«باجناقِ مام جلال» در دیدار با «رئيسی» چه گفت؟

  4020209095 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

این گزارش روایتی از متن و حاشیه‌های سفر «عبداللطیف رشید» است که به دعوت رسمی آیت‌ الله «سید ابراهیم رئیسی» در قامت نهمین رئیس‌جمهور عراق امروز به تهران آمده است.

 «باجناقِ مام جلال» در دیدار با «رئيسی» چه گفت؟

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، «عبداللطیف رشید» که صبح شنبه- نهم اردیبهشت و در صدر هیاتی عالی رتبه برای نخستین بار در مقام ریاست جمهوری عراق به تهران سفر کرده، باجناق مرحوم جلال طالبانی، نخستین رئیس‌جمهور پس از سرنگونی صدام معدوم است که نمایندگان پارلمان عراق در دور دوم رای‌گیری به عنوان جانشین برهم صالح و رئیس‌جمهور جدید این کشور انتخاب کردند.

«فؤاد حسین» وزیر خارجه، «عون ذیاب» وزیر منابع آب، «زیاد علی فاضل» وزیر برق، «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی و چند مقام عالی‌رتبه رئیس جمهور عراق را در این سفر همراهی کردند.

با توجه به اینکه سیاست دولت سیزدهم، ارتقای سیاست همسایگی و توسعه روابط با همسایگان دور و نزدیک و منطقه است و در این میان ارتباط با عراق جایگاه ویژه‌ای دارد، رئیس جمهور در دوران فعالیت کنونی خود پیشتر در تهران میزبان دو نخست وزیر این کشور در سال گذشته بوده که عمده محورهای گفت و گو توسعه همکاری‌های مشترک سیاسی و اقتصادی بخصوص در حوزه‌های مبارزه با تروریسم، نفت و انرژی، صدور کالا و خدمات و بازپرداخت طلب ایران و حوزه تجارت بوده است.

«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر جدید عراق هشت آذر سال گذشته که پس از سی و دومین روز از حضورش در کاخ السلام در صدر هیات بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی و با دعوت رسمی رئیس جمهور وارد تهران شده بود، برآیند اظهارات آیت الله رئیسی و السودانی این بود که تهران و بغداد بر سر تامین امنیت نقاط مرزی دو کشور در منطقه اقلیم در شمال عراق توافق کردند؛ به طوری که نخست وزیر این کشور التزام عراق را برای اجرای قانون اساسی مورد تاکید قرار داد و گفت: دولت عراق ملتزم است که قانون اساسی را اجرا کند و اجازه نمی‌دهد از خاک این کشور برای آسیب رساندن به هر طرفی استفاده شود؛ سیاست حکومت عراق است که این کشور نقطه شروعی برای آسیب رساندن به کشورهای منطقه نباشد.

حال سفر رئیس جمهور عراق که اولین سفر وی بعد از تصدی عنوان ریاست جمهوری است، می‌تواند گام جدید و نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد و موضوعات بین دو کشور در جهت توسعه همکاری‌های سیاسی، امنیتی و خصوصا مباحث اقتصادی و گسترش تبادلات تجاری به خصوص در حوزه انرژی و نفت از مسائلی است که می‌تواند روابط دو کشور را از ابعاد جدیدی برخوردار کند.

نخستین آئین استقبال رئیسی در ۱۴۰۲ از همتای عراقی

اما رئیس جمهور عراق ساعت ۱۰ و ۲۱ دقیقه امروز از سوی آیت الله رئیسی به طور رسمی در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد مورد استقبال قرار گرفت و طی آن برخی از وزرای ایران و عراق حضور داشتند. همچنین همسر رئیس جمهور عراق هم در این سفر حضور داشت.

پس از آن دیدار دو جانبه بین آیت الله رئیسی و رشید و چند جانبه بین وزاری ایران و عراق در مجموعه سعدآباد برگزار شد.

  سطح روابط تهران و بغداد راهبردی و برقراری تفاهم‌نامه امنیتی

روسای جمهور ایران و عراق پس از دیدار و گفت و گو با یکدیگر سپس در نشست مطبوعاتی مشترک حضور یافتند که مهمترین بحث این نشست درباره توسعه بیش از پیش روابط بین تهران و بغداد بود.

آیت الله رئیسی در این نشست محور مذاکرات این دیدار را مطلوب توصیف کرد و گفت که «روابط دو کشور مثل روابط معمول سایر کشورها نیست، این روابط راهبردی است.» سطح روابط تجاری و اقتصادی بیش از ۱۰ میلیارد دلار است و این‌ می‌تواند به سطح بالاتری ارتقا یابد.

رئیس جمهور به تداوم روابط دو کشور در حوزه مسائل زیر ساختی، آب و برق و گاز و انرژی هم گریزی زد و گفت که با استفاده از ظرفیت های موجود، تبادلات بین دو دولت صورت گیرد تا نیازها مرتفع شود.

برقراری تفاهم امنیتی بین دو کشور از دیگر موضوعات مهمی بود که رئیس جمهور به آن اشاره کرد و گفت که کوچکترین ناامنی در عراق، ناامنی در ایران محسوب می شود، امنیت عراق برای ایران مهم است و به همان میزان که انجام‌مذاکرات بین کشورهای منطقه را مفید می‌دانیم، حضور آمریکایی‌ها را مخل امنیت منطقه تلقی می‌کنیم. نکته مهم و کلیدی که رئیس جمهور همواره بر آن تاکید داشته و دارد.

رئیس جمهور روابط خوب امروز بین ایران وعراق را تنها در سطح همکاری‌های دوجانبه ندانست، بلکه به همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد انجامید.

روابط بین دو کشور غیرقابل تغییر است

همتای عراقی آیت الله رئیسی هم در این نشست هدف از این سفر را تأکید بر روابط تاریخی دو کشور دوست و همسایه، ایران و عراق دانست و گفت که مثل روز روشن است که روابط بین دو کشور، روابط محکم و غیرقابل تغییر بوده و این امر، ناشی از تلاش دو کشور در همه زمینه‌ها بر اساس منافع مشترک و با حفظ استقلال است.

رشید با ذکر این نکته که ملت عراق به وفاداری مشهور است و هیچ‌گاه کمک جمهوری اسلامی ایران را فراموش نمی‌کند، گفت که دولت ایران در مبارزه با رژیم سابق دیکتاتوری به ملت عراق کمک کرد و مرزهای خود را به روی اقوام عراقی گشود تا بتوانند پناهی برای خود پیدا کنند.

وی با درخواست توجه به حق‌آبه عراق از رودخانه‌های منتهی به دجله و فرات، همچنین خواستار همکاری ایران و عراق در زمینه مبارزه با تجارت مواد مخدر شد و در عین حال ضمن تبریک بهبود روابط ایران و پادشاهی سعودی گفت که ما اعتقاد داریم، این گام باعث تثبیت امنیت در منطقه خواهد شد و به امنیت ملت‌های ما و سایر ملت‌های منطقه کمک خواهد کرد.