به گزارش ایسنا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است، ادعای به کار رفتن پهپادهای ایرانی در جنگ روسیه علیه اوکراین را تکرار کرده و گفت: واضح است که این پهپادها برای برجای گذاشتن تاثیری مرگبار و مهلک به کار میروند. حتی اگر در وهله اول و طی حمله مهلک نباشند، قصدشان به بار آوردن رنج و سختی و در نهایت مرگ برای مردم اوکراین از طریق محروم کردنشان از گرما، آب و برق در طی زمستان است.
پرایس در پاسخ به این که چه واکنشی به گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت دارد که در آن به طور قطعی گفته نشده است، ارائه این پهپادها به روسیه توسط ایران، ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است، گفت: این گزارش پیش از این نشست خبری هنوز منتشر نشده بود. ممکن است در طی این نشست منتشر شده باشد. من مطلعم که شورای امنیت امروز ساعت ۳[به وقت محلی] جلسهای برگزار خواهد کرد. من هنوز این گزارش را ندیدهام. بنابراین، قضاوت درباره آن را به وقتی موکول میکنم که فرصتی برای مطالعه آن باشد.
اظهارات پرایس در این باره در پی این مطرح میشود که وبگاه خبری-تحلیلی اکسیوس هفته گذشته در گزارشی نوشت: گزارش آتی دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت درباره پایبندی ایران به توافق هستهای که اکسیوس آن را رویت کرده است، برخلاف فشارها از سوی آمریکا و متحدان آن، ایران را به ارائه پهپادها به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم نمیکند.
اکسیوس در ادامه این گزارش اشاره میکند: روسیه تا کنون سرسختانه و به طور موفقیتآمیزی تلاش کرده است که با ایستادگی در برابر پافشاری غرب، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل را از صدور مجور تحقیقات درباره ادعای ارائه این پهپادها از سوی ایران به روسیه منصرف کند. اظهار نظر گوترش درباره این مسئله در گزارش آتیاش به شورای امنیت، به هیچ وجه قطعی نیست.
در ادامه این گزارش آمده است: گوترش در گزارش به شورای امنیت، جزئیات نامههایی را که از نمایندگان آمریکا، فرانسه،آلمان، انگلیس و اوکراین در این باره دریافت کرده، شرح میدهد که در آنها استدلال شد است، ایران به گونهای «مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سند قانونی توافق هستهای است»، این پهپادها را به روسیه داده. دبیرکل سازمان ملل همچنین مطرح کرده است که نامههایی نیز از نمایندگان ایران و روسیه دریافت کرده که این اتهامات را رد کرده و تاکید میکند که حتی اگر ایران این پهپادها را به روسیه داده باشد، این اقدام ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیست.
به گزارش وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، پرایس در ادامه این نشست مدعی شد: اما همان طور که پیشتر گفتهایم، تهیه این پهپادها از ایران توسط روسیه ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و به ویژه محدودیتهایی است که این قطعنامه بر انتقال فناورهای موشکی به ایران یا از ایران اعمال میکند. این قطعنامه در ژوئیه ۲۰۱۵ تصویب شد و محدودیتهای مهم چند سالهای برای ایران ایجاد کرد. تمامی اعضای شورای امنیت، از جمله روسیه به عنوام عضوی دائمی به آن رای دادند. خود روسیه در مذاکرات بر سر مقررات و مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ دخیل بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادامه داد: ایران در عین حال، با نقض این قطعنامه این پهپادها را به روسیه داد که مسکو الان از آنها جهت به بار آوردن ویرانی برای غیرنظامیان اوکراینی استفاده میکند. ما اطلاعاتی را در این زمینه هم به شکل علنی و هم از طریق سازمان ملل ارائه کردهایم. روسیه به سهم خود در حال نقض قطعنامه ۲۲۳۱ است. شکی نیست که این انتقال[پهپادها] بدون تایید کامل و موردی شورای امنیت انجام شده است و بنابراین، ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است.
او بیان کرد: ما با شرکایمان این تخطیها را از طریق روندهای موجود در شورای امنیت به آن اطلاع دادیم و دبیرکل سازمان ملل ذیل این قطعنامه اختیار آن را دارد که دستور تحقیقات درباره اتهاماتی مبنی بر نقض آن را صادر کند.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری این هفتهاش در پی تکرار ادعای کمکهای نظامی ایران به روسیه در جنگ اوکراین، گفت: ما یک طرف جنگ در اوکراین نیستیم و بارها اعلام کردهایم که راهکار این بحران انجام گفتوگوی سیاسی است.
ادعاهای پرایس درباره حمایتهای نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین در حالی مطرح میشود که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اخیرا با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که به هیچ طرفی در جنگ و بحران اوکراین کمک تسلیحاتی و نظامی نکرده است، ادامه داد: ایران همواره تلاش کرده که از مناسبات و توانمندیهای خود برای کمک به دو کشور برای رسیدن به راهکار سیاسی جهت حل بحران استفاده کند و در این زمینه آمادگی خود را اعلام کرده و تلاش میکند مطرح کردن این ادعاها علیه ایران و استمرار آنها با انگیزهها و اهداف سیاسی صورت میگیرد و از سوی کشورهایی انجام میشود که خود اقدام به ارسال سلاح به یک طرف این جنگ و بحران میکند. ما طرح این ادعاها را با انگیزههای سیاسی و با هدف سرپوش گذاشتن بر اقدامات این کشورها میدانیم.