تجلیل وزیر ارشاد از ۷ نفر از مفاخر فقید فرهنگی/ اقلیم‌های فرهنگی ایجاد می‌شود

  4020129086

یکی از مهمترین ممیزات جامعه ایرانی این است که حوزه علم ‌و دانش این سرزمین سرشار از دانشمندان و مفاخر ارجمند علمی، فرهنگی و هنری است که به موازات تمدن بزرگ ایران اسلامی پرورش یافته‌اند.

 
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا آیین گرامیداشت جمعی از مفاخر فقید کشور در سال ۱۴۰۱ با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نظام‌الدین زاهدی سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، استادان، پژوهشگران و مدیران فرهنگی کشور شامگاه یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

در این مراسم فرهنگی که مدعوین آن میهمان سفره افطار انجمن در ماه مبارک رمضان نیز بودند، از آیت‌الله سید عبدالله فاطمی‌نیا، آیت‌الله محمدعلی ناصری اصفهانی، آیت‌الله سیدحسن سعادت مصطفوی، حجت‌الاسلام سیدمحمود دعائی، محمدعلی اسلامی ندوشن، احمد سمیعی گیلانی و میرزا ملا احمد اف از کشور تاجیکستان با حضور خانواده و شاگردان این چهره‌های برجسته فرهنگی تجلیل به عمل آمد.

 ایران کشوری درخشان حتی قبل از میلاد مسیح (ع)

اسماعیلی، با بیان اینکه این مراسم با انگیزه تعظیم، تکریم و تجلیل از مقام علمی مفاخر فقید برپا شده، گفت: یکی از مهمترین ممیزات جامعه ایرانی این است که حوزه علم ‌و دانش این سرزمین سرشار از دانشمندان و مفاخر ارجمند علمی، فرهنگی و هنری است که به موازات تمدن بزرگ ایران اسلامی پرورش یافته‌اند.

وی با اشاره به اینکه ایران بزرگ از هزاره‌های قبل از میلاد در تاریخ پر افتخار خود نام‌های درخشانی را ثبت کرده است، تصریح کرد: ایران بزرگ فرهنگی دارای مرزهای بسیار وسیع‌تر از مرزهای جغرافیای سیاسی امروز ایران است. بزرگان بسیاری در گوشه و کنار این حوزه تمدنی افتخار آمیز طی قرون مختلف حضور داشته و بخش مهمی از پیشرفت‌های علمی و دستاوردهای فرهنگی و تمدنی جامعه بشری مرهون تلاش‌های این بزرگان است.

اسماعیلی افزود: معرفی بیشتر مشاهیر ایران زمین یکی از اهداف اصلی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به شمار می‌رود و بسیاری از آثار مهمی که امروز به عنوان آثار فرهنگی از آن یاد می‌شود، با اهتمام انجمن بنا شده است. از مقبره فردوسی بزرگ تا حافظیه گرفته تا مقبره باباطاهر و بوعلی سینا که تمامی این‌ها از ابتکارات خوب و تاریخی انجمن محسوب می‌شود.

طرح ایجاد اقلیم‌های فرهنگی در دستور کار وزارت فرهنگ

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در دوره جدید این رویکرد را با جدیت دنبال می‌کند و عملکرد کسانی که این فضا را در گذشته ایجاد کرده تا بزرگان این سرزمین به بهترین نحو ممکن به نسل‌های بعدی و جوانان امروز معرفی شوند، قابل تقدیر و ستایش است.

اسماعیلی در ادامه به مصوبه اخیر دولت مردمی در حوزه تقویت بودجه فرهنگ اشاره کرد و افزود: ایجاد مناطق فرهنگی نیز از برنامه‌های جدی دولت در حوزه مدیریت فرهنگی است که در مقابل مناطق اقتصادی که سال هاست در کشور ایجاد شده، طرح ایجاد اقلیم‌های فرهنگی در دستور کار وزارت فرهنگ و با محوریت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی قرار گرفته است و امیدواریم امسال یکی از این اقلیم‌های فرهنگی را در منطقه مرکزی ایران، منطقه زنجان تا همدان که محل مقبره بوعلی سینا تا زادگاه شیخ اشراق سهروردی است را به عنوان یک منطقه فرهنگی معرفی کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: ایجاد مناطق فرهنگی برای چند نقطه دیگر کشور پیش‌بینی شده است و این اتفاقات در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با حمایت شخصیت‌های بزرگ علمی فرهنگی و هنری کشور، گسترش پیدا خواهد کرد.

نام و میراث مفاخر فرهنگی همواره زنده و جاودان است

محمد شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: از سال گذشته تا به امروز چهره‌ها و بزرگان علمی و فرهنگی مختلفی را از دست دادیم و امروز فرصتی پیش آمد تا برای اکرام و تکریم از تعدادی از آن‌ها چنین‌ محفل ‌باشکوهی‌ را ‌برگزار کنیم.

شالویی تصریح کرد: ما در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی همواره نام و یاد مفاخر ایران و کشورهای پارسی را گرامی می‌داریم چرا که نام و میراث این بزرگان همواره زنده و جاودان است.

وی در پایان افزود: از خانواده های محترم این مفاخر گرامی که دعوت ما را پذیرفتند و در جمع ما حضور یافتند و جمله ما را زینت بخشیدند صمیمانه سپاسگزاری می‌کنم.

ماه رمضان، ماه یادکردن از در گذشتگان

نظام‌الدین زاهدی سفیر جمهوری تاجیکستان ماه مبارک رمضان را، ماه مهمانی خداوند متعال، ماه خداشناسی و خودشناسی دانست و گفت: یکی از مزیت‌های این ماه یاد کرد از گذشتگان است و در این راستا، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نقش بارزی ایفا می‌کند.

وی افزود: انجمن در برگزاری مراسم پاسداشت یاد و خاطره بزرگان همت گماشته و خاطره مشاهیر و مفاخر تاجیکستان معاصر را نیز در چند برنامه گرامی داشته است که از جمله آنها می‌توان به برگزاری مراسم نکوداشت استاد محمد جان شکوری بخارایی، لایق شیرعلی و… اشاره کرد.

سفیرجمهوری تاجیکستان در ایران عنوان کرد: برگزاری آئین گرامیداشت یاد بزرگان ایران زمین در استمرار سنت‌های شایسته ادبی، علمی، فرهنگی و تجدید حافظه تاریخی مردم فارسی زبان نقش مهمی ایفا می‌‌کند. یکی از مفاخر فارسی زبان که در طول یک سال گذشته ایشان را از دست دادیم، استاد میرزا ملااحمد اف بود که در عرصه علم و ادب تاجیکستان نقش مهمی داشت و بیش از ۴۵ کتاب و ۴هزار مقاله تألیف کرده بود که بیانگر جایگاه ویژه او در ادبیات معاصر تاجیکستان است.

زاهدی افزود: استاد میرزا ملااحمد اف برای اولین بار قرآن را به خط سیریلیک تاجیکستانی برگردانید و این قرآن در تاجیکستان منتشر شد. از موضوعات محوری پژوهش او، رودکی‌شناسی بود و با تلاش‌های او، دانشنامه رودکی نیز به چاپ رسید.

سفیرجمهوری تاجیکستان درپایان تأکید کرد: استاد ملا احمد اُف به ایران علاقه داشت و رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان بود و برای تحکیم دوستی دو ملت، تلاش زیادی کرد.