به گزارش ایرنا، رفائل گروسی این مطلب را روز دوشنبه در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح کرد و گفت که در جریان سفرش به تهران، «با مقامات ارشد از جمله رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران، وزیر امور خارجه و معاون رئیس جمهوری اسلامی ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفتوگو کردم.»
وی افزود: «در این نشستهای سطح بالا، اهمیت برداشتن گامهایی برای تسهیل همکاریها در راستای سرعت بخشیدن به حل مسائل پادمان باقیمانده مورد بررسی قرار گرفت. هر دو طرف اذعان دارند که چنین تعاملات مثبتی میتواند راه را برای توافقات گستردهتر بین دولتهای عضو هموار کند.»
مدیرکل آژانس در ادامه به آخرین گزارش آژانس در مورد راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره و با گوشه چشمی به تدابیر جبرانی ایران تحت برجام عنوان کرد: همانطور که می دانید، آژانس به مدت دو سال، از جمله ۹ ماه که تجهیزات نظارت و بازرسی نصب نشده بود، قادر به انجام فعالیت های راستی آزمایی و نظارت بر برجام در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم نبوده است.
گروسی ادامه داد: پس از گفتگوهایم با معاون رئیس جمهور اسلامی در تهران، دریافتم که ایران با اجازه دادن به آژانس برای ادامه اقدامات نظارتی و راستی آزمایی بیشتر که برای آژانس در انجام مأموریتش ضروری است موافقت کرده است.
وی افزود که دستیابی به این امر بسیار مهم خواهد بود زیرا به آژانس اجازه میدهد تا یک مبنای جدیدی را در صورت ازسرگیری اجرای تعهدات هستهای ایران تحت برجام، ایجاد کند. مدیرکل آژانس اضافه کرد: اکنون مشتاقانه منتظر بحث های فنی بعدی و اجرای سریع و کامل تضمین های ایران و بیانیه مشترک من و معاون رئیس جمهور اسلامی هستم.
گروسی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این ادعا که ایران در ماه ژانویه گذشته تغییراتی را در ساختار کارخانه غنی سازی سوخت فردو (FFEP) بدون اطلاع آژانس، اعمال کرده است گفت که پس از گفتوگوهای صورت گرفته مقرر شد که روند بازرسیها از این تاسیسات بلحاظ دفعات و میزان آن بیشتر شود.
وی همچنین به ادعای کشف ذرات اورانیوم با خلوص بالاتر از ۶۰ درصد در مرکز فردو اشاره کرد و گفت: آژانس و ایران گفتوگوهای فنی را برای روشن شدن کامل این موضوع آغاز کردهاند.
مدیرکل آژانس بر همین اساس از آنچه تضمینهای سطح بالای ایران در خصوص اجرای فعالیتهای راستی آزمایی و بازرسیهای بیشتر، و همچنین همکاری برای حل و فصل مسائل پادمانی باقیمانده «از جمله موارد مربوط به سه مکان اعلام نشده که آژانس در آن آثار ذرات اورانیوم پیدا کرده است» نامید استقبال کرد.
وی با بیان اینکه، بیصبرانه منتظر شرکت در گفتوگوهای فنی با ایران، وفق توافقات بهعمل آمده در چارچوب بیانیه مشترک طرفین است افزود: کار مهمی در پیش داریم.
گروسی جمعه گذشته در سفری دو روزه به تهران با رییس سازمان انرژی اتمی، وزیر امور خارجه و رئیس جمهوری کشورمان دیدار کرد. در نتیجه این سفر، بیانیه مشترکی میان ایران و آژانس اتمی صادر شد که ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن در نشست فنی که بزودی در تهران برگزار میشود، بین دو طرف مورد توافق قرار میگیرد.