گزارش چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر/۶ روز گرم جشنواره

گروه فرهنگی الف،   4011117110 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
روز گرم جشنواره

پنجمین روز جشنواره فیلم فجر با نمایش دو فیلم بعد از رفتن و کت چرمی و اظهار نظرهای پربازتاب محمد خزاعی، روح‌الله سهرابی از مسئولان سینمایی ارشاد به پایان رسید.

سیاست رسمی و شفاف فجر در قبال انصرافی‌ها و تحریمی‌ها
اظهار نظر دو تن از مدیران سینمایی در روز گذشته در ارتباط با جشنواره امسال و تحریم کنندگان، فضای مجازی و صفحات سینمایی را به شدت تحت تاثیر قرار داد.

روح الله سهرابی مدیر نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی در یادداشت تندی درباره تحریم کنندگان گفت: « تحریم یعنی مبارزه نرم ! گویا تعدادی اندک از سینماگران فرصت جشنواره را مغتنم شمرده و با بهره‌جویی از آن وارد ژست تحریم و به عبارت بهتر ، مبارزه نرم شده‌اند !»

وی در ادامه نیز در باره ممنوعیت کار تحریک کنندگان جشنواره خاطر نشان کرد:« چنین مبارزانی چنانچه به راهی که در پیش گرفته‌اند معتقد و به عهد خود پایبند باشند لاجرم باید بر سر این تصمیم باقی بمانند و مادامی که نظام جمهوری اسلامی برقرار است از هرگونه حضور در شئون مختلف سینمای ایران اعم از پشت دوربین ، جلوی دوربین ، پس تولید و غیره خودداری کنند .»

بجز سخنان سهرابی، صحبت های محمد خزاعی در باره تحریم کنندگان با تیتر «هیچ کس حق انصراف از جشنواره ندارد» بازتاب زیادی پیدا کرد.

رئیس سازمان سینمایی گفت: «وقتی حق رایت فیلم پرداخت می شود، حق انصرافی وجود ندارد. در حوزه سینمای داخلی هم همینطور است؛ بنابراین انصراف نمی‌توانند بدهند. قبل از حضور در این جشنواره تا الان اتفاق مهمی نیفتاده است. آنها در همان زمان ثبت نام باید این تصمیم را می گرفتند.این را هم بگویم که آنقدر به جشنواره امسال فیلم ارسال شده که اگر دوستان زودتر اعلام می کردند، سریع جایگزین می کردیم و هیچ مشکلی در جایگزینی فیلمها به خاطر تنوع و سطح کیفی آثار نداشتیم.»

این سخنان سهرابی و خزاعی در کنار اظهارات روز گذشته مجتبی امینی سیاست جشنواره چهل و یکم فجر را در قبال انصراف و تحریم ها مشخص کرده اما این سخنان بیشتر تند و از موضع قدرت تعبیر شده است.


عفو رهبری و حضور ابوالفضل پورعرب

به دنبال خبر عفو هزاران بازداشت شده اعتراضات اخیر توسط مقام معظم رهبری که بازتاب زیادی در رسانه های داخل و خارج داشت، یک رویداد سینمایی در پردیس سینمای ملت رخ داد که حاشیه ها و تحلیل های جالبی را در برداشت. حضور ابوالفضل پورعرب در سالن رسانه‌های جشنواره فیلم فجر و صحبت‌هایش واکنش برانگیز شد:  «من معنای تحریم را نمی فهمم. ما داریم کار می کنیم. از تفریحات مردم سینما رفتن است. نمی توانیم سینما را از مردم بگیریم. بعد از این همه سال تلاش کردیم و زحمت کشیدیم که سینمای آبرومندی را داشته باشیم. علت تحریم چیست؟ یکسری افراد معترض هستند؛ قبول؛ مسئله ای نیست. با تحریم و نرفتن به سینما مشکلی حل نمی شود. باید بنشینیم و حرف بزنیم. بزرگ ترین جنگ ها هم با مذاکره حل شده است نه با جنگی دیگر. اعتقادی به این حرکت نداشتم .»

در پی این سخنان و حضور پورعرب در جشنواره عده ای از مخالفان به تخریب و فحاشی علیه وی در مجازی پرداختند این در حالیست که برخی از طرفداران وی مدعی شدند که درخواست پورعرب در شب یلدا در تلویزیون از رهبری، باعث عفو این تعداد بازداشت شده در روز گذشته شده است!

حذف سیمرغ مردمی و تصویر سالن‌های خالی از جمعیت
خبر پربازتاب دیگر 24 ساعت گذشته نیز به سخنان خزاعی رئیس سازمان سینمایی در ارتباط با حذف سیمرغ مردمی جشنواره چهل و یکم فجر بوده است. وی با بیان اینکه حذف سیمرغ مردمی با هدف برقراری عدالت برای همه فیلم ها بوده ابراز داشت: «امسال نظرسنجی برای انتخاب سیمرغ مردمی نداریم و در مراسم اختتامیه هم این جایزه اهدا نخواهد شد. امسال برخی آثار دیرتر به جشنواره رسیدند. سیمرغ مردمی وقتی می‌تواند اهدا شود که از روز اول همه آثار آماده باشد. امسال برخی آثار دیرتر آماده شدند.

موضوع جنجالی دیگر که از سوی دو تن از خبرنگاران و منتقدان سینمایی در اینستاگرام مطرح شد به تصاویر ارسالی این دو نفر مبنی بر خالی بودن سالن‌های نمایش فیلم بوده است. یک خبرنگار سینمایی از بی تماشاگر بودن سالن سینمایی در سانس نمایش یک فیلم در بخش بین الملل نوشته و منتقد سرشناسی از سالن‌های عمومی سطح شهر و خالی بودن آن خبر داده است. پیش از این نیز تصویری از سینما آزادی در روز اول جشنواره در فضای مجازی منتشر شد و ادعای خلوتی و عدم رونق نمایش در سینماهای مردمی بیان شده بود.

بازخوردهای اولیه از تماشای دو فیلم بعد از رفتن و کت چرمی
تماشای دو فیلم به نمایش درآمده در روز پنجم بازتاب های مختلفی در سالن رسانه های ملت داشت. «بعد از رفتن» با استقبال سرد تماشاگران همراه بود در حالیکه کت چرمی با موافقت و مخالفت توامان مخاطبان همراه شد گروهی بازی جواد عزتی را قابل تمجید و داستان فیلم را پرکشش و تازه ارزیابی کردند در حالیکه برخی منتقدان فیلم را ضعیف و متناسب ارزیابی کردند تا کت چرمی یکی از پربحث ترین و واکنش برانگیزترین فیلم های جشنواره امسال باشد. کت چرمی در اکران عمومی سینماهای جشنواره نیز تا کنون عنوان پرفروش ترین فیلم را کسب کرده که به نظر می رسد حضور جواد عزتی در این موفقیت نقش مهمی داشته است.

از دیگر اخبار و تحلیل های مربوط به فیلم ها می توان به توفیق ژاله صامتی بازیگر فیلم سرهنگ ثریا در جلب نظر سینمادوستان اشاره کرد. صامتی که در این فیلم نقش ثریا عبداللهی مادر یکی از اعضای گروهک منافقین را برعهده داشته، توانسته رضایت گروه های مختلف فکری و هنری را در ایام جشنواره کسب کند به طوریکه برخی در این ایام که نیمه از جشنواره گذشت نیز او را مستحق دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگری عنوان کردند. پیش از این ژاله صامتی برای فیلم درخونگاه نامزد دریافت سیمرغ بهترین بازیگر شده بود و به نظر می رسد پیش گویی سینمادوستان و اهالی مجازی از دریافت سیمرغ بازیگری برای صامتی خیلی بیراه نباشد.