الگوی بی قواره مصرف گاز در ایران

گروه اقتصادی الف،   4010725100

«متاسفانه در زمینه انرژی از جمله گاز، مصرف ما در ایران بدون برنامه است و این سرمایه های ملی در حال هدر رفتن است. برای جلوگیری از این وضعیت باید تصمیم جدی گرفته شود.»

الگوی بی قواره مصرف گاز در ایران

ساعت 10:30 صبح روز شنبه هشتم دی ماه سال 86 بود که ترکمنستان، صادرات گاز به ایران را به دلیل انجام پاره‌ای تعمیرات درنقطه مرزی «چالایوک» واقع در مرز شمالی ایران قطع کرد.حجم گاز وارداتی از ترکمنستان در آن زمان روزانه بین 23 تا 24 میلیون مترمکعب در روز یعنی معادل حدود 5 درصد گاز مصرفی کشور بود؛ برخی می گویند درآن سوز سرما یک هموطن مازندرانی جان باخت.

از سوی دیگر، ایران بهشت یارانه های پنهان در بخش انرژی است، ثروتی که در نتیجه این یارانه به صورت عادلانه توزیع نمی شود؛ شهروند کم درآمد با خانه زیر صدمتر باید هزینه مصرف گاز شهروند با محل سکونت 500 متری را هم پرداخت کند.گاز در زمستان و برق در تابستان به تراژدی تبدیل می شود. داستان غم انگیزی که می تواند با برنامه ریزی و طرح هایی که در همه جای دنیا برای صرفه جویی به کار می رود این شکل خارج شود.

طرح «تعرفه پلکانی» یکی از کاربردی ترین راه های برقراری عدالت و ایجاد موازنه در مصرف گاز و پرداخت هزینه ها در این بخش محسوب می شود.

نماینده ی مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با «الف» در این باره می گوید: متاسفانه در زمینه انرژی از جمله گاز، مصرف در ایران به صورت بدون برنامه و این سرمایه ی ملی در حال هدر رفتن است، برای جلوگیری از این وضعیت هم از جهت برنامه ریزی و هم مسائل فرهنگی باید تصمیم جدی گرفته شود.

علیرضا شهبازی همچنین در ادامه افزود: باید الگوی مصرف گاز و به طور کلی انرژی در ایران تغییر کند. مردم باید در این بخش با دولت مانند همه جای دنیا همکاری کنند. مصرف گاز در ایران بر اساس آمار منتشر شده بیش از 30 کشور اروپایی است.

وی در ادامه اشاره کرد: به عنوان یک نماینده ی مجلس اعتقاد دارم که به صورت معقول از منابع انرژی به خصوص گاز در کشورمان استفاده نمی شود و هدر رفت این منابع در ایران بسیار زیاد است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در ادامه اظهار داشت: سامان دهی در وضعیت موجود هم بر عهده دولت و هم بر عهده  مردم است، باید مصرف به جایگاهی برسد که همانند کشور های دیگر، بتوانیم از گاز به درآمد های ارزی دست پیدا کنیم و با استفاده از این نعمت الهی، بتوانیم به دیپلماسی عمومی کشور کمک کنیم.

شهبازی در عین حال متذکر شد: به عنوان مثال کشور روسیه از گاز به عنوان یک اهرم فشار در مسیر سیاست خارجی خود استفاده می کند اما متاسفانه ما تاکنون نتوانستیم از وجود این نعمت به نحو احسن استفاده کنیم.

وی در خصوص مهار مصرف مشترکین پرمصرف نیز عنوان کرد: معمولا مشترکین پرمصرف را قشر مرفه جامعه تشکیل می دهد در واقع این افراد از سوبسیدهای آنچنانی استفاده می کنند و گاز، برق،سوخت و... برایشان بسیار ارزان است، خانه های ویلایی و استخر دارند، وسایل مصرفی و تمکن مالی این افراد سبب مصرف بیشتر آن ها نسبت به بقیه می شود، این در حالی است که در اقشار ضعیف و متوسط این میزان مصرف دیده نمی شود.

این نماینده در ارتباط با اجرای طرح پلکانی نیز بیان کرد: طرح تعرفه پلکانی باید اجرا و  صرفه جویی و درست مصرف کردن به صورت یک فرهنگ نهادینه شود. در این طرح بهای گاز مصرفی برای کم مصرف ها به صورت رایگان و یا یارانه ای و برای پرمصرف ها با افزایش مصرف، افزایش می یابد، این طرح سبب واقعی شدن قیمت ها می شود.

شهبازی در پایان افزود: در واقع نه تنها در بحث گاز بلکه در انرژی باید طرح پلکانی اجرا و در کنار آن کار فرهنگی و آموزش های لازم نیز باشد تا این مساله به صورت یک فرهنگ برای مردم جا بیفتد.