معرفی کامل کاسه نمد و کاربرد آن

گزارش بازرگانی، 170886،   4020207044

کاسه نمد یکی از قطعات کاربردی و مهم در تمامی سیستم ها و تجهیزات هیدرولیکی است که از دو قسمت تشکیل شده است.

یکی از قطعات اساسی و مهم در تمامی سیستم های هیدرولیکی مانند پمپ ها و پیستون ها و سایر اتصالات کاسه نمد است. واژه «Oil Seal» در فارسی با عنوان کاسه نمد شناخته شده است. از این قطعه برای جلوگیری از روغن ریزی یاتاقان ها و شفت ها استفاده می شود. همچنین برای محافظت از این قطعات در برابر آلودگی و گرد و غبار کاربرد دارد.

این قطعه از دو بخش فلزی و سخت خارجی و بخش انعطاف پذیر داخلی تشکیل شده است. بخش انعطاف پذیر داخلی وظیفه عایق بندی را بر عهده دارد و به بخش خارجی فلزی چسبیده است. جنس بخش داخلی از پلاستیک سنتزی یا طبیعی است. این بخش با اعمال فشار مناسب روی محور از ریختن روغن جلوگیری می کند. برای تهیه کاسه نمد و سایر تجهیزات صنعتی از قبیل فرومنگنز پرکربن و فرومنگنز متوسط کربن می توانید به گروه صنعتی پارس خورشید مراجعه کنید. به این طریق بهترین و با کیفیت ترین محصول را تهیه کنید.

کاسه نمد چیست؟

کاسه نمد چیست؟

چالش آب بندی در دستگاه های مختلف از زمان های گذشته تابحال وجود داشته است. کاسه نمد یکی از تجهیزاتی که به منظور جلوگیری از روغن ریزی در دستگاه های مختلف طراحی شده است.

کاسه نمد یا به عبارتی (Radial shaft seal or oil seal)، به لیپ سیل (lip seal) یا اویل سیل (oil seal) نیز شهرت دارد. مهمترین وظیفه این قطعه آب بندی سیستم های هیدرولیکی است. به علاوه آنکه می تواند آن ها را از عواملی همچون نشت روغن محافظت کند. همچنین این وسیله از ورود گرد و غبار و آلودگی به داخل سیستم هم جلوگیری می کند.

در طراحی کاسه نمدهای اولیه برای آب بندی از عنصر چرم خام یا پوست دباغی نشده استفاده شده است. اما امروزه تجهیزات و عناصر مدرن جایگزین شده اند. الاستومرهای مدرن و رایجی که جای چرم خام را گرفته اند شامل FKM،ACM،NBR، HNBR و AEM هستند. صنایع تولید کننده این قطعه با اضافه کردن یک فنر کشی به اجزای آب بندی کمک کرده اند تا جبران ساییدگی لبه و تغییرات مواد الاستومری را بکند.

اجزای تشکیل دهنده کاسه نمد

اجزای تشکیل دهنده کاسه نمد

برای انتخاب کاسه نمد مناسب باید به اجزای آن توجه کرد. چون اجزای آن با توجه به کاربرد آنها انتخاب می شود. به طور کلی اجزای اصلی این قطعه عبارتند از:

پوسته فلزی: بیشتر تولید کنندگان این قطعه روی این قسمت حساسیت زیادی به خرج می دهند. بنابراین این قطعه سختی لازم را داشته و در قسمت نشیمنگاه اتصال بهتری دارد.

جنس لبه: جنس لبه از مواد الاستومری انعطاف پذیر ساخته می شود. در واقع به نحوی طراحی می شود تا در شفت های چرخان به خوبی وظیفه آب بندی را انجام دهد.

فنر: برای تقویت آب بندی در لبه برخی از مدل های این قطعه از فنر استفاده می شود.



جنس کاسه نمد

کاسه نمد در جنس های مختلف برای کاربردهای متنوعی ساخته می شود. در زیر به چند نمونه از جنس های رایج و پرکاربرد اشاره می کنیم:

  • NBR - Nitrile rubber، لاستیک نیتریل
  • ACM - Poly Acrylic rubber، لاستیک پلی اکریلیک
  • MVQ - Silicone rubber، لاستیک سیلیکون
  • FPM - Fluorinated rubber، لاستیک فلوراید
  • HNBR - Hydrogenated nitrile rubber، لاستیک نیتریل هیدروژنه
  • EPDM - Ethylene-propylene rubber، لاستیک اتیلن پروپیلن



عملکرد این قطعه

همانطور که گفته شد کاسه نمد دارای دو عملکرد است که عبارتند از:

  • جلوگیری کردن از نشت روانکارها، مواد شیمیایی، گاز و آب از درزهای ماشین آلات و تجهیزات به محیط اطراف
  • از ورود آلودگی و گرد و غبار به داخل قسمت های متحرک سیستم جلوگیری می کند. کاسه نمد با نگه داشتن و فشردن روان کننده یا روغن در لایه ای باریک بین لبه آب بندی و شافت کار، حفاظت از نشتی و عدم ورود آلودگی را به خوبی انجام می دهد.



کاربرد کاسه نمد

با طراحی سیستم های پیچیده در صنایع مختلف نیاز به کاسه نمد روز به روز بیشتر و بیشتر شد. از این روز این قطعه در سایز ها و مدل های مختلف طراحی شد تا نیاز سیستم های مختلف را پوشش دهد. این قطعه به مهم ترین بلوک ساختاری در طراحی سیستم آب بندی شفت های چرخان تبدیل شده است. ناگفته نماند که این قطعه در تجهيزات کم سرعت تا چرخش پرسرعت هم استفاده می شود.

کاسه نمد در دماهای زیر انجماد تا بیش از 500 درجه فارنهایت هم قابل استفاده است. اما کاربرد این قطعه تنها به این سیستم ها خلاصه نمی شود و در تجهیزات داخلی و ماشین آلات مختلف، نیروگاه های، تجهیزات دریایی، پمپ های صنعتی، تجهیزات لایروبی، توربین های جزر و مدی و کمپرسورها هم استفاده می شود.

قیمت مناسب و مقرون به صرفه این قطعه باعث شده تا در برخی از تجهیزات از چندین مدل برای اطمینان بیشتر استفاده شود.

ساختار این قطعه

کاربرد کاسه نمد

ساختار کاسه نمد از گذشته تاکنون تغییرات زیادی را به منظور عملکرد بهتر به خود دیده است. در ابتدا این قطعه دارای یک تسمه چرمی بر روی یک محور چرخان بود. اما رفته رفته این ساختار بهبود پیدا کرد و بخش های بیشتری به آن اضافه شد. مدل های امروزی در انواع فنردار و بدون فنر با الگوهای تماسی مختلف طراحی می شوند.

مدل های بدون فنر دارای قیمت پایینی هستند و بیشتر کاربرد آن ها در نقاله، چرخ خودرو و اجزای روغنی است چون به خوبی به نگه داشتن مواد چسبناکی چون گریس با سرعت آهسته شافت کمک می کند. اما مدل های فنر دار با روغن ها استفاده می شوند و در تجهیزات و سیستم های بکار برده می شوند.



خرید کاسه نمد

برای خرید و انتخاب یک کاسه نمد مناسب برای سیستم های مختلف باید به فاکتورهای مختلفی از قبیل جنس کاسه نمد، تحمل دمای آن، میزان آب بندی، فشار و سرعت گردش شافت توجه کنید.

  • در مواردی که فشار کاری پایین تر از 5/0 بار باشد باید کاسه نمدهای یک لبه با فنر را برای آب بندی انتخاب کنید.
  • نمونه های دولبه با فنر بیشتر برای آب بندی با فشار کاری 5/0 استفاده می شوند لبه دوم به عنوان گردگیر استفاده می شود.
  • در محیط هایی که درجه حرارت بسیار بالاست مانند موتورهای جت از مدل وایتون استفاده می شود.
  • برخی از کاسه نمدها دو لبه با دو فنر هستند که برای جدا کردن دو محیط استفاده می شوند.
  • برای انتخاب یک مدل مناسب با بهترین جنس و بهترین کارایی می توانید به تیم کارآمد و متخصص پارس خورشید مراجعه کنید. این مجموعه به آدرس الکترونیکی www.parskhorshid.com تامین کننده مواد اولیه و تجهیزات صنعتی از قبیل فرومنگنز پرکربن و فرومنگنز متوسط کربن، انواع تسمه، کالاهای برق صنعتی و ... است.