تفسیر فمنیستی از سیره حضرت زینب ؟!

  4010909057 ۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

«گاهی تفاسیر غلط از یک زنِ کنشگرِ مسلمان، ما را به این سمت و سو برد که نوعی تفسیر فمنیستی را از زنان اهل‌بیت، به خصوص حضرت زینب ارائه کنیم.»

تفسیر فمنیستی از سیره حضرت زینب ؟!

حجت‌الاسلام سیدهادی سیدوکیلی مدرس دانشگاه تهران، در باب چرایی ارائه تصویر سیاسی و اجتماعی از حضرت زینب در تاریخ معاصر به الف گفت: برای پاسخ به این سؤال و فهم دقیق آن باید کمی به قبل‌تر بنگریم و اساساً جایگاه دین و کارکرد آن را در جامعه جست‌وجو کنیم. روایت رسمی که سالیان سال در ایران غلبه پیدا کرده بود، دین را به عنوان یک موضوع شخصی درنظر می‌گرفت که کاملاً محدود به نفرات معتقدین بود و چندان بروز و ظهور اجتماعی و سیاسی نداشت. در چنین فضایی، تفسیر و تصویری که از حضرات معصومین ارائه می‌شد هم در همین راستا بود و چندان ابعاد سیاسی و کنشگری سیره اولیای الهی مورد توجه نبود. به طور مثال نگاه به صحیفه‌سجادیه امام علی‌بن‌الحسین تنها دعا و عباراتی رازگونه است که بین عبد و مولا برقرار می‌شود. 

وی افزود: اما در تاریخ معاصر کشور و دنیای اسلام با تغییر و تحولات فکری و اجتماعی در بین شیعیان، ما شاهد اشاعه نظریاتی بودیم که تلقی اجتماعی و سیاسی از دین داشت. این نهضت اسلامی که طلایه‌دار آن حضرت امام خمینی بود و بزرگان دیگری چون شهید صدر در آن زیست و فعالیت داشتند در پی آن بود که از دل اسلام رویکردهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... را عرضه کند. طبیعی است که در چنین نگاه جدیدی که شکل گرفته است، آن نگاه مرسوم به اولیای دین و ائمه دیگر جواب‌گو نیست و باید آن‌ها را از نو شناخت. در همین راستا بازنگریِ جدی‌ای نسبت به بزرگان دین شکل گرفت و موجب ظهور تفکر و انگاره‌های جدیدی نسبت به حضرات معصومین و سایر بزرگان شد که دیدگاه قبلی را به نوعی نسخ کرده و معتقد است آن  تفسیر قدیمی خلاف واقع و تاریخ بوده  است. در این فضا نگاه به اولیای مؤنث محدود به شخصیت آن‌ها نیست، بلکه بیش از هرچیز کنشگری آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد و نقش اجتماعی کسانی چون حضرت فاطمه‌زهرا(س)، حضرت زینب‌کبری(س) و حضرت فاطمه‌معصومه(س) برجستگی خاصی پیدا کرد. 

او بیان کرد: ما در سال‌های منتهی به انقلاب یک الگوسازی جدید و البته مبتنی بر واقعیت را از زنان اهل‌بیت داشتیم که در آن کسی چون حضرت زینب، به عنوان تکمیل‌کننده قیام حسینی و پیام‌آور عاشورا شناخته می‌شود، چیزی که تا قبل از آن چندان مورد توجه نبود. کسی که علی‌رغم تحمل سختی و رنج، فعال است و در طی فرایندی که در تاریخ ذکر شده است احقاق حق می‌کند  و سلطان جباری چون یزید را سرجایش می‌نشاند. این چهره چیزی بود که در نگاه سیاسی و اجتماعی به دین از حضرت زینب عرضه شد، دیگر حضرت زینب نه به عنوان کسی که در روضه‌ها باید جست‌وجویش کرد؛ بلکه به عنوان یک اسوه جامع برای زنان انقلابی ما نمایان شده است. او که هم مادر شهید است و هم کسی است که طاغوت را رسوا می‌کند. نهضت اسلامی توانست یک قهرمانِ قابل پیروی و مُمالست را به زنان ملت ما معرفی کند و می‌تواند یک الگوی دینی و مذهبی در اختیار آن‌ها باشد و آنان احساس اقتدا به او را در خود درک و فهم کنند. 

سیدوکیلی گفت: اما این تمام ماجرا نبود، گرچه نگاه جدید به حضرت زینب برکات و نقاط مثبت قابل توجهی داشت اما موجب برخی کج‌فهمی‌ها و انحرافات‌ هم شد! گاهی به شخصیت اجتماعی و سیاسی ایشان چنان پرداخته شد که گویی به جنبه قدسی حضرت خدشه وارد شده است و اساساً توجهی ندارد که این زنِ فعال و کنشگر، یک مادر هم هست، یک دختر برای پدر و یک خواهر برای برادر هم هست!

آفت بعدی هم از سوی برخی جریانات چپ مبارز بود که در خیال تقدیر و ستایش از کسانی چون جمیله بوپاشا حضرت زینب را به مصادره خود می‌بردند و او را در حد یک مبارز که کاری جز جنگیدن ندارد تقلیل می‌دادند. این تفسیر دقیقاً در برابر آن نگاه سنّتی قرار داشت، اما ضرر و انحرافش هم دقیقاً به همان  اندازه بود. عدم توجه به بعد زنانه حضرت زینب به عنوان یک زنِ خانواده به همان اندازه در حق ایشان خیانت است که ما او را در مجالس روضه و در روایات غم و بکا محدود کنیم. جلالت و بزرگی ایشان در این است که در عین انجام وظایف زنانه خود، در عرصه سیاست و اجتماع هم حضور دارد و هر دو بعد خانواده ـــــ جامعه را پیگیر است. 

مدرس دانشگاه تهران ادامه داد: متأسفانه این نوع نگاه در بین برخی مذهبیون و انقلابی‌های مسلمان هم رواج پیدا کرد و گویی هرچه حضرت را از بُعد خانواده  دورتر بکنند، خدمت بیشتری در حق ایشان کردند. گاهی غلبه ساحت اجتماعی چنان رواج پیدا کرد که موجب شد ما در الگوسازی از حضرت زینب دچار سردرگمی و کج‌فهمی بشویم. در این نگاه غلط، ارزش زنِ خانه‌دار کم‌رنگ می‌شود و چنین تلقی می‌کند که فقط زن حاضر در دانشگاه و محل کار است که ارزشمند است. این موضوع موجب شده است که برخی زنان صرفاً با داشتن چنین باوری تن به هر کار سختی بدهند، در صورتیکه رسالت مهم یک خانم درباره خانه و خانواده‌اش است و «تربیت» رکن مهمی از وظایف او است. گاهی تفاسیر غلط از یک زنِ کنشگرِ مسلمان، ما را به این سمت و سو برد که نوعی تفسیر فمنیستی را از زنان اهل‌بیت، به خصوص حضرت زینب ارائه کنیم. 

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  2. با این کمدی ها حال ما خوب نمی شود!

  3. بریدن گوش اتباع غیر مجاز برای اخاذی از خانواده هایشان

  4. خداحافظی با اینترنت فیلتر شده

  5. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

  6. ترامپ و ادعای بزرگِ پایان دادن به جنگ ها در جهان!

  7. لحظه پریدن کیانوش سنجری از ایوان ساختمان چارسوی تهران

  8. حکم قصاص مأمور پلیس نقض شد

  9. ایران در آستانه تثبیت ابرقدرتی خود در جهان / آیا مردم پای کار خواهند بود؟!

  10. حرف‌های منتشرنشده پالیزدار: به من ابلاغ شده بود از افراد مساله‌دار استفاده کنم

  11. واکنش سخنگوی دولت درباره احتمال مذاکره ایران و آمریکا و محور گفت‌وگوهای ژنو

  12. رسانه‌های اسرائیلی: آتش‌بس امشب اعلام و از صبح فردا اجرایی می‌شود  

  13. ايران« ACUMER » را جايگزين سوييفت كرد!

  14. نتانیاهو:‌ کابینه با آتش‌بس در لبنان موافقت کرد؛ بر تهدید ایران متمرکز می‌شویم

  15. راستی‌آزمایی یک ادعا: پیوند اجزای چشم اعدامیان ایرانی به بیماران لبنانی!

  16. سال ۱۳۵۰؛ داریوش ارجمند در کنار دکتر علی شریعتی

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  6. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  12. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  13. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  14. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  17. یارانه‌ها واریز شد

  18. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  20. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  21. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  22. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  23. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  24. دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

  25. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

آخرین عناوین