اصول‌گرایی به سبک مادورو

سامان مهراد، گروه اقتصادی الف،   4011024013 ۴۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

ایران و ونزوئلا هر دو گرفتار تحریم و فشارهای اقتصادی هستند؛ اما آمار رشد اقتصادی در یک کشور ۱۷ درصد و در دیگری حدود ۴ درصد است!

اصول‌گرایی به سبک مادورو

به گزارش الف، کشور ونزوئلا که در سالیان گذشته و در افکار عمومی به کشور "ابرتورم" شهرت یافته و ارزش پول آن در نازل‌ترین سطح ممکن قرار گرفته بود، نه تنها در حال گذر از شرایط سال‌های گذشته خود است، بلکه به سطحی از رشد اقتصادی دست یافته که در بسیاری از کشورهای صنعتی و جهان اول، این میزان از رشد مشاهده نمی‌گردد؛ آن هم با وجود تحریم‌های ایالات‌متحده آمریکا علیه این کشور و ضرباتی که این تحریم‌ها بر پیکره ونزوئلا وارد کرده‌اند.

همین امر موجب بی‌اعتباری تفاسیر و نظرات بسیاری از تحلیل‌گرانی شد که ونزوئلا را به علت سیاست‌های ضد آمریکایی خود و مخالفت با سیاست‌های امپریالیستی، کشوری فروپاشیده قلمداد می‌کردند و حال که آمار رشد اقتصادی 17 درصدی در سال 2022 برای این کشور به ثبت رسیده باید در این قسم تعابیر تردید کرد.

اگرچه ونزوئلا تا رسیدن به نقطه مطلوب، فاصله بسیاری دارد اما تغییر شرایط ، باز کردن مَفَر و رسیدن به رشد اقتصادی در میانه تحریم‌ها درسی است برای کشور ما. ایران و ونزوئلا به دلیل مواجهه با آمریکا، گرفتار سیاست‌های خصمانه این کشور شده‌اند و به تبع آن، سد تحریم از شکوفایی و بروز ظرفیت‌های اقتصاد این دو کشور جلوگیری کرده است. اما چگونه ونزوئلا با پشت‌سر گذاشتن آن ابربحران‌های اقتصادی در مسیر رشد قدم بر می‌دارد و ایران در رکود عمیق به سر می‌برد؟ مرور سیاست‌های اقتصادی ونزوئلا، دلایل این امر را آشکارتر می‌سازد.

رابطه با آمریکا، بی‌تاثیر در رشد اقتصادی

طبق گزارش بانک مرکزی ونزوئلا، رشد اقتصادی این کشور در 9 ماه اول سال 2022 در مقایسه با مدت مشابه سال 2021 معادل 17.73 درصد بوده است. به گفته مادورو، رئیس‌جمهور این کشور در ماههای متوالی، تغییرات مثبت در اکثر فعالیت‌های اقتصادی رخ داده که نشان‌دهنده عملکرد مطلوب تولید ملی است که از ابتدای سال 2021 آغاز شده است.

اگرچه بسیاری رشد فعلی ونزوئلا را ناشی از تغییر نگاه این کشور نسبت به آمریکا و برقراری روابط اقتصادی با این کشور، به خصوص در حوزه نفت ذکر کرده‌اند اما این ارتباط و داد و ستد نفتی اساساً در اندازه‌ای نیست که بتواند برای رشد اقتصادی این کشور موثر قلمداد شود. حمید شهرابی، کارشناس مسائل آمریکای لاتین و مدیر تحقیقات خانه آمریکای لاتین در این رابطه به فارس می‌گوید:« تحریم‌­های آمریکا علیه ونزوئلا  همچنان پابرجا است و تنها تحولی که رخ داده، این است که شرکت آمریکایی شِوِرون، به دنبال معافیت محدود و موقت از تحریم‌های وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در نوامبر سالی که گذشت فعالیت محدود خود را در ونزوئلا از سر گرفت و یک محوله 500 هزار بشکه‌ای نفت خام سنگین که از منابع موجود در سرمایه‌گذاری مشترک پترو پی آر، واقع در شرق ونزوئلا بارگیری شده بود را به مقصد پالایشگاه این شرکت در می.سی.سی.پی ارسال کرد.

مورد دیگر ارسال محموله‌های محدود نفت ونزوئلا به مقصد اروپا است که متعاقب نیاز شدید اروپا به نفت بعد از جنگ اوکراین و افزایش ظرفیت صادرات نفت ونزوئلا صورت گرفت.

در ماه نوامبر سال 2022 شرکت نفتی اِنی ایتالیا شریک سرمایه‌گذاری مشترک شرکت نفت ونزوئلا، دو محموله با 1.85 میلیون بشکه نفت خام رقیق شده ونزوئلا را به مقصد اسپانیا حمل کرد تا توسط شرکت رپسول در اسپانیا پالایش شود. در ماه مهر این دو شرکت ایتالیایی و اسپانیایی مجوزهایی را از وزارت خزانه‌داری ایالات متحده دریافت کرده بودند تا نفت خام ونزوئلا را در ازای بازپرداخت بدهی ونزوئلا تحویل بگیرند.»

دلایل اصلی چه بوده؟

وابستگی ونزوئلا به درآمدهای نفتی، انکارنشدنی است و هر تحولی که منجر به افزایش تولید نفت این کشور شود زمینه‌های تحول اقتصادی را فراهم می‌آورد. ونزوئلا که در سالیان گذشته و به دلایل مختلف از توسعه صنعت نفت خود بازمانده بود، توانست با کمک ایران از شرایط گذشته خود فاصله گیرد و آمار تولید روزانه نفت خود را بهبود بخشد. شهرابی در این باره تاکید می‌کند: « گرچه همکاری‌های اقتصادی چین و ونزوئلا نقشی مهم در افزایش توان مقاومت ونزوئلا در مقابل تحریم‌های آمریکا داشته است، اما همکاری و کمک‌های متحولانه ایران در اوج این تحریم‌ها را می‌توان به عنوان عاملی کلیدی در راه‌اندازی مجدد صنعت نفت ونزوئلا و پایداری در مقابل تحریم‌ها، علیه این کشور محسوب کرد.صحنه‌های لنگرگرفتن کشتی‌های عامل مواد سوختی ایران در سواحل ونزوئلا را تاریخ مبارزات آزادی‌بخش فراموش نخواهد کرد. با توجه به مشی قلدری و سلطه‌طلبی امپراتوری امریکا، چنین رویدادی حتی خارج از مخیله حاکمان کاخ سفید بود. همکاری‌های اقتصادی ایران با ونزوئلا بالاخص در حوزه مواد سوخت بعد از تشکیل دولت سیزدهم، به طرز محسوس افزایش یافت تا جایی که صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران به ونزوئلا در تیرماه امسال به 200 هزار بشکه در روز رسید.همین چند روز پیش رئیس‌جمهور ونزوئلا در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد که ایران تاکنون 26 میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی برای تولید گریدهای خام قابل صادرات در اختیار ونزوئلا قرار داده است و تهران نیز متقابلاً تقریباً همان حجم نفت سنگین ونزوئلا را دریافت کرده است. در آخرین مبادله نفتی بین دو کشور، دو میلیون بشکه نفت فوق سبک ایران در تاریخ 6 دسامبر 2022 به این کشور حوزه کارائیب صادر شد.علاوه بر این در راستای بازارسازی برای نفت ایران و بهره‌گیری از امکانات پالایشگاه‌‌های فراسرزمینی دولت ایران برای سهام‌دار شدن در دو پالایشگاه «ال‌پالیتو» و «پاراگوانا» در ونزوئلا برنامه‌ریزی کرده است. پالایشگاه پاراگوانا با ظرفیت پالایش 955 هزار بشکه در روز بزرگترین پالایشگاه ونزوئلا است. این وضعیت تأثیر همکاری‌های مابین ایران و ونزوئلا برای فراهم کردن امکانات و رشد اقتصادی در شرایط تحریم‌های دو کشور را آشکار می‌کند.»

ضمناً جنگ اوکراین، نیاز کشورها به نفت و افزایش قیمت این ماده حیاتی شرایطی را فراهم آورده تا ونزوئلا نفت تولید‌شده خود را به فروش برساند.

اما  اصلاحات اصلی نیکولاس مادورو در داخل کشور بود که عامل مهمی برای گذر از بحران اقتصادی ونزوئلاست؛ اصلاحاتی که شامل حذف برخی تعرفه‌های گمرکی و تسهیل واردات برخی مواد و کالاها می‌شود، سرمایه‌گذاری روی اقتصاد غیرنفتی و توسعه بسیاری از این قیبل فعالیت‌ها که موجب پاگرفتن تولید و اشتغال در ونزوئلا شده و اصلاح برخی ساختارهای مالیاتی که درآمدهای مالیاتی دولت را افزایش داده است.

اصول‌گرایی به سبک مادورو و ونزوئلا!

ایران هم به مانند ونزوئلا گرفتار تحریم هاست و همین امر اقتصاد دو کشور را در تنگنا قرار داده. اما باید دید ونزوئلا چه مسیری را طی کرد که توانست با وجود سقوط آزاد ارزش پولش و حتی بحران‌های سیاسی داخلی نظیر ظهور خوان گوایدو، اپوزیسیون اصلی دولت مادورو، از آن شرایط گذر کند و چنین آمار خیره‌کننده‌ای را در حوزه رشد اقتصادی از خود بر جای گذارد. اما ایران با آن منابع سرشار، بنیه تولیدی بیشتر، نیروی انسانی فراوان و موقعیت جغرافیایی خود سال‌هاست که آمار ضعیفی را ثبت کرده. این نکته‌ای است که باید زیر ذره‌بین تحلیل‌گران و کارشناسان برود.

در این بین، درس مهمی که وجود دارد، عدول نکردن مادورو از اصول بنیادین انقلاب بولیواری است. یکی از آرمان‌های ونزوئلا، حمایت از کارگران و فراهم‌کردن شرایط حداقلی زندگی و تامین نیازهای اساسی زندگی آنان است و حتی بحران‌هایی که از حداقل از 2013 گریبان این کشور را گرفت هم نتوانست موجب عدول دولت سوسیالیست مادورو از آن شود؛ عاملی که سد راه محکمی در مقابل فروپاشی سیاسی دولت این کشور قلمداد می‌شود. اگر نیکولاس مادورو از حمایت و پشتوانه اجتماعی لازم برخوردار نبود، هیچ‌گاه از توانایی لازم برای مقابله با خوان گوایدو، اپوزیسیون دولت این کشور که توسط آمریکا و کشورهای غربی حمایت می‌شد، برخوردار نبود و همین اعتماد عمومی و پشتوانه اجتماعی شرایطی را فراهم کرد که امروز کشور ونزوئلا در مسیر رشد اقتصادی قدم بر می‌دارد.

این شرایط را با ایران مقایسه کنیم که در میانه تحریم‌ها و در اوج فشار اقتصادی، به جای اعمال سیاست‌هایی که رضایت طبقات پایین جامعه را جلب کند، همچنان سیاست هایی پیگیری می‌شود که موجب شکاف بیشتر بین طبقات مختلف و تعمیق فقر و فساد می‌گردد. قطعاً در وضعیتی که یک نظام سیاسی از درون خود با نارضایتی‌های مختلفی مواجه باشد و از پشتوانه اجتماعی لازم برای پیشبرد برنامه‌هایش برخوردار نباشد امکان رسیدن به رشد اقتصادی بسیار سخت و حتی ناممکن است. این درسی است که سیاست‌گذاران ایرانی باید از آن خوب بیاموزند.

 

 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۵۰۸۶۵۱۰:۴۴:۵۹ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
تنش با آمریکا را کم کرده آمریکا بهش اجازه فروش نفت داده اتفاق دیگه ای نیفتاده
ناشناس۲۸۵۱۶۵۰۱۳:۱۸:۵۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
دقیقا
ناشناس۲۸۵۷۴۰۰۱۸:۳۲:۴۳ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
تعامل با دنیا را پله پیشرفت قرار دادند
ناشناس۲۸۵۱۸۰۰۱۳:۳۴:۱۲ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
عزیزم آمریکا تا یکسال قبل داشت نقشه تغییر حکومت این کشور را اجرا می کرد و شما می گفتی بای بای مادورو !!!
ناشناس۲۸۵۳۵۲۳۱۷:۲۵:۰۲ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
شما یک یک سفر برو ونزوئلا و ببین مردم با چه فلاکتی زندگی می کند بعد از این مادورو دفاع کن..
ناشناس۲۸۵۱۸۳۷۱۳:۳۸:۲۰ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
رشد اقتصادی ونزوئلا دقیقا با روی کار آمدن بایدن و برقراری ارتباط با آمریکا و عادی سازی ها صورت گرفته.
مهدی۲۸۵۴۴۵۸۲۰:۳۲:۱۴ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
فکر میکنی چرا رابط آمریکا با ونزوئلا خوب شد چون ونزوئلا به چین نفت میداد آمریکا اومد روی کار نفتشو خرید چین هم دست به دامن عربستان افتاد که در حال حاضر بیشترین نفت چین رو عربستان تامین میکنه افسار عربستان هم که دست آمریکاست همه‌ی اینا حساب شدست
ناشناس۲۸۵۵۸۳۹۰۶:۴۲:۲۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
روابط مصر، افغانستان، پاکستان و.... با آمریکا عادی بوده و هست ضمناً بعداز جنگ روسیه و اوکراین روابط آمریکا با ونزوئلا بهبود یافت آنهم بعلت نیاز سوختی....
بهروز۲۸۵۵۷۴۳۰۵:۳۶:۲۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
اصلا میشه بگی کدوم موسسه معتبر مثل صندوق بین المللی پول یا بانک جهانی تایید کردن؟ بعدشم سالی که گذشت کشورهای آمریکای لاتین وآمریکای جنوبی واروپا روابطشان رو مجددبرقرار کردن.هیچ کشوری مثل ما خودش رو درگردابی چنین حائل نینداخته
ناشناس۲۸۵۷۱۳۲۱۵:۳۷:۴۹ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
غرب گدایی چقدر !!!!! می گه توجه به طبقه مستضعف و متوسط جامعه مخصوصا مستضعف که همیشه حامی انقلاب های ضد آمریکااست نه طبقه مفت خور ثروتمند رانت خوار دو تابعیتی برانداز
ناشناس۲۸۵۰۸۹۳۱۱:۰۴:۱۹ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
یعنی نویسنده مقاله اشاره به این دارد که ونزوئلا بعنوان الگو میتواند قرار گیرد
ناشناس۲۸۵۰۹۹۲۱۱:۳۱:۱۳ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
اختلاف های زیادی بین اصولگریان ما و مادورو هست ، اول: ونزوئلا منابعش هر چند اندک را فقط صرف خودش کرد. دوم: چندتا از مخالفان مادورو حکم اعدام گرفتن مخالفان ازادنه دارن زندگیشون می کنن، سوم: مادورو همراه گفته اماده برقراری رابطه با امریکا هستیم نه اینکه خودش به دست خودش کشورش منزوی کنه، چهارم: وجود ازادای های فردی و اجتماعی در کشور ونزوئلا هست .تو ونزوئلا اینترنت قطع نیست.
عمران۲۸۵۵۲۶۲۰۰:۰۱:۴۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
خوان گوایدو تا مدتها در داخل ونزوئلا بود تظاهرات مخالفان همواره ادامه داشت اما احدی جرات نداشت و به خودش حق نمیداد که اجازه ی زندگی از مخالفان حکومت را بگیرد. هیچ جای دنیا چنین نیست مگر کره شمالی و عربستان سعودی و مصر و …
ناشناس۲۸۵۱۲۴۸۱۲:۱۸:۴۵ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
سیاست یعنی عمل کردن با توجه به شرایط برای حداکثر کردن منافع ملت بدون عبور از خطوط قرمز اخلاقی. مگه الان نروژ که ارمان نداره و مثل ما هم نفت داره دچار فساد و فروپاشی و انحطاط و قطع گاز و تورم بیکاری و فرار نخبگان و الودگی هوا و بی ابی و غیره شده؟
مصطفی۲۸۵۱۳۵۰۱۲:۳۶:۴۷ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
سلام علاوه بر اینها ونزوئلا خبرگان ومتخصص ها در پستهای مدیریتی بکار گرفته ضمن اینکه در آنجا تصمیم گیرنده دولت است .
ناشناس۲۸۵۱۴۵۴۱۲:۵۰:۴۴ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
این رو به مطلب اضافه کن که مادورو پیشنهاد عادی سازی روابط رو چند روز پیش به آمریکا داده !
ناشناس۲۸۵۱۴۷۳۱۲:۵۳:۱۵ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
تا اصلاح طلب هست فتنه و اشوب و تحریم هست و با این وضع خبری از رشد اقتصادی بالا نیست.
ناشناس۲۸۵۵۳۹۶۰۰:۴۲:۲۳ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
کامنت ها و بخون یکم خجالت بکش
ناشناس۲۸۵۶۶۷۳۱۲:۱۳:۱۱ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
آخه تو معنی اصلاح طلب و اصولگرا نمیدانی اظهار نظر نکن ...بچه...شماها همه چی برای خودتان میخواین اینه ایران را رو به فلاکت میبرین سواد ندارین
ناشناس۲۸۵۸۲۴۶۰۹:۵۰:۵۵ ۱۴۰۱/۱۰/۲۶
کاش کمی شرم در وجود شماها بود. چیزی از اصلاح طلبی نذاشتید و حالا هم که فقط خودتونید هنوز به اصلاح طلب گیر میدید.
ناشناس۲۸۵۱۶۸۳۱۳:۲۱:۵۰ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
چند روزی است که کشور ونزوئلا وارد رابطه با آمریکا شده و از شرکت‌های آمریکای دعوت کرده
ناشناس۲۸۵۴۴۱۵۲۰:۲۲:۱۲ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
اول اقتصادش را درست کرد بعد وارد گفتگو و عادی سازی روابط با امریکا شد نه در زمان مشکلات اقتصادی
ناشناس۲۸۵۱۶۸۵۱۳:۲۱:۵۷ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
اقتصادی که 75 درصد کوچک شده با اولین حرکت مثبت جهش میکنه و اعداد بالا رو ثبت میکنه که اونم ناشی از ماجرای حل مشکلات نفتیه ...اگر این رشد در 10 سال آینده هم مثبت بود و بالا اونوقت معلوم میشه...
ناشناس۲۸۵۱۷۰۰۱۳:۲۳:۲۷ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
آن ها در 10 سالی که ابر تورم داشتند به جای اینکه بروند با دشمنان خودشان مذاکره کنند اقتصاد درون خودشان را درست کردن و الان دارند نتیجه آن را می بینند و آمریکا هم کم کم تحریم آنها را بر می دارد، آره جانم درس عبرت زیاد هست!!!
ناشناس۲۸۵۱۷۳۳۱۳:۲۷:۱۵ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
نگاهش به دنیا و روابط بین المللی رو تغییر داده
ناشناس۲۸۵۱۷۸۰۱۳:۳۲:۳۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
اگرچه بسیاری رشد فعلی ونزوئلا را ناشی از تغییر نگاه این کشور نسبت به آمریکا و برقراری روابط اقتصادی با این کشور، به خصوص در حوزه نفت ذکر کرده‌اند اما این ارتباط و داد و ستد نفتی اساساً در اندازه‌ای نیست که بتواند برای رشد اقتصادی این کشور موثر قلمداد شود !!!
ناشناس۲۸۵۱۸۲۱۱۳:۳۶:۲۲ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
ونزوئلا کمونیستی است اقتصاد ایران در بالادست انحصاری ملی و انحصار خصولتی است در پایین دست مالکیت خصوصی و بازاری آزادتر از ونزوئلا دارد،برخی نمایندگان مجلس از کوپن صحبت میکنند اقتصادایران مثل چین وکره شمالی و ونزوئلا کمونیستی نیست که رضایت مردم با کوپن جلب شود در کشورهای کونیستی خدمات درمانی رایگان است در ایران اینطور نیست و درمان نمیتواند رایگان شود،تامین مسکن مردم بخشی لاینفکی از کوپن کشورهای کومونیستی است که اصلا در ایران قابل اجرا نیست در ایران بخشی قابل توجهی از اقشار و طبقات پایین روستایی بوده که نیاز به هیچ نوع از کوپن ندارند حتی مسکن،پس در ایران بحث اعطای یارانه از طریق کوپن نمیتواند هدفمند باشد حتی باعث ایجاد نارضایتی هم خواهد شد چون همان عده هم که نیاز به کوپن دارند وقت و توان صف ایستادن ندارند،دولت ایران تنها کاری که برای جلب رضایت مردم طبقات مختلف میتواند انجام دهد حفظ ارزش پس اندازهاست.
ناشناس۲۸۵۲۱۳۲۱۴:۰۸:۴۱ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
خیلی جالبه که مشکل ونزوئلا درست زمانی حل شد که با امریکا توافق کرد و شرکتهای مختلف در دنیا شروع به همکاری با این کشور کردند و تبادلات تجاری با دنیا افزایش یافت. بعد دقیقا شما این موضوع رو وارونه جلوه میدهید. چطور تو این همه سال که با امریکا توافق نکرده بود خبری از رشد اقتصادی در ونزوئلا نبود.
ناشناس۲۸۵۲۴۰۴۱۴:۳۹:۰۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
جالب این هست که شما اطلاع کافی ندارید وآمریکا تبلیغ گر خوبی هست، جهت اطلاع از سال 2013 که تورم ونزوئلا سال به سال بالا می رفت تا سال 2018 به 350 هزار درصدی رسید و از این سال تورم آنها شروع به کم شدن کرد و تا سال 2020 به قبل سال 2018 رسیده و همانطوری آمریکا در قبال تحریم ایران تبلیغ گر خوبی بود برای شما و دولت قبل ایران 4 سال سرکوب اقتصادی و ارزی کرد و سال 96 ظرفیت آن پر شد و زمان رها شدن بود و آمریکا با شناخت این دستکاری اقتصادی تحریم ها را هم همزمان علیه ایران وضع کردن تا تبلیغ برای شما شود که دلیل اصلی بحران اقتصادی و تورم ایران آمریکا هست، اثر گذار هست ولی بیشتر خود اقتصاد ایران مشکل داشت و تحریم فشار آن را بیشتر می کرد
ناشناس۲۸۵۲۱۹۶۱۴:۱۵:۲۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
تفاوت اصلی اصولگرایان ما با آنها در این است که آنها اول به فکر منافع کشور خودشان هستند نه کشورهای دیگر .
ناشناس۲۸۵۲۴۸۴۱۴:۴۸:۴۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
آنهایی که به تو اینها را گفتند به شما نگفتند چرا خودشان می آیند در کشورهای دیگر که ما هم می رویم تا نقشه آنها علیه ایران عملی نشود؟ چند تا نظر دادم همه آنها درست و بدون توهین هست می خواهم ببینم منتشر می کنید یا نه با تشکر
فرهاد۲۸۵۲۴۰۶۱۴:۳۹:۱۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
سلام کشور ما تا وقتی دو دستگی هست سخته که بتواند رشد اقتصادی خوبی داشته باشد
ناشناس۲۸۵۴۷۷۲۲۱:۵۳:۰۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
عزیز الان که یک دسته
ناشناس۲۸۵۴۱۳۳۱۹:۱۷:۲۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
امیدوارم ایران هم مثل ونزوئلا از دشمنی با امریکا دست برداره
ناشناس۲۸۵۴۳۷۷۲۰:۱۳:۰۹ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
شما حتی اندکی اطلاعات اقتصادی ندارید و نمیدونید کشوری که سالها هیچ رشدی در اقتصاد نداره با کوچکترین نشانه ها و اتفاقاتی جهش شدیدی در اقتصاد میکنه هر وقت رشد اقتصادی چند سال پابرجا موند اونموقع بررسی بشه نتایج بهتر قابل استناد هست
اسکندری۲۸۵۴۷۵۸۲۱:۴۸:۴۷ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
اولا دلیل جهش در رشد اقتصادی ونزوئلا بخاطر کوچک شدن اقتصاد این کشور طی سالهای گذشته بوده و این رشد با این ارقام بالا و عجیب ادامه دار نخواهد بود دوما تحریمهای ونزوئلا فقط در حوزه نفتی بوده و سایر حوزه ها مانند معادن سرشار طلا و... تحت تحریم نبود سوما اقتصاد کشور کوچک ونزوئلا با وجود منابع سرشار نفتی تقریبا مشابه کشور قطر هست و اصلا با ایران که جزو بیست اقتصاد بزرگ دنیا بوده و هست قابل مقایسه نیست چهارما اشتباهات اقتصادی هشت ساله دولت اصلاحطلب و ناکارآمد روحانی باعث تضعیف شدید اقتصاد ایران شد که یک نمونه آن رسیدن صادرات نفت ایران به زیر دویست هزار بشکه در روز بود و شمار زیادی اشتباهات عمدی و غیر عمدی دیگر مانند قطع ارتباط اقتصادی با همسایگان و استقراض دولت از بانک مرکزی و... که امکان نگارش همه آنها در اینجا نیست اما با رویکرد درست دولت سیزدهم مثل گسترش تجارت با همسایگان طی چند سال آینده شاهد رونق و شکوفایی اقتصادی ایران خواهیم بود انشاالله
عباس۲۸۵۴۸۰۲۲۱:۵۸:۵۵ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
تا کی باید از این کشور وان کشور درس بگیریم چرا مسئولین به فکر نیستند مگر تو ایران با این عظمت چند مغز متفکر وجود ندارد که الان ۴۳ سال از انقلاب گذشته هنوز با این مشکلات دستو پنجه نرم میکنیم مگر از کشوری دیگه میخواد کسی بیاد واین مشکل رو حل کنه
علی۲۸۵۴۸۹۸۲۲:۲۴:۳۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
با اجازتون مادرو هم داره کم کم ایران رو ول میکنه پیغام وپسغام ب امریکا میده ک رابطشو باهاش خوب کنه تازه فهمیده ک بهتره برای مناعع ملیش زیاد درگیر امریکا نشه
ناشناس۲۸۵۵۱۵۶۲۳:۳۳:۵۶ ۱۴۰۱/۱۰/۲۴
از کی تا الان چپی و کمونیست شده اصولگرا انهم به معنی که شما منظورتون هست؟
ناشناس۲۸۵۵۳۵۹۰۰:۲۷:۱۴ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
عجبززززززز بامزه بود
محسن۲۸۵۷۰۴۵۱۴:۵۶:۴۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
به نظر بنده گام دوم انقلاب باید حمایت از مردم و به خصوص کارگران با این شرایط که حقوق آنها از تورن عقب نباشد چرا که کارفرمایان در این چند ساله حیابی از نیروی کار ارزان قیمت سود برده و ثروتشان چتد برابر شده.بدای کارفرمایانی که واقعا مشکل پرداخت دارند باید دولت مابه التفاوت را پرداخت و هزینه بیمه و مالیات را در صورت ضرورت کمتر و یا بخشش کامل بدهد تا صنعت هم زمین نخورد تا شاید و شاید نشکل حل شود در غیر اینصورت باید با پیشرفت و تغییر خداحافظی کرد
ناشناس۲۸۵۷۸۳۲۲۳:۰۶:۲۸ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵
هروقت جلوی رانت وفسادراگرفتید...هروقت اختلاف درپرداخت حقوق مدیران وسایرسطوح باکاهش حقوقهای نجومی وانواع واقسام امکانات نامحدوددراختیارمدیران به یک حداقل ویکسان رسید..هروقت پرونده ی طبریها وامثالهم به درستی رسیدگی شدهروقت فجایع خصوصی سازی درهپکو وکشت وصنعت مغان ورشت الکتریک وامثالهم موردرسیدگی وبرخورددرست قرارگرفت شک نکنیدمارشداقتصادی پنجاه درصدی راهم تجربه خواهیم کرد... مادامیکه خودروسازی مااینست واموزش پرورش مااینگونه عمل میکند...درجازدن هم برای ماافتخاراست ...رشدپیشکش
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  2. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  3. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  4. سلامی: حزب‌الله قدرتمند‌تر شد/ شاهد نابودی اسرائیل هستیم

  5. دست‌درازی پسر دانشجو به دختر همکلاس‌اش  

  6. ناصر ایمانی :ظریف می تواند مشاور پزشکیان شود/شخصا موافق اصلاح قانون هستم

  7. صهیونیست ها هرگز صاحبخانه نمی شوند!

  8. انتقاد یک مرجع تقلید از فیلترینگ؛ معنایی ندارد

  9. درخواست تهران از سنگاپور برای تجدیدنظر در حکم اعدام یک شهروند ایرانی

  10. معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی تا عید پرداخت می‌شود            

  11. عراقچی: غرب تحریم کند مباحثات احتمالاً سمت سلاح هسته‌ای میرود

  12. بیانیه مهم سپاه پاسداران درپی شهادت مستشار نظامی ایران توسط اسرائیل  

  13. جهش تولید  با  اولویت  در  مشارکت  کدام  مردم؟!

  14. آمریکا علت عدم عقب نشینی فوری اسرائیل از خاک لبنان را اعلام کرد

  15. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دست‌اندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت شهدای استان اصفهان

  16. صهیونیست‌ها: معادله حزب‌الله تحمیل شد/ آتش‌بس یعنی رسوایی

  17.  برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!

پربحث‌های هفته

  1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  3. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  4. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  10. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

  11. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

  12. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  13. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

  14. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  15. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

  16. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  17. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  18. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  19. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  20. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  22. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  23. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. با این کمدی ها حال ما خوب نمی شود!

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین