم وزارت نفت هم دولتی است و تمام قراردادها و مناقصه و مصارف تماما با بخش‌نامه‌های دولتی انجام می شود که نهادهای نظارتی مختلف هم بر این مساله به خوبی نظارت دارند. از این رو اینکه وزارت نفت سهم خود را به صورت مستقیم بردارد یا اینکه دولت آن را بدهد، تفاوتی وجود ندارد.در نهایت سیستم تفاوتی ندارد چون یک سیستم دولتی است و تحت نظر دستگاه‌های نظارتی عمل  و در این مساله جای نگرانی با این روند وجود ندارد.

خطیبی سپس ادامه داد: شفافیت مساله مهمی است که باید برقرار باشد اما  با توجه به شرایط کنونی بهتر است خیلی دست وزارت نفت را نبندیم، نفت ما نمی‌تواند در صحنه‌های  جهانی رقابت کند و ما باید کمی شرایط رقبای خود را نیز در نظر گرفته تا توان رقابت با آنها را داشته باشیم. 

این کارشناس حوزه انرژی در ادامه تاکید کرد: قطعا نیت خود دولت برای اصلاح رابطه مالی با بخش نفت به خصوص شرکت نفت، تحت فشار دادن وزارت نفت نیست، چرا که دولت هم درصدد است این وزارتخانه بتواند از نظر مالی در اوج بوده و روی پای خود بایستد تا ضمن اجرای برنامه‌های توسعه‌ای داخلی با دیگر کشورها هم رقابت کند. 

وی ادامه داد:  وزارت نفت نیز با هیچ نوع نظارتی بر منابع مالی خود مخالف نیست اما مهم این است که در عین نظارت نباید دست این وزارت هم بسته شود.

این کارشناس نفت با بیان اینکه قطعا باید جلوی بریز و بپاش‌ها در وزارت نفت گرفته شود، خاطرنشان کرد: دقیقا مشکل همین بریز و بپاش‌هاست که باید برای آن یک تدبیر اساسی اندیشیده شود، هیچکس با بریز و بپاش موافق نیست و قطعا باید با آن مقابله شود اما به خاطر این مساله نباید کل سیستم وزارت نفت را کند و محدودیت‌هایی ایجاد کنیم که در بخش‌هایی که خوب و شفاف کار می کنند هم از کار بیفتند.

خطیبی در پایان تصریح کرد: همانطور که پیش از این هم به این مساله اشاره کردم، به نظرم نظارت‌های قابل قبولی بر وزارت نفت انجام می‌شود و ممکن در برخی بخش‌ها اتفاقاتی بیفتد که باید این مسائل را درست کرد اما سیستم نظارتی اعمال شده بر وزارت نفت بسیار بالاست و علاوه بر اینکه خود وزارت نفت در داخل شرکت سیستم بازرسی دارد، از بیرون هم بر این مساله نظارت می‌کنند. هرچند که در همه وزارتخانه‌های بزرگ این امر طبیعی است که ممکن است برخی کارهای جزیی با استاندارها تطابق نداشته باشد و این مساله را باید درست کرد و نباید به خاطر این انحراف‌های جزیی، آهنگ کل سیستم را کند کنیم.

 

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  3. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  4. بهشت زمان شاه !

  5. استیضاح «وزیر اقتصاد» تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد

  6. قطعا در دوره آینده شوراها شرکت نخواهم کرد

  7. سخنان جنجالی یکی اعضای دولت اسد درباره سقوط وی

  8. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  9. آب پاکی وزیر نیرو روی دست مردم/ علی‌آبادی: نمی‌توانیم ظرف دو ماه کسری گاز را تامین کنیم/ برای تابستان سخت آماده می‌شویم

  10. زندان های جمهوری اسلامی از زبان زیبا کلام

  11. میانگین تجویز دارو در نسخ پزشکان بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است

  12. پزشکیان: نیروهای مسلح زینت و دژ محکم جامعه هستند

  13. وزیر نیرو: خودمان را برای تابستان سخت آماده می‌کنیم/ ناترازی بزرگ در راه است

  14. دعوا سر قبض برق منجر به قتل همسایه شد

  15. تایمز: پدافند انگلیس آسیب‌پذیر است/ در رهگیری موشک‌های ایرانی شکست خوردیم

  16. علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنی است

  17. قالیباف: راه شهید سلیمانی تا آزادی قدس شریف ادامه خواهد داشت

پربحث‌های هفته

  1. بنویسید تابوشکنی بخوانید وطن‌فروشی

  2. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  3. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. بازی جدید طالبان با ایران

  6. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  7. «بن بست» فرزین؟!

  8. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  9. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  10. رئیس کل بانک مرکزی: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند

  11. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  12. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  15. طرح عجیب مجلس/ همه‌پرسی از مردم برای یارانه ۱۰ میلیونی و آزادسازی قیمت‌ها!

  16. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  17. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  18. دو روایت از یک ماجرای عجیب نفتی!

  19. رکوردزنی مدینه‌ فاضله غربی در بی‌خانمان‌سازی

  20. دو كلمه با آقاي خاتمي!

  21. سازنده ورزشگاه «آزادی» کیست؟

  22. ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس/ وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

  23. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

  24. ادعای همتی درباره موافقت رهبری با طرح مجدد دو لایحه جنجالی

  25. کاش اینجا ایران بود!

آخرین عناوین