خبرگزاری مهر : بخش کارتون و کاریکاتور پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به دبیری سیدمسعود شجاعی طباطبایی و در این بخش علاوه بر شجاعی طباطبایی، مازیار بیژنی و محمد حسین نیرومند آثار را انتخاب و داوری کردند.
نمایشگاه آثار بخش کارتون و کاریکاتور جشنواره تجسمی فجر پانزدهم با عنوان «لبخندآفرینان جهان» با ۱۲۵ اثر برگزار شده است. این آثار در بخش جنبی و در قالب کیوریتوری روی دیوار رفتهاند که در طبقه سوم مؤسسه صبا فرهنگستان هنر تا روز ۲۸ بهمن ماه قابل تماشا است. در واقع، در این طبقه بخشهای جنبی پانزدهمین دوره جشنواره با عنوان «لبخندآفرینان جهان» و «به افق امید» قرار دارد که به ترتیب به رشتههای «کارتون و کاریکاتور» و «طراحی پوستر» میپردازند.
بخش «کارتون و کاریکاتور»، یکی از اتفاقات جالب جشنواره پانزدهم «تجسمی فجر» که به صورت کیوریتوری توسط سیدمسعود شجاعی طباطبایی مدیریت شده است. این بخش شامل دو زیربخش است؛ اول نمایشگاه آثار کارتون و کاریکاتور که با عنوان «لبخندآفرینان جهان» به نمایش درآمده است و دوم انتشار کتاب سال کارتون و کاریکاتور جشنواره تجسمی فجر است که به صورت نفیس چاپ شده و قرار است در مراسم اختتامیه جشنواره پانزدهم رونمایی شود.
به گفته سیدمسعود شجاعی طباطبایی، قریب به هزار و ۷۰۰ اثر از تعداد زیادی از هنرمندان بینالمللی دریافت شده است که به طور متوسط ۱۰ الی ۱۵ اثر فاخر آنها محسوب میشود. همچنین رزومه همه هنرمندان در «کتاب سال کارتون و کاریکاتور» به دو زبان فارسی و انگلیسی درج شده است.
از جمله هنرمندان خارجی که اسامی آنها آشنا میآید و هنرمندان برجستهای در حوزه کاریکاتور جهانی هستند، میتوان به میخائیل زلاتکوفسکی از روسیه، هوریا کریسان از رومانی، دامیر نواک از کرواسی، اسپیرو رادولوویچ از صربستان، جولیان پنپای از رومانی، محی الدین کوراوغلو از ترکیه، یوگسلاو ولاوویج از صربستان، نیکولای ورونتسوف (میکولا) از روسیه، جیتت کاستانا از اندونزی، کائو گومز از برزیل، برادی ایزکویردو از کوبا، دیمیتریس جئورگوپالیس از یونان، ارای ازبک از ترکیه، نیکولا لیستز از رومانی، لوئیس کارلوس فرناندز از برزیل، سیران کافرلی از جمهوری آذربایجان، رائول فرناندوزولتا از کلمبیا، اولگ گوتسل از اوکراین، آموریم از برزیل، آرس از کوبا، شانکار پامارثی از هند، ری کاستا از برزیل، رائد خلیل از سوریه، ادی دارما از اندونزی، میشل مورو گومز از کوبا و مارسین بوندارویچ از لهستان، اشاره کرد.
میخائیل زلاتکوفسکی که از برجستهترین و بهترین کاریکاتوریستها در جهان است؛ او دکترای فیزیک هستهای دارد و در سال ۱۹۹۴ طبق نظرسنجی مجله ویتی ورلد بهترین کاریکاتوریست جهان انتخاب شده است. به اعتقاد این کاریکاتوریست، کاریکاتور یک زبان بینالمللی برای ابراز نظرات فکری و فلسفی است. چند اثری که او در نمایشگاه «تجسمی فجر» دارد نیز به نوعی نقد به مسائل و مصائب بشریت به حساب میآید، از نقد سرمایهداری تا فقر حاکم بر جهان.
آثار زلاتکوفسکی طنز سیاه و سوررئالیسم هستند که در آن به بیان معانی عمیق میپردازد و در اکثر آنها مسائل انسان و ظلمهایی که از سوی قدرتهای بشری به او روا داشته شدهاند، مشهود است و کودکان نیز به عنوان نماد انسانهایی که قلبشان پاک و دستنخورده است، در آثارش حضور دارند. در اثری که تصویر آن در بالا قرار دارد، شیطان دلش برای انسان خوب به رحم میآید این در حالیست که انسانها به او کمک نکردهاند.